Ρ Ε Π Ο Ρ Τ Α Ζ:
Χριστόφορος
Παπαδάκης
Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων στις “λαϊκές” συνοικίες απειλούνται με... “βαριά” εκκαθαριστικά...
Έρχεται ξανά ο ΕΝΦΙΑ για πάνω από 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων και, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες και εκτιμήσεις που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων στις “λαϊκές” συνοικίες απειλούνται με... “βαριά” εκκαθαριστικά, καθώς επίκειται αύξηση των τιμών ζώνης.
Αντίθετα, μειωμένο φόρο μπορούν να προσδοκούν οι ιδιοκτήτες σε ακριβές περιοχές, όπου οι εμπορικές αξίες πλέον είναι χαμηλότερες από τις αντικειμενικές!
Το μεγαλύτερο μέρος των νέων τιμών έχει ήδη καθοριστεί, ωστόσο ο τελικός λογαριασμός παραμένει “ανοιχτός” και θα προκύψει μετά από δοκιμαστική εκκαθάριση του φετινού φόρου ακινήτων, η οποία θα καθορίσει τον δρόμο για τις διορθώσεις στους συντελεστές του νέου ΕΝΦΙΑ.
Συγκεκριμένα, μέχρι τις 14 Ιουνίου θα πρέπει να έχει υπογραφεί η υπουργική απόφαση που θα αλλάζει τις τιμές σε 10.600 ζώνες σε όλη την επικράτεια και εν συνεχεία θα κριθεί η... τύχη του ΕΝΦΙΑ.
Δηλαδή οι αυξομειώσεις που θα γίνουν στις τιμές ζώνης θα επηρεάσουν και τις παρεμβάσεις στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, ώστε να διασφαλιστεί ο ετήσιος εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ.
Πώς όμως διαμορφώνονται οι τιμές ζώνης; Στις λεγόμενες “φθηνές” περιοχές, όπου συναντάμε τιμές ζώνης της τάξης των 600 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, οι εκτιμητές εισηγούνται αυξήσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις κυμαίνονται σε επίπεδα 40% έως και 50%.
Στα δε ακριβά προάστια προβλέπονται μειώσεις της τάξης του 20% έως και 25%. Πάντως, για να είναι πιο “υποφερτές” οι επιπτώσεις για τα 7,4 εκατομμύρια ιδιοκτητών ακινήτων, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα ζητά να υπάρχει ένα “αμορτισέρ” στις αυξήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, χωρίς παρέμβαση στους συντελεστές για το 82% των ιδιοκτητών ακινήτων ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα είναι ο ίδιος με πέρυσι, για έναν στους δέκα θα προκύπτουν επιβαρύνσεις και για το υπόλοιπο 8% μειώσεις.
Η δοκιμαστική εκκαθάριση
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η τελική δοκιμαστική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ στις αρχές του Ιουνίου θα δείξει αν μπορεί να προχωρήσει το κυβερνητικό σχέδιο για “διπλές” τιμές ζώνης και αν θα άρουν, τελικά, τις επιφυλάξεις τους οι δανειστές.
Το πρώτο βήμα έχει να κάνει με τον προσδιορισμό των τιμών ζώνης π.χ. από 1.500 ευρώ να πάει στις 2.000 ευρώ.
Στο δεύτερο βήμα, που είναι και το πιο σύνθετο, θα επιχειρηθεί το “σπάσιμο” της νέας τιμής ζώνης στις περιοχές που οι αυξήσεις προτείνεται να είναι μεγάλες, έτσι ώστε η προσαρμογή να γίνει πιο ομαλά. Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ότι αυτές οι “σπασμένες” αυξημένες τιμές ζώνης θα ισχύσουν μόνο για τον ΕΝΦΙΑ, ενώ αντιθέτως για όλους τους υπόλοιπους φόρους ακινήτων θα ισχύσουν αυτούσιες οι νέες τιμές ζώνης, συμπαρασύροντας έτσι το φόρο μεταβίβασης, γονικών παροχών και κληρονομιών, καθώς και διάφορα άλλα τέλη που υπολογίζονται επί των τιμών ζώνης.
Το πιο δύσκολο σημείο κατά τη δοκιμαστική εκκαθάριση, που πρέπει οπωσδήποτε να βγάζει βεβαίωση ΕΝΦΙΑ τουλάχιστον 3,2 δισ. ευρώ, είναι ο συμπληρωματικός φόρος, ο οποίος επιβάλλεται σε όσους ιδιοκτήτες έχουν σύνολο ακίνητης περιουσίας άνω των 200.000 ευρώ, και αποφέρει περίπου 630 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι οι αυξομειώσεις στις τιμές ζώνης θα φέρουν ανατροπές στον αριθμό των ιδιοκτητών που πιάνονται στην “τσιμπίδα” του συμπληρωματικού φόρου, ουδείς μπορεί να προδικάσει αυτήν τη στιγμή ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της δοκιμαστικής εκκαθάρισης.
Η τεχνική συμφωνία
Κλείνουν τα προαπαιτούμενα
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η τεχνική συμφωνία με τους Θεσμούς, στο πλαίσιο της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης, έκλεισε στις 8 το απόγευμα του προπερασμένου Σαββάτου. Και η κυβέρνηση καλείται τώρα να υλοποιήσει μια σειρά από προαπαιτούμενα ως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, όπου επιδιώκεται να υπάρξει συνολική συμφωνία, μαζί με το χρέος και τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση.
Η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει στα μέσα Ιουνίου πολυνομοσχέδιο για να κλείσει τα προαπαιτούμενα.
Μεταξύ άλλων, η συμφωνία που έκλεισε προβλέπει ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2018 θα υπολογιστεί με τις νέες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες θα είναι έτοιμες στα μέσα Ιουνίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.