ΑΡΧΕΙΟ ΕΚΠΟΜΠΩΝ (ΕΔΩ)... ΚΙΒΩΤΟΣ

Τελικός Eurobasket 1987 Ελλάδα Ρωσία 103-101-Ολόκληρος ο αγώνας και...ο Ναυαγός σας ταξιδεύει 31 χρόνια πίσω!


Του
Χριστόφορου Παπαδάκη
Ήταν μια καυτή μέρα του Ιούνη του 1987...Όχι μόνο λόγω του επικού αγώνα της Εθνικής μας στο μπάσκετ, όπου η Ελλάδα κατάφερε το ακατόρθωτο, να νικήσει τη Ρωσία με 103-101... Αλλά και λόγω καύσωνα...
Εκείνο τον Ιούνη μάλιστα, είχαμε  καύσωνα στην Αθήνα και γενικότερα στη χώρα μας. Ένα μήνα αργότερα, ξεσπούσε ο φονικός καύσωνας. Μετρήσαμε τουλάχιστον 1.500 νεκρούς στη χώρα μας, αφού τότε δεν υπήρχαν τα κλιματιστικά και ο κόσμος δεν είχε τρόπο να προφυλαχτεί από τόσο υψηλές θερμοκρασίες...

Κι όμως... Μέσα σε τέτοιες συνθήκες, Ιούνιος 1987 και χιλιάδες κόσμου συνωστίζονται στα εκδοτήρια του ΣΕΦ ώστε να καταφέρουν να αποκτήσουν ένα μαγικό χαρτάκι για τους αγώνες της Εθνικής...

Η θερμοκρασία σκαρφαλώνει στους 36-37-38 βαθμούς Κελσίου, τα πρώτα περιστατικά λιποθυμιών κάνουν την εμφάνιση τους και η διοίκηση του σταδίου αποφασίζει να καταβρέχει με μάνικα τον κόσμο που «πάλευε» για ένα εισιτήριο στα εκδοτήρια.



Οι διαφημίσεις της εποχής

Το βίντεο που ακολουθεί είναι από τις διαφημίσεις της βραδιάς εκείνης, με τις οποίες ένας ολόκληρος λαός "οδηγήθηκε" στην έναρξη του επικού αγώνα μπάσκετ...





 Καθημερινά η ΕΡΤ  είχε 15 με 20 λεπτά διαφημίσεις – σε μια εποχή που η ιδιωτική τηλεόραση υπήρχε μόνο ως ιδέα- ενώ και η ΕΡΤ-2 έπαιρνε πεντάλεπτα διαφημιστικού χρόνο. Ο απολογισμός των εσόδων έγραψε το αστρονομικό ποσό των 140 εκατ. δραχμών.


Η πρωτόγνωρη επιτυχία της Εθνικής είχε προκαλέσει μια τεράστια αναστάτωση στο πρόγραμμα της ΕΡΤ:




Διαβάζουμε στον Ελεύθερο Τύπο:

"Εκείνο το επεισόδιο (της σειράς «Ο Θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα»), όπου δολοφονείται ο Δημήτρης Απέργης (το ρόλο υποδυόταν ο Νίκος Γαλανός), για όσους έχουν δει τη σειρά, κορυφώνοντας τη σασπένς, είχε προγραμματιστεί για την Κυριακή 14/6 του 1987, στις 22.30.
Την ίδια μέρα, λίγο νωρίτερα, στις 20.00, ξεκινούσε στο ΣΕΦ ο τελικός του Ευρωμπάσκετ, αλλά σιγά τώρα να μην άλλαζαν το πρόγραμμα στη… βραδυκίνητη ΕΡΤ-2.
Ναι μεν ο τελικός είχε τελειώσει, όταν άρχιζε η προβολή του επεισοδίου, αλλά ο θρίαμβος της εθνικής ομάδας είχε αναγκάσει την ΕΡΤ-1 να προβάλλει για πολλές ώρες τους πανηγυρισμούς στο ΣΕΦ και σε όλη την Ελλάδα. Το επεισόδιο πήγε άκλαυτο και κανείς δεν είχε τη στοιχειώδη λογική να προγραμματίσει την επαναπροβολή του. Την επόμενη Κυριακή μεταδόθηκε απλά το δέκατο (το επόμενο)".



Θρίαμβος ανεπανάληπτος 

Ο τελικός λήγει 103-101 με νικήτρια την Εθνική Ελλάδος και μαζί με τα χιλιάδες μικρά παιδιά που εκείνο το βράδυ αποφασίζουν να ακολουθήσουν με αγάπη και αφοσίωση το μπάσκετ, υπάρχει και αυτός ο νεαρός αθλητικός συντάκτης της Βραδυνής που «αναμεταδίδει» γραπτώς καλάθι-καλάθι τον αγώνα, που αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο τη νέα πανεθνική λατρεία για την πορτοκαλί μπάλα.




Πάμε να θυμηθούμε τα τελευταία 7 λεπτά προς τον Άθλο!!!








Το βίντεο που ακολουθεί είναι από εκείνο τον αγώνα. Είναι ολόκληρος ο αγώνας. Γιατί εμείς είχαμε την τύχη εκείνη την εποχή και ήμασταν γεννημένοι και ήμασταν σε ηλικίες τέτοιες που ζήσαμε αυτά τα όμορφα γεγονότα. Όχι όμως και τα παιδιά μας. Όχι οι σημερινές γενιές. Ας μάθουν λοιπόν τα σημερινά παιδιά τι έγινε το βράδυ εκείνο, της 14ης Ιουνίου του 1987 στην Ελλάδα!





31 χρόνια πριν, σαν σήμερα, 16.000 Έλληνες φωνάζουν ασταμάτητα για 2 ώρες «ΕΛΛΑΣ-ΕΛΛΑΣ», αρχηγοί κομμάτων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης κάθονται δίπλα-δίπλα και πανηγυρίζουν αγκαλιασμένοι σε κάθε καλάθι. 

Ήταν η βραδιά του  Γκάλη, που τον βλέπαμε να  πηδάει και να σκοράρει ανάμεσα σε δίμετρα θηρία της Σοβιετικής Ένωσης, ο Καμπούρης από αναπληρωματικό μέλος της ομάδας, γίνεται ξαφνικά ο από μηχανής Θεός, ο άνθρωπος που με σοκαριστική ψυχραιμία στέκεται στο σημείο των βολών και δεν χάνει καμία από τις 2. 


Στα επόμενα 2.1 δευτερόλεπτα, το τρίποντο του Γιοβάισα θα βρεί το «δοκάρι» της μπασκέτας και...είμαστε πια πρωταθλητές. Ένας ολόκληρος λαός ταυτιζόταν με τον Γκάλη, τον Γιαννάκη και τα άλλα τα παιδιά!







Το βίντεο που ακολουθεί είναι απόσπασμα εκπομπής της ΕΡΤ με καλεσμένους τους παίχτες της Εθνικής Ελλάδος μετά τον θρίαμβο αυτό...









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

"To Blog του Ναυαγού" προτείνει...

ΕΚΠΟΜΠΗ ΚΙΒΩΤΟΣ 2008-2010 (ΜΕΡΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ...ΣΤΑΘΜΟΣ)