ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ |
Όχι δεν θέλουμε να γίνουμε μάντεις κακών... Αλλά και το... "όλα καλά ρε φίλε" μάλλον που παραείναι ψευδείς διαβεβαιώσεις κομματικού, συντεχνιακού ή άλλου...χαρακτήρα... Εμείς λοιπόν ως εφημερίδα δεν περιμένουμε να έρθει το κακό για να σημάνουμε την καμπάνα του κινδύνου... Είναι το σημερινό μας πρώτο θέμα. Και δίνουμε και συνέχεια...
Κανονική προέλαση, φτάνοντας επικίνδυνα κοντά στη χώρα μας - αλλά χωρίς να έχουμε τη δυνατότητα ως κράτος να κάνουμε συνολικούς ελέγχους στα σύνορά μας, παρά μονάχα δειγματοληπτικούς για να αποτρέψουμε το “μοιραίο” - κάνει ο οργανισμός καραντίνας Xylella fastidiosa.
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας, σε νέα ανακοίνωσή της, δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου...
σε κάθε φυτωριούχο, εισαγωγέα, δικινητή, παραγωγό, εταιρεία διεθνών μεταφορών, συνεταιρισμό, τελωνειακό και κάθε εμπλεκόμενο φορέα. Τι γίνεται όμως στην Κρήτη; Όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, δεν έχουν βρεθεί ύποπτα κρούσματα. Άλλο όμως δεν έχουν βρεθεί και άλλο “δεν υπάρχουν” σε μια χώρα που, λόγω μνημονιακών και άλλων προβλημάτων, δε βρίσκεται και στα καλύτερά της από άποψη οργάνωσης και επιστημονικής έρευνας!
Η τελευταία ενημέρωση από τη ΔΑΟΚ Λάρισας, συγκεκριμένα, αναφέρει, «ο συγκεκριμένος οργανισμός έχει μολύνει περίπου το 10% του συνόλου των ελαιοδέντρων στην περιφέρεια της Απουλίας στην Ιταλία, και στη συνέχεια διαπιστώθηκε στη Γαλλία, στη Γερμανία και στην Ισπανία. Πρόσφατα αναφέρθηκαν νέα κρούσματα σε ελαιώνα ηλικίας 8 ετών στην περιφέρεια της Μαδρίτης στην Ισπανία και σε φυτά των ειδών Acacia saligna (νέος ξενιστής), Prunus cerasus (νέος ξενιστής), Euryops chrysanthemoides, Polygala myrtifolia στην περιφέρεια της Προβηγκίας-Άλπεων-Κυανής Ακτής στη Γαλλία.
Επιπλέον, από έλεγχο που πραγματοποίησε η Επιτροπή της Ε.Ε. στην περιοχή του Αλικάντε της ηπειρωτικής Ισπανίας προέκυψαν σημαντικά ζητήματα σχετικά με την έκταση της οριοθετημένης ζώνης, την εφαρμογή των μέτρων εξάλειψης και την εμφάνιση νέων κρουσμάτων της ασθένειας.
Στην Ελλάδα δεν έχει γνωστοποιηθεί μέχρι σήμερα καταγραφή του συγκεκριμένου παθογόνου, όμως η διαπίστωση της παρουσίας του σε όλο και μεγαλύτερο αριθμό χωρών της Ε.Ε. και η αύξηση του αριθμού των ευπαθών φυτών στην ασθένεια καθιστά τις φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες της χώρας σε αυξημένη ετοιμότητα για να αποτραπεί ο κίνδυνος της εισαγωγής και εξάπλωσής του».
«Αδύνατος ο συνολικός έλεγχος»
«Δεν μπορεί να γίνει έλεγχος στα χιλιάδες φυτώρια που μπαίνουν κάθε μέρα στη χώρα μας. Οι έλεγχοι είναι πάντα δειγματοληπτικοί», λέει στη “Νέα Κρήτη” ο συνταξιούχος σήμερα, αλλά πάντοτε ενεργός στον χώρο της γεωργικής έρευνας και της εκπαίδευσης, ο φυτοπαθολόγος-μυκητολόγος και ερευνητής μέχρι πρόσφατα στο ΕΘΙΑΓΕ, Λευτέρης Λιγοξυγκάκης.
«Όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα όλων των εργαστηριακών ελέγχων, αυτή τη στιγμή ο οργανισμός αυτός δεν είναι στην Ελλάδα. Μπορεί όμως ανά πάσα στιγμή, κάποιος που ταξιδεύει να έχει στη βαλίτσα του ένα καλλωπιστικό το οποίο είναι μολυσμένο. Και από ’κει θα μπει. Και άμα μπει, δε θα το δεις αμέσως. Δε θα σου πει ο ταξιδιώτης μετά από ένα μήνα ότι ξεράθηκε το καλλωπιστικό του. Θα το δούμε μετά από έξι μήνες, σε μια ελιά για παράδειγμα. Αλλά εμείς όσα δείγματα εξετάζουμε μέχρι σήμερα διαπιστώνουμε ότι δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα. Δεν έχουμε ίχνος. Ούτε θα δούμε σε παλιά δέντρα. Αλλά σας λέω. Επειδή έχουμε πάρα πολλούς ξενιστές, υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα κάποια στιγμή να το φέρει κάποιος και να ξεφύγει... Όπως ξέφυγε και από τις άλλες χώρες»...
Ο Λευτέρης Λιγοξυγκάκης εκθειάζει όλους τους επιστήμονες σήμερα που ασχολούνται με την υπόθεση αυτή τόσο σε επίπεδο υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και σε επίπεδο Κρήτης, οι οποίοι, όπως ξεκαθαρίζει, κάνουν ό,τι μπορούν. Και πάντα στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας ως χώρα, έχοντας από την άλλη όμως και την ελεύθερη διακίνηση των αγαθών από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που δε μας επιτρέπει να κάνουμε αναλύσεις σε όλα τα εμπορεύματα που περνούν τα σύνορα. Μόνο δειγματοληπτικά μπορούμε να παρεμβαίνουμε, ελέγχοντας ένα μέρος αυτών των φυτών, για παράδειγμα, που περνούν καθημερινά τα σύνορά μας.
«Η χώρα μας κάνει ό,τι μπορεί. Και ο συνάδελφος ο κ. Γκούμας, που είναι ο υπεύθυνος βακτηριολόγος στην Κρήτη, όπως και το Μπενάκειο προσπαθούν. Έχουν ενημερώσει και τα τελωνεία. Εκδίδουν διαρκώς ανακοινώσεις κ.λπ. Αλλά, αφού το βακτήριο της Xylella fastidiosa επεκτείνεται συνέχεια, κάποια στιγμή θα περάσει. Αλλά όχι νόμιμα. Θα περάσει κατά πάσα πιθανότητα παράνομα. Εκτός και αν έρθουν φορτία με καλλωπιστικά μαζικά, οπότε δε θα μπορούν να ελεγχθούν.
Σου λέει “ήρθε το φορτίο, υπόγραψε”... Και τι να ελέγξεις όταν σε ένα φορτίο έχουν έρθει, ας πούμε, ένα εκατομμύριο γλαστράκια; Δεν μπορείς να τα ελέγξεις», λέει ο Λευτέρης Λιγοξυγκάκης.
Ο ίδιος καλεί τους αγρότες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Και αν δουν σε ένα δέντρο, μια κουρμούλα ή σε ένα αρωματικό φυτό κάτι που δεν έχουν ξαναδεί, να μην αφήσουν να περάσει καθόλου χρόνος. Να πάρουν δείγμα ή και ολόκληρο το φυτό και να το πάνε στο ΤΕΙ ή στον ΕΛΓΟ “Δήμητρα”.
«Από ’κει οι επιστήμονες σε 5-6 μέρες θα έχουν εξετάσει το φυτό και θα γνωρίζουν»...
ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ
«Να μη φέρνουμε υλικό»
Ξεκάθαρος είναι και ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκος Στεφανάκης.
«Να μη μεταφέρουμε φυτά από οποιαδήποτε χώρα που έχει αυτό το πρόβλημα. Γιατί ασφαλώς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να μεταφέρουμε το βακτήριο. Και κάνουμε παράκληση σε όλους που ασχολούνται με την εισαγωγή φυτωριακού υλικού να έχουν πάντα φυτοϋγειονομικά πιστοποιητικά και να προσέχουν πάρα πολύ. Είναι πολύ επικίνδυνο αυτό το βακτήριο. Πρέπει να έχουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα. Και αυτό θέλει τη βοήθεια όλων μας. Μέχρι τώρα γίνεται μια καλή δουλειά και μια τεράστια προσπάθεια, που τιμά την Περιφέρεια Κρήτης, αλλά θα πρέπει να βοηθήσουμε όλοι μας», καταλήγει ο κ. Στεφανάκης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.