Ρ Ε Π Ο Ρ Τ Α Ζ
Χριστόφορος Παπαδάκης
«Χρηματιστήριο το λάδι» ήταν ο συνηθέστερος χαρακτηρισμός των συνεταιριστών της δεκαετίας του ’90 στην Κρήτη, χωρίς να έχουν διαψευστεί μέχρι και σήμερα, αφού μπορεί πια οι τιμές παραγωγού να μην έχουν μεγάλες και απότομες αυξομειώσεις, ωστόσο δεν μπορεί κανείς να προβλέψει πότε θα πάει πάνω η τιμή και πότε κάτω, με τις τελευταίες εξελίξεις να δείχνουν και πάλι τάση πτωτική.
Το σίγουρο είναι όμως ότι φέτος η παραγωγή ελαιολάδου στην Κρήτη θα είναι πολύ μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που κάνει τον πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Ανδρέα Στρατάκη, να δηλώνει ότι η τιμή εκκίνησης που θα κάνει τα αδύνατα δυνατά να προσφέρει η οργάνωσή του θα βρίσκεται στα 3 ευρώ το κιλό ή πολύ κοντά στην τιμή αυτή!
«Είναι λάθος να κρατάει ατιμολόγητο το λάδι του ο παραγωγός ένα χρόνο ή ακόμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», τονίζει ο συνεταιριστής, που καλεί και τους αγρότες να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Σήμερα εκτιμάται ότι, τόσο στην Κρήτη όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, χιλιάδες τόνοι ελαιολάδου παραμένουν από πέρυσι στις δεξαμενές των ιδιωτών εμπόρων και των συνεταιριστικών οργανώσεων χωρίς να έχουν “κοπεί”, ενώ μεγάλες εκτιμώνται οι ποσότητες και στις αποθήκες των σπιτιών. Η κατάσταση αυτή, λίγο πριν αρχίσει η νέα ελαιοκομική περίοδος, λειτουργεί αρνητικά, όπως όλοι μπορούμε να καταλάβουμε, σε βάρος του φρέσκου ελαιολάδου.
Πτωτική τάση στην Κρήτη
Στο μεταξύ, όμως, οι τελευταίες τιμές στην Κρήτη δείχνουν πτωτική τάση. Με ημερομηνία 25 Σεπτεμβρίου, δηλαδή προχθές Τρίτη, στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (www.sedik.gr) δημοσιεύονται, μεταξύ άλλων, τιμές πτωτικές.
Για παράδειγμα, οι τιμές του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων, από τα 2,80 ευρώ το κιλό στις 18 του μήνα, έπεσαν στα 2,70 ευρώ το κιλό στις 25/9. Αντίστοιχα, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Σελίνου από 2,75 ευρώ το κιλό έριξε την τιμή στα 2,60 ευρώ το κιλό, δηλαδή 15 λεπτά κάτω.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πλατάνου, που αγόραζε στα 3 ευρώ το κιλό το περυσινό ελαιόλαδο, τώρα δηλώνει ότι δεν αγοράζει. Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου από τα 2,70 ευρώ το κιλό αναπροσάρμοσε την τιμή παραγωγού στα 2,60 ευρώ το κιλό. Υπάρχουν, τέλος, κι άλλες μειώσεις τιμών, κατά 10 λεπτά το κιλό, από ιδιώτες τυποποιητές ελαιολάδου.
Στο φρέσκο αγουρέλαιο
Στο μεταξύ, τις τελευταίες μέρες παρήχθησαν οι πρώτες ποσότητες αγουρέλαιου στους Αγίους Αποστόλους Λακωνίας και τιμολογήθηκαν με μείωση 6,5% σε σχέση με πέρυσι.
Συγκεκριμένα, η αγορά για φρέσκο αγουρέλαιο άνοιξε φέτος στους Αγίους Αποστόλους στην τιμή των 4,30 ευρώ το κιλό, 30 λεπτά χαμηλότερα από την πρώτη περσινή τιμή που ήταν 4,60 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στους Αγίους Αποστόλους η σοδειά φέτος είναι πρώιμη, όπως εκτιμάται ότι θα είναι και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Η Τυνησία προχωρά...
Την ίδια ώρα η Τυνησία επιδιώκει στρατηγικό εμπορικό εταίρο τους Ευρωπαίους και με κάθε τρόπο προσπαθεί να βρει διεξόδους στην υπερπαραγωγή ελαιολάδου, που εμφανίζει κάθε χρόνο, αυξάνοντας συνεχώς την ελαιοκαλλιέργειά της!
Όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, η ζήτηση για ελαιόλαδο στη Βόρεια Αφρική δεν είναι τόσο μεγάλη για να απορροφήσει την παραγωγή της Τυνησίας, οπότε στηρίζεται στη Γαλλία (ως πρώην γαλλική αποικία) και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, που αναζητούν ελαιόλαδο σε χαμηλές τιμές. Αυτό το στοιχείο έχει οδηγήσει και στην κατακόρυφη αύξηση (κατά 98%) των εξαγωγών ελαιολάδου το πρώτο επτάμηνο του 2018 σε σχέση με το πρώτο επτάμηνο του 2017.
Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι η κυβέρνηση της Τυνησίας πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο αρχηγείο του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (ΔΟΕ) στη Μαδρίτη στις 20 Σεπτεμβρίου.
«Δε συντρέχουν λόγοι μείωσης»
«Δε βλέπω λόγους μείωσης των τιμών. Στο αμέσως επόμενο διάστημα εκτιμώ ότι οι τιμές θα αυξηθούν», δήλωσε στη “Νέα Κρήτη” χθες ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Ανδρέας Στρατάκης.
Μάλιστα, αποκάλυψε ότι στις 4 Οκτωβρίου, που η διοίκηση της οργάνωσης θα έχει συνάντηση με τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Αραχωβίτη, ανάμεσα στα άλλα ζητήματα που θα του θέσει θα είναι και το ζήτημα του ελαιολάδου. «Θα ζητήσουμε επιτέλους ελαϊκή πολιτική για να στηριχτεί το ελαιόλαδο που αποτελεί εθνικό προϊόν για τη χώρα μας», λέει ο συνεταιριστής.
Μας επισήμανε εξάλλου ότι η νέα ελαιοκομική περίοδος θα βρει την ΕΑΣΗ έτοιμη για να δώσει στους παραγωγούς της μια πρώτη τιμή που θα κινείται κοντά στα 3 ευρώ το κιλό. «Θα αρχίσουμε, πιστεύω, από τα 3 ευρώ. Και αν όχι τα 3 ευρώ, θα πάμε κάπου στα 3 ευρώ το κιλό», λέει ο Ανδρέας Στρατάκης.
Τι λένε όμως οι εκπρόσωποι των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης; Ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης καλεί τις οργανώσεις να παίξουν σωστά τον ρόλο τους, δίνοντας βάρος στην τυποποίηση του ελαιολάδου και μειώνοντας όσο περισσότερο μπορούν την εξαγωγή του χύμα ελαιολάδου, αλλά και το ίδιο το κράτος να στηρίξει τον τομέα της τυποποίησης του ελαιολάδου.
Και από την άλλη, «είναι πολύ αρνητικό αυτό που γίνεται με τον δάκο. Δεν είναι δυνατόν να εγκρίνονται τα φάρμακα για τη δακοκτονία», όπως λέει ο συνδικαλιστής, «όταν ήδη θα έπρεπε να είχαν γίνει δύο τουλάχιστον ψεκασμοί. Εκεί έχει ευθύνες το κράτος. Και πρέπει να το δούμε το θέμα αυτό»...
Καταλήγοντας, ο κ. Ιερωνυμάκης χαρακτηρίζει ως «χρηματιστήριο» το ελαιόλαδο και προσθέτει ότι είναι από τα προϊόντα εκείνα στα οποία το ελληνικό κράτος θα πρέπει να δώσει πολύ μεγάλη σημασία.
https://www.neakriti.gr/article/kriti/1522294/giati-epesan-oi-times-paragogou-sto-elaiolado/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.