Παντοδύναμη και φέτος, η σταφίδα της Τουρκίας στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο πωλήσεων στην κρητική σταφίδα, παρά τις μηδαμινές ποσότητές της. Αντίθετα, εξάγεται χωρίς προβλήματα και χωρίς ανταγωνιστή η κορινθιακή-μαύρη σταφίδα.
Όλα τα τελευταία στοιχεία για τη φετινή παραγωγή σταφίδας και τις συνθήκες που επικρατούν φέτος στην παγκόσμια αγορά αποκάλυψε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” χθες ο εξαγωγέας σταφίδας και Β' αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μηνάς Μελισσίδης, ο οποίος μεταφέρθηκε στην Κόρινθο και ασχολείται αποκλειστικά πλέον με τη μαύρη σταφίδα, τονίζοντας όμως ότι η κρητική σουλτανίνα εξακολουθεί να έχει μέλλον στην εσωτερική αγορά!
Η φετινή δραματική κατάσταση στα αμπέλια της Κρήτης λόγω των βροχοπτώσεων μέσα στο καλοκαίρι είχε ως αποτέλεσμα να παραχθούν ελάχιστες σταφίδες, που δεν ξεπερνούν κατά τις εκτιμήσεις του Μηνά Μελισσίδη τους 1.000 τόνους. Αντίθετα, για την Τουρκία και το Ιράν ο κ. Μελισσίδης μάς λέει ότι «η Τουρκία μπήκε στην αγορά με 250 έως 260 χιλιάδες τόνους με ένα περυσινό απόθεμα 20 με 30 χιλιάδες τόνους. Και με 100 χιλιάδες τόνους μπήκε στην αγορά το Ιράν».
Ανταγωνιστικές τιμές
Στο μεταξύ, ενώ στην Κρήτη ο παραγωγός σταφίδας πληρώνεται μέχρι και 1,70 ευρώ το κιλό, οι Τούρκοι πουλούν τον ένα τόνο στα 1.700 δολάρια, που σημαίνει 1.500 ευρώ το έτοιμο προϊόν στον τόνο. Δηλαδή, 1,40 έως 1,50 ευρώ το κιλό έτοιμου προϊόντος στα ράφια του Ευρωπαίου καταναλωτή.
Το Ιράν έχει βγει στην αγορά της Ε.Ε. με μια τιμή γύρω στα 1.400 ευρώ τον τόνο.
«Εμείς λοιπόν με τέτοιες ποσότητες και τέτοιες τιμές δεν μπορούμε να τους ανταγωνιστούμε στη σουλτανίνα. Αλλά εμείς έχουμε μέλλον μόνο στην εσωτερική αγορά, η οποία και ζητάει κάθε χρόνο γύρω στις 4-5 χιλιάδες τόνους. Εμείς φέτος στην Κρήτη δε βγάλαμε πάνω από 1.000 τόνους σταφίδας», σύμφωνα με τον Μηνά Μελισσίδη.
Για τον κορινθιακή σταφίδα μάς είπε ότι «με τις βροχές και στην Πελοπόννησο, εκεί που περιμέναμε γύρω στους 20 με 23 χιλιάδες τόνους, βγάλαμε γύρω στους 15 με 16 χιλιάδες τόνους σταφίδας. Ωστόσο, η μαύρη σταφίδα είναι ένα προϊόν μονοπωλιακό και πουλιέται. Δεν υπάρχει το θέμα που έχει η σουλτανίνα με την υπερπαραγωγή της Τουρκίας. Αυτή τη στιγμή, οι τιμές στη μαύρη είναι γύρω στο 1,50 με 1,60 ευρώ το κιλό στον παραγωγό, εκτός από τη “Βοστίτσα”, που πληρώνεται στον παραγωγό στα 1,70 ευρώ το κιλό. Είναι μια άλλη ποικιλία με ξεχωριστή ποιότητα, που είναι πάντα πιο ακριβή από την υπόλοιπη μαύρη κορινθιακή σταφίδα, με μια διαφορά που βρίσκεται πάντα γύρω στα 10 λεπτά το κιλό».
Μοναδική διέξοδος η ελληνική αγορά
Γιατί όμως η Ε.Ε. δε στηρίζει τη μοναδική ευρωπαϊκή σουλτανίνα, που είναι η κρητική;
«Δε γίνεται να υπάρχει αυτή η στήριξη. Η μοναδική διέξοδος για την κρητική σταφίδα είναι μόνο η ελληνική αγορά», λέει κατηγορηματικά ο κ. Μελισσίδης.
«Ποιοτικά είμαστε με την τουρκική σταφίδα το ίδιο. Και κάποιοι φέρνουν και στην Ελλάδα την τουρκική επειδή είναι πιο φτηνή. Όμως, υπάρχουν σταθερά στη χώρα μας παραδοσιακές αγορές για την κρητική σουλτανίνα. Έχει ελπίδες η σταφίδα της Κρήτης. Όταν η κατανάλωση στην Ελλάδα είναι πάνω από 4 χιλιάδες τόνους κι εμείς με δυσκολία βγάζουμε 1.000 τόνους, πιστεύω ότι φέτος το προϊόν της Κρήτης θα απορροφηθεί στην ελληνική αγορά στο σύνολό του»...
Στο μεταξύ, ο Μηνάς Μελισσίδης λέει ότι αυτό που συνέβη φέτος είχε να συμβεί πολλά χρόνια. «Δεν πήγε καθόλου καλά φέτος. Τα σταφύλια καταστράφηκαν από τη βροχή. Αυτό που συνέβη φέτος είχαμε να το δούμε πολλά χρόνια, να υπάρχουν τόσες βροχές τον Αύγουστο που τα σταφύλια ήταν ακόμα πάνω στα αμπέλια. Και γι’ αυτόν τον λόγο είχαμε τη μείωση της παραγωγής τόσο στη σταφίδα, όσο και στα νωπά σταφύλια»...
Ο Μηνάς Μελισσίδης τονίζει ότι από φέτος και μετά ο ίδιος θα εργάζεται μόνο στην κορινθιακή σταφίδα, έχοντας δημιουργήσει νέα μονάδα στο Κιάτο. Αλλά θα δει αργότερα αν θα ξαναμπεί στην αγορά της κρητικής σταφίδας. Μέχρι τότε στην Κρήτη παραμένουν η εταιρεία του Γιάννη Περδικογιάννη, η εταιρεία Τοσκούδη και η ΚΣΟΣ. Καταλήγοντας, διευκρινίζει ότι μείωση παραγωγής λόγω θεομηνιών είχε και η Τουρκία. «Αλλιώς θα έβγαζε πάνω από 300.000 τόνους», λέει χαρακτηριστικά.
https://www.neakriti.gr/article/kriti/1522467/stafida/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.