ΑΡΧΕΙΟ ΕΚΠΟΜΠΩΝ (ΕΔΩ)... ΚΙΒΩΤΟΣ

Τα μνημόνια σκοτώνουν - Νέα δραματικά στοιχεία για την υγεία των Κρητικών στα χρόνια της κρίσης



ΕΡΕΥΝΑ:
Χριστόφορος Παπαδάκης 
Η υγεία δεν είναι... πάνω απ’ όλα για έναν άνεργο, έναν άστεγο, έναν φτωχό, έναν χαμηλόμισθο, έναν συνταξιούχο της μνημονιακής Ελλάδας της περιόδου 2010-2018... Γιατί, από την ώρα που άρχισαν τα μνημόνια, τα ποσοστά των Ελλήνων που αρρωσταίνουν λόγω οικονομικής αδυναμίας, όχι μόνο είναι μια νέα πραγματικότητα, αλλά αποτελούν ένα φαινόμενο που, αντί να αντιμετωπίζεται, εντείνεται διαρκώς μέχρι και σήμερα... 



Η “Νέα Κρήτη” φέρνει στη δημοσιότητα σήμερα νέα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ολοένα και περισσότεροι Κρητικοί αδυνατούν να “κοιτάξουν” την υγεία τους, δε διατρέφονται σωστά, πλήττονται από ασθένειες όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, αλλά και βαριές ψυχιατρικές νόσους, αφού μόνο προς τα ΤΕΠ του ΠΑΓΝΗ έχουμε αύξηση του αριθμού των ψυχικά ασθενών σε ποσοστό 30 %! 

Η “Νέα Κρήτη” έχει πολλές φορές μέχρι σήμερα γράψει για τις τραγικές επιπτώσεις των μνημονίων στη δημόσια υγεία. Εκτός από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, που έτσι κι αλλιώς έχει ένα μεγάλο μέρος συμβολής στην κακή διατροφή των Κρητικών και γενικότερα των Ελλήνων, υπάρχουν και ανησυχητικά ποσοστά πολιτών που λόγω ανέχειας έχουν βάλει σε δεύτερη ή και σε τρίτη προτεραιότητα την ίδια τους την υγεία!

«Δεν είναι λίγες οι έρευνες και οι επιστημονικές ανακοινώσεις που δείχνουν ότι ένα τμήμα των ασθενών με χρόνιες παθήσεις δεν εφαρμόζει πλήρως ή και καθόλου τη θεραπευτική του αγωγή ή δεν πάει στον γιατρό επειδή δεν μπορεί να πληρώσει ή επειδή υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές, εξοπλισμό και προσωπικό στις δημόσιες μονάδες, αναδεικνύοντας όχι απλά ανεπάρκειες, αλλά την επικινδυνότητα της κατάστασης», λέει στη “Ν.Κ.” ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης. 

«Το ότι από τους χρόνιους ασθενείς το 30% μειώνει τις επισκέψεις στους γιατρούς, το 60% δε λαμβάνει σωστά τη θεραπεία του και το 17,4% διακόπτει τα φάρμακα για τη χοληστερίνη είναι ενδεικτικά στοιχεία από τις επιπτώσεις του κριτηρίου του “κόστους” στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του λαού, με το οποίο διαμορφώνει την πολιτική της και η σημερινή κυβέρνηση. Γι’ αυτό ενώ υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες από τα επιτεύγματα της επιστήμης, της τεχνολογίας, του πολυάριθμου επιστημονικού-υγειονομικού προσωπικού και από την αύξηση της παραγωγικότητας, επιδεινώνονται οι όροι αξιοποίησής τους από τον λαό. 
Μόνο το 30,7% των γυναικών εξετάζονται συστηματικά για τον καρκίνο, ενώ το 40% των καρκινοπαθών έχει δυσκολία στο πρώτο ραντεβού λόγω μεγάλων αναμονών στα ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων. Σε ποσοστό 28% οι καρκινοπαθείς δεν έχουν πρόσβαση στα φάρμακά τους, πληρώνουν σημαντικά ποσά από την τσέπη τους για χειρουργεία, χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες κ.λπ., ενώ οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού πληρώνουν το 60% του κόστους των θεραπειών, όταν πριν τρία χρόνια καλύπτονταν 100%». 

Τα στοιχεία που έδωσε στη “Ν.Κ.” χθες ο Δημήτρης Βρύσαλης είναι πανελλαδικά. Ωστόσο, αναφέρεται και σε τοπικό επίπεδο, αποκαλύπτοντας για πρώτη φορά ότι «ο αριθμός των ψυχικά ασθενών έχει αυξηθεί, όπως επίσης και ο αριθμός των περιστατικών που έρχεται στα ΤΕΠ του ΠΑΓΝΗ, ο όποιος είναι αυξημένος κατά 30%, και μάλιστα είναι περιστατικά βαριά. Η πολιτική της κυβέρνησης για την υγεία του λαού οικοδομείται πάνω σε ένα χοντρό ψέμα: ότι, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης και της πολιτικής για την ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, μπορεί ο λαός καταθέτοντας προσωρινές θυσίες στο τέλος να βγει στο ξέφωτο και θα βελτιωθούν αποφασιστικά οι υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης της υγείας του», αναφέρει ο συνδικαλιστής.

Συγκλονιστικά στοιχεία 

Ιδιαίτερα δραματική είναι η κατάσταση που βιώνουν οι συνάνθρωποί μας στην Αθήνα. Υψηλά ποσοστά καρδιακής νόσου και υπέρτασης, καθώς και ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά ψυχιατρικών παθήσεων παρατηρήθηκαν σε οικονομικά αδύναμους και ανασφάλιστους ασθενείς που εξετάστηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (ΚΥΔΥΑ) κατά το χρονικό διάστημα 2012-2015.
Από τα στοιχεία της μελέτης προκύπτει ότι σε ποσοστό 39,8% έπασχαν από καρδιολογική νόσο-υπέρταση, 14,5% από δυσλιπιδαιμία, 13,2% από σακχαρώδη διαβήτη, 12,6% από κάποια ψυχιατρική νόσο, 7% από γαστρεντερολογική νόσο, 6,7% από κάποια πνευμονολογική πάθηση, 4,8% από λοιπή ενδοκρινολογική νόσο και τέλος 1,4% από σιδηροπενική αναιμία. Ειδικότερα, στους 102 ασθενείς με κάποια ψυχιατρική νόσο, 52% έπασχαν από κατάθλιψη, 22,5% από κάποια ψυχωσική διαταραχή, 9,8% από αγχώδη διαταραχή, 4,9% από σχιζοφρένεια, 3,9% από διπολική διαταραχή και 6,9% από άλλη διαταραχή του συναισθήματος. Αναφορικά με το σακχαρώδη διαβήτη, 85% ήταν μη ινσουλινο-εξαρτώμενοι και μόλις 15% ινσουλινο-εξαρτώμενοι, ενώ ανάμεσα στις παθήσεις του αναπνευστικού 35% έπασχαν από άσθμα, 37% από λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, 17% από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και 11% από χρόνια βρογχίτιδα. Στα λοιπά ενδοκρινολογικά νοσήματα συμπεριλαμβάνεται η θυρεοειδοπάθεια και η οστεοπόρωση, ενώ στα νοσήματα του γαστρεντερολογικού όλοι οι ασθενείς έχουν επίσημη διάγνωση γαστρίτιδας και μόλις δύο νόσο του Crohn. 
Η συγκεκριμένη μελέτη των Ιωάννη Δρίκου, Αλέξανδρου Σαχινίδη και Ιωάννας Βάσση παρουσιάζεται σε πανελλήνιο συνέδριο στη Θεσσαλονίκη.

«Όπου φτωχός κι η μοίρα του» 

«Αδυνατούν να αγοράσουν τα φάρμακά τους» 

«Υπάρχει και στην Κρήτη η κατάσταση αυτή, αλλά σίγουρα στην Αθήνα η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη», δήλωσε στη “Ν.Κ.” χθες ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου Γιάννης Τσικανδηλάκης. Βέβαια διευκρίνισε πως δεν πρόκειται για φάρμακα σε βαριές χρόνιες παθήσεις. «Μιλάμε για αρτηριακή πίεση και χοληστερίνη κυρίως», σύμφωνα με τον ίδιο. «Έρχονται και λένε ότι θα κόψουν ένα φάρμακο, ή δε θα πάρουν κάποιο άλλο κ.λπ. Διότι πολλές φορές ένα φάρμακο που είναι συνταγογραφούμενο δεν τους καλύπτει και πρέπει να πάρουν άλλο ένα το οποίο δεν είναι συνταγογραφούμενο. Αλλά και τη συμμετοχή τους, κυρίως οι συνταξιούχοι, δεν μπορούν πολλές φορές να την πληρώσουν. Αυξάνονται και διαρκώς τα φάρμακα εκείνα που είναι μη συνταγογραφούμενα, λόγω της κόντρας των εταιρειών με το κράτος. Και αυτό χειροτερεύει την κατάσταση», μας είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Τσικανδηλάκης.

Στο σημείο αυτό διευκρίνισε ότι θεωρεί σημαντικό το γεγονός ότι πλέον ο άνεργος μπορεί να αγοράσει και αυτός φάρμακα χωρίς βιβλιάριο υγείας, όπως και ο ασφαλισμένος. «Τουλάχιστον αυτό το έκανε η σημερινή κυβέρνηση ώστε να μη μένει ο άνεργος χωρίς φαρμακευτική περίθαλψη», λέει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου, αλλά από ’κει και πέρα μιλάει και αυτός για μια δραματική κατάσταση. Και βέβαια, από την άλλη, ο άνεργος δεν απαλλάσσεται από τη συμμετοχή, και άρα υπάρχει θέμα εξεύρεσης χρημάτων για κάποιον που δεν έχει δουλειά.
Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες της εφημερίδας μας, είναι πολύ έντονο το φαινόμενο για τους συνταξιούχους να προμηθεύονται από τον φαρμακοποιό της γειτονιάς τους επί πιστώσει τα πιο βασικά τους φάρμακα, μέχρι να πάρουν την πενιχρή τους σύνταξη.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο να δικαιώσουν απόψεις όπως αυτές που έχει επανειλημμένως καταγράψει η εφημερίδα μας, από τον διατροφολόγο-διαιτολόγο και αναπληρωτή καθηγητή του ΕΕΕΕΚ Ρεθύμνου Χάρη Χαρωνίτη. Χθες, όταν επικοινωνήσαμε μαζί του, μας είπε χαρακτηριστικά ότι οι άνθρωποι αυτοί αντιμετωπίζουν και το στρες: «Έχει ερευνητικά παρατηρηθεί ότι το στρες δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα. Στα κύτταρα του οργανισμού, εκεί που στρεσάρονται περισσότερο, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις των καρκινογενέσεων πέρα από τις καρδιοπάθειες...».

Ο Χάρης Χαρωνίτης για άλλη μια φορά ξεκαθαρίζει: «Στην Κρήτη η εικόνα που έχουμε είναι ανησυχητική. Από τις κουβέντες που έχω με τους παιδιάτρους, έχω βγάλει το συμπέρασμα ότι ακόμα και παιδιά αντιμετωπίζουν “οριακή υπέρταση”. Αλλά “οριακή υπέρταση” στα παιδιά κατά κανόνα μπορεί να σημαίνει υπέρταση όταν θα μεγαλώσουν»! 

Σε πολύ μεγάλο ποσοστό αυτή η κατάσταση έχει σχέση με την κακή διατροφή, σύμφωνα με τον Χάρη Χαρωνίτη. «Τα παιδιά τρώνε πολλά συσκευασμένα τρόφιμα, πολλά κονσερβοποιημένα, ίσως “γρήγορα”. Και τα τρόφιμα που είναι συσκευασμένα συνήθως κρύβουν μεγάλες ποσότητες αλατιού, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν συντηρητικό. Και είναι και η έλλειψη από την άλλη μεριά κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών».
Επαναλαμβάνει εξάλλου ότι το φαινόμενο της παχυσαρκίας πλήττει περισσότερο τις οικογένειες εκείνες με το χαμηλότερο ποσοστό διαβίωσης, αφού αδυνατούν να διατρέφονται με τα υψηλής θρεπτικής αξίας τρόφιμα.


Στα ύψη και η υπέρταση 

Το 35% δε γνωρίζει ότι νοσεί! 

Τον Σεπτέμβριο του 2016 η “Ν.Κ.” έγραφε πως «η υπέρταση θερίζει την Κρήτη... “Θερίζει” η υπέρταση στους ενήλικες και η “οριακή υπέρταση” στα παιδιά στην Κρήτη, όπου τα κρούσματα είναι ανησυχητικά πολλά, ενώ, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μόλις το 35% των ασθενών ρυθμίζει σωστά την αρτηριακή του πίεση. 
Ένα άλλο 35% των Κρητικών δε γνωρίζει ότι πάσχει από υπέρταση και το υπόλοιπο 30% των υπερτασικών δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα με τον κατάλληλο τρόπο. Αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να μας κάνουν όλους μας να δούμε πολύ “ζεστά” το θέμα, είτε για τους εαυτούς μας είτε για τα παιδιά μας, τόσο σε προληπτικό όσο και σε “κατασταλτικό” επίπεδο»! 

Συγκεκριμένα, είναι πολλοί οι ασθενείς που πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση στην Κρήτη και δεν το ξέρουν, όπως αποκάλυψε στην εφημερίδα μας ο επεμβατικός καρδιολόγος Κώστας Βαρδάκης. Μάλιστα, στο ερώτημά μας για τα συμπτώματα που υπάρχουν, ο κ. Βαρδάκης μάς απάντησε ότι, «όταν εμφανίζονται τα συμπτώματα, η κατάσταση είναι πολύ προχωρημένη. Δηλαδή, επειδή συνήθως η αρτηριακή πίεση αυξάνεται σιγά-σιγά, χρειάζεται να φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα για να γίνεται απόλυτα αντιληπτή. Φυσιολογικά είναι κάτω από 13 η μεγάλη και κάτω από 8 με 8,5 η μικρή. Το 15 και το 16 δε δημιουργεί κανένα απολύτως σύμπτωμα. Για να αρχίσουμε να αποκτούμε συμπτωματολογία, ξεπερνάμε το 16, το 17 ή και το 18. Ή πρέπει να έχουμε τέλος πάντων αύξηση 30 με 40% σε σχέση με την κανονική μας πίεση»!

Ήταν χαρακτηριστικά τα στοιχεία, εξάλλου, που αναφέρουν ότι «πάνω από το 60% με 70% των υπερτασικών έχει αρρωστήσει λόγω κακής διατροφής και καθιστικής ζωής. Οι υπόλοιποι θα έκαναν πίεση γονιδιακώς, έτσι κι αλλιώς»...
Πόσο επικίνδυνη είναι όμως η πίεση στον άνθρωπο; Και τι μπορεί να πάθει; Υπενθυμίζουμε τη δήλωση Βαρδάκη: «Το πιο συνηθισμένο είναι οι καρδιοπάθειες και τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, αιμορραγικά. Όχι επειδή βουλώνουν οι αρτηρίες, αλλά επειδή σπάνε. Καλό είναι γενικώς να μη φτάνουμε σε αυτήν την αντιμετώπιση τέτοιων επιπλοκών», είχε τονίσει από τότε ο επεμβατικός καρδιολόγος προς την εφημερίδα μας, ενώ βέβαια εκτιμάται ότι, δύο χρόνια μετά, είναι το πιθανότερο η κατάσταση να έχει χειροτερεύσει.
ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

"To Blog του Ναυαγού" προτείνει...

ΕΚΠΟΜΠΗ ΚΙΒΩΤΟΣ 2008-2010 (ΜΕΡΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ...ΣΤΑΘΜΟΣ)