Ρ Ε Π Ο Ρ Τ Α Ζ
Χριστόφορος Παπαδάκης
Βροχές και ζέστη έφεραν στην κυριολεξία τις τελευταίες μέρες τη χαρά του δάκου στο νησί μας, σε ένα περιβάλλον μάλιστα εξαιρετικά... ευχάριστο για το “λαίμαργο” και επικίνδυνο έντομο, λόγω της παταγώδους αποτυχίας της φετινής “δακοκτονίας”, όπως... εξακολουθεί να λέγεται, αλλά μάλλον... “δακοπροστασία” θα πρέπει να χαρακτηρίζεται, λόγω της... προστασίας του δάκου...
Την ίδια ώρα, τόσο από τις καιρικές συνθήκες όσο και από τις χαμηλές τιμές καταστρέφονται και οι αμπελουργοί, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα θα γίνει μια μεγάλη σύσκεψη με θέμα τη διεκδίκηση αποζημιώσεων για όλους τους αγρότες της Κρήτης, σχετικά με τις καταστροφές που έχουν υποστεί λόγω κλιματικής αλλαγής!
Ας δούμε όμως πώς διαμορφώνονται οι εξελίξεις για τους ελαιοπαραγωγούς. Ο γενικός γραμματέας του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιάννης Σμυρνάκης, εξηγεί στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ότι πλέον δεν υπάρχει καμία σωτηρία απέναντι στον δάκο της ελιάς, σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας.
«Έχει χαθεί κάθε ελπίδα. Αν ένας παραγωγός θέλει να σώσει την παραγωγή του, θα πρέπει ο ίδιος να προχωρήσει σε ψεκασμούς κάλυψης με τα εγκεκριμένα φάρμακα», λέει ο γεωπόνος. Βέβαια, δεν έχει δικαίωμα ένας παραγωγός που είναι σε περιοχές ΠΓΕ να προβεί σε ψεκασμούς κάλυψης των ελαιοδέντρων.
«Αυτές οι θερμοκρασίες, μαζί με τις υγρασίες, είναι το ιδανικό για τον δάκο. Όπου υπάρχουν προσβολές για τον δάκο θα ενταθούν τις επόμενες μέρες ακόμα περισσότερο. Δηλαδή, αυτές οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ό,τι καλύτερο για τον δάκο. Και έχουμε και τις άλλες καλλιέργειες, όπου η βροχή τέτοια εποχή μόνο κακό κάνει. Και εντάξει, μπορεί κανείς να πει ότι κάνει καλό και η βροχή λόγω της ανομβρίας, αλλά το σίγουρο είναι ότι σήμερα οι ζημιές που κάνει είναι πολύ μεγαλύτερες από το καλό που κάνει»...
Σε ό,τι αφορά τους ψεκασμούς από τους ίδιους τους παραγωγούς ή από την Περιφέρεια Κρήτης, ο ίδιος διευκρινίζει ότι υπάρχουν περιθώρια ψεκασμών μέχρι να ξεκινήσει η συγκομιδή.
«Στις περισσότερες περιοχές, η συγκομιδή θα ξεκινήσει σε δύο μήνες τουλάχιστον. Η Περιφέρεια Κρήτης έχει κάποια φάρμακα που είναι με 14 μέρες χρόνου αναμονής, άλλα με 30 μέρες κ.λπ. Και μάλιστα τώρα γίνονται κάποιοι ψεκασμοί που είναι πολύ σημαντικοί, αρκεί να μην έχουμε προσβολές. Είναι τοπικοί οι ψεκασμοί. Και όταν υπάρχει δακοπροσβολή, δεν έχουμε αποτέλεσμα. Διότι με τους κατά τόπους ψεκασμούς που κάνει η Περιφέρεια σε επιλεγμένα ελαιόδεντρα, όταν υπάρχει δακοπροσβολή δεν υπάρχει η δυνατότητα να γλιτώσουμε την παραγωγή μας χωρίς ψεκασμό κάλυψης των ελαιοδέντρων»...
Στο σημείο αυτό ξεκαθαρίζει ότι τέτοιοι ψεκασμοί, όταν είναι περιοχή ΠΓΕ, απαγορεύονται, κι εκεί μόνο προληπτικά μπορούν να γίνονται ψεκασμοί, αλλά δολωματικοί.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Γιάννη Σμυρνάκη, «η κατάσταση φέτος είναι πολύ δύσκολη. Υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στην τοποθέτηση των συμβασιούχων γεωπόνων που τοποθετήθηκαν για να ελέγξουν τη δακοκτονία. Τώρα, τι έλεγχο της δακοκτονίας να κάνουν όταν ήδη έχουν προηγηθεί τρεις ψεκασμοί κατά του δάκου;».
Σε ό,τι αφορά την παραγωγή, ο γ.γ. του Π.Κ. του ΓΕΩΤΕΕ αναφέρει ότι κάποιες περιοχές έχουν μεσοβεντέμα και άλλες καθόλου.
«Είναι μια παράξενη χρονιά φέτος. Και οι ζημιές του δάκου θα αρχίσουν να φαίνονται από τον Σεπτέμβριο και μετά, που θα αρχίσουν να πέφτουν οι ελιές. Βέβαια, κάποιες έχουν πέσει από το καλοκαίρι, αλλά εκεί πια μιλάμε για πανωλεθρία»...
«Καθυστερούν τις χρηματοδοτήσεις»
«Το υπουργείο καθυστερεί τις χρηματοδοτήσεις. Όταν δε γίνουν οι ψεκασμοί στην ώρα τους, δεν υπάρχει σωτηρία», λέει με αγανάκτηση από την πλευρά του στη εφημερίδα μας και ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης.
«Ο δάκος τι κάνει... Εφόσον δεν έγινε ο πρώτος και ο δεύτερος ψεκασμός στην ώρα τους, οι πληθυσμοί υπεραυξήθηκαν, με αποτέλεσμα ο δάκος να αυξηθεί επικίνδυνα. Και έτσι κι αλλιώς, όσοι δεν ψεκάζουν μόνοι τους χρόνια τώρα, δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχουν μεγάλη ζημιά. Και ευθύνες έχει το κράτος που έχει αναλάβει αυτό το κομμάτι, κρατώντας από την έκθλιψη του ελαιοκάρπου ποσοστό για τη δακοκτονία».
Μάλιστα, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης λέει ότι μέσα στα φάρμακα για τον ψεκασμό του δάκου θα μπορούσαν να είχαν βάλει και άλλα φάρμακα για τον πυρηνοτρήτη και για άλλες επίσης ασθένειες.
«Δεν το κάνουν ούτε αυτό. Και ο παραγωγός που δεν είναι οργανωμένος από μόνος του να κάνει την όλη διαδικασία και τους απαραίτητους ψεκασμούς, δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση», τονίζει.
«Θα ζητήσουμε αποζημιώσεις»
«Εμείς στην πορεία για όλα αυτά τα ζητήματα θα προχωρήσουμε σε μια ευρεία σύσκεψη, η οποία θα αναδείξει τα προβλήματα κατά περιοχή. Θα αποδείξουμε ότι ο αγροτικός πληθυσμός του νησιού μας έχει πάθει μεγάλες ζημιές από διάφορα αίτια και θα ζητήσουμε αποζημιώσεις», λέει ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης και καταλήγει: «Δεν είναι τυχαίο ότι η Γερμανία, λόγω των κλιματικών συνθηκών που επικράτησαν φέτος στην Ευρώπη, άνοιξε πρόγραμμα για την αποζημίωση των παραγωγών της. Και άλλες χώρες το κάνουν. Εξάλλου, το κράτος μέσα από τις εισφορές που παίρνει και δεν τις δίνει πίσω χρωστάει πολλά λεφτά στους αγρότες. Και είναι η περίοδος τώρα να επιστραφούν. Να επιστραφούν στους ελαιοπαραγωγούς, τους αμπελουργούς, τους θερμοκηπιάδες, σε όλες τις καλλιέργειες»...
Στο μεταξύ, για τις αρχές Σεπτεμβρίου μετατίθεται, όπως όλα δείχνουν, η πληρωμή από τον ΕΛΓΑ του υπόλοιπου 30% των αποζημιώσεων για ζημιές που έγιναν εντός του 2017.
https://www.neakriti.gr/article/kriti/1519554/kriti-o-paradeisos-tou-dakou/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.