ΑΡΧΕΙΟ ΕΚΠΟΜΠΩΝ (ΕΔΩ)... ΚΙΒΩΤΟΣ

Κομπίνες με ρεύμα σε βίλες, ταβέρνες και beach bar - Πως κάποιοι εκμεταλλεύονται το μειωμένο τιμολόγιο για γεωτρήσεις και ρευματοδοτούν αυθαίρετες ταβέρνες, σπίτια, ακόμα και βίλες


ΕΡΕΥΝΑ 
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ 
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ 
Μπορεί να έχουν πάρει ρεύμα για την άντληση του νερού από πηγάδια και γεωτρήσεις, αλλά το χρησιμοποιούν παράνομα για να ρευματοδοτήσουν ταβέρνες, σπίτια, ίσως και βίλες - αν θυμηθούμε την ανάλογη σκανδαλώδη υπόθεση με το Κοινωνικό Τιμολόγιο σε παραθαλάσσιες περιοχές της Κρήτης - κυρίως στο νομό Ηρακλείου. 



Κομπίνες σε βάρος της ΔΕΗ, κατά συνέπεια και σε βάρος των ίδιων των πραγματικών δικαιούχων παραγωγών, στήνουν στον αιγιαλό της Κρήτης πολλοί επιτήδειοι, κάνοντας χρήση του αγροτικού ρεύματος που είχε δοθεί στο παρελθόν στους ίδιους ή σε συγγενικά τους πρόσωπα, για να κάνουν άντληση του αρδευτικού νερού σε αυθαίρετα κτίσματα που έχουν ανεγείρει κοντά στη θάλασσα, εκμεταλλευόμενοι τόσο την παλιότερη άδεια χρήσης νερού, όσο και το αγροτικό τιμολόγιο. 

Την υπόθεση αποκαλύπτει η “Νέα Κρήτη” σήμερα, μέσα από στοιχεία που συγκέντρωσε από υπηρεσιακούς παράγοντες της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, που καλούν τους αγρότες να απευθύνονται στους αρμόδιους φορείς της Περιφέρειας Κρήτης για την επικαιροποίηση των στοιχείων τους, γιατί, όσο δεν το κάνουν, δίνουν ένα πολύ δυνατό “άλλοθι” στους συγκεκριμένους επιτήδειους να κάνουν “χρυσές” δουλειές σε βάρος των φορολογουμένων!

Όπως είναι γνωστό, το αγροτικό τιμολόγιο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας είναι κατά πολύ φτηνότερο σε σχέση με το κανονικό. Η χρέωση της κιλοβατώρας, μάλιστα, βρίσκεται στο μισό της κανονικής. Έτσι, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που στήνονται οι κομπίνες σε παραλιακές περιοχές της Κρήτης, κάτι που δημιουργεί και τους γνωστούς κινδύνους, από τον περιορισμό ή τον αποκλεισμό της πρόσβασης στη θάλασσα, γεγονός που το ζήσαμε με τον χειρότερο τρόπο στην πρόσφατη τραγωδία στο Μάτι της Ανατολικής Αττικής.

Στο μεταξύ, χιλιάδες παραγωγοί σε όλη την Κρήτη τα τελευταία χρόνια που έχει ξεκινήσει η σχετική διαδικασία έχουν προσφύγει στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης και έχουν εκδώσει νέες άδειες χρήσεως νερού, επικαιροποιώντας τα στοιχεία της ρευματοδότησης που έχουν λάβει για την άντληση του νερού. Όπως αναφέρουν όμως οι σχετικές πληροφορίες μας, υπάρχουν σήμερα συσσωρευμένες εκκρεμότητες, επειδή η Περιφέρεια Κρήτης δεν έχει προλάβει να εξετάσει όλους τους φακέλους που της έχουν υποβληθεί, και εκτιμάται ότι οι εκκρεμότητες αυτές μπορεί να αφορούν μέχρι και σε 3 χιλιάδες φακέλους! Αυτό δείχνει ωστόσο ότι, σε αντίθεση με τα παλιότερα χρόνια, μετά το 2014 ο κόσμος έχει αρχίσει και ανταποκρίνεται μαζικότερα στην ανάγκη να δηλώνει τις πηγές, τα πηγάδια και τις γεωτρήσεις του και να εκδίδει τη σχετική άδεια. 

Αλλά η ΔΕΗ μέχρι στιγμής τηρεί στάση αναμονής μπροστά στην κατάσταση αυτή. Έχει όμως πολύ σοβαρές ενδείξεις για τις κομπίνες στο νερό, ενώ όσοι τις κάνουν προσπαθούν να καλυφθούν πίσω από την, έτσι κι αλλιώς, αυξημένη κατανάλωση νερού λόγω της καλοκαιρινής περιόδου, για να δικαιολογήσουν τους αναγραφόμενους αριθμούς της κατανάλωσης κιλοβατώρων στα ρολόγια των πηγαδιών και των γεωτρήσεών τους.

Και όπως είναι φυσικό, αυτοί οι ίδιοι που έχουν κάνει αυτές τις κομπίνες δε θα πήγαιναν ποτέ να υποβάλουν φάκελο επικαιροποίησης στοιχείων και έκδοσης άδειας χρήσης του νερού, γιατί, για να ικανοποιηθεί το αίτημά τους, εξυπακούεται ότι απαιτείται να τους επισκεφτεί επιτροπή της Περιφέρειας Κρήτης για να ελέγξει από κοντά την πηγή, το πηγάδι ή τη γεώτρηση που χρησιμοποιούν. Και τότε θα αποκαλυφθεί ότι το αγροτικό ρεύμα που παίρνουν, για την άντληση του νερού, το χρησιμοποιούν επίσης για να ρευματοδοτούν παράνομα κτίσματα, όπως για παράδειγμα ταβέρνες ή μετόχια στον αιγιαλό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια της ευρύτερης κοινωνίας, σε οποιαδήποτε στιγμή κάποιας πιθανής θεομηνίας που θα χρειαστεί να υπάρχει απολύτως ελεύθερη πρόσβαση των ανθρώπων προς τη θάλασσα.

Το σοβαρότερο πρόβλημα φαίνεται να εντοπίζεται περισσότερο στο νομό Ηρακλείου και όχι τόσο στον αιγιαλό των άλλων νομών της Κρήτης. Είναι πάντως ξεκάθαρο - όπως μας είπαν μέσα από τη ΔΕΗ - ότι εκείνοι οι οποίοι χρησιμοποιούν πραγματικά το νερό για αγροτική χρήση ενδιαφέρονται να τακτοποιήσουν την υπόθεση αυτή. Αλλά οι άλλοι, που παρανομούν, φαίνεται ότι το αποφεύγουν. Και αυτό φαίνεται από το ότι οι περιοχές με τη μικρότερη προσέλευση για την έκδοση αδείας χρήσεως νερού είναι οι τουριστικές.

Θα πρέπει όμως να διευκρινίσουμε ότι, όταν το επίσημο κράτος μειώνει σε έναν παραγωγό στο μισό την αξία του ρεύματος που του παρέχει, το άλλο μισό το πληρώνει ο φορολογούμενος πολίτης! Άσε δε που είναι και εξαιρετικά άδικο να γίνεται αυτό σε βάρος των πραγματικών παραγωγών, που πράγματι χρησιμοποιούν το ρεύμα για να αρδεύσουν τις καλλιέργειές τους και είναι οι πραγματικοί δικαιούχοι του αγροτικού τιμολογίου.

Η αναμενόμενη αντίδραση της ΔΕΗ

Οι πληροφορίες της εφημερίδα "Νέα Κρήτη" από ανώτερους υπηρεσιακούς παράγοντες της ΔΕΗ δεν αποκλείουν, όμως, και την πολύ σύντομη αντίδραση της Επιχείρησης, όχι μόνο σε επίπεδο ελέγχων, αλλά και σε επίπεδο αλλαγής των τιμολογίων. Δεν αποκλείεται δηλαδή, πάρα πολύ σύντομα, η ΔΕΗ να αλλάξει τα τιμολόγια σε όλους τους παραγωγούς εκείνους που καθυστερούν να προσφύγουν στις αρμόδιες Υπηρεσίες Εγγείων Βελτιώσεων της Περιφέρειας Κρήτης για να καταθέσουν τον φάκελο έκδοσης άδειας χρήσεως του νερού και επικαιροποίησης των στοιχείων της ηλεκτροδότησης των πηγαδιών ή των γεωτρήσεών τους.


Ωστόσο, υπάρχει και μια αντικειμενική δυσκολία. Οι αγρότες παραπονιούνται ότι υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία στην όλη διαδικασία, κάνοντας πολλούς να κουράζονται και να μη συνεχίζουν να συγκεντρώνουν τα δικαιολογητικά για να ολοκληρώσουν τον φάκελο που πρέπει να καταθέσουν για να τους εγκριθεί η άδεια χρήσεως νερού.


Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το μέγεθος του προβλήματος από νομό σε νομό έχει να κάνει και με την ύπαρξη ή όχι Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων και συνεταιρισμών, που έχουν υπό τη διαχείριση και εκμετάλλευσή τους το νερό. Σε εκείνες τις περιπτώσεις δεν υφίσταται το πρόβλημα. Το πρόβλημα υφίσταται στις περιπτώσεις κατά τις οποίες την εκμετάλλευση του νερού την κάνουν φυσικά πρόσωπα. Έτσι, για παράδειγμα στη Μεσαρά, όπου υπάρχουν μόνο ΤΟΕΒ και δεν υπάρχουν γεωτρήσεις, εκεί δεν υπάρχουν τέτοια φαινόμενα. Αντίθετα, γίνεται καλύτερη εκμετάλλευση του νερού και φτηνότερη σε σχέση με άλλες περιοχές. Εξάλλου, είναι και πολλές οι περιπτώσεις αγροτών που εμπορεύονται το νερό, κάτι το οποίο απαγορεύεται ρητά και κατηγορηματικά, αλλά το φαινόμενο αυτό δεν μπορεί μέχρι στιγμής το κράτος να το ελέγξει.

Στη Βουλή η καθυστέρηση των αδειών

Στην καθυστέρηση της χορήγησης άδειας χρήσης νερού από τις κατά τόπους υπηρεσίες της κάθε Περιφέρειας αναφέρεται σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο γραμματέας Π.Ε. της Ν.Δ. και βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης.

«Έτσι δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα σε πολλούς δικαιούχους αγροτικού τιμολογίου της ΔΕΗ», όπως αναφέρει ο κ. Αυγενάκης, απευθυνόμενος στους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Αραχωβίτη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεώργιο Σταθάκη.
Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι «η αγροτική παραγωγή αποτελεί σημαντική συνιστώσα του πρωτογενούς παραγωγικού τομέα και την ίδια στιγμή συνιστά σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Ωστόσο, παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την ανάγκη στήριξης του πρωτογενούς τομέα ως μοχλού ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, οι αγρότες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω της καταστροφικής κυβερνητικής πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.


Η κυβέρνηση δημιούργησε μια δραματική κατάσταση για τους αγρότες με καταστροφικά μέτρα, όπως η αύξηση προκαταβολής φόρου και εισφοράς αλληλεγγύης, η φορολόγηση των κοινοτικών επιδοτήσεων από το πρώτο ευρώ, ο τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών, η κατάργηση του ΟΓΑ, η αύξηση του κόστους παραγωγής, από τη στιγμή που αυξήθηκε ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης και η τιμή αγοράς της πρώτης ύλης, οδηγώντας τον πρωτογενή τομέα σε κατάρρευση.


Στην ήδη δύσκολη κατάσταση, έρχεται να προστεθεί και το πρόβλημα που δημιουργείται με τη διαδικασία για την παραμονή των αγροτών στο αγροτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ έχει ειδοποιήσει τους δικαιούχους αναφορικά με τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν, καθώς και τα δικαιολογητικά που καλούνται να προσκομίσουν, προκειμένου να παραμείνουν στο αγροτικό τιμολόγιο, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2018. Ωστόσο, πολλοί αγρότες δεν έχουν ακόμη λάβει την άδεια χρήσης νερού (γεώτρηση για άρδευση), την οποία έχουν αιτηθεί και την οποία οφείλουν να προσκομίσουν στη ΔΕΗ, λόγω καθυστερήσεων στην αρμόδια υπηρεσία χορήγησης της εν λόγω άδειας.

Αποτέλεσμα αυτής της καθυστέρησης της διοίκησης είναι η αδυναμία των αγροτών να προσκομίσουν το απαιτούμενο δικαιολογητικό στη ΔΕΗ, με κίνδυνο να μην μπορέσουν να παραμείνουν στο αγροτικό τιμολόγιο.
Οι αγρότες που αναμένουν τη χορήγηση της απαιτούμενης άδειας χρήσης νερού δηλώνουν απεγνωσμένοι και αγωνιούν για τον κίνδυνο να μείνουν εκτός αγροτικού τιμολογίου, αφού οι περισσότεροι εξ αυτών δε θα έχουν λάβει την άδεια έως 30/9, προκειμένου να την προσκομίσουν στη ΔΕΗ. Μάλιστα, για μια καθυστέρηση της διοίκησης, για την οποία οι ίδιοι οι αγρότες δε φέρουν ευθύνη, κινδυνεύουν να δουν το τιμολόγιο της ΔΕΗ να αυξάνεται δραματικά και να αντιμετωπίζουν ένα κόστος δυσβάσταχτο.


Η προστασία και η στήριξη του κλάδου της αγροτο-κτηνοτροφίας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής Πολιτείας. Δυστυχώς, ο πρωτογενής τομέας είναι μια μικρογραφία της πολιτικής αποτυχίας της κυβέρνησης, η οποία, αντί να κάνει μεταρρυθμίσεις, κάνει ακριβώς το αντίθετο. Αποτελεί αδήριτη ανάγκη η στήριξη της αγροτικής παραγωγής και η σύνδεσή της με άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας».

Η Κρήτη “πνίγεται” στα χρέη

Την ίδια ώρα οι ευνοϊκές ρυθμίσεις από τη ΔΕΗ προς εκείνους που έχουν χρέη στο ρεύμα έχουν σταματήσει. Γίνονται μόνο κάποιες ρυθμίσεις μερικών δόσεων, ενώ σήμερα η Κρήτη - σύμφωνα με παλιότερες δηλώσεις του συνδικαλιστή της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Γιάννη Βρέντζου - χρωστάει στην Επιχείρηση το αστρονομικό ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Βέβαια, οι δηλώσεις Βρέντζου είχαν γίνει μες στην άνοιξη. Και συνεπώς δεν αποκλείεται τα χρέη προς τη ΔΕΗ να έχουν διογκωθεί ακόμα περισσότερο μέχρι σήμερα. Στο μεταξύ, χάρη στην πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και της σημερινής διοίκησης της ΔΕΗ, που έχει δώσει βάρος στα χρέη που υπάρχουν από τον δημόσιο και ευρύτερα δημόσιο τομέα (νοσοκομεία, Δήμους, Περιφέρειες, ακόμα και υπουργεία), σε επίπεδο Κρήτης έχουν αποπληρωθεί. Και έχουν μείνει μόνο ελάχιστες περιπτώσεις χρεών, τα οποία και αυτά είναι ρυθμισμένα και πληρώνονται κανονικά. Το μεγάλο πρόβλημα είναι με τα νοικοκυριά. Εκεί έχουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, με τη ΔΕΗ να κατεβάζει τους διακόπτες σε τακτά χρονικά διαστήματα, κάτι που οι υπηρεσιακοί παράγοντές της το αποδίδουν στη δύσκολη φάση που διέρχεται η Επιχείρηση, η οποία και αγωνίζεται να σταθεί όρθια αντιμετωπίζοντας τα προβλήματά της.

Βέβαια, προηγήθηκαν μέχρι και πρόσφατα πολύ ευνοϊκές ρυθμίσεις των 24 μέχρι και 46 δόσεων και πολλά νοικοκυριά κατάφεραν να ενταχθούν σε αυτές. Άλλα νοικοκυριά όμως άφησαν απλήρωτη μια δόση και τους ακυρώθηκε η ρύθμιση και άλλα εξακολουθούν να παλεύουν με τα χρέη τους.

https://www.neakriti.gr/article/kriti/1519845/kobines-me-reuma-se-spitia-tavernes-kai-beach-bar/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

"To Blog του Ναυαγού" προτείνει...

ΕΚΠΟΜΠΗ ΚΙΒΩΤΟΣ 2008-2010 (ΜΕΡΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ...ΣΤΑΘΜΟΣ)