Η αμφισβήτηση της εγκυρότητας και της σοβαρότητας με την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε θετική πρόταση για ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας του ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη (glyphosate) της Μονσάντο γίνεται εμφανέστατη σήμερα, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το τελευταίο ανακοίνωσε, συγκεκριμένα, τη σύσταση ειδικής επιτροπής για...
την επανεξέταση της υπόθεσης και συνολικότερα για την εξέταση της διαδικασίας αδειοδότησης των φυτοφαρμάκων!
Η σύσταση της ειδικής επιτροπής έρχεται ως απάντηση στις ανησυχίες για το ζιζανιοκτόνο γλυφοσάτη (glyphosate). Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ανανέωσαν τον περασμένο Νοέμβριο την άδεια κυκλοφορίας της γλυφοσάτης για πέντε χρόνια, λόγω της θετικής εισήγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (που αποτελείται από τεχνοκράτες).
Η ειδική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, λοιπόν, θα αξιολογήσει:
- Τη διαδικασία έγκρισης των γεωργικών φαρμάκων στην Ε.Ε.,
- Τις πιθανές αποτυχίες του συστήματος επιστημονικής αξιολόγησης και έγκρισης των ουσιών,
- Το ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ανανέωση της άδειας της γλυφοσάτης και τις ενδεχόμενες συγκρούσεις συμφερόντων κατά τη διαδικασία έγκρισης των γεωργικών φαρμάκων, και
- Το ρόλο των οργανισμών της Ε.Ε., τη στελέχωσή τους και το κατά πόσο λαμβάνουν επαρκή χρηματοδότηση για να μπορούν να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.
Όπως ανακοινώθηκε ακόμη, η θητεία της ειδικής επιτροπής, η οποία θα έχει 30 μέλη, θα διαρκέσει εννέα μήνες. Και στο τέλος της θητείας της, θα δημοσιεύσει την έκθεσή της, που θα πρέπει μετά να εγκριθεί από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.
Το ιστορικό
Με ψήφισμα που υιοθέτησε τον Οκτώβριο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο οποίο κατονόμασε το φάρμακο, υπογράμμισε ότι «η αποσφράγιση εσωτερικών εγγράφων της Monsanto, ιδιοκτήτριας και παραγωγού του προϊόντος Roundup, η δραστική ουσία του οποίου είναι η γλυφοσάτη, έθεσε υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία ορισμένων μελετών που χρησιμοποιήθηκαν στην αξιολόγηση της ασφάλειας της γλυφοσάτης».
«Η επιστημονική αξιολόγηση των φυτοφαρμάκων για ρυθμιστική έγκριση εκ μέρους της Ε.Ε. πρέπει να βασίζεται μόνο σε δημοσιευμένες μελέτες που έχουν αξιολογηθεί από ομότιμους, είναι ανεξάρτητες και η ανάθεσή τους έχει γίνει από τις αρμόδιες δημόσιες Αρχές», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε έτσι την αντίθεσή του στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανανέωση της αμφιλεγόμενης άδειας κυκλοφορίας των ζιζανιοκτόνων που περιέχουν γλυφοσάτη για δέκα χρόνια.
Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι η Ε.Ε. χρειάζεται να καταργήσει σταδιακά την εν λόγω ουσία, ξεκινώντας με την πλήρη απαγόρευση της χρήσης της σε οικιακά προϊόντα, καθώς και την απαγόρευση της χρήσης της στις καλλιέργειες, όταν υπάρχουν βιολογικές εναλλακτικές λύσεις (π.χ. «ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης επιβλαβών οργανισμών»), οι οποίες λειτουργούν καλά στην καταπολέμηση των ζιζανίων.
«Η γλυφοσάτη πρέπει να απαγορευτεί πλήρως στην Ε.Ε. έως τις 15 Δεκεμβρίου 2022, με τη λήψη των απαραίτητων ενδιάμεσων μέτρων», συμπληρώνει το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Είναι στη σωστή κατεύθυνση»
Με θετικό τρόπο σχολιάζει τις εξελίξεις αυτές ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέκος Στεφανάκης.
«Όλες αυτές οι ουσίες έχουν σωστή δράση όταν χρησιμοποιούνται σωστά, με τον κατάλληλο τρόπο. Αλλά χρειάζονται πάρα πολλά πειράματα και πάρα πολλές μελέτες για να πάρουν άδεια κυκλοφορίας. Παλιότερα οι άδειες ήταν εθνικές. Σήμερα είναι σε ευρωπαϊκό επίπεδο», σημειώνει και προσθέτει ότι μπορεί ένα φάρμακο να έχει από την αρχή ή να μην έχει επιπτώσεις από την αρχή στους ανθρώπους και το περιβάλλον, αλλά σε βάθος χρόνου να αποδειχτεί το αντίθετο.
Ο Αλέκος Στεφανάκης δίνει ως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το απαγορευμένο εντομοκτόνο DDT. «Έσωσε τον κόσμο από την ελονοσία, αλλά προκάλεσε απίστευτα προβλήματα με καρκινογενέσεις στους ανθρώπους», λέει χαρακτηριστικά.
Με βάση όλα αυτά, ο κ. Στεφανάκης δηλώνει αισιόδοξος και ικανοποιημένος από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που έρχεται να δείξει ότι «τα αντανακλαστικά των μηχανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχουν και λειτουργούν...». Και κατέληξε λέγοντας πως γύρω από τα θέματα αυτά χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή.
«Πολύ σημαντική εξέλιξη»
Μιλώντας στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη", ο γεωπόνος Κωστής Παπαδάκης (που σε παλαιότερες δεκαετίες ως γεωπόνος της πρώην ΑΤΕ είχε ασχοληθεί πολύ με το χώρο των θερμοκηπίων και πάντοτε δημοσιοποιούσε τις ανησυχίες του για την ανεξέλεγκτη διαχείριση των φυτοφαρμάκων) τόνισε κατηγορηματικά με αφορμή αυτές τις εξελίξεις πως «αυτή η σύσταση της επιτροπής κρίνεται ως αρκετά σημαντική.
Και μάλιστα θα έλεγα ότι αυτή η απόφαση έπρεπε να είχε ληφθεί προ πολλού. Και να γίνει κατανοητό ότι δεν πρέπει τα κράτη και οι κυβερνήσεις να στηρίζονται στα στοιχεία που δίνουν οι εταιρείες για να πάρουν άδεια. Διότι η κάθε εταιρεία υποβάλλει στοιχεία τα οποία μπορεί να είναι ανακριβή, γιατί σκοπός της είναι το κέρδος. Και χρειάζεται να υπάρχουν έγκυρα επιστημονικά δεδομένα. Και σε αυτό η εν λόγω επιτροπή μπορεί να βοηθήσει. Αλλά υπάρχουν γι' αυτό δύο προϋποθέσεις: να είναι αμερόληπτη και να έχει και τη δυνατότητα του ελέγχου των φυτοφαρμάκων. Να τους δοθούν δηλαδή από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα εφόδια εκείνα με τα οποία θα μπορούν να ελέγξουν επιστημονικά τα στοιχεία και τα χαρακτηριστικά των φυτοφαρμάκων...».
Και κατέληξε λέγοντας ότι «είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι μια σειρά παθήσεων και εν πολλοίς ανιάτων παθήσεων οφείλονται στα φυτοφάρμακα. Και να υπενθυμίσω ότι από 25ετίας και πλέον, και μάλιστα μέσω της εφημερίδας "Νέα Κρήτη", είχαμε επισημάνει τη μεγάλη επικινδυνότητα των φυτοφαρμάκων, που δεν κατέστη τότε επαρκώς κατανοητή...».
(ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ - "ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ")
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1474417&srv=304
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.