ΑΡΧΕΙΟ ΕΚΠΟΜΠΩΝ (ΕΔΩ)... ΚΙΒΩΤΟΣ

Προσοχή στα αιγοπρόβατα για να μην έχουμε πνιγμούς - Ο κτηνίατρος Αλέκος Στεφανάκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς τον κτηνοτροφικό μας κόσμο


Ρ Ε Π Ο Ρ Τ Α Ζ
Χριστόφορος
Παπαδάκης

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει προς τους αιγοπροβατοτρόφους της Κρήτης, προκειμένου να προστατεύσουν τα κοπάδια τους μέχρις ότου περάσουν τα πλημμυρικά φαινόμενα που πλήττουν το νησί, ο κτηνίατρος και πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέκος Στεφανάκης.



Ταυτόχρονα μας μιλάει και για τα προγράμματα επιτήρησης κλασικής πανώλης και φυσαλιδώδους νόσου των χοίρων, καθώς και του καταρροϊκού πυρετού των αιγοπροβάτων.

«Δεν έχουμε τέτοια προβλήματα στην Κρήτη», λέει, «αλλά χρειάζεται να εφαρμόσουμε κατά γράμμα τις οδηγίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για να μη βρεθούμε κάποτε σε μια δυσάρεστη θέση για τόσο σοβαρές ασθένειες που πλήττουν τη βιωσιμότητα των ζώων μας»!


«Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Κρήτη από τις πολλές βροχές είναι ότι στην ουσία έχει κορεστεί το έδαφος, άρα δεν μπορεί να απορροφήσει νερό, άρα έχουν φουσκώσει τα ρυάκια και τα ποτάμια. Έτσι, λοιπόν, τα ζώα να μη μένουν εγκλωβισμένα σε φραχτά ή σε σημεία που θα μπορούσαν να πνιγούν. Γιατί έχουν συμβεί τέτοια περιστατικά. Και θα πρέπει και οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι να είναι προσεκτικοί, γιατί υπάρχουν κατολισθήσεις και οι δρόμοι δεν είναι σταθεροί. Υπάρχει αυτό το πολύ υψηλό ποσοστό βροχοπτώσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα που έχει ταλαιπωρήσει απίστευτα τις υποδομές στην Κρήτη», πρόσθεσε ο κ. Στεφανάκης.



Προσοχή στις ασθένειες

«Πάντα ο συνδυασμός ζέστης και υγρασίας είναι αυτός που δημιουργεί το πρόβλημα για την ανάπτυξη διαφόρων ασθενειών. Και σίγουρα θα έχουμε προβλήματα με δερματίτιδες, θα έχουμε μαστίτιδες, διάρροιες στα νεογέννητα, πτώση δραματική της γαλακτοπαραγωγής κ.λπ.», όπως απαντάει σε σχετική ερώτησή μας ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκος Στεφανάκης.

Ωστόσο, ο ίδιος δε συνιστά σε καμία περίπτωση την προληπτική χορήγηση αντιβιώσεων. Λέει όμως ότι θα πρέπει να γίνεται ισορροπημένη διατροφή και να μένουν τα ζώα στα χλωρά χόρτα το πολύ για μία ώρα την ημέρα και σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, όχι σε εκτάσεις με πλούσια βλάστηση.

«Οι βοσκές τώρα έχουν πολύ μεγάλο ποσοστό νερού, με αποτέλεσμα να προκαλούν μετεωρισμό (δηλαδή τυμπανισμό) στα ζώα και θάνατο. Και αυτό θα πρέπει να το προσέξουν ιδιαίτερα οι κτηνοτρόφοι μας»...



Οι νόσοι των χοίρων

Στο μεταξύ, εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση για το πρόγραμμα επιτήρησης κλασικής πανώλης και φυσαλιδώδους νόσου των χοίρων.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται με:

- τη διαρκή ενημέρωση και εγρήγορση των κατόχων/ιδιοκτητών ζώων χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων και όλων των εμπλεκόμενων κτηνιατρικών Αρχών και φορέων, καθώς και τη διατήρηση της τεχνογνωσίας των Κτηνιατρικών Εργαστηρίων όσον αφορά στις μεθόδους και τεχνικές διάγνωσης της κλασικής πανώλης των χοίρων και της φυσαλιδώδους νόσου των χοίρων, με σκοπό τη γρήγορη και αξιόπιστη εξαγωγή αποτελεσμάτων.

Φορείς εφαρμογής του προγράμματος είναι:

- Το Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

- Το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για την Κλασική Πανώλη των Χοίρων.

- Το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη Φυσαλιδώδη Νόσο των Χοίρων.

- Οι κτηνιατρικές Αρχές των Περιφερειακών Ενοτήτων όλων των Περιφερειών.

- Οι Συνοριακοί Σταθμοί Κτηνιατρικών Ελέγχων (ΣΥΚΕ).

- Τα σφαγεία.



Κυρώσεις

Στους μη συμμορφούμενους με τις διατάξεις της παρούσας απόφασης και τα μέτρα που λαμβάνονται κατ' εφαρμογή της δεν καταβάλλονται οι αποζημιώσεις ή οι ενισχύσεις της Κοινής Υπουργικής Απόφασης οικονομικών αποζημιώσεων και ενισχύσεων που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου και, επιπλέον, επιβάλλονται οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται από τον Ν. 4235/2014 (Α’ 32) και όπως αυτός κάθε φορά ισχύει.



Για τον καταρροϊκό πυρετό 

Εκδόθηκε όμως Κοινή Υπουργική Απόφαση και για την πρόληψη του καταρροϊκού πυρετού των αιγοπροβάτων. Στόχοι του προγράμματος είναι η συστηματική έρευνα και διαφορική διάγνωση, με εφαρμογή κατάλληλων εργαστηριακών τεχνικών του καταρροϊκού πυρετού στα βοοειδή και στα αιγοπρόβατα, μέσω της παθητικής και ενεργητικής επιτήρησης.

Σε περίπτωση ορομετατροπής ή/και ανίχνευσης ιού του καταρροϊκού πυρετού σε ζώο-μάρτυρα, απαιτείται η άμεση διενέργεια περαιτέρω έρευνας (κλινικής και εργαστηριακής) για τον αποκλεισμό ή μη της κυκλοφορίας του ιού.

Στόχος επίσης είναι η έρευνα, μέσω της εντομολογικής επιτήρησης, του είδους και της διασποράς των ξενιστών Culicoides στη χώρα.



ΔΕ ΜΕΤΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

«Είναι επικίνδυνες ασθένειες για τα ζώα μας»

Σχολιάζοντας τις σχετικές ΚΥΑ, ο κτηνίατρος Αλέκος Στεφανάκης τονίζει στην εφημερίδα μας πως πρόκειται για πολύ επικίνδυνες ασθένειες, οι οποίες δε μεταδίδονται στον άνθρωπο, αλλά, αν ξεσπάσουν σε ένα κοπάδι ή σε μια περιοχή, προκαλούν μαζικούς θανάτους των ζώων.

«Η πανώλη και η κλασική και η αφρικανική του χοίρου είναι νόσημα πάρα πολύ βαρύ, το οποίο κάνει τρομακτικές ζημιές στη χοιροτροφία. Συντηρείται και διασπείρεται με τους αγριόχοιρους. Και είναι ένα νόσημα το οποίο έχει πλησιάσει πάρα πολύ κοντά στα σύνορά μας. Υπάρχει πρόβλημα δηλαδή στα βόρεια σύνορά μας. Και είμαστε σε επαγρύπνηση για να μην έχουμε είσοδο στη χώρα μας», είπε ο κ. Στεφανάκης.

«Όταν μπει σε μια χώρα όπως τη δική μας, που δεν έχουμε αυτάρκεια και υπάρχει πολύ μεγάλη διακίνηση των ζώων, ασφαλώς το πρόβλημα διασπείρεται πάρα πολύ και εκεί έχουμε το μεγάλο πρόβλημα», επισήμανε ο κ. Στεφανάκης και πρόσθεσε ότι ακόμα χειρότερη είναι η περίπτωση της Κρήτης, όπου επειδή η κάλυψη των αναγκών μας σε χοιρινό κρέας από τις ντόπιες μονάδες δεν υπερβαίνει το πολύ το 10 με 15%, πάντοτε χρειαζόμαστε χοιρινά από την υπόλοιπη Ελλάδα ή το εξωτερικό σε πολύ μεγάλο ποσοστό.

Για τον καταρροϊκό πυρετό των αιγοπροβάτων, ο Αλέκος Στεφανάκης είπε ότι εδώ και δύο με τρία χρόνια δεν έχουμε κρούσματα στην Κρήτη. Όταν όμως είχαμε προβλήματα στο παρελθόν, υπήρξε εξαιρετική συνεργασία και άμεση δράση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και των παραγωγών, που είχε ως αποτέλεσμα την αντιμετώπισή τους χωρίς να επεκταθεί ο καταρροϊκός πυρετός σε άλλες περιοχές του νησιού.

 https://www.neakriti.gr/article/kriti/1536085/prosohi-sta-aigoprovata-gia-na-min-ehoume-pnigmous/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

"To Blog του Ναυαγού" προτείνει...

ΕΚΠΟΜΠΗ ΚΙΒΩΤΟΣ 2008-2010 (ΜΕΡΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ...ΣΤΑΘΜΟΣ)