Εποχές... φυλλοξήρας θυμίζει η σημερινή υπόθεση του βακτηρίου της Xylella, με τη διαφορά ότι εμείς ως χώρα είμαστε ακόμα στο στάδιο που πιστεύουμε ότι, επειδή κάνουμε δειγματοληπτικούς ελέγχους, δε μας έχει “επισκεφτεί” ακόμα ο εισβολέας- “φονιάς”...
«Η φυλλοξήρα ήταν στην υπόλοιπη Ελλάδα από το 1955 κι εμείς εδώ στην Κρήτη ψεκάζαμε τους τροχούς των αυτοκινήτων για να μην έρθει και στο νησί μας», θυμάται χαρακτηριστικά ο παλαίμαχος συνεταιριστής Μιχάλης Βουμβουλάκης. Αλλά και άλλοι γνώστες της κατάστασης, με τεράστιες εμπειρίες στο χώρο των αγροτών αλλά και των επιστημόνων, βάζουν επιτακτικά ένα πολύ σοβαρό ερώτημα προς την εφημερίδα μας... «Ποιος μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι το βακτήριο δεν έχει ήδη έρθει και θα το ανακαλύψουμε... αργότερα;».
Η “Νέα Κρήτη” συνεχίζει σήμερα τη δημοσιογραφική της έρευνα γύρω από προβληματισμούς, σχόλια, στοιχεία και ανησυχίες για τη μεγάλη και ραγδαία εξάπλωση της Xylella fastidiosa.
Όπως γράφαμε και προχθές, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας, σε νέα ανακοίνωσή της, δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου...
Η τελευταία ενημέρωση από τη ΔΑΟΚ Λάρισας, συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «ο συγκεκριμένος οργανισμός έχει μολύνει περίπου το 10% του συνόλου των ελαιοδέντρων στην περιφέρεια της Απουλίας στην Ιταλία, και στη συνέχεια διαπιστώθηκε στη Γαλλία, στη Γερμανία και στην Ισπανία. Πρόσφατα αναφέρθηκαν νέα κρούσματα σε ελαιώνα ηλικίας 8 ετών στην περιφέρεια της Μαδρίτης στην Ισπανία, και σε φυτά των ειδών Acacia saligna (νέος ξενιστής), Prunus cerasus (νέος ξενιστής), Euryops chrysanthemoides και Polygala myrtifolia στην περιφέρεια Προβηγκίας, Άλπεων και Κυανής Ακτής στη Γαλλία...».
«Για ποια γεωργική έρευνα μιλάμε;»
Μάλιστα, σχολιάζοντας την υπόθεση αυτή, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Μιχάλης Βουμβουλάκης, που την περίοδο της αναμπέλωσης στην Κρήτη ήταν πρόεδρος της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου (όπως λεγόταν τότε η ΕΑΣΗ), σχολιάζει: «Με την ελεύθερη διακίνηση αγαθών, δεν μπορεί κανείς να μας διαβεβαιώσει ότι όλα αυτά τα βακτήρια δεν έχουν έρθει εδώ. Η υπόθεση αυτή θα μου θυμίσει την περίοδο και την εποχή της φυλλοξήρας... Που ραντίζαμε τους τροχούς των αυτοκινήτων που έφταναν στην Κρήτη, αντί να πάρουμε μέτρα αντιμετώπισής της. Και κάναμε απολύμανση ενώ ξέραμε ότι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισής της ήταν η αναμπέλωση...».
Όπως σχολιάζει ο Μιχάλης Βουμβουλάκης, η φυλλοξήρα ξεκίνησε στη χώρα μας το 1955. Στην Κρήτη έφτασε το 1977 και έγινε αντιληπτή σε αμπέλια των Χουστουλιανών στη Μεσαρά. Μέχρι τότε, αντί να παρθούν μέτρα από την κυβέρνηση, γινόταν μόνο απολύμανση με τον ψεκασμό στις ρόδες των αυτοκινήτων!
Καταλήγοντας, ο ίδιος δηλώνει ανήσυχος για τη σημερινή κατάσταση και ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει γεωργική έρευνα, ενώ καλεί την κυβέρνηση να ασχοληθεί σοβαρά με τον αγροτικό τομέα αντί να σφυρίζει αδιάφορα... Και να δώσει μεγάλο βάρος σε αυτά τα ζητήματα.
«Να μπουν σε καραντίνα»
«Να μπουν σε καραντίνα για τη χώρα μας όλες οι περιοχές στις οποίες έχει εκδηλωθεί το βακτήριο. Να πάρει τώρα την απόφαση αυτή η ελληνική κυβέρνηση και να κάνει έλεγχο στις εισαγωγές όλων των φυτών από τις άλλες χώρες», λέει στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης.
Και στο σημείο αυτό, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης διερωτάται: «Φτάνει από μόνο του το Μπενάκειο για να κάνει έρευνα; Όχι»...
Ο συνδικαλιστής καταγγέλλει στο σημείο αυτό ότι «πολλές φορές έχουμε ασθένειες σαν την Xylella που δεν υπήρχαν στο παρελθόν. Αυτές οι ασθένειες και αυτά τα βακτήρια βγαίνουν μέσα από έρευνες οι οποίες γίνονται. Και μπορεί να γίνεται και επίτηδες από κάποιες εταιρείες φυτοφαρμάκων που έχουν συμφέροντα σε κάποιες περιοχές»!
Και καταλήγει εξηγώντας ότι «τα περισσότερα βακτήρια μέσα στα εργαστήρια δημιουργούνται από έρευνες. Και στη συνέχεια τους φεύγουνε είτε επίτηδες είτε τυχαία. Και μπορεί αυτή τη στιγμή να μιλάμε για την Xylella, όμως υπάρχουν εκατομμύρια μικρόβια και βακτήρια που δεν υπήρχαν παλαιότερα...».
ΑΝΗΣΥΧΙΑ
«Να πάρουμε μέτρα τώρα...»
«Η κυβέρνηση μπορεί να ελέγξει το φυτωριακό υλικό που έρχεται από τις χώρες όπου η Xylella έχει καταστρέψει μεγάλες εκτάσεις. Αλλά δεν μπορούμε να ελέγξουμε το σύνολο του φυτωριακού υλικού αν δεν επενδύσουμε στη γεωργική έρευνα», τονίζει στη “Νέα Κρήτη” ο γεωπόνος και πρώην ερευνητής Αμπέλου Βαγγέλης Βαρδάκης.
«Επιβάλλεται να ληφθούν σοβαρά μέτρα, γιατί, αν αυτό το βακτήριο έρθει στη χώρα μας, θα προκαλέσει τεράστιες καταστροφές. Εγώ μάλιστα, επειδή δεν υπάρχει έλεγχος, έχω πολλά ερωτηματικά για το αν πραγματικά δεν έχει έρθει ακόμα στη χώρα μας. Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος για κάτι τέτοιο. Και με ανησυχεί πολύ αυτή η κατάσταση», λέει χαρακτηριστικά ο γνωστός και παλαίμαχος επιστήμονας.
«Δεν μπορούμε να απαγορέψουμε να έρχονται φυτά. Μπορούμε όμως να ζητήσουμε όλα που έρχονται στη χώρα μας να συνοδεύονται από πιστοποιητικά φυτοϋγειονομικού ελέγχου. Αλλά και πάλι, δε σημαίνει τίποτα αυτό. Οφείλουμε όμως να πάρουμε τα μέτρα, γιατί μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο αυτό», τονίζει ο κ. Βαρδάκης.
Και καταλήγει μάλιστα λέγοντας ότι, «αφού δεν υπάρχει έλεγχος, δεν είναι φυσικό να μην είμαστε σίγουροι ότι δεν έχει έρθει;».
«Όσους ελαιοπαραγωγούς ακούω, λένε πως ανησυχούν για το ενδεχόμενο να έρθει και στη χώρα μας η Xylella», λέει κι από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης.
«Όταν ακούς για Ιταλία, όταν ακούς για Ισπανία, όταν ακούς για Γερμανία... Νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο να περιφρουρήσουμε αέρα και θάλασσα... Βεβαίως ανησυχούμε. Και νομίζω ότι οι διαβεβαιώσεις που δίνονται από την κυβέρνηση είναι “όλα καλά”... αλλά από ’κει και πέρα δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί και να κανείς να είναι σίγουρος...».
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ - ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΝΕΑ ΚΡΉΤΗ"
https://www.neakriti.gr/article/kriti/irakleio/1509704/fulloxira-thumizei-i-xylella-anisuhia-guro-apo-tin-epelasi-tou-epikindunou-vaktiriou/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.