ΑΡΧΕΙΟ ΕΚΠΟΜΠΩΝ (ΕΔΩ)... ΚΙΒΩΤΟΣ

Τέλος στα τρανς λιπαρά που σκοτώνουν βάζει ο ΠΟΥ - Τα “ένοχα” τρόφιμα που τα περιέχουν αποκαλύπτει ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ Ν. Κατσαρός


Ρ Ε Π Ο Ρ Τ Α Ζ
Χριστόφορος Παπαδάκης

Τη σταδιακή αλλά ολοκληρωτική αφαίρεση των τρανς λιπαρών από την τροφική αλυσίδα αποφάσισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πριν από λίγες μέρες, με χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2013, αφού τα τρανς λιπαρά ευθύνονται για τους θανάτους...



μισού εκατομμυρίου ανθρώπων κάθε χρόνο από καρδιαγγειακές παθήσεις. 

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τα τρανς λιπαρά αυξάνουν κατά 21% τον κίνδυνο καρδιακών νόσων και κατά 28% τον κίνδυνο θανάτου!

Αυτά τα πολύ επικίνδυνα και αποδεδειγμένα “ένοχα” για καρδιοπάθειες λιπαρά εμπεριέχονται στο μαγειρικό λίπος, όπως τόνισε χθες στη “Νέα Κρήτη” ο πρώην πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, επιστημονικός συνεργάτης ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” και διευθυντής Τμήματος Διατροφολογίας New York College, Νίκος Κατσαρός. 

«Όπως υδρογονώνονται τα σπορέλαια και μετατρέπονται σε βούτυρο, κατά την υδρογόνωση σχηματίζεται και μια κατηγορία λιπαρών, που ονομάζονται τρανς λιπαρά. Και αυτά προκαλούν καρδιοπάθειες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ανακοινώσει ότι σε οποιαδήποτε ποσότητα, ακόμα και μικρή, προκαλούν βλάβες στον οργανισμό. Έκτοτε έχουν γίνει πολλές προσπάθειες από κινήματα πολιτών και την επιστημονική κοινότητα για να απαγορευτούν τα φυτικά λίπη που παράγουν τα τρανς λιπαρά»... 
Ο Νίκος Κατσαρός εκφράζει, πάντως, την ικανοποίησή του λέγοντας πως «πολλές εταιρείες έχουν μονομερώς εθελοντικά αναπτύξει μεθόδους που μετατρέπουν τα σπορέλαια σε ημιστερεά ή στερεά μορφή, αλλά χωρίς να παράγονται τρανς λιπαρά»...

Στο σημείο αυτό, ο Νίκος Κατσαρός επισημαίνει ότι ακόμα και το ελαιόλαδο, αν το μετατρέψουμε σε μαγειρικό λίπος, θα έχει τρανς λιπαρά. Με τη διαφορά όμως ότι οικονομικά καμία εταιρεία δεν τη συμφέρει να πάρει το ελαιόλαδο για μια τέτοια επεξεργασία, αλλά αντιθέτως με τα σπορέλαια γίνεται κατά κόρον.

Δεν έχουν πρόβλημα 

Ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ αισθάνεται την ανάγκη να ξεκαθαρίσει πως στη χώρα μας, «σε όλα τα σούπερ-μάρκετ που είναι συσκευασμένα βιτάμ, μαργαρίνες κ.λπ., είναι από εταιρείες που έχουν αναπτύξει μεθόδους για να μην υπάρχουν τα τρανς λιπαρά. Αλλά υπάρχουν και οι κατηγορίες “βιομηχανοποιημένες μαργαρίνες”. Δηλαδή οι επιτραπέζιες μαργαρίνες δεν έχουν τρανς λιπαρά στην Ελλάδα. Αλλά οι βιομηχανοποιημένες σε μεγάλο βαθμό περιέχουν. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Στην τυρόπιτα, το 50% είναι τυρί, το άλλο 50% είναι μαργαρίνη. Δεν είναι λάδι αυτό που βλέπετε. Είναι μαγειρικό λίπος»...

Εξάλλου, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγιέσους σε πρόσφατη δήλωσή του διερωτήθηκε «γιατί θα πρέπει τα παιδιά μας να έχουν ένα τόσο ανασφαλές συστατικό στις τροφές τους;» και κατέληξε αναφέροντας πως η εφαρμογή αυτής της στρατηγικής του ΠΟΥ για την αντικατάσταση των τρανς λιπαρών, που περιλαμβάνει την προώθηση υγιεινότερων εναλλακτικών επιλογών και την ψήφιση νομοθεσίας κατά των βλαβερών συστατικών, θα οδηγήσει στην αφαίρεσή τους από την τροφική αλυσίδα και θα σημάνει μια μεγάλη νίκη κατά των καρδιακών νόσων».

Ταυτόχρονα και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής οι υγειονομικές Αρχές οδεύουν στη θέσπιση κανονισμού που θα απαγορεύει τη χρήση των τρανς λιπαρών στα τρόφιμα, οι οποίες και τόνιζαν πως πρόκειται περί απειλής για τη δημόσια υγεία.

«Είναι ένα σημαντικό βήμα για την προστασία ενός μεγαλύτερου αριθμού Αμερικανών απέναντι στους πιθανούς κινδύνους των τρανς λιπαρών», δήλωσε η διευθύντρια της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) δρ. Μάργκαρετ Χάμπουργκ, ανακοινώνοντας την απόφαση αυτή.

Σύμφωνα με την ίδια, μια απαγόρευση της χρήσης των τρανς λιπαρών στη διατροφή των Αμερικανών θα μπορούσε να αποτρέψει κάθε χρόνο 20.000 καρδιακά επεισόδια και επιπλέον 7.000 θανάτους.

Η υπηρεσία θα οριστικοποιήσει την απόφασή της έπειτα από μια περίοδο διαβουλεύσεων 60 ημερών, στη διάρκεια των οποίων θα συλλέξει περισσότερες πληροφορίες και θα καθορίσει τον χρόνο που θα χρειαστεί για να εφαρμοστεί ο νέος κανονισμός.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ιατρικής (ΑΙΜ), τα τρανς λιπαρά αυξάνουν το ποσοστό της κακής χοληστερίνης στο αίμα και τους κινδύνους εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών.

Το Ινστιτούτο έχει καταλήξει ότι τα τρανς λιπαρά δεν προσφέρουν κανένα όφελος στην υγεία των ατόμων και ότι δεν υπάρχει κανένα όριο κάτω από το οποίο η κατανάλωσή τους να μην είναι επιβλαβής.

Οι πρώτες εκστρατείες κατά των τρανς λιπαρών έχουν ξεκινήσει από ομάδες προάσπισης των καταναλωτών πριν περίπου 10 χρόνια. Σε απάντηση, πολλές βιομηχανίες τροφίμων μείωσαν εθελοντικά τα ποσοστά των λιπαρών αυτών σε μεγάλο αριθμό τροφίμων τους, εφαρμόζοντας τεχνικές διαφορετικές εκείνης της υδρογόνωσης των φυτικών ελαίων.
Χάρη στις προσπάθειες και τις εκστρατείες ενημέρωσης, η κατανάλωση τρανς λιπαρών από τους Αμερικανούς έχει μειωθεί σημαντικά, όπως σημειώνει η FDA.

Επίσης, η Νέα Υόρκη και κάποιες άλλες πολιτείες έχουν ήδη απαγορεύσει τη χρήση τους.
Από την αναγραφή το 2006 της ύπαρξης των λιπαρών αυτών στις ετικέτες των τροφίμων, η κατανάλωσή τους στις ΗΠΑ μειώθηκε από 4,6 γραμμάρια την ημέρα το 2003 και σε περίπου 1 γραμμάριο την ημέρα το 2012 (μείωση 78%), σύμφωνα με την υπηρεσία.

Εξάλλου, πολλές αλυσίδες παρασκευής και διανομής τροφίμων στις ΗΠΑ έχουν ήδη αποδείξει ότι η πλειονότητα των τροφίμων που περιέχουν τρανς λιπαρά - όπως οι πίτσες, τα μπισκότα και το ποπ-κορν - μπορούν να παρασκευαστούν χωρίς αυτά.

Η Δανία ήταν η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που από το 2008 έχει απαγορεύσει την παραγωγή τρανς λιπαρών. Στη συνέχεια και άλλες χώρες-μέλη έλαβαν μέτρα.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

"To Blog του Ναυαγού" προτείνει...

ΕΚΠΟΜΠΗ ΚΙΒΩΤΟΣ 2008-2010 (ΜΕΡΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ...ΣΤΑΘΜΟΣ)