ΑΡΧΕΙΟ ΕΚΠΟΜΠΩΝ (ΕΔΩ)... ΚΙΒΩΤΟΣ

Απροστάτευτοι στο "λιοπύρι" οι εργαζόμενοι - Για ένα κομμάτι ψωμί!


 Ρ Ε Π Ο Ρ Τ Α Ζ
Χριστόφορος Παπαδάκης


Μπορεί το υπουργείο Εργασίας χθες να μην εξέδωσε - όπως τέλη Ιουνίου πέρυσι, όταν είχαμε τον μεγάλο καύσωνα - εγκύκλιο για τους χώρους δουλειάς, αλλά έστω και με χαμηλότερες θερμοκρασίες δεν είναι και πολύ μικρότερος ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, σε τόσο δύσκολες συνθήκες...


 όταν πρέπει να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις οικοδομές και σε διάφορα εξωτερικά εργοτάξια.

Εξάλλου, δεν είναι δυνατόν να μην ισχύουν για τους συγκεκριμένους βιοπαλαιστές οι οδηγίες που απέστειλε χθες στις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, ως προς την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην υγεία των πολιτών και τα μέτρα προφύλαξης από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα.


Συνεπώς, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε την περυσινή εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, που προφανώς και ισχύουν και τις μέρες ετούτες μέχρι και την ερχόμενη Κυριακή: «Τη θερινή περίοδο πρέπει να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα για την αποφυγή της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, με ιδιαίτερη μέριμνα για όσους ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.


Στις υποχρεώσεις των εργοδοτών, μεταξύ των άλλων, συμπεριλαμβάνονται: 
α) Η λήψη των κατάλληλων κατά περίπτωση τεχνικών μέτρων (κλιματισμός, τοπική απαγωγή του θερμού αέρα και των ρύπων, εγκατάσταση αεροκουρτίνας ψυχρού αέρα στα μεγάλα ανοίγματα, τα οποία, λόγω αναγκών της παραγωγικής διαδικασίας, παραμένουν ανοιχτά). 
β) Η λήψη οργανωτικών μέτρων (η οργάνωση του χρόνου εργασίας με διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης, ο προγραμματισμός των εργασιών που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών, η παροχή πόσιμου δροσερού νερού). 
γ) Η οργάνωση της κατάλληλης υποδομής για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και την παροχή πρώτων βοηθειών. 
δ) Η χορήγηση στους εργαζόμενους κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας». 
Το υπουργείο Εργασίας είχε μάλιστα τότε ανακοινώσει ότι εντατικούς ελέγχους από το Σώμα Εργασίας «για την εφαρμογή μέτρων που στοχεύουν στη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, με προτεραιότητα σε εργασίες και χώρους όπου, λόγω της φύσης των παραγωγικών διαδικασιών, υπάρχει επιπλέον θερμική επιβάρυνση. 
Οι επιθεωρητές του ΣΕΠΕ θα ενημερώνουν τους εργοδότες για τις επιπτώσεις που εγκυμονούν οι υψηλές θερμοκρασίες και οι συνθήκες καύσωνα στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων».


«Στις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις», προειδοποιούσε χαρακτηριστικά.
Άραγε αυτοί οι έλεγχοι ισχύουν και αυτές τις μέρες που θα έχουμε στην Κρήτη αυτές τις μεγάλες θερμοκρασίες;

Οι οδηγίες για τον καύσωνα

Στο μεταξύ, χθες, από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας, ο κ. Μπασκόζος ανακοίνωσε προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης παθολογικών καταστάσεων από υψηλές θερμοκρασίες. Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπεράσει ορισμένα όρια ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό, σε συνέργεια με ορισμένους άλλους παράγοντες (υγρασία, άπνοια κ.λπ.), δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις ποικίλων βαθμών βαρύτητας, που μπορούν να οδηγήσουν σε κωματώδη κατάσταση, αλλά και στον θάνατο. Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι: δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, έμετοι και ταχυπαλμία.
Το σύνδρομο της θερμοπληξίας εκδηλώνεται με: αυξημένη θερμοκρασία του σώματος, σπασμούς, εμέτους, διάρροια, διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος και απουσία εφίδρωσης. Μπορεί ακόμη να επέλθει έμφραγμα του μυοκαρδίου. Επακολουθεί κωματώδης κατάσταση και θάνατος.
Η θεραπεία των ατόμων που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή, πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση σε νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά ως πρώτες βοήθειες μέχρι τη διακομιδή τους σε αυτά θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα ελάττωσης της θερμοκρασίας του σώματος: πλήρης έκδυση από τα ρούχα, τοποθέτηση παγοκύστηεων ή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή, εμβάπτιση σε μπανιέρα με κρύο νερό κ.λπ.


Μέτρα για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων κατά τον καύσωνα: Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως, αναζήτηση σκιερών και δροσερών σημείων, προτίμηση στα ανοιχτόχρωμα και ελαφρά ρούχα με ανοικτό λαιμό, κάλυψη κεφαλής (χρησιμοποίηση καπέλου, ομπρέλας κλπ.), αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε μέρη που συνυπάρχουν υψηλή θερμοκρασία με υγρασία, καθώς και κάτω από τον ήλιο. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στη διατροφή, όπως πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών, αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών, ολιγοθερμιδική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρών».

Συχνά ντους

Τα βρέφη και τα παιδιά θα πρέπει να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά. Ειδικά για τα βρέφη, είναι προτιμότερο τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. Όταν κάνει ζέστη να προσφέρονται συχνά, εκτός από το γάλα (μητρικό ή άλλο), και υγρά όπως νερό κ.λπ.

Τι πρέπει να προσέχουν οι ομάδες υψηλού κινδύνου

Σύμφωνα με τον κ. Μπασκόζο, «στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.λπ., όπως επίσης και τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. τα διουρητικά, τα αντιχολινεργικά, τα ψυχοφάρμακα, τα ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων).
Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας. Συστήνεται οι χώροι εργασίας να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες. Επίσης, τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους.
Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δίδεται όταν οι υψηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται και με φαινόμενα αυξημένων επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης».

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΊΔΑ "ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ"
(https://www.neakriti.gr/article/kriti/1511334/aprostateutoi-sto-liopuri-oi-ergazomenoi-pairnoume-metra-kata-tou-kausona/)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

"To Blog του Ναυαγού" προτείνει...

ΕΚΠΟΜΠΗ ΚΙΒΩΤΟΣ 2008-2010 (ΜΕΡΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ...ΣΤΑΘΜΟΣ)