ΑΡΧΕΙΟ ΕΚΠΟΜΠΩΝ (ΕΔΩ)... ΚΙΒΩΤΟΣ

"Ποτέ την Κυριακή" και ο αγώνας συνεχίζεται


Υπό την πίεση της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου χθες, η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου έβγαλε ανακοίνωση καλώντας τους εμπόρους να μην ανοίξουν τα καταστήματα τους όπως και έγινε. Κι αυτό διότι υπήρχε σύγχυση ως προς τη χθεσινή Κυριακή. Ωστόσο, από σήμερα και μετά, οι συνδικαλιστές των εμποροϋπαλλήλων θα έχουν μπροστά τους το θέμα του Κυριακάτικου ανοίγματος...



γεγονός που τους καθιστά σε επιφυλακή και σε εγρήγορση, για νέες πιέσεις και κινητοποιήσεις όπου και όποτε χρειαστεί, έχοντας όμως αυτή τη φορά αντιμέτωπους τους τόσο τον Εμπορικό Σύλλογο Ηρακλείου όσο και την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης ως προς τα θέματα της Κυριακής στις τουριστικές περιοχές!
Χθες, συγκεκριμένα, η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
"Δεν υπάρχει 10ήμερο ενδιάμεσων εκπτώσεων από 1-10 Μαΐου στο Ηράκλειο (ούτε και προαιρετικό άνοιγμα Κυριακής), μια που με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου και κατόπιν της βούλησης της πλειοψηφίας των εμπόρων της πόλης μας οι ημερομηνίες των ενδιάμεσων εκπτώσεων για το Ηράκλειο είναι : 1 – 15 Μαρτίου και 1 – 15 Σεπτεμβρίου.
Σημειώνεται ότι όποια εμπορική επιχείρηση επιθυμεί, μπορεί να προβεί σε 10ήμερο προσφορών, πάντα σύμφωνα με ότι ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία».

Ο αγώνας συνεχίζεται

"Εμείς πληροφορηθήκαμε τις προθέσεις κάποιων καταστημάτων να ανοίξουν και όταν τους διαμηνύσαμε ότι δεν θα το επιτρέψουμε πήραν πίσω την απόφαση τους αυτή", λέει με ικανοποίηση στη "Ν.Κρήτη" ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου Δημόκριτος Σαλούστρος. 
Ωστόσο, όπως εξηγεί ο συνδικαλιστής, "ο αγώνας συνεχίζεται. Έχουμε μπροστά μας το ζήτημα των 32 Κυριακών το χρόνο. Και μάλιστα βλέπουμε φέτος πως η Περιφέρεια Κρήτης είναι πιο αποφασισμένη από πέρυσι να περάσει την απόφαση αυτή. Και μάλιστα ο Περιφερειάρχης στην τελευταία συνάντηση που είχαμε φάνηκε περισσότερο διατεθειμένος να το περάσει σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές"...


Βέβαια, σύμφωνα με τον συνδικαλιστή, όλα αυτά τα χρόνια με τις παρεμβάσεις του το σωματείο, έχει καταφέρει να φρενάρει όλες αυτές τις εξελίξεις. Ενώ δηλαδή πάγιο αίτημα της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου είναι "ποτέ την Κυριακή", σήμερα με τους ισχύοντες νόμους υπάρχουν οι 8 Κυριακές το χρόνο, λόγω των εορτών. Αλλά υπάρχουν από την άλλη και οι προσδοξίες των Εμπορικών Συλλόγω της Κρήτης και της ομοσπονδίας τους, με την Περιφέρεια Κρήτης να είναι σύμφωνη, για τις 32 Κυριακές το χρόνο. Μάλιστα ήδη υπάρχει απόφαση της Περιφέρειας 7 περιοχών της Ελλάδας να θεσμοθετηθούν οι 32 Κυριακές. "52 είναι όλες. Αν περάσουν οι 32 Κυριακές πάμε μετά και στην πλήρη απελευθέρωση. Μα δεν μπορεί ο εμποροϋπάλληλος να ζήσει με 32 Κυριακές. Και ειδικά η γυναίκα εργαζόμενη. Εδώ δεν μπορεί καλά - καλά να ζήσει με τις 8 Κυριακές. Είναι και το εορταστικό ωράριο. Δύο φορές το χρόνο δουλεύουμε 15 μέρες συνεχώς. Και Κυριακές. Και "σπαστά". Και 9 με 9. Και ειδικά καταλαβαίνουμε τι γίνεται με γυναίκες εργαζόμενες που έχουν και μια οικογένεια από πίσω να στηρίξουν", λέει ο συνδικαλιστής και προσθέτει:
"Χωρίς μέτωπο από τους εργαζόμενους ισχυρό. Και συμμετοχή τέτοια που να ταρακουνήσει μεγαλοεργοδότες και τοπικούς φορείς που οδεύουν προς αυτή την κατεύθυνση, είναι πολύ πιθανόν να το δούμε μπροστά μας να εκτυλίσσεται το επόμενο διάστημα", λέει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο Δημόκριτος Σαλούστρος.
Και βέβαια πέρα από τις 32 Κυριακές έχουμε και την απόφαση που αναφέρει ότι στις χαρακτηρισμένες τουριστικές περιοχές, μπορεί να ανοίγουν τα καταστήματα από Μάρτιο έως Οκτώβριο..."Ήδη στα Χανιά πήγαν από την πίσω πόρτα να περάσουν χαρακτηρισμό όλης της πόλης των Χανίων σαν τουριστική πόλη...Το φρέναρε πριν από ένα μήνα και το έβγαλε στη φόρα το Σωματείο Ιδιωτικών Υπάλλήλων Ν.Χανίων. Και αναγκάστηκε η Αντιπεριφέρεια και είπε "κάναμε λάθος, συγνώμη, το παίρνουμε πίσω", καταγγέλλει ο συνδικαλιστής και συνεχίζει λέγοντας ότι "στο Ρέθυμνο όμως το έχουν περάσει. Και δεν έχουμε ακόμα εικόνα τι γίνεται και στο νομό Λασιθίου"...
Σε ότι αφορά εξάλλου το Ηράκλειο, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου καταγγέλλει: "Μόλις τελειώσουν τα έργα στο κέντρο θα χαρακτηριστεί όλο το κέντρο τουριστική ζώνη"!
Καταλήγοντας, ο συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ επισήμανε ότι "όπως όλα δείχνουν, υπάρχει ένας ενιαίος σχεδιασμός σε όλη την Κρήτη. Και με το πρόσχημα "μη φοβάστε. Μόνο για τις αμιγώς τουριστικές περιοχές υπάρχει αυτός ο σχεδιασμός, θα κοιτάξουν να τα περάσουν. Μέχρι τώρα βάζουν μπροστά το "τυράκι" της Χερσονήσου, των Γουβών και της Αμμουδάρας, αλλά όλοι ξέρουμε πού οδηγεί αυτό. Οδηγεί στην πλήρη απελευθέρωση με τον χαρακτηρισμό ολόκληρων νομών δήμων ή περιοχών σε τουριστική ζώνη στο μέλλον"...

(ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ - ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

"To Blog του Ναυαγού" προτείνει...

ΕΚΠΟΜΠΗ ΚΙΒΩΤΟΣ 2008-2010 (ΜΕΡΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ...ΣΤΑΘΜΟΣ)