Να δοθεί επιτέλους ένα τέλος στη “δολοφονία” των μελισσών αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς στις 27 Απριλίου αποφασίστηκε η πλήρης απαγόρευση της χρήσης των νεονικοτινοειδών στις υπαίθριες καλλιέργειες. Συγκεκριμένα, οι αντιπροσωπίες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να υποστηρίξουν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πλήρη απαγόρευση των νεονικοτινοειδών, εντομοκτόνων ουσιών (imidacloprid, clothianidin και thiamethoxam) που χρησιμοποιούνται...
σε ένα ευρύ φάσμα καλλιεργειών.
Υπέρ της απαγόρευσης ψήφισαν 16 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελλάδα, ενώ κατά ψήφισαν η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Δανία και η Τσεχική Δημοκρατία. Οχτώ χώρες απείχαν.
Η πρόταση της Επιτροπής βασίζεται στην αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), η οποία επιβεβαίωσε πρόσφατα ότι τα νεονικοτινοειδή αποτελούν κίνδυνο για τις μέλισσες. Οι πηγές της Ε.Ε. εξήγησαν ότι αυτοί οι περιορισμοί υπερβαίνουν τα μέτρα που έχουν ήδη εφαρμοστεί από το 2013.
«Όλες οι υπαίθριες χρήσεις θα απαγορευτούν και τα εν λόγω νεονικοτινοειδή θα επιτρέπονται μόνο σε μόνιμα θερμοκήπια, όπου δεν αναμένεται η έκθεση των μελισσών», ανέφεραν οι πηγές της Επιτροπής, προσθέτοντας ότι οι νέοι περιορισμοί θα ισχύουν μέχρι το τέλος του έτους.
Σε συνέντευξή του στο EurActiv στις 26 Απριλίου, ο επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Vytenis Andriukaitis, δήλωσε ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε τόσο για το glyphosate όσο και για τα νεονικοτινοειδή έδειξε ότι η Επιτροπή είχε λάβει «συνεπείς αποφάσεις» βασισμένες στην επιστήμη.
«Είχαμε στοιχεία σχετικά με το glyphosate και κάναμε συνεπείς αποφάσεις. Φυσικά, το μήνυμά μας ήταν “μαζί με τα κράτη-μέλη” και επιτύχαμε πλειοψηφία. Τώρα έχουμε αποδείξεις σχετικά με τις προκλήσεις που σχετίζονται με τον πληθυσμό των μελισσών και τα νεονικοτινοειδή είναι πολύ επικίνδυνα σε αυτόν τον τομέα. Για άλλη μια φορά είμαστε συνεπείς. Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει την Επιτροπή ότι είναι στα χέρια κάποιου λόμπι».
«Είναι ένα τέλειο παράδειγμα της συνέπειας της Επιτροπής και βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία, διαδικασίες και κανόνες», ανέφερε ο κ. Andriukaitis.
Υπερψήφισε η Ελλάδα
Υπέρ της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία προβλέπει τον περαιτέρω περιορισμό της χρήσης των νεονικοτινοειδών, ψήφισε η χώρα μας κατά την ψηφοφορία στην αρμόδια επιτροπή της Ε.Ε.
Έτσι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τα νεονικοτινοειδή έχει ως εξής:
* 16 κράτη-μέλη (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) ψήφισαν υπέρ της πρότασης της Επιτροπής για περιορισμό στη χρήση των δραστικών ουσιών, αντιπροσωπεύοντας το 76,1% του πληθυσμού της Ένωσης.
* 8 κράτη-μέλη δήλωσαν αποχή, αντιπροσωπεύοντας το 14,9% του πληθυσμού της Ένωσης.
* 4 κράτη-μέλη ψήφισαν κατά της πρότασης, αντιπροσωπεύοντας το 9% του πληθυσμού.
Η ψηφοφορία ήταν ίδια και για τους τρεις εκτελεστικούς κανονισμούς και κατά συνέπεια υιοθετήθηκαν και οι τρεις με ειδική πλειοψηφία.
Μια πρώτη αντίδραση
«Η απόφαση των κρατών-μελών να υποστηρίξουν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περαιτέρω περιορισμούς των νεονικοτινοειδών είναι απογοητευτική, αλλά όχι απροσδόκητη», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία φυτοπροστατευτικών προϊόντων Syngenta, η οποία πλήττεται από τη συγκεκριμένη απόφαση, καθώς θα πρέπει να αποσύρει τουλάχιστον δύο προϊόντα της από την ευρωπαϊκή αγορά.
Στην ανακοίνωσή της προσθέτει: «Η σημερινή (δηλαδή της 27ης Απριλίου) απόφαση δεν πιστεύουμε ότι είναι το σωστό αποτέλεσμα για τους Ευρωπαίους αγρότες ή για το περιβάλλον.
Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι να εξασφαλίσουν οι αγρότες την προμήθεια ασφαλών και προσιτών τροφίμων - ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τις αρνητικές επιπτώσεις και ενισχύοντας τις θετικές επιπτώσεις που έχει η γεωργία στο περιβάλλον. Τα στοιχεία δείχνουν σαφώς ότι τα νεονικοτινοειδή αποτελούν μια ελάχιστη απειλή για την υγεία των μελισσών σε σύγκριση με την έλλειψη τροφίμων.
Με τη συνεχή βελτίωση της χημικής επιστήμης και την ανάπτυξη προϊόντων όπως τα νεονικοτινοειδή, μπορούμε να βοηθήσουμε τους αγρότες να προστατεύουν τις καλλιέργειές τους από τα έντομα και τα ζιζάνια, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία», αναφέρει μεταξύ άλλων.
«Οφείλαμε να προφυλάξουμε τους καταναλωτές»
Σε δήλωσή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου αναφέρει τα εξής: «Η έντονη κοινωνική ανησυχία που είχε προκληθεί εδώ και καιρό για τις επιπτώσεις στους πληθυσμούς των μελισσών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, δεν μπορούσε να μας αφήσει αδιάφορους. Οφείλαμε να προφυλάξουμε τους καταναλωτές κάνοντας ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουμε ότι τα γεωργικά προϊόντα που φτάνουν στο τραπέζι τους είναι ασφαλή.
Έτσι, σε συνέχεια της προσπάθειάς μας μαζί με άλλα 5 κράτη-μέλη της Ε.Ε. τον Δεκέμβριο του 2017, όταν επισημαίναμε ότι δεσμευόμαστε να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη και την εφαρμογή της ολοκληρωμένης διαχείρισης επιβλαβών οργανισμών, καθώς και εναλλακτικών προσεγγίσεων ή τεχνικών, με σκοπό τη μείωση της εξάρτησης από τα γεωργικά φάρμακα, ήταν προφανές ότι δε θα μπορούσαμε παρά να υπερψηφίσουμε την πρόταση της Επιτροπής.
Επειδή ταυτόχρονα πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στους παραγωγούς να παράγουν χρησιμοποιώντας ασφαλή σκευάσματα τόσο για την ανθρώπινη υγεία, όσο και για το περιβάλλον, έχουμε ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες αναζήτησης εναλλακτικών λύσεων για να καλύψουμε το κενό που δημιουργείται».
(ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ - "ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ")
https://www.neakriti.gr/article/ellada-nea/1507953/etsi-tha-dothei-telos-sti-dolofonia-ton-melisson/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.