ΑΡΧΕΙΟ ΕΚΠΟΜΠΩΝ (ΕΔΩ)... ΚΙΒΩΤΟΣ

Πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ στο νομό Ηρακλείου από τον ΕΛΓΑ -Σήμερα το 20% του 2017 και στο πρώτο δεκαήμερο Οκτωβρίου το υπόλοιπο 10%


Ρ Ε Π Ο Ρ Τ Α Ζ
Χριστόφορος Παπαδάκης

Πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ - όπως ανακοινώθηκε χθες - πρέπει να έχει μπει σήμερα στους δικαιούχους παραγωγούς μόνο στο νομό Ηρακλείου, ενώ έχουν καταβληθεί πανελλαδικά γύρω στα 38 εκατομμύρια ευρώ. Έτσι, το “26” αναμένεται να είναι ο... τυχερός αριθμός για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Κρήτης, αν ετούτη τη φορά βγει αληθινό το χρονοδιάγραμμα της πληρωμής τόσο των αποζημιώσεων ΕΛΓΑ όσο και της προκαταβολής 70% της βασικής ενίσχυσης. 




Σήμερα, συγκεκριμένα, πληρώνεται - όπως ανακοινώθηκε - το 20% της εκκαθάρισης των αποζημιώσεων για την περυσινή χρονιά (πάνω από 35 εκατομμύρια ευρώ πανελλαδικά), ενώ στις 26 Οκτωβρίου (το αργότερο) θα βρίσκονται στα βιβλιάρια των δικαιούχων τα χρήματα των επιδοτήσεων.


Σύμφωνα με αυτό, σήμερα θα πληρωθεί το 20% των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ για τις ζημιές του 2017. Επίσης, ανέφερε ότι μέχρι τις 26 Οκτωβρίου θα γίνει η πληρωμή του 70% των αγροτικών επιδοτήσεων της βασικής ενίσχυσης των αγροτών που χορηγεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Το υπόλοιπο θα εξοφληθεί στα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα έχει γίνει ανασκόπηση πληρωμών για τα παλιά προγράμματα (Βιολογικά, Δασώσεις κ.λπ.).

Από νωρίς το πρωί, προχθές, είχε την πληροφορία για το υπόλοιπο των αποζημιώσεων του 2017 ο αγροτοσυνδικαλιστής και αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης και της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης και την είχε αποκαλύψει το Ράδιο 9,84 και στην Αγγέλα Δουλγεράκη.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι είχε μέσα από το υπουργείο την πληροφορία για το... τυχερό νούμερο “26” σε ό,τι αφορά αποζημιώσεις και ενισχύσεις. Την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου, όπως είπε, θα δοθεί το 20% και στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου θα δοθεί το υπόλοιπο 10%.

Μετά τις σημερινές πληρωμές, σύμφωνα με τον κ. Χιλετζάκη, «η επόμενη πληρωμή που θα πρέπει να περιμένουν οι παραγωγοί θα είναι από την εξισωτική αποζημίωση του 2014 και του 2015 που ήταν σε έλεγχο. Και αυτό το ποσό αφορά σε όλη την Ελλάδα, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ»...

Η πρώτη δόση ενιαίας ενίσχυσης

Σε ό,τι αφορά τις πληρωμές της βασικής ενίσχυσης, τα χρήματα θα μπουν στα βιβλιάρια των παραγωγών μέχρι τις 26 Οκτωβρίου. Πρόκειται για το 70% της βασικής ενίσχυσης. Η βασική ενίσχυση αντιπροσωπεύει γύρω στο 55% της ενιαίας ενίσχυσης (απομένει η πράσινη ενίσχυση).

Και θα είναι ορατά στα βιβλιάρια των παραγωγών που πληρώνονται από την Τράπεζα Πειραιώς. Γύρω στις δύο μέρες θα χρειαστούν για να είναι ορατά τα ποσά των επιδοτήσεων στους παραγωγούς με λογαριασμούς στις άλλες τράπεζες, δηλαδή στην Παγκρήτια Συνεταιριστική και οπουδήποτε αλλού έχουν λογαριασμούς, λόγω του περίφημου “βαλέρ”.

Θα του θέσουν όλα τα προβλήματα

Ραντεβού με τον νέο υπουργό

Τόσο στο Ράδιο 9,84 όσο και στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” αργότερα, ο συνδικαλιστής δήλωσε αισιόδοξος για τη θετική έκβαση των πληρωμών, ενώ αποκάλυψε στην εφημερίδα μας και το κλείσιμο ραντεβού της διοίκησης της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Αραχωβίτη.

«Θα συναντηθούμε μαζί του στις 4 Οκτωβρίου. Θα του θέσουμε θέματα για τα αγροτικά προβλήματα σε επίπεδο νομού και διάφορα συνεταιριστικά θέματα, που ο ίδιος τα γνωρίζει καλά, γιατί είναι πρώην συνεταιριστικός υπάλληλος», όπως είπε στη “Νέα Κρήτη” ο κ. Χιλετζάκης.

Στο σημείο αυτό μας λέει: «Ξέρουμε ότι θα είναι υπουργός για λίγο καιρό. Το γνωρίζουμε. Γιατί όπως και να είναι, εκλογές θα γίνουν μέχρι τον Οκτώβριο του 2019. Επομένως μιλάμε για έναν υπουργό που η θητεία του είναι ουσιαστικά διάρκειας μόλις 9 μήνες, αφού οι τελευταίοι δύο μήνες πριν τις εκλογές θα είναι μια προεκλογική περίοδος που δε θα προσφέρεται για τη λήψη αποφάσεων. Αλλά ελπίζουμε να μπορέσουμε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα στη συνεργασία μας μαζί του...».

Εξάλλου, μετά την ευρεία σύσκεψη όλων των αγροτικών συνδικαλιστικών φορέων της Κρήτης υπό τη διοργάνωση της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης - το πρωί της περασμένης Παρασκευής στην Περιφέρεια Κρήτης - θα υπάρξει προσπάθεια να κλειστούν ραντεβού στην Αθήνα και με τους προέδρους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς και με τους βουλευτές όλων των κομμάτων της Κρήτης για όλα τα θέματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα.

Σύντομα στην Κρήτη θα ξανασυνεδριάσει η επιτροπή για να λάβει αποφάσεις οργανωτικού χαρακτήρα. Ταυτόχρονα, έχουν ξεκινήσει οι προσπάθειες για τη δημιουργία μιας μεγάλης Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων σε επίπεδο Κρήτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

"To Blog του Ναυαγού" προτείνει...

ΕΚΠΟΜΠΗ ΚΙΒΩΤΟΣ 2008-2010 (ΜΕΡΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ...ΣΤΑΘΜΟΣ)