ΑΡΧΕΙΟ ΕΚΠΟΜΠΩΝ (ΕΔΩ)... ΚΙΒΩΤΟΣ

Σεξουαλικό σκάνδαλο συγκλονίζει την Oxfam




Τεράστιο το σκάνδαλο με την φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam, μέλη της οποίας κατηγορούνται για σεξουαλικά όργια στην Αϊτή αλλά και σε αφρικανικές χώρες.

Όπως μεταδίδει από το Λονδίνο η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ  Ευδοξία Λυμπέρη, δημοσίευμα του Observer κάνει λόγο για



κακομεταχείριση σεξουαλικής φύσης που έγινε το 2006, αυτή τη φορά στο Τσαντ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρώην υπάλληλος της οργάνωσης δήλωσε ότι γυναίκες που πιστεύεται ότι ήταν πόρνες κλήθηκαν επανειλημμένα σε κατοικία όπου διέμενε προσωπικό της Oxfam.

Δεν μου προκαλούν εντύπωση αυτές οι αθλιότητες. Άλλωστε, ξέρουμε πολύ καλά, πως όταν δεν υπάρχει ένα κράτος - δικαίου να προστατεύσει τους πολίτες απ΄ την πείνα και τη δυστυχία, τότε, οι πολίτες θα βρίσκονται στο έλεος τέτοιων δήθεν φιλανθρωπικών οργανώσεων. Και όταν βέβαια μιλάμε για τόσο φτωχές χώρες, τότε δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα, για να περιγράψουμε την φτώχεια, την εξαθλίωση και την - κάθε λογής - εκμετάλλευση που υφίστανται οι λαοί τους.

Όπως λοιπόν μετέδωσε η Ευδοξία Λυμπέρη,  την Παρασκευή, η οργάνωση δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις για τον χειρισμό ισχυρισμών ότι πολλές νεαρές πόρνες είχαν προσκληθεί σε σπίτια και δωμάτια ξενοδοχείων που πλήρωνε η οργάνωση στην Αϊτή το 2011, όταν προσωπικό της βρισκόταν εκεί στο πλαίσιο ανακούφισης των κατοίκων μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7 Ρίχτερ, που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 200.000 ανθρώπους.

Λονδίνο: Θα κόβονται οι κρατικές ενισχύσεις

Σύμφωνα με το υπουργείο Διεθνούς Ανάπτυξης (DFID) της Βρετανίας, η ηγεσία της Oxfam επέδειξε «έλλειψη κρίσης» στην έρευνα και στη συνεργασία της οργάνωσης με τις αρχές για το ζήτημα.

Η υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Πένι Μόρντοντ αύριο Δευτέρα θα ζητήσει εξηγήσεις από τους επικεφαλής της οργάνωσης, συμπληρώνοντας πως οι ΜΚΟ οφείλουν να ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές για κάθε ανησυχία που έχουν και για τα συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία αφορά.


Σε ό,τι αφορά την Oxfam και κάθε άλλη οργάνωση που βρίσκεται αντιμέτωπη με προβλήματα παρόμοια, «αναμένουμε ότι θα συνεργάζονται πλήρως με τις (αρμόδιες) αρχές, και θα πάψουμε να χρηματοδοτούμε κάθε οργάνωση η οποία δεν θα το κάνει», διεμήνυσε η υπουργός.

Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή για τις Φιλανθρωπικές Οργανώσεις (Charity Commission), ο δημόσιος φορέας που είναι αρμόδιος για την εποπτεία των ΜΚΟ, αναφέρει ότι είχε λάβει αναφορά της Oxfam για την υπόθεση τον Αύγουστο του 2011.

Η αναφορά έκανε λόγο για «ανάρμοστες σεξουαλικές συμπεριφορές, πράξεις εκφοβισμού, παρενόχλησης και εκφοβισμού προσωπικού», αλλά δεν περιείχε στοιχεία για «κακομεταχείριση σε βάρος των ανθρώπων που βοηθούσε» η ΜΚΟ, ούτε για «πιθανά σεξουαλικά εγκλήματα στα οποία εμπλέκονταν ανήλικες».

«Η προσέγγισή μας θα ήταν πολύ διαφορετική εάν όλες οι λεπτομέρειες που αναφέρθηκαν από τον Τύπο μας είχαν κοινοποιηθεί τότε», συνέχισε η Επιτροπή κι απαίτησε από την οργάνωση να της παραδώσει περισσότερα στοιχεία «το ταχύτερο δυνατόν».

Σύμφωνα με τους Times, που έριξαν φως στην υπόθεση, η Oxfam δεν ενημέρωσε άλλες οργανώσεις για τη συμπεριφορά των υπαλλήλων της που ενεπλάκησαν στην υπόθεση, κάτι που τους επέτρεψε να συμμετάσχουν με άλλες οργανώσεις αργότερα σε αποστολές σε άλλες περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.

Η Oxfam διαβεβαίωσε πως διεξήγαγε, αμέσως μόλις ενημερώθηκε για τις κατηγορίες, το 2011, εσωτερική έρευνα. Τέσσερις εργαζόμενοί της απολύθηκαν και άλλοι τρεις, παραιτήθηκαν πριν από το πέρας αυτής της έρευνας, ανέφερε η οργάνωση. Η ίδια ΜΚΟ η δεν έδωσε θετική σύσταση σε κανένα από τα πρώην στελέχη της που ενεπλάκησαν στην υπόθεση.

Η οργάνωση καταδίκασε την «εντελώς απαράδεκτη» συμπεριφορά των υπαλλήλων της που ενέχονταν στην υπόθεση και αρνείται ότι προσπάθησε να συγκαλύψει το ζήτημα για να προστατεύσει τη φήμη της.

Είχαν δοθεί στη δημοσιότητα ανακοινώσεις Τύπου τον Αύγουστο αλλά και τον Σεπτέμβριο του 2011 για την έρευνα που διεξήγαγε, χωρίς πάντως να διευκρινίζεται η ακριβής φύση των κατηγοριών.

«Βλέποντας το εκ των υστέρων, θα προτιμούσα να είχαμε μιλήσει για τα κρούσματα απρεπούς σεξουαλικής συμπεριφοράς, όμως δεν θεωρώ ότι θα ήταν προς το συμφέρον κανενός να περιγράψουμε λεπτομερώς αυτή τη συμπεριφορά, καθώς αυτό θα προσέλκυε ακραία προσοχή στο θέμα ενώ εμείς θέλαμε να προχωρήσουμε, να προσφέρουμε βοήθεια», τόνισε το Σάββατο ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής της Oxfam, Μαρκ Γκόλντρινγκ, σε δηλώσεις του στο BBC Radio 4.

Στο τρέχον φύλλο της, η εφημερίδα The Sunday Times αποκαλύπτει ότι πάνω από 120 στελέχη των κυριότερων βρετανικών ανθρωπιστικών οργανώσεων κατηγορήθηκαν για υποθέσεις σεξουαλικής φύσης την περασμένη χρονιά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στην Oxfam καταγράφηκαν 87 τέτοια συμβάντα το 2017, από τα οποία για τα 53 ενημερώθηκε η αστυνομία, ενώ 20 στελέχη της οργάνωσης ή εθελοντές που εργάζονταν για αυτήν απολύθηκαν ή απομακρύνθηκαν από τη ΜΚΟ.

Πηγές: ΕΡΤ1, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

"To Blog του Ναυαγού" προτείνει...

ΕΚΠΟΜΠΗ ΚΙΒΩΤΟΣ 2008-2010 (ΜΕΡΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ...ΣΤΑΘΜΟΣ)