Ρ Ε Π Ο Ρ Τ Α Ζ
Χριστόφορος Παπαδάκης
Ακόμα περιμένουν από τη σημερινή δημοτική Αρχή να διορθώσει τα ονόματα των νεκρών τους στον καταγεγραμμένο και γεμάτο λάθη κατάλογο των ηρώων της Κρητικής Αντίστασης κατά των Γερμανών της μαρτυρικής Στοάς Μακάσι. Η δέσμευση είχε δοθεί το 2014 κατά την πρώτη εκδήλωση του Δήμου Ηρακλείου για να τιμήσει τους νεκρούς (αλήθεια τι τιμή είναι αυτή όταν... τα μισά ονόματα είναι γραμμένα λάθος;), αλλά μέχρι σήμερα...
δεν έχουν γίνει οι ανάλογες παρεμβάσεις στις μαρμάρινες πλάκες εξωτερικά της Στοάς και στις επίχρυσες στήλες εντός του κολαστηρίου.
Τα λάθη είχαν γίνει από δέκα έως και σαράντα χρόνια πριν. Όμως για πρώτη φορά, λόγω της εκδήλωσης, γίνονται αντιληπτά από τους συγγενείς των Σκουλάδων, Χαιρέτηδων, Ιερωνυμάκηδων κ.ά. το 2014, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν γίνει οι διορθώσεις, που αποτελούν αναγκαία πράξη απόδοσης τιμής στους καταγεγραμμένους ήρωες. Παραμένει όμως αναπάντητο και το ερώτημα... «πού είναι τα ονόματα άλλων 200 νεκρών που είτε πνίγηκαν στο γερμανικό ναυάγιο του πλοίου “Ταναΐς”, είτε εξοντώθηκαν στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και στους φούρνους του Μαουτχάουζεν, του Νταχάου και του Άουσβιτς;».
Η “Νέα Κρήτη”, μετά το σχετικό σχόλιο για τα δεκάδες λάθη στα ονόματα ηρώων που σκοτώθηκαν με τον χειρότερο τρόπο για να είμαστε εμείς ελεύθεροι, δίνει σήμερα συνέχεια και μεταφέρει το μήνυμα των συγγενών που επικοινώνησαν μαζί μας προς τη σημερινή δημοτική Αρχή και προσωπικά στην αρμόδια αντιδήμαρχο, Αριστέα Πλεύρη, να μεριμνήσουν επιτέλους το ταχύτερο δυνατόν για να διορθωθούν τα ονόματα. Ταυτόχρονα, ας αρχίσει η σχετική έρευνα ώστε να βρεθούν και άλλα (τουλάχιστον) 200 ονόματα Κρητικών από ολόκληρη την Κρήτη και κυρίως από τα Χανιά, και να προστεθούν στους καταλόγους των νεκρών. Βεβαίως από ’κει και πέρα είναι άλλοι τόσοι Εβραίοι, για τους οποίους, αν και ήταν κάτοικοι στο νησί μας, θεωρείται δυσκολότερη η έρευνα και ο εντοπισμός των ονομάτων τους. Αλλά τουλάχιστον ας καταγραφούν τα ονόματα των Κρητικών ελληνικής καταγωγής και ας γίνεται κάθε χρόνο σωστά η απονομή των τιμών προς όλους αυτούς τους ήρωες που θυσιάστηκαν για την πατρίδα και την ελευθερία του λαού μας.
Ο δημοτικός σύμβουλος και αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ηρακλείου, Μανόλης Χαιρέτης, ήταν από αυτούς που το 2014 εντόπισαν το λάθος. «Έχουν γράψει λάθος τα στοιχεία του παππού μου. Τόσο ως προς το μικρό όνομα και το πατρώνυμο, όσο και ως προς τον τόπο καταγωγής του. Αντί να γράψουν ότι ήταν από το Ρουκάνι, έγραψαν ότι ήταν από το Ηράκλειο. Πρέπει ασφαλώς να διορθώσουν το λάθος. Δεν ξέρω με ποιον τρόπο, αλλά επιβάλλεται. Εγώ μετά που είδα αυτά τα λάθη δεν ξαναπήγα στην εκδήλωση, διότι είναι κάτι που με στενοχωρεί...».
«Είναι απαράδεκτα τα λάθη»
«Εμένα τον παππού μου το έγραψαν Ιωάννη Ιερωνύμου στη μαρμάρινη επιγραφή εξωτερικά της Στοάς, και Ιερωνυμίδη από μέσα στις επίχρυσες επιγραφές», λέει στη “Ν.Κ.” και ο αγροτοσυνδικαλιστής Πρίαμος Ιερωνυμάκης, που τονίζει ότι από τα 250 ονόματα έχουν γραφτεί τα 50, και από τα 50 τα 25 είναι λάθος! Υπάρχουν, μάλιστα, πλήρη στοιχεία ακόμα και στο Δημοτολόγιο του Δήμου Ηρακλείου για την προέλευση, την καταγωγή του παππού του, που είχε έρθει από τα Σφακιά και εγκαταστάθηκε στον Προφήτη Ηλία στο Ηράκλειο. Εξάλλου, η πρώην κοινότητα του Αγίου Σίλα, ακριβώς επειδή η σύλληψή του έγινε στη θέση Γιουκτάκι Τεμένους του Αγίου Σίλα, έχει τιμήσει κατά το παρελθόν τον παππού του Πρίαμου Ιερωνυμάκη και έχει γράψει σωστά το όνομά του στο αντίστοιχο μνημείο στην πλατεία του χωριού.
Ανάλογα στοιχεία έδωσε στη “Ν.Κ.” και ο ιστορικός Γιώργος Σκουλάς, για τους Σκουλάδες που είχαν συλληφθεί κι εκείνοι ως αιχμάλωτοι στη Στοά Μακάσι για να οδηγηθούν στη συνέχεια στον θάνατο! Ο ίδιος, μάλιστα, ετοιμάζεται να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και για άλλους νεκρούς, τα ονόματα των οποίων δεν είχαν ποτέ δηλωθεί στις επίσημες Αρχές, δημιουργώντας επιτροπή που θα έρθει σε επαφή με τον Δήμο Ηρακλείου.
Μνημείο θηριωδίας
Αυτό το μνημείο, όπως λέει στη “Νέα Κρήτη” ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης, ήταν για όλη την Κρήτη το μνημείο της ναζιστικής θηριωδίας, καθώς ανάλογος χώρος αιχμαλωσίας και φυλάκισης στο νησί την περίοδο της Κατοχής δεν υπήρχε. Αυτό λέει στη “Ν.Κ.” ο κ. Ιερωνυμάκης, ξεκαθαρίζοντας βέβαια ότι η ευθύνη για τα λάθη στις αναγραφές των ονομάτων δε βαρύνει τη σημερινή δημοτική Αρχή, αλλά το 2014 για πρώτη φορά, στην πρώτη εκδήλωση στη Στοά Μακάσι, έγιναν αντιληπτά τα λάθη. Έτσι, η σημερινή δημοτική Αρχή επιβαρύνεται για την αδιαφορία της να τα διορθώσει.
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΘΑΝΑΤΟΥ
Το ναυάγιο του “Ταναΐς”
Ήταν στις 9 Ιουνίου του 1944. Από τη Στοά Μακάσι ξεκινάει μια ακόμη μεγάλη αποστολή θανάτου... Σύμφωνα με τους ιστορικούς, όλοι οι Εβραίοι της Κρήτης - περίπου 300 άτομα - μαζί με 250 πατριώτες που συνελήφθησαν στο Μονοδένδρι (ύψωμα ανάμεσα στον οικισμό Δούλι και τα Δαμάνια σε υψόμετρο 520 μέτρων), επιβιβάζονται στο πλοίο “Ταναΐς” για να μεταφερθούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Μαζί με αυτούς, επιβιβάστηκαν στο πλοίο και ορισμένοι Ιταλοί. Προορισμός του πλοίου ήταν το λιμάνι του Πειραιά. Από τον Πειραιά οι Γερμανοί θα μετέφεραν τους ομήρους σε στρατόπεδα της Γερμανίας. Τελικά το πλοίο βυθίστηκε ανοιχτά της Σαντορίνης και παρέσυρε στον βυθό τις 600 ψυχές που κουβαλούσε...
ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.