ΑΡΧΕΙΟ ΕΚΠΟΜΠΩΝ (ΕΔΩ)... ΚΙΒΩΤΟΣ

Προσοχή στο θειάφι τις ημέρες με πολλή ζέστη - Τι πρέπει να γνωρίζουμε για να μην προκαλέσουμε εγκαύματα στις καλλιέργειες μας


΄Άκρως σημαντικές συμβουλές προς τους αγρότες και κυρίως προς τους αμπελουργούς, περισσότερο ενόψει των υψηλών θερμοκρασιών  αυτού του Σαββατοκύριακου  19 και 20 του μήνα... Το θέμα είναι δημοσιευμένο στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας "Ν.Κρήτη" κι έχει να κάνει με το θειάφι...

Επικίνδυνο σε ζέστες όπως αυτές που βιώνουμε τις τελευταίες μέρες μπορεί να αποδειχτεί το θειάφι σε σκόνη για τ’ αμπέλια και κυρίως για τα κηπευτικά, εκτός και αν προτιμήσουμε τη βρέξιμη σκόνη, ή ακόμα καλύτερα να το αποφύγουμε εντελώς μέχρι να ξαναπέσουν οι θερμοκρασίες σε χαμηλότερα επίπεδα. Λιγότερο είναι το πρόβλημα με τις ζέστες όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε τον χαλκό. 
Ωστόσο, το μεν θειάφι για τη χολέρα, ο δε χαλκός για τον περονόσπορο (πάντα μιλάμε για προληπτικές επεμβάσεις) κρίνονται απαραίτητα για το στάδιο που βρίσκονται σήμερα τα αμπέλια, αρκεί να ξέρουμε,...



 το πότε και το πώς θα τα χρησιμοποιήσουμε, καθώς όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 32 με 35 βαθμούς Κελσίου μπορεί να έχουμε... “ατύχημα”. Και η πρόβλεψη για αύριο Σάββατο κάνει λόγο για θερμοκρασίες ακόμα και 36 βαθμών Κελσίου! 

«Το θειάφι είναι ένα φυσικό φυτοπροστατευτικό υλικό, απ’ τα καλά. Δεν έχει καταρριφθεί πουθενά στον κόσμο. Είναι απαραίτητο στο αμπέλι. Αλλά θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και ειδικά όταν το χρησιμοποιούμε σε πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες», είπε στη “Νέα Κρήτη” ο τεχνολόγος γεωπόνος Αριστείδης Κοζής. 

«Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή να μην προκαλέσουμε εγκαύματα στις καλλιέργειές μας. Και από το σημείο που θα πέσει η ακτινοβολία του ήλιου θέλει μεγάλη προσοχή. Καλό είναι, επειδή το θειάφι δουλεύει και με ατμούς, να το ρίξουμε κάτω στο χώμα σε μικρές ποσότητες και πολύ προσεκτικά. Είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγουμε την κατάχρηση πάνω στις κουρμούλες, τα φύλλα και τα σταφύλια», πρόσθεσε.

Βέβαια, όταν το θειάφι χρησιμοποιείται σε βρέξιμη σκόνη, τότε δεν κινδυνεύουμε με εγκαύματα. 
«Στο υγρό θειάφι δεν έχουμε κανένα απολύτως θέμα. Απλά δεν πρέπει να ψεκάζουν οι παραγωγοί σε ώρες με υψηλή θερμοκρασία. Να ψεκάζουν συγκεκριμένα τις πρωινές ώρες μέχρι τις 9, και απογευματινές ώρες μετά τις 6», τόνισε ο κ. Κοζής. 

Ο λόγος που συνιστώνται οι συγκεκριμένες ώρες για το ψέκασμα του αμπελιού με βρέξιμη σκόνη σε θειάφι έχει σχέση με την ανάγκη να προλάβει το θειάφι να παραμείνει όσο χρειάζεται πάνω στο αμπέλι για να έχει επίδραση σε αυτό. Αν το θειάφι σε υγρή μορφή χρησιμοποιηθεί σε ώρες με υψηλή θερμοκρασία, τότε θα στεγνώσει αμέσως, θα εξατμιστεί και δε θα δράσει προστατευτικά για το αμπέλι μας.

Όπως εξήγησε στην εφημερίδα μας και ο Αριστείδης Κοζής,το θειάφι είναι βιολογικό μυκητοκτόνο σε μορφή σκόνης επιπάσεως, κίτρινου χρώματος, που χρησιμοποιείται σε καλλιέργειες κηπευτικών, καλλωπιστικών φυτών ή στο αμπέλι. Η δράση του είναι προληπτική και προστατευτική απέναντι σε μυκητολογικές ασθένειες. Εφαρμόζεται παραδοσιακά με κάλτσα ή με θειαφιστήρι. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε κήπους εξοχικών σπιτιών, για την απομάκρυνση των ερπετών-φιδιών. Το ρίχνουμε περιμετρικά στον κήπο, δημιουργώντας γραμμές στα σημεία απ’ όπου εισέρχονται τα φίδια, ώστε να τα απομακρύνει, χωρίς όμως να τα σκοτώνει. 
Στο αμπέλι το χρησιμοποιούμε για να προλάβουμε τη χολέρα. 
«Είναι κι αυτό όπως όλα τα φάρμακα που η δράση τους κρ ατάει για 15 μέρες. Οπότε μπορεί να πέφτει η σκόνη πάνω στο φυτό, αλλά η δράση του είναι για 15 μέρες. Άρα θέλει τη χρήση του κι αυτό ανά δεκαπενθήμερο», ξεκαθάρισε ο Αριστείδης Κοζής.

Βέβαια, όπως είπε χαρακτηριστικά, επειδή αυτές τις μέρες μέχρι και αύριο Σάββατο περιμένουμε θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών, καλό θα ήταν αν θα μπορούσαμε να το αποφύγουμε τελείως το θειάφι.
«Φτάνει που τα αμπέλια φέτος είναι σε τόσο ζορισμένη κατάσταση λόγω της ανομβρίας. Ας μην τα επιβαρύνουμε περισσότερο με το θειάφι», είπε χαρακτηριστικά.

----------

Εξαιτίας του ήπιου χειμώνα 

Καμπανάκι για την ευδεμίδα 

Σε ό,τι αφορά τον χαλκό, δεν υπάρχει θέμα με τις θερμοκρασίες. Τον χαλκό τον χρησιμοποιούμε προληπτικά για τον περονόσπορο. Και χρησιμοποιούμε και βάκιλο για την ευδεμίδα. Οπότε μπορούμε να κάνουμε πρόσμειξη με θειάφι και βάκιλο και να κάνουμε τις επεμβάσεις μας. Όπως ισχύει με το θειάφι έτσι και στον βάκιλο Θουριγγίας, όπως λέγεται, έχουμε και σε σκόνη και σε βρέξιμη σκόνη.

Για την ευδεμίδα ο κ. Κοζής μάς είπε ότι, «επειδή ήταν ήπιος ο χειμώνας, τα έντομα δε σταμάτησαν. Είχαμε κύκλο αναπαραγωγής. Οπότε θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα φέτος με την ευδεμίδα. Γι’ αυτό να γίνεται χρήση βάκιλου και να γίνεται η πρόσμειξή του με το θειάφι. Να σκονίζουν οι παραγωγοί ειδικά τα σταφύλια. Αλλά μπορούν να κάνουν και πρόσμειξη με βρέξιμο θειάφι»... 

Στο ερώτημά μας αν έχει παρουσιαστεί μέχρι στιγμής περονόσπορος στα αμπέλια του νομού Ηρακλείου, ο Αριστείδης Κοζής μάς είπε ότι δεν έχει αντιληφθεί μέχρι τώρα συμπτώματα.
«Παρά τις πρόσφατες βροχές, ο καιρός ήταν ήπιος. Δεν έχουμε συμπτώματα περονόσπορου. Παρακολουθούμε την κατάσταση και θα δούμε. Δε νομίζω ότι θα έχουμε φέτος ιδιαίτερα προβλήματα», κατέληξε ο κ. Κοζής.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ - "ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

"To Blog του Ναυαγού" προτείνει...

ΕΚΠΟΜΠΗ ΚΙΒΩΤΟΣ 2008-2010 (ΜΕΡΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ...ΣΤΑΘΜΟΣ)