ΑΡΧΕΙΟ ΕΚΠΟΜΠΩΝ (ΕΔΩ)... ΚΙΒΩΤΟΣ

Φιλελευθερισμός από τα Lidl: Ο Φιντέλ, ο Πινοσέτ και η φωτογραφία που τους δείχνει πλάι-πλάι


Ν Α Υ Α Γ Ο Σ
...ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ 
(ΠΗΓΗ: "Σπασμένο Παράθυρο")
Είσαι δαιμόνιος υπερασπιστής του νεοφιλελευθερισμού, της ελευθερίας, της ισότητας, της ευημερίας και της καταπίεσης κάθε ανάξιου εργάτη από έναν άριστο άνθρωπο της πραγματικής οικονομίας.
Θα ήθελες να ξεφύγεις λίγο από τη βαριά φιλοσοφία που συμπυκνώνεται σε ατάκες με πολύ νόημα, όπως “οι Έλληνες δεν πάνε στα χωράφια να δουλέψουν γιατί είναι τεμπέληδες”, “οι συνταξιούχοι αργούν να πεθάνουν” και “αν είχαμε όλοι δωρεάν υγεία, παιδεία, και στέγη, ποιος θα πήγαινε να δουλέψει;”.
Θες ρε παιδί μου, να δείξεις ότι ο νεοφιλελευθερισμός έχει αυτό το κάτι παραπάνω, με ιστορικά τεκμήρια όμως. Πέφτεις πάνω σε αυτή τη φωτογραφία και νομίζεις ότι έχεις πιάσει τον παπά απ’ τα γένια:


Λες, δε μπορεί, εδώ βλέπω το Φιντέλ Κάστρο, δίπλα στον Πινοσέτ. Επιτέλους! Μια ιστορική απόδειξη πως ο κομμουνισμός και ο φασισμός είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος και εμείς οι φιλελεύθεροι είμαστε οι καλοί της υπόθεσης.
Πας και το αναρτάς στο facebook:

Και μετά αρχίζει η διαπόμπευση.
Γιατί η φωτογραφία αυτή έχει τραβηχτεί το 1971. Χρονιά κατά την οποία έκανε επίσημη επίσκεψη στη Χιλή ο Φιντέλ Κάστρο. Και δυστυχώς χρονιά κατά την οποία ο Αουγκούστο Πινοσέτ δεν ήταν καν ακόμα αρχηγός του στρατού, αλλά διοικητής της φρουράς του Σαντιάγκο. Θα έπρεπε μάλιστα να περάσουν δύο ακόμα χρόνια για να κάνει ο Πινοσέτ τη χούντα του και να εφαρμόσει τον προσωπικό κουμπαρά που θαυμάζει ο Καραγκούνης της Νέας Δημοκρατίας.
Από την άλλη, το 1999, η Μάργκαρετ Θάτσερ, είχε επισκεφθεί τον Πινοσέτ, αφού είχε κάνει τη χούντα του και είχε βουτήξει στο αίμα τη χώρα, για να του πει:
Γνωρίζω επίσης πολύ καλά, πως ήσουν εσύ αυτός που έφερε τη δημοκρατία στη Χιλή, εσύ έφερες ένα Σύνταγμα κατάλληλο για τη δημοκρατία, εσύ το εφάρμοσες. Έγιναν εκλογές και τότε, σύμφωνα με τα αποτελέσματα αποσύρθηκες.
Μάλιστα έχουν βγάλει και αυτοί αναμνηστική φωτογραφία, επίσης μετά τη χούντα του Πινοσέτ:

αλλά αν είσαι νεοφιλελεύθερος, η παραπάνω φωτογραφία δε σημαίνει πως νεοφιλελευθερισμός και φασισμός είναι το ίδιο πράγμα. Πολύ απλά γιατί δε σου αρέσει να σημαίνει κάτι τέτοιο. Γιατί τέτοιος είναι και ο νεοφιλελευθερισμός. Δεν είναι κάποιο σύστημα βασισμένο στη λογική, αλλά στο συναίσθημα. Και τις πιο πολλές φορές, βασίζεται στο πηγαίο συναίσθημα να θαυμάσεις κάποιον που έχει πατήσει πάνω σε πτώματα, προκειμένου να επιβάλει το αόρατο χέρι της αγοράς.
Και έτσι, η όποια διαπόμπευση, δε θα σταματήσει κανέναν αυτοαποκαλούμενο “φιλελεύθερο”, από το να συνεχίζει να εμφανίζει τη συγκεκριμένη εικόνα, σαν μια κάποια επική πτυχή της ιστορίας που κανένας δεν ήξερε, αλλά αυτός ξέθαψε σαν τον Ιντιάνα Τζόουνς και τη μοιράζεται με τη πλέμπα για να τη μορφώσει.
Πρόσφατα είδαμε την ίδια εικόνα, να κυκλοφορεί στο προσωπικό λογαριασμό του Σάκη Μουμτζή:

Ο Σάκης Μουμτζής, αρθρογραφεί στο liberal.gr, ενώ έχει γράψει και βιβλίο για τον ελληνικό εμφύλιο, με τίτλο “Η κόκκινη βία 1947-1950”.
Καλή τύχη Έλληνα νεοφιλέλευθερε. Καλό κουράγιο στην κατανάλωση hoaxes.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

"To Blog του Ναυαγού" προτείνει...

ΕΚΠΟΜΠΗ ΚΙΒΩΤΟΣ 2008-2010 (ΜΕΡΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ...ΣΤΑΘΜΟΣ)