Ρ Ε Π Ο Ρ Τ Α Ζ
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Χάθηκε το γόνιμο έδαφος στα επικλινή εδάφη των ελαιοκαλλιεργειών και των αμπελοκαλλιεργειών. Χάθηκαν μαζί με αυτό και όλα τα λιπάσματα που είχαν βάλει φέτος οι αγρότες, περιμένοντας, λόγω των πολλών βροχοπτώσεων, μια καλή σοδειά στα ελαιόδεντρά τους, μετά τα χρόνια της ξηρασίας τα οποία προηγήθηκαν.
Και την ίδια ώρα, η καλλιέργεια της ελιάς δεν εντάσσεται για τη χρονιά που “τρέχει” στο πρόγραμμα “ήσσονος σημασίας” ή αλλιώς de minimis, σύμφωνα με έγκυρη πληροφόρηση που είχε ανεβαίνοντας στην Αθήνα, από πηγές της πλατείας Βάθη, ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Μύρων Χιλετζάκης, παρά το γεγονός, όπως καταγγέλλει, ότι η συνδικαλιστική αυτή οργάνωση είχε πάρα πολύ έγκαιρα θέσει το σχετικό αίτημα στην πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου!
Ο Σταύρος Αραχωβίτης αναμένεται να έρθει στο Ηράκλειο εντός του πρώτου δεκαημέρου του Μαρτίου, με βάση τις πληροφορίες Χιλετζάκη, μετά βέβαια από ανάλογες προσωπικές του δεσμεύσεις τους τελευταίους μήνες, που δεν υλοποιήθηκαν μέχρι σήμερα. Ο συνδικαλιστής δηλώνει ενοχλημένος από την εξαίρεση μέχρι σήμερα της καλλιέργειας της ελιάς, που, όπως χαρακτηριστικά λέει, «είναι η ναυαρχίδα της αγροτικής μας οικονομίας και της οικονομίας της χώρας γενικότερα»...
Αναλυτικότερα, ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης και αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, με μεγάλη απογοήτευση μάς λέει:
«Ό,τι λιπάσματα έχουν μπει έχουν χαθεί ήδη. Το περισσότερο γόνιμο χώμα έχει φύγει και έχει πάει στη θάλασσα. Και μιλάμε γενικά για τα επικλινή εδάφη σε όλο το νησί. Όπως ξέρουμε, στην Κρήτη καλλιεργούμε τα βουνά και τους γκρεμούς. Όταν ένα χωράφι είναι επικλινές, με τις έντονες βροχοπτώσεις και τα πλημμυρικά φαινόμενα φεύγει το γόνιμο χώμα. Και τις τελευταίες μέρες όλοι οι ποταμοί δεν κατέβαζαν καθαρό τρεχούμενο νερό, κατέβαζαν κοκκινοχώματα. Κατέβαζαν νεροχώματα. Και αν δούμε σε όλο το βόρειο μέτωπο της Κρήτης, έχει γεμίσει η θάλασσα από χώμα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όλο το χώμα από τις επικλινείς καλλιέργειες τις γόνιμες του νησιού έχει πάει στα ποτάμια και από τα ποτάμια στη θάλασσα»...
Ο συνδικαλιστής δηλώνει με βεβαιότητα ότι «υπάρχουν κατολισθήσεις. Το αγροτικό-οδικό δίκτυο έχει καταστραφεί σε πάρα πολλά σημεία και πρέπει οπωσδήποτε να μπουν μηχανήματα του Δήμου να κάνουν την αποκατάσταση. Και ένα μεγάλο θέμα είναι ότι θα πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός των ΠΣΕΑ, που προβλέπει ότι, όταν ένας παραγωγός καταστραφεί, δεν αποζημιώνεται ποτέ, γιατί αν το σύνολο της παραγωγής δεν έχει καταστραφεί, τότε δεν τον αποζημιώνουν.
Και το έχουμε συναντήσει στο παρελθόν πάμπολλες φορές. Χρειαζόμαστε έναν νέο κανονισμό, που να αποζημιώνει έναν παραγωγό, άσχετα αν έχει πληγεί για το 30% της παραγωγής του, είτε έχει πληγεί για το 10%. Και αν για παράδειγμα ένας παραγωγός έχει 100 στρέμματα, εφόσον από τα 100 στρέμματα καταστραφούν τα 10 στρέμματα ολοσχερώς, δεν αποζημιώνεται ποτέ. Πρέπει από τα 100 στρέμματα να καταστραφούν τα 31 στρέμματα ολοσχερώς για να μπορεί να αποζημιωθεί»!
Απογοήτευση συνδικαλιστών: «Έδωσαν αλλού τα χρήματα»
Στο μεταξύ, όπως είπε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο Μύρων Χιλετζάκης, «πληροφορηθήκαμε ότι το ετήσιο υπόλοιπο 30 εκατομμυρίων ευρώ που μένει από το πρόγραμμα “ήσσονος σημασίας” θα δοθεί στην αχλαδιά, στα τεύτλα, στα μανταρίνια και στα ψάρια που προέρχονται από λιμνοθάλασσες. Ήδη έχουν αποζημιωθεί οι αιγοπροβατοτρόφοι και τα ροδάκινα. Επομένως, ο κύκλος του 2018 με τις δηλώσεις του κ. Αραχωβίτη κλείνει σε ό,τι αφορά τα “ήσσονος σημασίας” και αφήνει απ’ έξω την ελιά, το ελαιόλαδο και όποια άλλα έχουν μείνει έξω με βάση τα αιτήματα των αγροτών σε ολόκληρη τη χώρα»!
Καταλήγοντας, ο συνδικαλιστής είναι κατηγορηματικός: «Περιμένουμε τον υπουργό μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου να κατέβει, αλλά αν στην ατζέντα του μέσα δεν έχει οικονομικό πακέτο για την ελιά της Κρήτης, τότε θα μας βρει μπροστά του. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχουν πλήξει την ελαιοκαλλιέργεια τα τελευταία τρία χρόνια, με μέσο όρο βροχοπτώσεων σε όλο το νησί πέρυσι 20 χιλιοστά - όσο νερό έκανε δηλαδή το απόγευμα της Δευτέρας στον νομό Ηρακλείου - δε δικαιολογούν σε καμία περίπτωση μια τέτοια συμπεριφορά. Αν πετάξει έξω τις καλλιέργειες που ποτέ δεν έχουν αποζημιωθεί από τον ΕΛΓΑ, αν αυτό το προϊόν, που φέρνει ένα δισεκατομμύριο ευρώ τον χρόνο, δε στηρίζεται από το κράτος και στηρίζονται κάποιοι παραγωγοί μεμονωμένοι, τότε εμείς θα αντιδράσουμε. Είναι αυτό το καμπανάκι που χτυπούσαμε στον υπουργό. Και τώρα είμαστε δυσαρεστημένοι»...
https://www.neakriti.gr/article/kriti/1536911/i-okeanida-sarose-tis-kalliergeies-tis-kritis-terasties-katastrofes/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.