ΑΡΧΕΙΟ ΕΚΠΟΜΠΩΝ (ΕΔΩ)... ΚΙΒΩΤΟΣ

Προς πετσόκομμα οι επιδοτήσεις - Προβληματισμό προκαλεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προτείνοντας μείωση της χρηματοδότησης της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής


“Φωτιές”, επιβεβαιώνοντας όμως σενάρια που ήδη έχει δημοσιεύσει η εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, άναψε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προτείνοντας μείωση της χρηματοδότησης της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και της πολιτικής συνοχής αντίστοιχα κατά 5%. Την έντονη αντίδρασή της εξέφρασε η Γαλλία και αναμένεται και η σχετική αντίδραση της ελληνικής πλευράς στην πρόταση αυτή. Στο μεταξύ, μόλις το 1/3 των παραγωγών στη χώρα μας έχει ενεργοποιήσει
μέχρι τώρα τα δικαιώματά του. Η καθυστέρηση αυτή ανάγκασε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ζητήσει και να πετύχει παράταση της ενεργοποίησης μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Αλλά ας δούμε τις εξελίξεις στον τομέα των αγροτικών επιδοτήσεων. Χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για την επταετία 2021-2027, ύψους 1,135 τρισ. ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 1,11% του μέσου Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΕ) των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε.
Αυτό το επίπεδο αναλήψεων υποχρεώσεων μεταφράζεται σε πληρωμές ύψους 1.105 δισ. ευρώ, ήτοι 1,08% του ΑΕΕ (σε τιμές του 2018). «Πρόκειται για μια ειλικρινή απάντηση στη σημερινή πραγματικότητα, στην οποία η Ευρώπη θα πρέπει να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο για να εξασφαλίσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από αστάθεια, τη στιγμή που το Brexit θα αφήσει ένα σημαντικό κενό στον προϋπολογισμό μας», επισημαίνει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσθέτοντας ότι «η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) πρόταση απαντά σε αυτή τη διπλή πρόκληση με τη μείωση δαπανών, αλλά και με την προσθήκη νέων πόρων σε ισότιμη βάση».

Μείωση ΚΑΠ

Επίσης, η Επιτροπή προτείνει μείωση της χρηματοδότησης για την Κοινή Γεωργική Πολιτική και την πολιτική συνοχή κατά 5% αντίστοιχα. Παρουσιάζοντας την πρόταση της Επιτροπής για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τόνισε ότι πρόκειται για ένα «ρεαλιστικό σχέδιο για το πώς μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερους πόρους», επισημαίνοντας ότι οι καλές οικονομικές προοπτικές «μάς δίνουν μια ανάσα», αλλά «δε μας απαλλάσσουν από την υποχρέωση να εξοικονομήσουμε πόρους σε ορισμένους τομείς». Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ τόνισε ότι τη σκυτάλη παίρνουν τώρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι στόχος θα πρέπει να είναι η επίτευξη συμφωνίας πριν από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2019.

Αντιδράσεις από Γαλλία

Η γαλλική κυβέρνηση, από την πλευρά της, έκρινε «απαράδεκτη» την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, στον οποίο προβλέπεται μείωση σε ποσοστό περίπου 5% των πόρων που θα διατεθούν για την περίοδο 2021-27.
«Μια τέτοια δραστική, μαζική και τυφλή μείωση είναι απλούστατα αδιανόητη» για τον υπουργό Γεωργίας Στεφάν Τραβέρ και «η Γαλλία δεν μπορεί να δεχτεί καμία μείωση στο εισόδημα των αγροτών», τόνισε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Γεωργίας. Το γαλλικό υπουργείο εξήγησε ότι η μείωση του προϋπολογισμού θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των καλλιεργειών, καθώς επηρεάζει επικίνδυνα το εισόδημα των αγροτών, για τους οποίους οι άμεσες ενισχύσεις συνιστούν ένα «ουσιαστικό δίχτυ ασφαλείας».


Το Παρίσι τάσσεται υπέρ «του εκσυγχρονισμού και της απλούστευσης της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής» για να προστατευτούν οι αγρότες από τους κινδύνους των κλιματικών αλλαγών και την αστάθεια των παγκόσμιων αγορών, συνεχίζει η ανακοίνωση. Το υπουργείο υπενθυμίζει ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να υιοθετήσει έναν διευρυμένο προϋπολογισμό των 27 χωρών-μελών (χωρίς τη Βρετανία), αλλά θέτει πολλούς όρους, όπως τον εκσυγχρονισμό των πολιτικών που ακολουθούνται και την υιοθέτηση νέων, καθαρών πηγών ενέργειας.

Παράταση στην ενεργοποίηση

Στο μεταξύ, η ελληνική πλευρά ζήτησε και πέτυχε παράταση κατά ένα μήνα στην ενεργοποίηση των δικαιωμάτων. Όπως λέει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης, στο νομό Ηρακλείου έχει ενεργοποιήσει το 80% των παραγωγών, και ένα 75% τουλάχιστον στην υπόλοιπη Κρήτη. Αλλά σε επίπεδο χώρας έχει ενεργοποιήσει μόλις το 1/3 των παραγωγών.


«Δε θεωρώ ότι θα έχουμε φέτος απώλειες από μη ενεργοποίηση δικαιωμάτων. Απλά το θέμα είναι ότι πάντα ο Έλληνας είναι της τελευταίας στιγμής», λέει ο συνεταιριστής. Και επισημαίνει ότι, αν υπάρχουν ακόμα κάποιοι που φοβούνται ότι ενεργοποιώντας δικαιώματα μπορεί να χάσουν το 60% της σύνταξής τους, θα πρόκειται απλά για κακώς ενημερωμένους παραγωγούς. «Το τοπίο πια έχει ξεκαθαρίσει. Δε συντρέχουν τέτοιοι λόγοι ανησυχίας», καταλήγει.
(ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ - "ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ")
https://www.neakriti.gr/article/kriti/1507814/pros-petsokomma-oi-epidotiseis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

"To Blog του Ναυαγού" προτείνει...

ΕΚΠΟΜΠΗ ΚΙΒΩΤΟΣ 2008-2010 (ΜΕΡΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ...ΣΤΑΘΜΟΣ)