Ρ Ε Π Ο Ρ Τ Α Ζ
Χριστόφορος Παπαδάκης
Αυξάνονται λόγω κλιματικής αλλαγής οι ασθένειες και οι εχθροί των καλλιεργειών στην Κρήτη και γενικότερα στη χώρα μας, αλλά την ίδια ώρα μειώνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση οι δραστικές ουσίες των φυτοφαρμάκων, για να παράγονται προϊόντα όσο γίνεται πιο κοντά στη βιολογική καλλιέργεια. Όμως, στο μεταξύ, ανοίγει διαρκώς τα σύνορά της η Ευρωπαϊκή Ένωση σε τεράστιες ποσότητες προϊόντων που έρχονται από τις τρίτες χώρες, στις οποίες οι καταργηθείσες δραστικές ουσίες, και ακόμα περισσότερες, εφαρμόζονται κανονικά και φτάνουν έτσι στο πιάτο των Ευρωπαίων καταναλωτών από την... “πίσω πόρτα”!
Όσο περνάει ο καιρός, το επάγγελμα του αγρότη στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο. Οι δραματικές αυτές διαπιστώσεις έγιναν στο πλαίσιο Παγκόσμιου Συνεδρίου επιστημόνων του γεωτεχνικού τομέα, που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο Ηράκλειο, έχοντας ως βασικό του αντικείμενο την απολύμανση του εδάφους και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί αυτή να γίνεται.
Για κάποιους λόγους, που δεν έχουν γίνει γνωστοί, το συνέδριο αυτό, που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, έχει κρατηθεί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιάννης Σμυρνάκης, αποκάλυψε χθες στην εφημερίδα μας κυρίως την παγκόσμια ανησυχία των επιστημόνων για τις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον και την αγροτική οικονομία, με την αύξηση ή την αναμενόμενη αύξηση ζιζανίων, βακτηρίων κ.λπ., που μέχρι τώρα υπήρχαν σε άλλες θερμότερες περιοχές, δεν είχαν όμως ευνοηθεί απ’ τις θερμοκρασίες. Έτσι, από τώρα και μετά, περιμένουμε να δούμε αυτά τα προβλήματα να αυξάνονται.
«Αυτό που ενδιαφέρει κυρίως την Κρήτη και έχει εξαχθεί από το Παγκόσμιο αυτό Συνέδριο είναι η διαχείριση των παθογόνων του εδάφους. Πλέον όλα αλλάζουν. Δραστικές ουσίες καταργούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, φεύγουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δηλαδή για τον αγρότη λιγότερα “όπλα” στη “φαρέτρα” του. Άρα, αυτή τη στιγμή, πρέπει να κάνουμε μια διαχείριση αξιοποιώντας αυτά τα λίγα “όπλα” που μας έχουν απομείνει. Και στα συμπεράσματα του συνεδρίου, όλοι οι καθηγητές έχουν καταλήξει ότι, όταν πρόκειται για μια εκτατική καλλιέργεια όπως είναι οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες, είναι αναγκαία η απολύμανση του εδάφους. Με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας να την κάνει... Είτε αυτή είναι ηλιαπολύμανση που σε κάποιες περιοχές της Κρήτης βολεύει πάρα πολύ, είτε είναι χημική απολύμανση με συγκεκριμένα χημικά μέσα, είτε είναι απολύμανση με ατμό, που είναι πολύ κοστοβόρα και εδώ δε γίνεται, είτε είναι απολύμανση με κομπόστ αποικοδόμησης, που και αυτό είναι πολύ ακριβό και δε γίνεται στην Κρήτη», λέει χαρακτηριστικά στη “Νέα Κρήτη” ο γενικός γραμματέας του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Γιάννης Σμυρνάκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Κρήτη έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα, σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, ότι εκτός τις άλλες μορφές απολύμανσης μπορεί να κάνει πολύ εύκολα απολύμανση με τον ήλιο»...
Η κλιματική αλλαγή φέρνει... παθογόνα
«Καταδεικνύεται αυτή τη στιγμή», όπως εξηγεί ο κ. Σμυρνάκης, «ότι κάποια παθογόνα θα είναι τα επόμενα χρόνια σε έξαρση, γιατί πλέον δεν υπάρχουν τα κατάλληλα χημικά σκευάσματα για να αντιμετωπιστούν. Οπότε θα πρέπει όλοι οι παραγωγοί να ξεκινάνε με απολύμανση του εδάφους, γιατί μέσα στη διαχείριση της σεζόν θα είναι πολύ δύσκολο να τα αντιμετωπίσουν»...
Στο σημείο αυτό εξηγεί ο Γιάννης Σμυρνάκης ότι «με την κλιματική αλλαγή μια μικρή άνοδος της θερμοκρασίας ενισχύει πάρα πολύ κάποια ζιζάνια που στο παρελθόν δεν υπήρχαν. Τώρα με μια ελάχιστη άνοδο της θερμοκρασίας, με βάση τους 0,2 βαθμούς Κελσίου, αυτά μπορεί να παράξουν πολύ περισσότερους σπόρους. Επίσης, με μια πολύ μικρή αύξηση της θερμοκρασίας, μύκητες που μέχρι τώρα δεν είχαν αναπτυχθεί, τώρα μπορεί να αρχίσουν να αναπτύσσονται. Η κλιματική αλλαγή σίγουρα επηρεάζει. Και έχουμε και το τεράστιο πρόβλημα της μείωσης του διαθέσιμου νερού στην περιοχή της Κρήτης»...
Όπως εξηγεί ο ίδιος, «στην Πελοπόννησο αυτή την περίοδο βλέπουμε σημαντικές ασθένειες στην ελιά που υπήρχαν και παλιότερα, αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό. Εδώ στην Κρήτη δεν έχουμε τέτοιο φαινόμενο. Δεν υπάρχει κάτι το ανησυχητικό. Κάποιες μικρές εστίες υπάρχουν πάντα, αλλά δεν είναι προς το παρόν κάτι σοβαρό που θα πρέπει να μας ανησυχεί»...
Στο σημείο αυτό, ο Γιάννης Σμυρνάκης λέει ότι «η κλιματική αλλαγή επηρεάζει και θετικά σε κάποια θέματα. Είναι ένας κύκλος. Είναι κάτι το οποίο σίγουρα θα μας επηρεάσει και όχι μόνο αρνητικά»...
ΑΠΑΞΙΩΣΗ
Αποδυνάμωση των Ευρωπαίων αγροτών
Στο μεταξύ, η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, αφαιρώντας ολοένα και περισσότερες δραστικές ουσίες από τα φυτοφάρμακα, αποδυναμώνει σημαντικά τον παραγωγό. «Ο παραγωγός χάνει “όπλα” από τη “φαρέτρα” του. Οι δραστικές ουσίες φεύγουν από την αγορά. Άλλες φεύγουν επειδή όντως μπορεί να δημιουργούν προβλήματα στον άνθρωπο και στο περιβάλλον και άλλες φεύγουν για πολιτικούς λόγους»...
Αλλά την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, «φεύγουν δραστικές ουσίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα την ίδια ώρα οι Ευρωπαίοι παραγωγοί αυξάνουν το κόστος παραγωγής τους για να αντιμετωπίσουν τους εχθρούς και τις ασθένειες των καλλιεργειών τους. Και την ίδια ώρα εισάγουμε ντομάτες από το Μαρόκο και την Τουρκία, όπου χρησιμοποιούνται ακόμα χειρότερα φάρμακα. Δηλαδή η Ε.Ε. με αυτό που κάνει, καταργώντας δραστικές, ουσιαστικά είναι σαν να απαξιώνει την παραγωγή των δικών της προϊόντων. Κι ενώ μας λέει ότι κόβει τις δραστικές για να προστατεύσει τον καταναλωτή της, μετά εισάγει προϊόντα από την Τουρκία και το Μαρόκο, που αυτές οι δραστικές ουσίες που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση καταργήσει χρησιμοποιούνται εκεί κατά κόρον. Άρα η Ευρωπαϊκή Ένωση με αυτό τον τρόπο δεν προστατεύει τον καταναλωτή, αλλά αποδυναμώνει τον παραγωγό»...
ΠΗΓΗ: "ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.