ΑΡΧΕΙΟ ΕΚΠΟΜΠΩΝ (ΕΔΩ)... ΚΙΒΩΤΟΣ

Διαγραφές οφειλών σε όσους αποδεδειγμένα δεν έχουν να πληρώσουν! Πού; Μα όχι στο Ηράκλειο. Στην Πάτρα φυσικά!...



Ο Ναυαγός σας πάει Πάτρα! Ναι. Διαγραφές οφειλών αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Πατρέων. Τι νομίζατε; Ότι έχουμε τόσο..."μπανάλ" απόφαση από τους αξιότιμους κυρίους της παράταξης Λαμπρινού στο Ηράκλειο. Όχι καλέ. Δεν φτάσαμε ακόμα τόσο..."λαϊκά"... Διαβάστε λοιπόν το ρεπορτάζ...





Τρίτη 22 Μάη, μέρα παμπατραϊκής κινητοποίησης ενάντια στους πλειστηριασμούς

Αυτό αποφάσισε σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς και μια σειρά άλλα μέτρα, ενάντια στην αρπαγή του λαϊκού βιου.

Το θέμα, που ήταν πρώτο στην ημερήσια διάταξη, ψήφισαν η Δημοτική Αρχή και οι παρατάξεις
«Ανυπότακτη Πολιτεία» και «Όλοι μαζί για την Πάτρα».

Εισηγητής ήταν ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Παναγιώτης Μελάς, ο οποίος ανέφερε τα εξής μεταξύ άλλων:

«Με το Ν. 4472 (πολυνομοσχέδιο) η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άνοιξε το δρόμο για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Στη συνέχεια η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε) εξέδωσε την εγκύκλιο 1017/1-02-2018 που περιλαμβάνει και τους Δήμους που πρέπει υποχρεωτικά από 1η Μάη 2018 να διενεργούν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για κατάσχεση κινητών και ακινήτων. Γίνεται πλέον φανερό ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε φαινόμενα μαζικών πλειστηριασμών από το σύνολο των κρατικών φορέων (εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία κ.α.).

Η επίθεση αφορά όλα όσα, με κόπους μιας ολόκληρης ζωής, έχει αποκτήσει η λαϊκή οικογένεια, όπως το σπίτι, το μαγαζί, το αυτοκίνητο, το ταξί, το χωράφι του μικρού αγρότη. Στόχος Κυβέρνησης –Ε.Ε. είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η επέλαση του μεγάλου κεφαλαίου.

Σε μια περίοδο που η φορολεηλασία συνεχίζεται, τα εισοδήματα έχουν μειωθεί δραματικά για κάθε λαϊκή οικογένεια, το βίαιο ξεκλήρισμα των αγροτών στην ύπαιθρο, των επαγγελματιών και βιοτεχνών στην πόλη συνθέτουν την σκληρή πραγματικότητα που βιώνει ο λαός μας και είναι το διαβατήριο της νέας φάσης της καπιταλιστικής ανάπτυξης .

Στο στόχαστρο κυβέρνησης, κομμάτων που υπηρετούν τα μνημόνια, φοροεισπρακτικών μηχανισμών, βρίσκονται τα λαϊκά νοικοκυριά που χρωστούν μικρά ποσά. Την ίδια ώρα που τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα κατάφεραν, όπως και στο παρελθόν, τα τεράστια χρέη τους να θεωρούνται πλέον «ξεγραμμένα».

Πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις έδωσαν τη δυνατότητα στους Δήμους να διασταυρώνουν στοιχεία οφειλετών με άλλους κρατικούς εισπρακτικούς μηχανισμούς (εφορεία, Ε9, ΔΕΗ), να μπλοκάρουν και να κάνουν κατασχέσεις λογαριασμών, τη φορολογική ενημερότητα, να κινούν διαδικασίες προκατάσχεσης και κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων οφειλετών.

Οι οφειλές προς το Δήμο αφορούν συνήθως σε ανταποδοτικά τέλη, τέλη νεκροταφείου, οφειλές νερού, τροφεία παιδικών σταθμών, τέλη κατάληψης πεζοδρομίων, το τέλος επιτηδεύματος, τέλη διαφήμισης, χρέη από ενοίκια δημοτικών κτιρίων και υποδομών, κλήσεις από την στάθμευση αυτοκινήτων ΤΑΠ. κ.λπ.

Το σύνολο των οφειλών από παλαιά χρέη είναι 120.107.630,00€ και αντιστοιχεί σε 144.196 οφειλέτες. Μέχρι το 2017 έχουν βεβαιωθεί από τις υπηρεσίες το τέλος παρεπιδημούντων, ξενοδοχεία, κέντρα διασκέδασης, εμπορεία πόσιμων υδάτων, τραπεζοκαθίσματα, περίπτερα και ελεγχόμενη στάθμευση του Δήμου (που λειτουργεί το 2016 και 2017) και 0,5 από τα καταστήματα εστίασης στο ιστορικό κέντρο και τις παραλιακές περιοχές .

Οι οφειλές της μαρίνας του Δήμου έχουν βεβαιωθεί μέχρι το 2016, από κλήσεις άμεσης δράσης και τροχαία μέχρι το 2012, βεβαίωση του ΤΑΠ έχει γίνει μέχρι το 2013 και για δημοτικά τέλη μέχρι το 2015.

Αυτό που προκύπτει από τα στοιχεία των υπηρεσιών του Δήμου, είναι ότι από τους 144.000 οφειλέτες μόνο 204 άτομα οφείλουν 55.547.368,01€, ποσοστό 46,25% .

Για τους μεγαλοοφειλέτες άνω των 50.000€ η υπηρεσία μας έχει προχωρήσει σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης –ολοκληρώνει ήδη την διαδικασία δέσμευσης των τραπεζικών τους λογαριασμών στο σύνολο των συστημικών τραπεζών. Από τις δεσμεύσεις των λογαριασμών, τα αποτελέσματα πλην μεμονωμένων περιπτώσεων ήταν πενιχρά έως αμελητέα στο σύνολο (μηδενικοί λογαριασμοί, είχαν προηγηθεί δεσμεύσεις για οφειλές προς Δ.Ο.Υ., ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ).

Η πραγματικότητα όμως για τους μεγάλους οφειλέτες είναι ότι καλύπτονται από νόμους και δικαστικές αποφάσεις και έχουν ασυλία, με αποτέλεσμα αυτά τα μεγάλα ποσά να μην μπορούν να εισπραχθούν.

Για την πλειοψηφία του λαού μας, που δυσκολεύεται να ανταποκριθεί σε στοιχειώδεις υποχρεώσεις, το προηγούμενο διάστημα βοηθήσαμε μέσα από την λειτουργία της Συμβιβαστικής Επιτροπής του Δήμου, προτείνοντας προς το Δημοτικό Συμβούλιο την διαγραφή μεγάλου μέρους ή και ολόκληρου του προστίμου και των προσαυξήσεων και το υπόλοιπο ποσό να καταβάλλεται με δόσεις. Σας είναι ήδη γνωστές οι αποφάσεις αυτές, γιατί οι διαγραφές γίνονται μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου.

Απ’ όταν αναλάβαμε ως Δημοτική Αρχή δεν έχουμε στείλει στην εφορία δεσμεύσεις ΑΦΜ εκτός από αυτές των μεγαλοοφειλετών άνω των 50.000,00€.Υπάρχουν όμως δεσμευμένα ΑΦΜ για μικροποσά που έχουν σταλεί από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές, με ανοιχτό το ενδεχόμενο το αμέσως επόμενο διάστημα να προχωρήσουν οι διαδικασίες πλειστηριασμών από την εφορία. Με μια πρώτη εκτίμηση των υπηρεσιών μας υπολογίζονται σε 16.000 περιπτώσεις.

Το συμπέρασμα που βγαίνει και από τη διαδικασία του διακανονισμού των 100 δόσεων είναι ότι υπάρχει δυσκολία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των μισθωτών και των συνταξιούχων, που αποτελούσαν την πλειοψηφία όσων μπήκαν σε ρύθμιση, να ανταποκριθούν στην εκτεταμένη φοροληστεία.

Μας απασχολεί σαν δημοτική αρχή πως θα μπορέσουμε να συμβάλουμε σε όλα τα επίπεδα , ώστε να μην λεηλατηθεί η περιουσία και οι κόποι μιας ζωής της λαϊκής οικογένειας στο βωμό της καπιταλιστικής ανάπτυξης . Γι’ αυτό και πραγματοποιήσαμε σύσκεψη ,με την συμμετοχή φορέων της πόλης μας , ώστε από κοινού να δώσουμε απάντηση σε αυτά που βιώνει σήμερα ο λαός μας.

Δηλώνουμε ότι όσο μας αφορά ως Δημοτική Αρχή δεν θα επιτρέψουμε για μικροοφειλές στο δήμο, για ανθρώπους και νοικοκυριά που δεν μπορούν να πληρώσουν, να γίνουν κατασχέσεις στην περιουσία τους. Να κινδυνέψει το σπιτικό τους και να είναι αφορμή ο Δήμος και οι οφειλές σε αυτόν. Αυτό δεν θα μας το συγχωρέσει κανένας ούτε σε εμάς, ούτε στις υπηρεσίες και οφείλουμε να μπούμε εμπόδιο στην επιδρομή που γίνεται μεθοδικά στο λαϊκό βιός. Οφείλουμε να το κάνουμε με το λαό και το κίνημά του συμπαραστάτη και αρωγό.

Σε αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε:
Η Τρίτη 22/5/2018, να είναι ημέρα δράσης κατά των πλειστηριασμών, με παραστάσεις μαζί με τους φορείς, σε εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Περιφέρεια. Οργάνωση την ίδια μέρα το απόγευμα παμπατραϊκής κινητοποίησης στην πλατεία Γεωργίου
Διεκδικούμε από την Κυβέρνηση άμεση νομοθετική ρύθμιση, που να προστατεύει τη λαϊκή οικογένεια από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις με γνώμονα την οικονομική της κατάσταση και να δίνει το δικαίωμα στα Δημοτικά Συμβούλια να αποφασίζουν για διαγραφές οφειλών σε αυτούς που αποδεδειγμένα ούτε μπορούν, ούτε έχουν να πληρώσουν.

Ως Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζουμε να προχωρήσουμε στα εξής:

α) πλήρη διαγραφή σε μακροχρόνια ανέργους και ενταγμένους στο ΚΕΑ

β) πλήρη διαγραφή σε άτομα που έχουν οικογενειακό εισόδημα την τελευταία 5ετία κατά μέσο όρο έως 12.000€, μία (1) κατοικία και δεν έχουν κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο.

γ) πλήρη διαγραφή σε πολύτεκνους, τρίτεκνους, ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρία με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 25.000€ και μία (1) κατοικία.

δ)Από 12.000€-25.000€ οικογενειακό εισόδημα, να γίνει διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων και καταβολή του χρέους σε 200 δόσεις .

ε) Από 25.000-50.000€ διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων και αποπληρωμή του χρέους σε 150 μηνιαίες δόσεις.

στ) Οι μακροχρόνια άνεργοι, οι ενταγμένοι στο ΚΕΑ και όσοι την τελευταία πενταετία έχουν μέσο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 25.000, να μην επιβαρύνονται με την προβλεπόμενη από το νόμο επιβάρυνση που αφορά την κατεδάφιση ετοιμόρροπου κτίσματος».

katiousa
http://anemosantistasis.blogspot.gr/2018/05/blog-post_955.html#_140421_image_0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

"To Blog του Ναυαγού" προτείνει...

ΕΚΠΟΜΠΗ ΚΙΒΩΤΟΣ 2008-2010 (ΜΕΡΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ...ΣΤΑΘΜΟΣ)