ΑΡΧΕΙΟ ΕΚΠΟΜΠΩΝ (ΕΔΩ)... ΚΙΒΩΤΟΣ

Βάλσαμο για τις καλλιέργειες η βροχή της Δευτέρας Μάννα εξ ουρανού η βροχή - Χαμόγελα στους παραγωγούς.


(Πριν αναδημοσιεύω το σημερινό ρεπορτάζ στο Ναυαγό, οφείλω να διευκρινίσω ότι και στη διάρκεια της αποψινής νύχτας, όπως διαπιστώσαμε σήμερα το πρωί, έπεσε λίγη βροχούλα. Όπως βέβαια θα διαβάσετε και στο ρεπορτάζ που ακολουθεί, ο καιρός από σήμερα θα βελτιώνεται και ίσως ξαναέχουμε το βράδυ της Παρασκευής με πρωί Σαββάτου ανάλογες βροχοπτώσεις, όπως τις χθεσινές)...

Μπορεί να μην ήταν αρκετή για να μας σώσει η χθεσινή βροχή στην Κρήτη, όμως έφερε μια σημαντική “ανακούφιση” της φύσης, καθάρισε την ατμόσφαιρα, πότισε έστω και λίγο τις διψασμένες καλλιέργειες...


 και τροφοδότησε κάπως τις πηγές και τον υδροφόρο ορίζοντα, χωρίς βέβαια να μπορούμε να μιλήσουμε για θεαματικά αποτελέσματα.

Μπορεί το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας να πλήττεται ακόμα και από καταστροφικές βροχές, αλλά εμείς εδώ στην Κρήτη θέλαμε τις χθεσινές βροχές, που μακάρι να ήταν άλλες τόσες... Τη νύχτα της Κυριακής προς χθες Δευτέρα έπεσαν κατά τόπους βροχοπτώσεις, με συνέπεια ο κόσμος να ξυπνήσει και να αντικρίσει το ευχάριστο περιβάλλον των βρεγμένων δρόμων και των δέντρων που στάζουν, αλλά μετά τις 10 το πρωί άρχισε μια διαρκής βροχή, που κατά διαστήματα γινόταν δυνατότερη στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού, με εξαίρεση όμως το νομό Λασιθίου.


Μάλιστα, σε περιοχές του νομού Ηρακλείου, όπως για παράδειγμα στη Βιομηχανική Περιοχή και ευρύτερα προς αυτή τη μεριά, λίγο πριν τις 3 το απόγευμα, κυριολεκτικά άνοιξαν οι ουρανοί.

Βροχερή και η Παρασκευή

Μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας μάς ενημέρωσε ότι ανάλογο σκηνικό του καιρού ίσως να ξαναζήσουμε από το βράδυ της ερχόμενης Παρασκευής.
Συγκεκριμένα, για τις χθεσινές βροχές μάς δήλωσε πως «τα Χανιά ευνοήθηκαν πάρα πολύ και στη συνέχεια το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο. Φανταστείτε ότι στη Γόρτυνα της Μεσαράς έγινε η έκπληξη, με τα 29 χιλιοστά νερού που καταγράφηκαν από τον μετεωρολογικό σταθμό της περιοχής»...


Αναλυτικότερα, οι μετεωρολογικοί σταθμοί της Κρήτης “έδωσαν” χθες τα εξής βροχομετρικά στοιχεία: Στην Παλιόχωρα 40 χιλιοστά, στο Κολυμπάρι 36 χιλιοστά, στον Πλατανιά και τον Αλικιανό 25 χιλιοστά, σ0την πόλη των Χανίων 19 χιλιοστά, στη Σαμαριά 15 χιλιοστά, στην πόλη του Ρεθύμνου 15 χιλιοστά, στην πόλη του Ηρακλείου 15 χιλιοστά, στη Γόρτυνα 29 χιλιοστά, στον κάμπο της Μεσαράς 15 χιλιοστά, στο Τζερμιάδο 6 χιλιοστά, στον Άγιο Νικόλαο 0,2 χιλιοστά, στη Σητεία 2 χιλιοστά και στην πόλη της Ιεράπετρας μηδέν χιλιοστά.


Ο Μανόλης Λέκκας τονίζει ότι, μετά τις βροχές, έχει ξεκινήσει η βελτίωση του καιρού και από σήμερα επανερχόμαστε σε έναν καλό καιρό σε ολόκληρη την Κρήτη. «Θα έχουμε μόνο λίγες τοπικές νεφώσεις ιδιαίτερα στα ορεινά και το πρωί στα ανατολικά. Αλλά και πάλι κι εκεί οι νεφώσεις γρήγορα θα διαλυθούν, ενώ η θερμοκρασία θα βρίσκεται σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Η ελάχιστη θα είναι γύρω στους 15-16 βαθμούς Κελσίου και οι μέγιστες θα φτάνουν σε ορισμένες περιοχές γύρω στους 22-23 βαθμούς και ίσως και 24 βαθμούς θα καταγραφούν στις ανατολικές περιοχές»...


Στο ερώτημά μας για το ενδεχόμενο να ξανά έχουμε βροχές, ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας απαντά: «Η καλή κατάσταση θα διατηρηθεί μέχρι και την Παρασκευή. Από Παρασκευή προς Σάββατο δείχνει ότι ενδεχομένως θα δούμε μια εκ νέου αλλαγή σε ένα παρόμοιο σκηνικό όπως αυτό που ζήσαμε σήμερα (σ.σ. χθες). Αλλά αυτά τα λέμε με πιθανότητα, γιατί τα νεότερα στοιχεία θα μας δώσουν καλύτερη εικόνα»... Βέβαια καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας στην υπόλοιπη Ελλάδα οι βροχές θα είναι δίχως τέλος... Πάλι η Κρήτη θα μείνει εκτός “πλάνου” βροχών, αλλά ας περιμένουμε μέχρι το τέλος της εβδομάδας...


«Ας κάνουν προληπτικές επεμβάσεις»

Την ίδια ώρα, οι γεωπόνοι συνιστούν στους αμπελουργούς να προβούν σε προληπτικούς ψεκασμούς για χολέρα και περονόσπορο, αλλά ξεκαθαρίζουν ότι η διάρκεια των βροχοπτώσεων δεν ήταν τέτοια που να δημιουργεί ορατούς κινδύνους για ασθένειες στ' αμπέλια, τα οποία αντιθέτως - όπως και οι ελιές, τα κηπευτικά, τα δέντρα και ολόκληρη η φύση - αναζωογονήθηκαν χθες, με ανάλογα φαινόμενα να αναμένονται ξανά από το βράδυ της ερχόμενης Παρασκευής.

Έστω και για λίγες μόνο ώρες, ειδικά οι αμπελουργοί χαμογέλασαν χθες, βλέποντας τις διψασμένες καλλιέργειές τους να ξαναζωντανεύουν.

«Ήταν ωραίο το νερό που έπεσε. Έπεσε με ομαλό τρόπο. Έκανε περισσότερο καλό παρά ενδεχομένως κακό», εξηγεί στη “Νέα Κρήτη” ο τεχνολόγος γεωπόνος Άρης Κοζής. Καταρχήν σε ό,τι αφορά την ανθοφορία της ελιάς, μας είπε ότι η ένταση της βροχής ήταν τέτοια που δε θα μπορούσε να προκαλέσει πτώση του ανθού. Για ασθένειες στην ελιά μας είπε ότι αυτή την περίοδο οι παραγωγοί πρέπει να ψεκάζουν για πυρηνοτρήτη και βαμβακίτη. «Αλλά είναι επεμβάσεις προγραμματισμένες. Δεν έχουν σχέση με τη βροχή», όπως εξηγεί ο κ. Κοζής. Για τα αμπέλια καλό θα είναι, όπως λέει, να προχωρήσουν από σήμερα οι αμπελουργοί σε προληπτικές επεμβάσεις τόσο για χολέρα όσο και για περονόσπορο. «Αλλά η διάρκεια του φαινομένου ήταν τέτοια που δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία», σύμφωνα με τον ίδιο. Μάλιστα, οι παραγωγοί μπορούν προληπτικά να προχωρήσουν στη χρήση βρέξιμης σκόνης σε θειάφι για τη χολέρα και στη χρήση χαλκούχων σκευασμάτων για τον περονόσπορο.


Τα ίδια σκευάσματα και ανάλογα με τις θερμοκρασίες στο θειάφι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κανονική σκόνη (που δρα όμως από θερμοκρασία 25 βαθμών και άνω) και στις καλλιέργειες των κηπευτικών, ενώ στα δέντρα όπως είναι οι αχλαδιές, για παράδειγμα, ή οι βερικοκιές, καλό θα είναι, όπως λέει ο κ. Κοζής, να χρησιμοποιηθεί μυκητοκτόνο. Όσον αφορά τους προγραμματισμένους ψεκασμούς με τα εντομοκτόνα, αυτοί δεν έχουν σχέση με τις βροχές.

(ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ - "¨ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ")
https://www.neakriti.gr/article/kriti/1508332/pote-tha-xanavrexei-stin-kriti-valsamo-gia-tis-kalliergeies-i-vrohi-tis-deuteras/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

"To Blog του Ναυαγού" προτείνει...

ΕΚΠΟΜΠΗ ΚΙΒΩΤΟΣ 2008-2010 (ΜΕΡΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ...ΣΤΑΘΜΟΣ)