Ρ Ε Π Ο Ρ Τ Α Ζ
Χριστόφορος Παπαδάκης
«Σταματήστε πια να παίζετε με τη νοημοσύνη μας», είναι η αγωνιώδης έκκληση, μέσω της “Ν.Κ.”, του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιου Βοργιά, προς την κυβέρνηση συνολικά για την πολιτική που εφαρμόζει, αλλά και προσωπικά για την ίδια την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, αναφορικά με θέματα συλλογικών συμβάσεων, καθώς και για την περίφημη επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ τον μήνα.
Νέες καταγγελίες για ανασφάλιστες καθαρίστριες, δριμύ “κατηγορώ” για εξαίρεση του Ηρακλείου ως προς την υποχρεωτικότητα των συλλογικών συμβάσεων των ξενοδοχοϋπαλλήλων, αλλά και επιχειρήματα που δείχνουν ότι η ανεργία στη χώρα έχει μειωθεί πράγματι, λόγω όμως της αύξησης των ελαστικών μορφών απασχόλησης, είναι μεταξύ των ζητημάτων που ανέδειξε ο συνδικαλιστής χθες προς την εφημερίδα μας.
Το πρώτο θέμα, στο οποίο αναφέρεται για να στηρίξει τις θέσεις του ο συνδικαλιστής, είναι αυτό που έχει σχέση με τις καθαρίστριες που εργάζονται με σύμβαση στο Δημόσιο. «Φαίνεται, μετά την παρέμβασή μας την περασμένη εβδομάδα, να δίνεται μια λύση για τις καθαρίστριες του ΟΑΕΔ. Ποιου; Του ΟΑΕΔ! Που είναι πέντε μήνες απλήρωτες. Αλλά ωστόσο έρχονται εδώ και μας καταγγέλλουν κι άλλοι χώροι το ίδιο πρόβλημα. Οι τρεις καθαρίστριες στο Μουσείο απλήρωτες. Δηλαδή έχει καταντήσει το Δημόσιο να είναι ο χειρότερος εργοδότης»!
«Όταν η ίδια η “Εργάνη” σου λέει ότι μειώθηκαν οι μόνιμες θέσεις εργασίας και αυξήθηκαν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, αυτό τι σημαίνει; Ότι μειώθηκε η ανεργία αν χάσεις εσύ τη δουλειά σου με πλήρες οκτάωρο και προσληφθούν στη θέση σου δύο, με δύο τετράωρα;»
Ο κ. Βοργιάς, στο σημείο αυτό, τονίζει ότι «η μόνιμη υπόσχεση της κυβέρνησης και η μόνιμη δέσμευση της κ. Αχτσιόγλου, που μέχρι πρότινος γυρνούσε την Ελλάδα, ήταν η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Τώρα μας μιλάνε για μια αύξηση-ψίχουλα της τάξεως των 40 και 50 ευρώ. Και με την πτώση του αφορολόγητου αυτοί θα πάρουν 70 και 80 ευρώ. Γιατί θα πέσει το αφορολόγητο στα 5.600 και αυτός που παίρνει 500 ευρώ και έχει πάρει άλλα 50, θα φορολογηθεί με την πτώση του αφορολόγητου και θα πληρώσει περισσότερα. Δηλαδή, παίζουν και με τη νοημοσύνη μας»...
Τι γίνεται με τις συμβάσεις;
Στο μεταξύ, και στο θέμα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας «έλεγαν για υποχρεωτικότητα. Δε λέγανε για τρεις συμβάσεις. Και αντ’ αυτού, βλέπουμε να εφαρμόζουν την υποχρεωτικότητα στη Ρόδο, που καλά κάνουν, αλλά την ίδια ώρα δεν την κάνουν στο Ηράκλειο. Αλλά υπάρχει, όμως, μέσω της ΟΜΕΔ υποχρεωτική ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων στο Ηράκλειο, που χρειάζεται πολιτική βούληση για να την κάνουν υποχρεωτική. Και δε θα πρέπει να είμαστε εμείς στην καλή διάθεση της κάθε υπουργού. Είπε ότι όλες οι συμβάσεις θα γίνουν υποχρεωτικές. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω νομοθετικής ρύθμισης. Αυτό δεν έλεγαν ότι θα έκαναν μετά τον Αύγουστο που θα βγαίναμε από τα μνημόνια;»...
«Παίζουν με την αξιοπρέπειά μας»
Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, με αφορμή και τη γενική συνέλευση των ξενοδοχοϋπαλλήλων στο ΕΚΗ, καλεί την κυβέρνηση «να σταματήσει να παίζει με την αξιοπρέπεια των 15.000 και πλέον εργαζομένων του κλάδου. Ενός κλάδου που οι εργαζόμενοι λιποθυμούν από την εντατικοποίηση της εργασίας, που η κυβέρνηση τους στέρησε το εφάπαξ, που γέμισε τα ξενοδοχεία με ενώσεις προσώπων και μαθητευόμενους “άγνωστης” προέλευσης...
Το ποτήρι, όμως, πραγματικά ξεχειλίζει με την πρόθεση της κυβέρνησης να κηρύξει ως υποχρεωτικές τις τοπικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας των Χανίων, του Λασιθίου και της Ρόδου, αφήνοντας “έξω” την τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού Ηρακλείου, “πατώντας” στην αντιπροσωπευτικότητα λόγω της διάλυσης της Ένωσης Ξενοδοχείων Νομού Ηρακλείου.
Η εκδικητική αυτή όμως στάση της κυβέρνησης απέναντι στους ξενοδοχοϋπαλλήλους του νομού μας δε σταματάει εδώ, αφού, παρά τη δέσμευση της υπουργού Τουρισμού για δημιουργία σχολής μετεκπαίδευσης στον νομό, δεν υλοποιήθηκε παρά μόνο στους νομούς Χανίων και Λασιθίου.
Καλούμε την κυβέρνηση, την υπουργό Εργασίας, τους τοπικούς βουλευτές του Ηρακλείου και ιδιαίτερα τους κυβερνητικούς βουλευτές μαζί και τον πρωθυπουργό να πάρουν θέση και να προβούν σε αυτές τις ενέργειες, έτσι ώστε να σταματήσει αυτή η “ασέλγεια” εις βάρος τόσο των ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού μας όσο και του συνόλου των εργαζομένων.
Να σταματήσουν επιτέλους οι ψεύτικες υποσχέσεις, με την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, να σταματήσει η αλόγιστη μαθητεία προσαρμόζοντάς τη στα ευρωπαϊκά πρότυπα, να σταματήσουν οι ανεξέλεγκτες μειώσεις των συνταξιούχων, η πρόθεση για μείωση του αφορολογήτου και επιτέλους να κριθούν όλες οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας ως υποχρεωτικές!
Οι εργαζόμενοι του νομού μας δε δικαιούνται να αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση σαν εργαζόμενοι “δεύτερης” και “τρίτης” κατηγορίας», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΕΚΗ.
ΑΝΕΡΓΙΑ
Μειώθηκαν οι μόνιμες θέσεις εργασίας
Σε ό,τι αφορά την ανεργία, ο Στέλιος Βοργιάς τονίζει ότι, «όταν η ίδια η “Εργάνη” σου λέει ότι μειώθηκαν οι μόνιμες θέσεις εργασίας και αυξήθηκαν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, αυτό τι σημαίνει; Ότι μειώθηκε η ανεργία αν χάσεις εσύ τη δουλειά σου με πλήρες οκτάωρο και προσληφθούν στη θέση σου δύο, με δύο τετράωρα; Και άρα υποτίθεται έχει μειωθεί κατά 50% η ανεργία; Σύμφωνα με τα στοιχεία από την “Εργάνη”, έχουμε φτάσει στο 55% με 60% των προσλήψεων με ελαστικές μορφές απασχόλησης»!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.