ΑΡΧΕΙΟ ΕΚΠΟΜΠΩΝ (ΕΔΩ)... ΚΙΒΩΤΟΣ

Από τα εργαστήρια... στο πιάτο μας...μεταλλαγμένο κρέας και κόλλα κρέατος με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης! (ΒΙΝΤΕΟ)




Κρέας... εργαστηριακό, με πρωτεΐνες προφανέστατα μεταλλαγμένες, έρχεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τους Ολλανδούς επιστήμονες, και είναι βάσιμες οι υποψίες που θέλουν το κρέας αυτό - κοινώς συνθετικό - να ετοιμάζεται σύντομα να ανταγωνιστεί το φυσιολογικά παραγόμενο κρέας από τα εκτρεφόμενα ζώα. Την ίδια ώρα, πόσοι γνωρίζουν ότι στην αγορά από το 2015 και μετά επιτρέπεται να υπάρχει μια ουσία που λειτουργεί ουσιαστικά σαν κόλλα, για να κολλάνε οι βιομηχανίες κομμάτια κρέατος που ήταν για τα σκουπίδια και να σχηματίζουν συσκευασμένες μπριζόλες που διακινούν στους ανυποψίαστους καταναλωτές; 



Αυτή η... “συγκόλληση κρέατος” έχει μπει σε εφαρμογή με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θεωρείται βέβαιο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη και στη χώρα μας, χωρίς βέβαια να έχει γίνει και η ενημέρωση εκείνη που θα μας έκανε σαφές ότι πίσω από τη ζελατίνη μιας συσκευασμένης μπριζόλας μπορεί να βρίσκονται πολλά κομμάτια κρέατος... κολλημένα με την ουσία “τρανσγλουταμινάση”! 

Η “Ύπαιθρος Χώρα” έγραφε για το συνθετικό κρέας, χθες, ότι η βιομηχανία του δύναται να αντικαταστήσει τη βιομηχανική κτηνοτροφία, ή ακόμη και να συμβάλει στην ενίσχυση της θέσης των μικρών εκμεταλλεύσεων. Από την άλλη, οι εκτάσεις που επί του παρόντος χρησιμοποιούνται για την παραγωγή κτηνοτροφικών σιτηρών και ζωοτροφών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή σιτηρών και ελαιούχων σπόρων για άμεση ανθρώπινη κατανάλωση, αλλάζοντας τη δομή της παραδοσιακής κτηνοτροφίας.

Οι υποστηρικτές του συνθετικού κρέατος επικαλούνται - μεταξύ άλλων - τον φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο παραγωγής του, καθώς και το γεγονός ότι είναι απαλλαγμένο από νόσους που σχετίζονται με τα ζώα και τη διατροφή τους.

Επιπλέον, η μείωση της εκμετάλλευσης και των θανατώσεων των ζώων, καθώς και της επιβάρυνσης της καλλιεργήσιμης γης, της σπατάλης νερού και ενέργειας είναι κομβικά επιχειρήματα υπέρ της παραγωγής συνθετικού κρέατος για εμπορικό σκοπό, ικανά να προσελκύσουν μεγάλη μερίδα του καταναλωτικού κοινού.

Με τις προοπτικές για το εργαστηριακό κρέας να φαντάζουν πιο ευνοϊκές από ποτέ, η ανησυχία στις τάξεις των φορέων της κτηνοτροφικής βιομηχανίας είναι έκδηλη.

«Ξεκίνησε ως... διαστημικό» 


Η “Νέα Κρήτη” ζήτησε περισσότερες πληροφορίες για το συνθετικό κρέας από τον επιστημονικό συνεργάτη του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος”, τον γνωστό χημικό Νίκο Κατσαρό. «Είχε χρηματοδοτηθεί ένα πρόγραμμα από τη NASA και από τον Ολλανδικό Οργανισμό Τροφίμων και Περιβάλλοντος, με σκοπό να φτιάξουν συνθετικό κρέας κυρίως για τους αστροναύτες. Και γι’ αυτό το χρηματοδότησε και η NASA. Και πράγματι κατόρθωσαν και έφτιαξαν συνθετικό κρέας. Βέβαια αυτό δεν είχε κόκκαλα, δεν είχε ιστό δηλαδή. Αλλά κόστιζε το πρώτο που έβγαλαν 10.000 ευρώ το μισό κιλό»! 

Σύμφωνα με όσα μας είπε ο Νίκος Κατσαρός, έκτοτε τα εργαστήρια εξακολουθούν να παράγουν συνθετικό κρέας για ερευνητικούς λόγους. Και πιστεύουν ότι σε κάποια στιγμή, όταν θα γίνει ευρύτερη η παραγωγή και κατανάλωσή του, να γίνει πολύ φτηνότερο. «Καταρχήν αυτό το κρέας δεν έχει απολύτως καμία γεύση. Οπότε ο καταναλωτής δεν πρόκειται να το φάει. Βέβαια θα προσθέσουν κάποιες ουσίες για τη γεύση. Αλλά θα είναι ένα συνθετικό προϊόν που δε θα ενδιέφερε κανονικά κανέναν. Εγώ προσωπικά δεν πιστεύω ότι αυτό μπορεί να βγει ποτέ στην αγορά. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το μέλλον...». 


Είναι μεταλλαγμένο; 

Στο ερώτημά μας αν το συνθετικό κρέας είναι μεταλλαγμένο, ο Νίκος Κατσαρός μάς λέει: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Είναι ένα προϊόν που προέρχεται από πρωτεΐνες μεταλλαγμένες. Παράγεται από τη Βιοτεχνολογία. Και υπάρχει και ο κίνδυνος μόλυνσης του περιβάλλοντος. Εξάλλου δεν ξέρουμε, μέχρις ότου εφαρμοστεί, αυτό το συνθετικό κρέας σε τι μορφή θα είναι...».

Ο Νίκος Κατσαρός τονίζει το εξής: «Να μην πάψουμε ποτέ να χρησιμοποιούμε τα ζώα. Να παίρνουμε κρέας από εκτρεφόμενα ζώα στη φύση. Και όχι να τρώμε συνθετικά κρέατα...». 

Ο ίδιος δε συμμερίζεται ούτε υποστηρίζει την προπαγάνδα κατά της σφαγής των ζώων και της κατανάλωσης κρέατος, καθώς ξεκαθαρίζει πως αυτό είναι το φυσιολογικό για τον ανθρώπινο οργανισμό και όχι τα μεταλλαγμένα κρέατα και τα κάθε είδους εργαστηριακά τερατουργήματα...

Η... κόλλα για κρέας 

Στο μεταξύ, πόσοι γνωρίζουν όμως την... τρανσγλουταμινάση; Μια κόλλα, ουσιαστικά, για το κρέας; Ο Νίκος Κατσαρός είναι καταπέλτης... «Η τρανσγλουταμινάση είναι μια πρωτεΐνη την οποία χρησιμοποιούν οι βιομηχανίες κρέατος για να κολλούν μεταξύ τους κομμάτια κρέατος που δεν είναι μπριζόλα, για να τα ενώσουν σε ένα κομμάτι ενιαίο, που το εμφανίζουν στη συνέχεια σαν... μπριζόλα! Μιλάμε βέβαια για κομμάτια κρέατος που δεν έχουν εμπορική αξία. Και όλα μαζί γίνονται... μπριζόλα... Και το επέτρεψε η Ευρωπαϊκή Ένωση... Με τη διαφορά ότι η απόφαση έλεγε ότι θα πρέπει στη συσκευασία μιας τέτοιας μπριζόλας να αναγράφεται ότι περιέχει τρανσγλουταμινάση, αλλά κανείς δεν το αναγράφει. Και οι μπριζόλες που βλέπουμε σε συσκευασίες στην αγορά δεν αποκλείεται να αποτελούν κομμάτια κρέατος που τα έχουν κολλήσει μεταξύ τους με τρανσγλουταμινάση...». 


ΒΙΝΤΕΟ: Ρεπορτάζ του ABC για την επικίνδυνη για την υγεία "κόλλα κρέατος"!



Πώς όμως μπορεί ένας καταναλωτής να αποφύγει ένα τέτοιο προϊόν; Ο Νίκος Κατσαρός προτείνει: «Να προτιμούν τα κρεοπωλεία. Και να αγοράζουν κρέας που θα κόβεται μπροστά τους από τον κρεοπώλη. Κι εγώ θεωρώ ότι είναι κάτι ανθυγιεινό... Μιλάμε για μια ουσία σαν κόλλα, για κομμάτια άχρηστα που τα έχουν κολλήσει για να μας τα πουλήσουν. Επομένως δεν είναι και ό,τι καλύτερο...».


Υπόμνημα κτηνοτρόφων στον πρωθυπουργό 

Μείωση έως και 25% στο αιγοπρόβειο γάλα 


Την ίδια ώρα, οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων επέδωσαν υπόμνημα στο Γραφείο του πρωθυπουργού. Το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, με επικεφαλής τον πρόεδρο Παναγιώτη Πεβερέτο, συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Γιώργο Τσίπρα, και τους συνεργάτες του.

Ο πρόεδρος και τα μέλη Δ.Σ. του ΣΕΚ έθεσαν υπόψη του κ. Τσίπρα την κατάσταση που επικρατεί στην κτηνοτροφία και ιδιαίτερα στην αιγοπροβατοτροφία, που βρίσκεται μπροστά στην καταστροφή μετά την απαράδεκτη, άδικη και παράλογη μείωση των τιμών παραγωγού αιγοπρόβειου γάλακτος έως και 25%. Πρότειναν συγκεκριμένο πλαίσιο ανασυγκρότησης της κτηνοτροφίας, όπως και συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση για να ανασχεθεί η πορεία προς την καταστροφή της κτηνοτροφίας. Ιδιαίτερα έθεσαν α) το θέμα των ελληνοποιήσεων γάλακτος και κρέατος (ιδιαίτερα της φέτας) και της προστασίας των τροφίμων ελληνικής παραγωγής με αυστηρό έλεγχο της εσωτερικής αγοράς και της μεταποίησης γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος, β) την αναβάθμιση των προστίμων όπου διαπιστώνεται νοθεία ή παραπλάνηση του καταναλωτή, γ) την προστασία των ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων μας στις διεθνείς αγορές, όπως της φέτας, δ) συγκεκριμένο πλαίσιο μέτρων για μείωση του κόστους παραγωγής και ε) την ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα της κτηνοτροφίας μας. Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε να εξετάσει τις προτάσεις-διεκδικήσεις του ΣΕΚ και να τις μεταφέρει στα αρμόδια υπουργεία προς λύση.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα "Νέα Κρήτη" - Τετάρτη 30 Μαΐου 2018


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

"To Blog του Ναυαγού" προτείνει...

ΕΚΠΟΜΠΗ ΚΙΒΩΤΟΣ 2008-2010 (ΜΕΡΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ...ΣΤΑΘΜΟΣ)