ΑΡΧΕΙΟ ΕΚΠΟΜΠΩΝ (ΕΔΩ)... ΚΙΒΩΤΟΣ

"Τσίμπησε" καλή τιμή η σταφίδα! (video)


Έχει μέλλον η σταφίδα της Κρήτης, αφού δε φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες της εσωτερικής αγοράς και κάθε χρόνο εισάγονται χιλιάδες τόνοι για να καλυφθεί η διαφορά της ζήτησης, όπως τόνισε, από την εκπομπή "Direct" της "ΚΡΗΤΗ ΤV", στέλνοντας...



ελπιδοφόρα μηνύματα για το άλλοτε χρυσοφόρο προϊόν του νησιού μας, ο μεταποιητής και εξαγωγέας σουλτανίνας Γιάννης Περδικογιάννης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης ξεκαθάρισε ότι το γεγονός πως υπάρχει ακόμα σταφίδα οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην αγάπη των αμπελουργών για το αμπέλι, ενώ κατηγόρησε όλες τις κυβερνήσεις μέχρι και σήμερα ότι εφάρμοσαν και εξακολουθούν να εφαρμόζουν πολιτικές εξόντωσης του αμπελουργικού τομέα και συνολικά της αγροτικής παραγωγής!

«Σήμερα έχουμε μείνει μόλις τέσσερις μεταποιητές σταφίδας», είπε ο Γιάννης Περδικογιάννης, ενώ απαντώντας στα ερωτήματα της Στέλλας Τερζάκη, δήλωσε πως «το 1980 μόνο στο Ηράκλειο ήμασταν πάνω από 25 εξαγωγείς σταφίδας. Να σας πω επίσης ότι το 1981 είχαμε μια υπερπαραγωγή 105.000 τόνους σταφίδας και φέτος σε όλη την Ελλάδα δε θα πιάσουμε τους 2.000 τόνους. Η Ελλάδα καταναλώνει 5.000 τόνους, άρα πρέπει να εισάγουμε τη διαφορά.

Η βασική χώρα εισαγωγής σταφίδας είναι η Τουρκία. Και το 1981, που σας είπα, η Τουρκία έβγαλε περίπου 65.000 τόνους. Εμείς εκείνα τα χρόνια βγάζαμε λίγο πιο πάνω από την Τουρκία. Σήμερα η Τουρκία έχει φτάσει σε μια παραγωγή από 280.000 έως 320.000 τόνους»...


Φέτος οι σταφίδες πληρώθηκαν σε καλές τιμές

Μάλιστα, ο Γιάννης Περδικογιάννης ανέφερε πως η Τουρκία έχει ξεπεράσει πλέον ακόμα και την Καλιφόρνια. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι σαν τη σταφίδα της Κρήτης, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη σταφίδα του Προφήτη Ηλία, δε βγάζουν σε καμιά περίπτωση οι Τούρκοι.

«Αυτή η καλή σταφίδα που βγάζουμε εμείς πωλείται στην εσωτερική αγορά και πληρώνεται αναλόγως. Φέτος, οι σταφίδες πληρώθηκαν σε πάρα πολύ καλές τιμές. Είχαμε τιμές μέχρι και 1,80 ευρώ το κιλό», τόνισε για το "δυάρι" τη σταφίδα της Κρήτης (που αποτελεί και την τιμή βάσης για τον παραγωγό) ο γνωστός και παλιός εξαγωγέας.


Η Τουρκία επικρατεί στην αγορά

Κατηγορηματικός ήταν από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, λέγοντας πως «αυτή τη στιγμή γίνεται μια προσπάθεια καθαρά από τους αμπελουργούς λόγω της αγάπης τους στο αμπέλι. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή έφτασε στις 320.000 τόνους και επικρατεί στην αγορά, διότι έχει πολύ φτηνό κόστος παραγωγής. Φανταστείτε ότι το μεροκάματο εκεί είναι 5 ευρώ. Άρα έχουμε διαφορά του νομίσματος. Και η διαφορά του νομίσματος έφερε αυτά τα αποτελέσματα. Το 2002 κόπηκαν οι δασμοί. Μέχρι τότε, αν έβαζε η Τουρκία σταφίδα μέσα σε ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έπρεπε να πληρώσει δασμούς. Από το 2002 και μετά δε γίνεται αυτό το πράγμα. Επίσης οι κυβερνήσεις, λόγω της αντιαγροτικής πολιτικής, μας έφεραν αυτό το αποτέλεσμα. Γι' αυτό αυτή τη στιγμή έχουν μείνει λίγα χωριά που παράγουν σταφίδα, με κορυφαία τον Προφήτη Ηλία, τις Αρχάνες και άλλα χωριά»...

Μάλιστα, ο συνδικαλιστής τόνισε ότι οι αγροτικές περιοχές έχουν συρρικνωθεί πάρα πολύ και συρρικνώνονται κάθε μέρα.

«Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι υπάρχει μια στροφή στην ποιοτική σταφίδα. Και αν δοθεί και η τιμή που πρέπει να δοθεί, θα υπάρξει για τον παραγωγό κίνητρο να παράγει σταφίδα και αυτό θα δώσει διέξοδο και στις άλλες δύο χρήσεις του αμπελιού, δηλαδή στην επιτραπέζια χρήση και το κρασί», ανέφερε.

«Εμείς θέλουμε να έχουμε καλή σταφίδα», συμφώνησε από την πλευρά του και ο Γιάννης Περδικογιάννης. «Να έχουμε ένα καλό προϊόν. Ο αμπελουργός που παρήγαγε μια καλή σταφίδα και πέρυσι και φέτος την πληρώθηκε πάρα πολύ καλά. Οι καλές σταφίδες πληρώθηκαν από 1,50 ευρώ και πάνω, μέχρι και 1,80 ευρώ το κιλό».

Και για τις δυνατότητες παραγωγής σταφίδας ποιοτικότερης σε σχέση με το παρελθόν, ο κ. Περδικογιάννης είπε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία σχετικά με αυτή τη δυνατότητα. Και οι συνθήκες καλλιέργειες είναι ευκολότερες τώρα. Παλιά δεν υπήρχαν τρακτέρ. Δεν υπήρχαν αρδευτικά συστήματα. Δεν υπήρχαν γεωπόνοι να κατευθύνουν τους παραγωγούς. Τώρα αυτά όλα υπάρχουν. Και υπάρχουν παραγωγοί οι οποίοι είναι άριστοι».


Τα εγκλήματα των κυβερνήσεων

Κάνοντας μια αναδρομή στα τελευταία χρόνια, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης, από την πλευρά του, υπενθύμισε τα γεγονότα του 2008 στον Πειραιά, όταν η Κρήτη ανέβηκε να διαμαρτυρηθεί επειδή εξαιρέθηκε από το πακέτο Χατζηγάκη, λέγοντας ότι «αιματοκύλισμα των αγροτών είχε να γίνει από το 1910, όταν τους χτύπησε στο Κιλελέρ ο ελληνικός στρατός. Και το λυπηρό είναι ότι την εντολή αυτή τη φορά την έδωσε ως υπουργός Δημόσιας Τάξης ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, που είναι και συντοπίτης μας»!

Για τη σημερινή κατάσταση με το φορολογικό και ασφαλιστικό είπε χαρακτηριστικά πως «όποιος παράγει, τιμωρείται» και την πολιτική αυτή την απέδωσε είτε σε ανθρώπους που είναι «ανόητοι», όπως είπε, είτε σε ανθρώπους «που εκτελούν τις εντολές ξένων συμφερόντων»...





(ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ - "ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ")
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1475138&srv=304

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

"To Blog του Ναυαγού" προτείνει...

ΕΚΠΟΜΠΗ ΚΙΒΩΤΟΣ 2008-2010 (ΜΕΡΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ...ΣΤΑΘΜΟΣ)