Ρ Ε Π Ο Ρ Τ Α Ζ
Χριστόφορος Παπαδάκης
Σε μαρασμό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της μονάδας, οδηγείται η Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ, με απόλυση των 6 εργαζομένων στις 26 Σεπτεμβρίου, μετά από χρόνια απασχόλησή τους με μπλοκάκι. Χθες, το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ πραγματοποίησε ευρεία σύσκεψη για το σοβαρό πρόβλημα της υποστελέχωσης της Παιδοψυχιατρικής, με τη συμμετοχή κι άλλων συνδικαλιστικών φορέων, αποφασίζοντας σειρά δράσεων στο άμεσο διάστημα, προκειμένου να αποτρέψουν αυτές τις απολύσεις και να διεκδικήσουν μονιμοποίηση των εργαζομένων, καθώς και μαζικές προσλήψεις, σε μια τόσο απαραίτητη και χρήσιμη μονάδα!
Η κατάσταση ήδη είναι εξαιρετικά δύσκολη. Όπως αναφέρουν τα στοιχεία του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, σε σύνολο 8 νοσηλευτών οι 3 είναι με μπλοκάκι. Ήδη η κλινική καλύπτει βάρδιες με προσωπικό από αλλά τμήματα, με ό,τι αυτό σημαίνει. Εκτός από τους τρεις νοσηλευτές με το μπλοκάκι, υπάρχουν άλλοι τρεις εργαζόμενοι (γιατρός, κοινωνική λειτουργός και ψυχολόγος) που εργάζονται με μπλοκάκι. Η απόλυση των έξι θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο τη λίστα αναμονής για τους πολίτες που έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες της κλινικής.
Ταυτόχρονα, μόνο για τους τρεις νοσηλευτές, σύμφωνα με όσα δήλωσε στη “Νέα Κρήτη” χθες ο πρόεδρος του Σωματείου Δημήτρης Βρύσαλης, υπάρχουν κάποιες διαβεβαιώσεις της διοίκησης για επαναπρόσληψή τους με ανανέωση της σύμβασης. Όμως, οι συνδικαλιστές δεν είναι καθόλου σίγουροι ότι θα γίνει κάτι τέτοιο, λόγω των μνημονιακών πολιτικών που ακολουθεί η κυβέρνηση. «Έτσι κι αλλιώς ήδη η κλινική υπολειτουργεί. Φανταστείτε λοιπόν πόσο πιο δύσκολα θα γίνουν τα πράγματα φεύγοντας οι έξι», έλεγε στη “Νέα Κρήτη” χθες ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ.
Στη χθεσινή σύσκεψη παραβρέθηκαν, συγκεκριμένα, το Σωματείο Συνταξιούχων Δημοσίου, εκπρόσωπος των Ομάδων Γυναικών της ΟΓΕ, ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων του Δήμου Ηρακλείου και εργαζόμενοι της κλινικής.
Στη διάρκεια της σύσκεψης, ο πρόεδρος του Σωματείου Δημήτρης Βρύσαλης τόνισε ότι «η περίφημη έξοδος από τα μνημόνια και η περίφημη στήριξη του συστήματος υγείας πατάνε πάνω στην υποστελέχωση, την εντατικοποίηση στις απολύσεις, στις 16 ώρες δουλειάς, στην ομηρία δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στην υγεία και σε αυτή την κλινική στην ανακύκλωση του προσωπικού».
Επικίνδυνη συρρίκνωση
Όπως κατήγγειλε ο Δημήτρης Βρύσαλης, «στην περίφημη μετα-μνημονιακή περίοδο, κλινικές συρρικνώνονται και κλείνουν ανάλογα του δόγματος της Ε.Ε., επιχειρηματικών ομίλων, κυβέρνησης, υπουργείου και διοίκησης του ΠΑΓΝΗ».
Συνεχίζοντας, ο συνδικαλιστής τόνισε ότι «για άλλη μια φορά κινδυνεύουν να πεταχτούν στο δρόμο εργαζόμενοι οι οποίοι διαθέτουν την εξειδίκευση και την εμπειρία σε συναφές αντικείμενο και ας κόπτεται η διοίκηση και το υπουργείο ότι προστατεύει το δικαίωμα στην εργασία!
Απαξιώνεται αξιόμαχο εργατικό δυναμικό, το οποίο χρησιμοποίησε την εξειδίκευση και την πείρα που είχε σε συναφές αντικείμενο, προκειμένου να οργανωθεί η κλινική από το μηδέν και να αντιμετωπιστεί πληθώρα περιστατικών. Στο διάστημα που εργάστηκαν στην κλινική πληθώρα περιστατικών αντιμετωπίστηκε από όλους τους ειδικούς. Οι όποιες μόνιμες προσλήψεις δεν επαρκούν για να καλύψουν ολοκληρωμένα τη λειτουργία, ούτε βέβαια οι υποσχέσεις που δίνονται στα γραφεία και στους διαδρόμους για πρόσληψη για άλλη μια φορά προσωπικού με ημερομηνία λήξης».
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να δοθεί από κοινού συνέντευξη Τύπου την ερχόμενη εβδομάδα και να γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΥΠΕ και στη διοίκηση του νοσοκομείου.
Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, ο κάθε φορέας θα βγάλει ανακοίνωση συμπαράστασης στον αγώνα του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, για να μη χάσει κανείς τη δουλειά του, να μονιμοποιηθούν όσοι εργάζονται και να γίνουν μαζικές προσλήψεις προσωπικού.
Συνολικά:
* Από τον Ιανουάριο του 2015 που ξεκίνησαν οι νοσηλείες στην Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ έως σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 260 νοσηλείες παιδιών και εφήβων.
* Από τον Σεπτέμβριο του 2014 που στελεχώθηκε η κλινική με προσωπικό με σύμβαση μίσθωσης έργου και για τα επόμενα έτη έως και σήμερα, πάνω από 1.600 παιδιά και έφηβοι έχουν εκτιμηθεί από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία της κλινικής με συνεχώς αυξανόμενη προσέλευση περιστατικών.
* Παράλληλα, μεγάλος είναι ο όγκος των ασθενών και των οικογενειών τους που παρακολουθούνται σε τακτική βάση στα εξωτερικά ιατρεία.
Η κλινική εξυπηρετεί οικογένειες από όλους τους νομούς της Κρήτης, ενώ συχνά είναι τα περιστατικά που προσέρχονται από νησιά του Αιγαίου, καθώς υπάρχει παντελής έλλειψη παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών τόσο στις Κυκλάδες όσο και στα Δωδεκάνησα, με αποτέλεσμα οι γονείς να αναζητούν λύση μέσω της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, κρίνοντας πιθανά μικρότερο το κόστος μετάβασής τους στην Κρήτη παρά σε κάποια παιδοψυχιατρική υπηρεσία της πρωτεύουσας.
Η κλινική στελεχώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2014 προκειμένου να ξεκινήσει τη λειτουργία της για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες, ενώ από τον Ιανουάριο του 2015 ξεκίνησαν οι νοσηλείες, οι οποίες συνεχίζονται ανελλιπώς μέχρι και σήμερα.
Όπως έχει επισημάνει το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, «αυτή η κλινική είναι η μοναδική δημόσια στη Νότια Ελλάδα, η οποία πραγματοποιεί νοσηλείες και παρακολουθεί ένα μεγάλο αριθμό περιστατικών σε τακτική βάση. Είναι μια από τις ελάχιστες πανεπιστημιακές παιδοψυχιατρικές κλινικές στην Ελλάδα (σ.σ. η μοναδική για Κρήτη, Νότια Πελοπόννησο, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα), η οποία έρχεται να καλύψει τις ανάγκες μιας ιδιαίτερα ευαίσθητης ομάδας ασθενών, παιδιών-εφήβων καθώς και των οικογενειών τους. Είναι περιττό να πούμε ότι τα προβλήματα αυτά έχουν πολλαπλασιαστεί λόγω της οικονομικής κρίσης, καθώς και ότι όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αναζητά τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας.
Σήμερα, οι εναπομείναντες 6 εργαζόμενοι με σύμβαση μίσθωσης έργου, πέρα από τις σοβαρές μειώσεις μισθών που υπέστησαν στην τελευταία ανανέωση σύμβασης με το νοσοκομείο, για άλλη μία φορά έρχονται αντιμέτωποι με την ανασφάλεια και την ανεργία. Οι εργαζόμενοι προσφέρουν καθημερινά τις υπηρεσίες τους με ημερομηνία λήξης την 26η Σεπτεμβρίου, που θα σταματήσουν οριστικά! Τόσο η διοίκηση του νοσοκομείου όσο και η 7η Υ.ΠΕ., σε συναντήσεις με τους εργαζόμενους της κλινικής και παρουσία του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, δήλωσαν ότι δε θα ανανεωθούν πλέον οι συμβάσεις των 6 εργαζομένων. Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ακόμη και σήμερα το υπάρχον προσωπικό στο σύνολό του (14 μόνιμοι εργαζόμενοι και 6 με σύμβαση μίσθωσης έργου) δεν μπορεί να καλύψει τις βάρδιες, με αποτέλεσμα να καλύπτονται 11-12 βάρδιες την εβδομάδα μέσω του λογαριασμού των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων».
Τα διαχρονικά αιτήματα
Τι διεκδικούν οι εργαζόμενοι
Από την πρώτη στιγμή, το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ έχει κάνει γνωστές τις διεκδικήσεις του για την εν λόγω κλινική: «Όπως και σε χιλιάδες άλλες περιπτώσεις, τα προβλήματα αυτής της κλινικής είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που αντιμετωπίζει την υγεία ως εμπόρευμα, που ιδιωτικοποιεί τα νοσοκομεία κάθε μέρα ολοένα και περισσότερο και που φυσικά δεν ενδιαφέρεται για την υγεία και τη φροντίδα των παιδιών και των εφήβων. Οφείλουν το υπουργείο, η 7η Υ.ΠΕ. και η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ να ανταποκριθούν στις πραγματικές ανάγκες και στην απαίτηση ώστε η συγκεκριμένη κλινική:
* Να στελεχωθεί με μόνιμο και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, επαρκές σε αριθμό ικανό να αντεπεξέλθει στις ολοένα αυξανόμενες παιδοψυχιατρικές ανάγκες.
* Να δοθεί άμεσα λύση στις συμβάσεις εργασίας των 6 συμβασιούχων εργαζομένων, έτσι ώστε κανένας εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του.
* Να δοθεί άδεια κλειστού χώρου στους εργαζόμενους.
* Να υπάρχει πάντα ο απαραίτητος αριθμός προσωπικού στις βάρδιες.
* Να δημιουργηθεί ξενώνας βραχείας νοσηλείας για εφήβους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.