Ακόμα να πάρουν οι τιμές παραγωγού του κρητικού ελαιολάδου τα πάνω τους ξανά, μετά τη συνεχή κατρακύλα που έχουν υποστεί τους τελευταίους μήνες, και μάλιστα, εκεί που ήταν να σταθεροποιηθούν στα 3 ευρώ το κιλό στην οξύτητα των τριών γραμμών...
έχουμε ξανά μικρές μειώσεις κάτω από τα 3 ευρώ, σε βαθμό που να αμφισβητείται και πάλι η σταθεροποίηση του μέσου όρου στο συγκεκριμένο ύψος.
Την ίδια ώρα, το τυνησιακό ελαιόλαδο μπαίνει στη χώρα μας αδασμολόγητο, με βάση την απόφαση του 2015, κάνοντας “χρυσές” δουλειές και, σε συνδυασμό με την τελευταία απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπέρ των σπορέλαιων, μάλλον που δε θα πρέπει και να μας κάνει να απορούμε που το νερό στις τουριστικές περιοχές της Κρήτης είναι σχεδόν πιο ακριβό από το “χρυσάφι” του κρητικού ελαιώνα!
«Πίσω από τη μείωση των τιμών κρύβονται παιχνίδια Ισπανών και Ιταλών. Δεν μπορούμε εμείς οι Έλληνες να ελέγξουμε την κατάσταση στο χύμα ελαιόλαδο», λέει στη “Νέα Κρήτη” ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης. Ο ίδιος λέει, μάλιστα, ότι από σήμερα που μιλάμε δε βλέπει ανάκαμψη των τιμών, δεδομένου ότι πλέον δεν υπάρχουν φρέσκα λάδια. «Τα φρέσκα λάδια είναι το πολύ μέχρι τον Μάιο. Από τώρα και μετά τα λάδια όλα θεωρούνται παλιά. Όσοι παραγωγοί κράτησαν τα λάδια τους απούλητα, έχουν χάσει. Είναι γεγονός αυτό. Μην ξεχνάτε ότι η χρονιά ξεκίνησε με την ΕΑΣΗ να δίνει 3,70 ευρώ το κιλό. Και δεν τα πούλησαν. Πού είναι τώρα οι τιμές αυτές;».
Φταίνε και τα τυνησιακά
Ο Μύρων Χιλετζάκης, εξάλλου, είναι από αυτούς που από την αρχή μίλησαν για καταστροφικές συνέπειες σε βάρος του ελαιολάδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα αδασμολόγητα τυνησιακά λάδια. Την υπόθεση είχε αποκαλύψει η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” τη χρονιά του 2015. Λίγο πριν κλείσει η χρονιά αυτή και τα δημοσιεύματα της εφημερίδας μας είχαν βάλει “φωτιά”, φέρνοντας σε δεινή θέση τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, ο οποίος είχε “πετάξει το μπαλάκι” των ευθυνών, για τα τυνησιακά λάδια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον υπηρεσιακό υπουργό κ. Μελά, καθώς οι υπογραφές της συμφωνίας έπεσαν στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Ναι, η Ελλάδα είχε συνυπογράψει την απόφαση για λόγους στήριξης των συμφερόντων των Τυνήσιων παραγωγών, λόγω της “αλληλεγγύης” της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Τυνησία, που εκείνη την περίοδο είχε μπει στο στόχαστρο τρομοκρατικών επιθέσεων. Και είχαν υπερψηφίσει και πολλοί ευρωβουλευτές όταν το θέμα πέρασε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χωρίς να είναι μάλιστα από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Νοέμβριο του 2015 μετά τα δημοσιεύματα της “Ν.Κ.”, είχε υποστηρίζει ότι, «όπως φαίνεται και στο σχετικό δελτίο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η απόφαση ελήφθη στις 17 Σεπτεμβρίου 2015, δηλαδή παραμονές των εκλογών, που την ευθύνη είχε υπηρεσιακός υπουργός». Υπηρεσιακός υπουργός την περίοδο εκείνη ήταν ο Δημήτριος Μελάς.
Με τη διαφορά όμως ότι εμείς ως εφημερίδα δε λάβαμε απαντήσεις από τον υπουργό για το αν γνώριζε από την άνοιξη γι’ αυτή τη συμφωνία, που προφανώς δεν αποφασίστηκε μέσα σε ένα μήνα... Και ναι, τι έκανε ο ίδιος για να την αποτρέψει;
Μάλιστα, ο κ. Μελάς μετά την ανακοίνωση Αποστόλου είχε διαψεύσει την οποιαδήποτε συμμετοχή, αλλά και ενημέρωσή του, την περίοδο που ήταν ως υπηρεσιακός στο πόστο του Βαγγέλη Αποστόλου!
Νέα ρουκέτα... Βρυξελλών
Μετά λοιπόν την απόφαση αυτή, ήρθε η άλλη μεγάλη ρουκέτα από τις Βρυξέλλες. Να επιτρέψει την τεχνική προσθήκη πολυφαινόλης στα... σπορέλαια! Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης κάνει λόγο για «νομιμοποίηση της νοθείας που θα τη βρούμε μπροστά μας. Αν λέγαμε πριν από 20-30 χρόνια σε μια νοικοκυρά του χωριού ότι θα έρθει η στιγμή που με έναν κύβο θα μπορεί να φτιάχνει κοτόσουπα, θα μας κορόιδευε. Κάτι ανάλογο πάει να γίνει σήμερα και με τα σπορέλαια. Η συγκεκριμένη ισπανική εταιρεία, που πίεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να πάρει την απόφαση αυτή, θέλει να καταστρέψει το ελαιόλαδο και να προωθήσει τα σπορέλαιά της. Αυτά όλα θα τα βρούμε μπροστά μας»!
Στο μεταξύ, ακόμα περιμένει ο βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης, απάντηση από την κυβέρνηση στην επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει στις αρχές Απριλίου.
Είχε κάνει λόγο για κανονική βόμβα, που «θέτει σε κίνδυνο την ελληνική ελαιοπαραγωγή, διότι μετά από αίτημα ισπανικής εταιρείας επιτρέπεται πλέον η προσθήκη πολυφαινολών στα σπορέλαια, και ειδικότερα της υδροξυτυροσόλης, που είναι γνωστή ως μία από τις βασικές ουσίες υγιεινής του ελαιόλαδου. Πιο συγκεκριμένα, από την απόφαση προκύπτει ότι η προσθήκη υδροξυτυροσόλης στα σπορέλαια θα επιτρέπεται και μάλιστα σε υψηλή περιεκτικότητα (215 mg/kg), δηλαδή πολύ κοντά στη συνολική ποσότητα φαινολών που πρέπει να περιέχει ένα ελαιόλαδο (250 mg/kg)».
Όπως επισημαίνει, είναι σαφές πως η ανατρεπτική αυτή απόφαση της Ε.Ε. αφενός νομιμοποιεί τη νοθεία και αφετέρου ανοίγει το δρόμο για διαφημιστικές καμπάνιες από τις χώρες παραγωγούς σπορελαίων - ανάμεσα στις οποίες η Ισπανία έχει τα πρωτεία - να προβάλουν ότι τα σπορέλαια εμπλουτισμένα πλέον με υδροξυτυροσόλη και με α-τοκοφερόλη αντιστέκονται στην οξείδωση, κάτι το οποίο ήταν βασικό σημείο υπεροχής του ελαιολάδου έναντι των σπορελαίων.
Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” χθες, ο Σπύρος Δανέλλης τόνισε ότι «πιαστήκαμε στον ύπνο όλες οι χώρες που παράγουμε ελαιόλαδο. Ας εκμεταλλευτούμε ως παράθυρο το γεγονός ότι η υδροξυτυροσόλη μπορεί πλέον να διατίθεται στην αγορά της Ένωσης ως νέο συστατικό τροφίμων το οποίο προορίζεται μεν για τον γενικό πληθυσμό, εξαιρουμένων όμως των παιδιών ηλικίας κάτω των τριών ετών, των εγκύων και θηλαζουσών γυναικών»...
(ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ - "ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ")
https://www.neakriti.gr/article/kriti/1508474/paihnidia-piso-apo-tin-katrakula-tis-timis-sto-ladi/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.