ΑΡΧΕΙΟ ΕΚΠΟΜΠΩΝ (ΕΔΩ)... ΚΙΒΩΤΟΣ

Επιστρέφει η απειλή της γρίπης των πτηνών - Ανησυχία από τα πολλαπλά κρούσματα στη γειτονική χώρα



Σαν να μην έφτανε η γρίπη των ανθρώπων, έχουμε τώρα απειλή και από τη γρίπη των πτηνών, που μπορεί κάποια στιγμή να μεταλλαχθεί και σε γρίπη των ανθρώπων!
Μιλάμε για τη γειτονική Βουλγαρία, όπου - όπως αποκαλύφτηκε χθες από το Τμήμα Υγείας Ζώων και Κτηνιατρικής Αντίληψης, Φαρμάκων και Εφαρμογών της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας - έχουν καταγραφεί εντός του 2018 28 εστίες της γρίπης των πτηνών. Και μάλιστα η τελευταία καταγράφηκε στις 18 Δεκεμβρίου του 2018!




Συγκεκριμένα, το Τμήμα Υγείας Ζώων και Κτηνιατρικής Αντίληψης, Φαρμάκων και Εφαρμογών της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εξέδωσε ανακοίνωση για επείγουσα ενημέρωση προς τους πτηνοτρόφους και κατόχους οικόσιτων πουλερικών για τη γρίπη των πτηνών, που έχει ως εξής: «Με βάση την υπ' αριθ. 341 (24167)/6.2.2019 εγκύκλιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) καταγράφηκαν 28 εστίες γρίπης των πτηνών εντός του 2018 (η τελευταία στις 18 Δεκεμβρίου 2018) στη γειτονική Βουλγαρία.


Υπενθυμίζεται ότι, σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών, οι κάτοχοί τους υποχρεούνται να ενημερώνουν αμέσως τις κτηνιατρικές Αρχές για να ληφθούν τα απαραίτητα δείγματα.

Τα μέτρα βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών παρατίθενται αναλυτικά στην ιστοσελίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.minagric.gr - Αγρότης - Επιχειρηματίας- Κτηνοτροφία - Πτηνά - Ασθένειες των πτηνών - Γρίπη των πτηνών: α) Μέτρα βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών (pdf), και β) Υ.Α. 258971/26.8.2008 (ΦΕΚ 1785 Β') “Θέσπιση μέτρων βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών”, οι τροποποιήσεις της Υ.Α. 258/10554/30.1.2017 (ΦΕΚ Β' 363) και Υ.Α. 1503/50776/9.5.2017 (ΦΕΚ Β’ 1677).

Τέλος, σύμφωνα με την Υ.Α. 107/6079/14.1.2019 (ΦΕΚ Β’) 157/30.1.2019, που αφορά στην εφαρμογή προγράμματος επιζωοτιολογικής διερεύνησης της γρίπης των πτηνών, υπάλληλοι άλλων κρατικών υπηρεσιών (δασικοί υπάλληλοι, κυνηγοί, ομοσπονδιακοί θηροφύλακες, κέντρα περίθαλψης κ.τ.λ.) και μέλη ιδιωτικών φορέων, που λόγω δραστηριότητας έρχονται σε άμεση και συχνή επαφή με άγρια πτηνά, συμβάλλουν στην εφαρμογή του προγράμματος είτε ενημερώνοντας τις κατά τόπους αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής είτε συλλέγοντας και παραδίδοντας σε αυτές ολόκληρα πτηνά.

Σε κάθε περίπτωση, πριν την όποια διαδικασία συλλογής και παράδοσης θα πρέπει να έχει προηγηθεί επικοινωνία με τις τοπικές κτηνιατρικές Αρχές και τα κτηνιατρικά εργαστήρια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες.

Επισημαίνεται ότι κατά τον χειρισμό άγριων πτηνών (συλλογή, μεταφορά, δειγματισμός) θα πρέπει να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας (γάντια μιας χρήσης, καθαρισμός και αντισηψία χεριών).

Υπενθυμίζεται ότι στην ετήσια ΚΥΑ περί οικονομικών αποζημιώσεων και ενισχύσεων, που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης, προβλέπεται η χορήγηση ενός κατ' αποκοπή ποσού της τάξεως των 30 ευρώ ανά άγριο πτηνό για τον εντοπισμό, τη συλλογή και την προσκόμιση νεκρών ή ημιθανών άγριων πτηνών κατάλληλων προς δειγματισμό στις κτηνιατρικές υπηρεσίες».

Αλέκος Στεφανάκης: «Ο κίνδυνος είναι μεγάλος»

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις αυτές, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκος Στεφανάκης, μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” χθες, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Έχουμε προβλήματα πάρα πολλά από νέα νοσήματα που υπάρχουν λόγω της αλλαγής του κλίματος. Λόγω της παγκοσμιοποίησης και της κινητικότητας ανθρώπων, ζώων και της μεταφοράς υλικών, έχουμε μεταφορές νοσημάτων και αυτό συμβαίνει και με κάποια νοσήματα τα οποία είναι πάρα πολύ επικίνδυνα για τα ίδια τα ζώα. Η γρίπη των πτηνών είναι ένα εφιαλτικό νόσημα για τα πτηνά και σε μια χώρα όπως τη δική μας, που έχουμε αυτάρκεια σε αυτό το κομμάτι της γεωργικής παραγωγής, δεν είναι να σκέφτεται κανείς ότι μπορεί να μπει η γρίπη των πτηνών. Γιατί τη γρίπη αυτή στην Κτηνιατρική τη λέμε πανώλη... Που σημαίνει ότι αυτό σαν πρόβλημα δημιουργεί σε 48 ώρες θνησιμότητα 95%»!

Στο ερώτημά μας αν η γρίπη των πτηνών μπορεί να προσβάλει και τον άνθρωπο, ο γνωστός κτηνίατρος δηλώνει: «Μπορεί κάποια στιγμή να έχουμε μετάλλαξη του ιού και να προσβληθεί και ο άνθρωπος. Οι ιοί της γρίπης αλλάζουν πάρα πολύ εύκολα. Μεταλλάσσονται δηλαδή. Δημιουργούνται νέα στελέχη. Και πάντα υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο»...

Καταλήγοντας, ο Αλέκος Στεφανάκης τόνισε την ανάγκη «να δουλεύει ο μηχανισμός των συνόρων και να επιτηρούνται όλοι οι περιορισμοί. Γιατί σε αυτά τα πράγματα τα φαινόμενα ελληνοποιήσεων είναι εφιαλτικά σενάρια. Ευτυχώς, πάντως, στην πτηνοτροφία, επειδή είναι πολύ ισχυρό το σύστημα και πολύ οργανωμένο στη χώρα μας, δεν έχει αφήσει το εισαγωγικό κομμάτι να σκοτώσει την ντόπια παραγωγή. Σε άλλα ζώα όμως που έχουμε χάσει τον έλεγχο και έχουν πάρει κεφάλι τα συστήματα εισαγωγής, ασφαλώς και έχουν όλη την πολυτέλεια και σκοτώνουν την τοπική παραγωγή. Το κάνουν εδώ και πολλά χρόνια»...

https://www.neakriti.gr/article/kriti/1535511/epistrefei-i-apeili-tis-gripis-ton-ptinon/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

"To Blog του Ναυαγού" προτείνει...

ΕΚΠΟΜΠΗ ΚΙΒΩΤΟΣ 2008-2010 (ΜΕΡΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ...ΣΤΑΘΜΟΣ)