ΑΡΧΕΙΟ ΕΚΠΟΜΠΩΝ (ΕΔΩ)... ΚΙΒΩΤΟΣ

Σφάζουν «ανύπαρκτα» αμνοερίφια - Κτηνοτρόφοι παρουσιάζουν πλαστά τιμολόγια για να “τσεπώνουν” επιστροφές ΦΠΑ


Ακόμα και κτηνοτρόφοι ή κάποιοι που παριστάνουν τους κτηνοτρόφους, στην Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα, εμπλέκονται στο κύκλωμα των ελληνοποιήσεων των αιγοπροβάτων, με δραματική συνέπεια στο εισόδημα του κτηνοτροφικού κόσμου, αφού φέτος η μέση τιμή του αρνιού δεν έχει καταφέρει τελικά...



 να ξεπεράσει για την αγορά του Πάσχα τα 4 με 4,5 ευρώ το κιλό, όπως καταγγέλλουν στη “Νέα Κρήτη” οι ίδιοι οι συνδικαλιστές του κλάδου.

Μάλιστα, στα σύνορα της χώρας οι έλεγχοι είναι από ελάχιστοι έως και ανύπαρκτοι, με τους ίδιους τους τελωνειακούς να απαντούν ότι, λόγω της... «ελεύθερης διακίνησης των προϊόντων μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν μπορούμε να κρατάμε σταματημένα τα ψυγεία... πάνω από το πολύ πέντε λεπτά»!

Οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι αυτοκαταστρέφονται ή καταστρέφουν τους πραγματικούς κτηνοτρόφους όσοι τους παριστάνουν χωρίς να έχουν... ούτε κότα... Πρόκειται για φερόμενους ως κτηνοτρόφους, που έχουν σε σφαγεία της Κρήτης ή της υπόλοιπης Ελλάδας... τους ανθρώπους τους. Ανά πάσα στιγμή τούς πληρώνουν το κόστος ανά κεφάλι ζώου κι εκείνοι τους εκδίδουν πλαστά τιμολόγια και δικαιολογητικά, με τα οποία βεβαιώνονται ανύπαρκτες σφαγές ζώων.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία, οι εν λόγω εμφανιζόμενοι ως ιδιοκτήτες των ζώων νομιμοποιούν πλασματικούς αριθμούς ζώων στα κοπάδια τους, εισπράττουν ένα σωρό χρήματα από επιστροφές ΦΠΑ και ταυτόχρονα ανοίγουν το δρόμο για νομιμοποιήσεις ασφράγιστων ζώων, που πλέον καταχωρίζονται στο δικό τους όνομα, χωρίς κανένα πρόβλημα, κάνοντας έτσι τις ελληνοποιήσεις να ζουν και να βασιλεύουν...



«Χάθηκε για φέτος η ευκαιρία»

Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” χθες, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Παναγιώτης Πεβερέτος, κατήγγειλε ότι με αυτές τις παρανομίες έχει χαθεί για το φετινό Πάσχα η ευκαιρία να πάρουν οι κτηνοτρόφοι μια καλύτερη τιμή στα αμνοερίφιά τους, πέρα από τα 4 με 4,5 ευρώ το κιλό στο αρνί και 4,5 με 5 ευρώ το κιλό στο κατσίκι. «Χθες πούλησα εγώ αρνιά σε δικό μου κρεοπώλη, που μου το έβαλε χαριστικά - όπως μου είπε - στα 4,70 ευρώ το κιλό. Έτσι ο μέσος όρος των 4 με 4,5 ευρώ το κιλό ισχύει και για την Κρήτη και για όλη την Ελλάδα»...

Ο συνδικαλιστής λέει επίσης ότι πάντα υπάρχει η ελπίδα για ανάκαμψη των τιμών, πλην όμως τα περισσότερα αρνιά για τις ανάγκες της πασχαλινής αγοράς έχουν ήδη σφαγεί ή θα σφαγούν μέχρι σήμερα το αργότερο. Έτσι ίσως πάρουν μια αύξηση κάποια λίγα αρνιά που μπορεί να χρειαστούν στη συνέχεια για να καλύψουν κάποιες ελλείψεις. «Θα υπάρξει κατά τη γνώμη μου έλλειψη. Και το αρνί μπορεί να πουληθεί και 5 και 5,5 ευρώ το κιλό τις επόμενες μέρες. Αλλά θα είναι, κατά τη γνώμη μου, ένα πολύ μικρό ποσοστό».



Δεν “πέφτει” στον καταναλωτή



Στο μεταξύ, το γεγονός ότι πουλάει φτηνά ο παραγωγός δε σημαίνει ότι θα το βρει φτηνά και ο καταναλωτής. «Εμένα ο δικός μου κρεοπώλης πουλάει στα 8 ευρώ το αρνί που αγόρασε από μένα στα 4,70 ευρώ το κιλό. Εγώ νομίζω ότι στα περιφερειακά κρεοπωλεία το αρνί θα πουληθεί από 8 μέχρι 10 ευρώ το κιλό», λέει ο πρόεδρος του ΣΕΚ Παναγιώτης Πεβερέτος.



Ποιους ελεγκτικούς μηχανισμούς;

Αλλά την ίδια ώρα, τι κάνουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί; Ο πρόεδρος του ΣΕΚ λέει ότι ο ίδιος κατέθεσε στην κυβέρνηση πρόταση, κάτω από τον κωδικό του σφαγείου να αναγράφεται και ο κωδικός του κτηνοτρόφου.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, «εμένα, που είμαι στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, δε με συμφέρει να κόψω τιμολόγια ανύπαρκτα. Διότι έτσι δηλώνω έσοδα και θα τη “φάω στο κεφάλι” και από την εφορία και από τον ΕΦΚΑ. Φορολογούμαι διπλά. Αλλά τα παράνομα τιμολόγια κόβονται από κάποιους που δεν είναι στο κανονικό καθεστώς. Και στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ δεν είναι αυτοί που δεν ξεπερνάνε τις 15.000 ευρώ τζίρο. Και δεν ξεπερνάνε και τις 5.000 ευρώ σε επιδοτήσεις. Αυτοί, επειδή παίρνουν επιστροφές ΦΠΑ 6%, κόβουν τιμολόγια για ανύπαρκτα αρνιά».

Μάλιστα, πριν εφαρμοστεί το κανονικό καθεστώς ΦΠΑ που υπήρχε και μεγαλύτερο ποσοστό (11%) από την επιστροφή του ΦΠΑ, αυτές οι κομπίνες, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Πεβερέτο, γίνονταν κατά κόρον.



Στα τελωνεία δεν υπάρχουν έλεγχοι

Ο Παναγιώτης Πεβερέτος αποκαλύπτει, όμως, και μια απάντηση από τις τελωνειακές Αρχές σε συζήτηση στη Βουλή μετά από σχετικές καταγγελίες δικές του. «Οι τελωνειακοί απαντούν ότι λόγω της ελεύθερης διακίνησης των προϊόντων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών δεν μπορούν να σταματούν τα ψυγεία για πάνω από πέντε λεπτά. Και τι θα ελέγξεις για πέντε λεπτά; Αυτοί που εισάγουν ασφράγιστα αρνιά, για παράδειγμα, τα βάζουν στο βάθος του ψυγείου. Και έχουν μπροστά-μπροστά τα σφραγισμένα. Οι ελεγκτές βλέπουν τα μπροστά και αφήνουν το ψυγείο να περάσει εντός της χώρας»...



Στην Κρήτη

«Δεν είναι ντόπια τα φτηνά αρνιά»

«Οι τρόποι των ελληνοποιήσεων είναι πολλοί. Για παράδειγμα στην Κρήτη είχαμε καταγγελία για συγκεκριμένο σφαγείο, που κουβαλάει αρνιά και κάνει ελληνοποιήσεις. Μου έχει καταγγελθεί από κτηνοτρόφους», καταλήγει ο Παναγιώτης Πεβερέτος...

«Εμείς έχουμε στο νομό Χανίων το Συνεταιρισμό των κτηνοτρόφων και ελέγχουμε τα σφαγεία τα δικά μας. Μάλιστα φέτος δίνουμε και τιμές κατά 30 με 40 λεπτά πιο πάνω στα αμνοερίφια των μελών μας», λέει στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ν. Χανίων και της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων Μανούσος Σταυριανουδάκης.

«Το θέμα ήταν να μην μπαίνουν καθόλου ξένα αμνοερίφια στη χώρα μας. Σήμερα πλέον δεν υποχρεώνεται κανείς να βάλει σφραγίδα “Ελλάς”. Δηλώνονται μόνο ως αρνιά Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς είμαστε καταδικασμένοι. Εγώ το μόνο που έχω να πω στον καταναλωτή είναι να μην αγοράζει αρνιά πολύ φτηνά. Δεν είναι ντόπια τα αρνιά αυτά», λέει χαρακτηριστικά ο συνδικαλιστής.

«Εμείς πέρυσι μπλοκάραμε 800 αρνιά Ρουμανίας στο λιμάνι της Σούδας. Ήρθαν μεσημέρι Σαββάτου και επρόκειτο να σφαγούν σε ιδιωτικό σφαγείο του νομού Ρεθύμνου, με παραστατικά που δεν είχαν μεταφραστεί στα Ελληνικά. Ο δεύτερος νομός σε κτηνοτροφία στην Ελλάδα είναι ο νομός Ρεθύμνου, και εκεί έχουν έναν κρατικό κτηνίατρο μόνο. Καταλαβαίνετε τι γίνεται... Γενικότερα στην Κρήτη το ίδιο το κράτος δε διορίζει κτηνιάτρους να κάνουν τη δουλειά τους όπως πρέπει. Τι να προλάβουν να ελέγξουν οι κτηνίατροι στην Κρήτη; Δε σταματούν οι ελληνοποιήσεις αν το ίδιο το κράτος δε στηρίξει τις υπηρεσίες αυτές. Οι άνθρωποι κάνουν ό,τι μπορούν. Αλλά για παράδειγμα στο νομό Χανίων είναι τέσσερις οι κτηνίατροι και είναι τέσσερα τα σφαγεία, συν την ιχθυόσκαλα, εκτός τις άλλες δουλειές που πρέπει να κάνουν», καταλήγει.

 (ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ - "ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ")
https://www.neakriti.gr/article/kriti/1504915/sfazoun-anuparkta-amnoerifia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

"To Blog του Ναυαγού" προτείνει...

ΕΚΠΟΜΠΗ ΚΙΒΩΤΟΣ 2008-2010 (ΜΕΡΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ...ΣΤΑΘΜΟΣ)