Ρ Ε Π Ο Ρ Τ Α Ζ
Χριστόφορος Παπαδάκης
"Μπόμπες" ποτά σκοτώνουν ανυποψίαστους καταναλωτές στη χώρα μας ή απειλούν σοβαρά την υγεία τους, την ώρα που τα νόμιμα διήμερα καζάνια κρητικής τσικουδιάς και τσίπουρου βρίσκονται απροστάτευτα και ουσιαστικά διώκονται από το επίσημο κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση υπό την πίεση των ποτοποιών στο χώρο των οποίων όμως βρίσκονται όσοι εισάγουν πρώτες ύλες και προβαίνουν σε νοθείες δημιουργώντας "δηλητήρια" που σερβίρονται με...ή χωρίς πάγο...
Η "Ν.Κρήτη" δημοσιεύει σήμερα συγκλονιστικά στοιχεία, που έστειλε στην εφημερίδα μας ο Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών Νίκος Κατσαρός. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Αμβυκούχων και Αμπελουργών Ελλάδος Μύρων Χιλετζάκης, σχολιάζει τα στοιχεία αυτά, καλώντας το επίσημο κράτος να στηρίξει την αγνή κρητική τσικουδιά και το τσίπουρο και να ασχοληθεί πιο σοβαρά με όλες αυτές τις μαφιόζικες υποθέσεις!
Συγκεκριμένα, ο Νίκος Κατσαρός μας έστειλε χθες στοιχεία, της Ελληνικής Υπηρεσίας Τελωνείων Αττικής, που αναφέρουν ότι: Από τον Ιανουάριo του 2017 μέχρι τον Μαϊο του 2018, πραγματοποιήθηκαν 26 συλλήψεις, κατασχέθηκαν 145.000 φιάλες αλκοολούχων ποτών και 110.000 λίτρα τσίπουρο, βρέθηκαν 120.000 πλαστές ετικέτες και οι διαφυγόντες δασμοί υπολογίζονται σε 1,8 εκατ. Ευρώ.
Στο σύνολο των ελέγχων το ποσοστό παραβατικότητας που διαπιστώθηκε φθάνει το 77,8%. Εξάλλου, σύμφωνα με τον ΣΕΟΑΠ (Σύνδεσμο Ελληνικών Οίνων,Αποσταγμάτων και Ποτών) 30.000..000 μπουκάλια τσίπουρου εισάγωνται παράνομα κάθε χρόνο από την γειτονική Αλβανία που πιθανότατα είναι.και επικίνδυνα για την υγεία αφού δεν τηρούνται ούτε υποτυποδώς οι κανόνες ασφαλείας κατά την παρασκευή τους.
Χιλιάδες λίτρα σε υπόγειο
Στο μεταξύ, ο Νίκος Κατσαρός τονίζει πως πριν λίγο καιρό στο υπόγειο του κτιρίου ιδιοκτησίας ομογενούς στην περιοχή Αχαρνών βρέθηκαν απο τους ελεγκτικούς μηχανισμούς τρεις μεταλλικές δεξαμενές συνολικής χωρητικότητας 11.500 λίτρων, μία πλαστική χωρητικότητας 1.500 λίτρων και ένα πλαστικό βαρέλι χωρητικότητας 1.500 λίτρων, όλα γεμάτα με αλκοολούχα ποτά διαφόρων ειδών επικίνδυνα για την δημόσια υγεία. Ακόμη, βρέθηκαν εκατοντάδες άδειες γυάλινες φιάλες, πώματα, σήματα και συσκευασίες εταιρείας ποτών, μαζί με δύο αντλίες υγρών και ένα θερμοκολλητικό μηχάνημα!
Οι δεξαμενές σφραγίστηκαν ώστε να μη λειτουργήσουν ξανά και όλα τα υπόλοιπα υλικά κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν σε υπαλλήλους του Τελωνείου Αθηνών, οι οποίοι θα αναλάβουν να υπολογίσουν τους διαφυγόντες δασμούς σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, που -με τους μετριότερους υπολογισμούς- φαίνεται ότι ξεπερνούν τα 150.000 ευρώ!
Τα νοθευμένα...σκοτώνουν
Έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, η καταγγελία του γνωστού επιστήμονα για την επικινδυνότητα των νοθευμένων ποτών, ενώ μεταξύ των περιοχών στις οποίες απευθύνονται οι μαφιόζοι που τα διακινούν, περιλαμβάνονται και τα Μάλια...
"Επίσης το πρόσφατο γεγονός όπου οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν νταλίκα με περισσότερα από 5000 μπουκάλια με νοθευμένα ποτά . Τα νοθευμένα ποτά παρασκευάζονταν στην Βουλγαρία και στην συνέχεια μεταφέρονταν στην Ελλάδα και αλλού. Οι πρώην ανατολικές χώρες κυρίως διαθέτουν τέτοια παράνομα εργαστήρια αν και κατά καιρούς λειτουργούν και στην Ελλάδα. Αποκαλυπτική ήταν η δήλωση του οδηγού της νταλίκας «την κάνω αυτήν την δουλειά για περισσότερο από δέκα χρόνια και κανείς δεν με συνέλαβε». Είναι γεγονός ότι οι έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές είναι περιορισμένοι έως ανύπαρκτοι αφού οι ίδιες δηλώνουν ότι μόνο το 2% ελέγχεται δειγματοληπτικά πανελλαδικά . Τα νοθευμένα ποτά είναι κυρίως ουίσκι, βότκα, τζιν, τεκίλα κλπ.
Αυτά παρά τους κινδύνους που εγκυμονούν για την δημόσια υγεία κυκλοφορούν κυρίως στα μπαράκια και στις καφετέριες στις παραλιακές τουριστικές περιοχές την θερινή περίοδο οπως στον Λαγανά,τα Μάλια κ.α".
Είχαμε και θάνατο
Ο Νίκος Κατσαρός συνεχίζει αναφέροντας ότι από υπερκατανώλωση ποτών "μπόμπας" άνθρωποι έχουν πέσει σε κώμα ή και έχουν πεθάνει.
Τα ποτά - "μπόμπες" χωρίζονται στις ακόλουθες κατηγορίες:
-Αραιωμένα. Σέ αυτά τα ποτά αραιώνονται με νερό και επιβαρύνουν μόνο την τσέπη του καταναλωτή.
-Αλλαγή Ετικέτας. Φθηνά ποτά σερβίρονται ως ακριβά και επώνυμα. Και εδώ επιβαρύνεται μόνο η τσέπη του καταναλωτή.
-Νόθευση με μεθυλική αλκοόλη. Αντί της αιθυλικής αλκοόλης που φυσιολογικά υπάρχει στα ποτά προστίθεται μεθυλική αλκοόλη που προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο και τύφλωση στην συστηματική κατανάλωση. Είναι η κατηγορία των ποτών που με την κατανάλωση ενός ή δυο τέτοιων ποτών νιώθουμε πονοκέφαλο ή ζαλάδα αμέσως ή την επομένη.
-Νοθευμένα με βιομηχανική αλκοόλη. Αυτή είναι και η πιο επικίνδυνη για την υγεία κατηγορία αφού παίρνουν την αλκοόλη από διάφορα βιομηχανικά υγρά, χρώματα κλπ που αναπόφευκτα περιέχουν τοξικές προσμίξεις. Αυτά τα ποτά είναι εκείνα που στην συστηματική χρήση τους προκαλούν βλάβες στον εγκέφαλο΄το κεντρικό νευρικό σύστημα,το αμυντικό σύστημα του οργανισμού, το συκώτι, τα νεφρά κλπ.
Και καταλήγει ως εξής:
"Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στα σφηνάκια όπου εκτός του υποβαθμισμένου ποτού περιέχουν και χρωστικές απαγορευμένες, μέχρι και μεταλλικά χρώματα βρέθηκαν σε κάποιες περιπτώσεις.
Την θερινή περίοδο ιδιαίτερα η πολιτεία πρέπει να κάνει περισσότερους, συστηματικότερους και πιο συντονισμένους ελέγχους για να προστατεύσει την δημόσια υγεία, να μην δυσφημείται ο τουρισμός της χώρας και να ωφελείται η οικονομία της χώρας.
Τον Μάη του 2011 35 Ρωσίδες τουρίστριες δηλητηριάστηκαν και 4 πέθαναν από ποτά μπόμπες που τους προσφέρθηκαν κατά την διάρκεια κρουαζιέρας στο Bodrum της Τουρκίας.Το δικαστήριο καταδίκασε σε 80 χρόνια φυλακή τους τέσσερις κατηγορουμένους τον περασμένο μήνα. Παρόμοιο περιστατικό συνέβη πρόσφατα και στην Πράγα της Τσεχίας. Ας μήν γίνει η Ελλάδα η επόμενη τραγική περίπτωση".
"Κι όμως, κυνηγούν τους παραγωγούς"
Την ίδια ώρα, όμως, οι παραγωγοί που παράγουν αγνά ποτά στη χώρα μας, βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα. Όπως λέει στη "Ν.Κρήτη" ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Αμβυκούχων και Αμπελουργών Ελλάδος Μύρων Χιλετζάκης: "Το πρώτο πράγμα που το Ιταλικό κράτος προσφέρει στον τουρίστα του είναι η Κράπα η Ιταλική, που είναι σαν την τσικουδιά της Κρήτης. Κι ενώ η Ιταλική Κράπα προωθείται από το Ιταλικό κράτος που μάλιστα επιδοτεί τον παραγωγό. Ο δική μας τσικουδιά είναι ακριβώς η ίδια η Κράπα η Ιταλική. Μιλάμε για δύο κράτη μέλη με εντελώς διαφορετική στρατηγική. Εδώ το Ελληνικό κράτος περιορίζει τον παραγωγό σε πάρα πολύ μικρές και ασήμαντες ποσότητες και ένα παραδοσιακό προϊόν που παράγεται από το 1921 με απόφαση του τότε Εθνάρχη, πάει να χαθεί στα βάθη του χρόνου.
Κι ενώ είναι η ρακή στα αζήτητα, δεν θα έπρεπε ούτε ένα ξενοδοχείο, ούτε ένας χώρος εστίασης να μην προωθεί κρητική ρακή στους πελάτες τους. Αλλά αντιθέτως προωθούν ουίσκια, μπύρες και αμφιβόλου ποιότητας ποτά"...
Ο Μύρων Χιλετζάκης αποκαλύπτει στη "Ν.Κρήτη" απόφαση του Εποπτικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Αμβυκούχων Αμπελουργών Ελλάδος να διεκδικήσει ένταξη στη νέα προγραμματική περίοδο της νέας ΚΑΠ, ώστε να επιδοτούνται οι αμπελουργοί για την παραγωγή αποστάγματος από τα σταφύλια. "Η νέα προγραμματική περίοδος είναι από το 2021-2027. Έχουμε όλο το χρόνο να προχωρήσουμε σε σχετικό φάκελο για χρηματοδότηση από τον δεύτερο πυλώνα", λέει ο συνδικαλιστής, κάνοντας λόγο όχι μόνο για την τσικουδιά, αλλά και για το τσίπουρο και το ούζο.
ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.