ΑΡΧΕΙΟ ΕΚΠΟΜΠΩΝ (ΕΔΩ)... ΚΙΒΩΤΟΣ

Καλή χρονιά για τα οινάμπελα λόγω...λειψυδρίας!


Όσο και αν ακούγεται αυτό ως κάτι “παράδοξο” που “δεν έχει πόδια να σταθεί”, η αλήθεια είναι αυτή, καθώς, όπως λένε στη “Νέα Κρήτη” ειδικοί σε θέματα αμπελιών, το οινάμπελο θέλει τα λιγότερα ποτίσματα, αφού όσο λιγότερο ποτίζεται, τόσο μεγαλύτερους βαθμούς έχουν τα σταφύλια του. Βέβαια κάποια ποτίσματα είναι αναγκαία... Αλλά καμία σχέση με τα σταφιδάμπελα που χρειάζονται περισσότερο νερό και κυρίως με τα επιτραπέζια σταφύλια...



που χωρίς νερό είναι καταδικασμένα να αχρηστευτούν και να εκτοπιστούν από τις εσωτερικές και διεθνείς αγορές!


Η εφημερίδα“Νέα Κρήτη” κατέγραψε χθες τις σχετικές επιστημονικές απόψεις του γεωπόνου Π.Ε. και συνδικαλιστή, ταυτόχρονα, αφού είναι και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ηρακλείου, Δημήτρη Καραβιώτη. «Τα κρασοστάφυλα τα ποτίζουμε ελάχιστα για να έχουμε όσο γίνεται περισσότερους βαθμούς και έχουμε και πιο έντονα αρώματα...».

Σε ό,τι αφορά τις ασθένειες, ο Δημήτρης Καραβιώτης μάς είπε ότι στα οινοστάφυλα - κάτι όμως που ισχύει σε όλα τα σταφύλια - όσο λιγότερο ποτίζουμε, τόσο λιγότερο πρόβλημα έχουμε και με συγκεκριμένες ασθένειες. «Αυτό ισχύει ανάλογα με τις θερμοκρασίες που έχουμε. Άμα κάνει καύσωνα, δηλαδή, και πας και ποτίσεις και δημιουργηθεί μια υγρασία που εξατμίζεται στη συνέχεια, μπορεί να σου αρρωστήσει το αμπέλι. Και γενικότερα στα αμπέλια πάντα για τους λόγους αυτούς θα πρέπει να ποτίζουμε ή αργά το βράδυ ή νωρίς το πρωί. Αυτός είναι ο γενικός κανόνας που ισχύει για όλα τα φυτά», σύμφωνα με τον Δημήτρη Καραβιώτη.
Στο ερώτημά μας αν στα μαύρα σταφύλια υπάρχει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις ασθένειες, ο κ. Καραβιώτης απαντάει ότι, όχι μόνο δεν ισχύει κάτι τέτοιο, αλλά, αντιθέτως, υπάρχουν κάποια μαύρα που είναι και πιο ευαίσθητα στη χολέρα. «Η ανθεκτικότητα ή όχι έχει να κάνει με την ποικιλία», λέει χαρακτηριστικά.


Συνολικά στο νομό Ηρακλείου, εκεί που υπάρχει υγρασία έχει εντοπιστεί χολέρα, όπως λέει στην εφημερίδα μας ο Δημήτρης Καραβιώτης. Και τονίζει ότι ο χειρότερος συνδυασμός είναι η πρωινή υγρασία και αμέσως μετά η ζέστη, που αποτελεί χαρακτηριστικό φαινόμενο σε διάφορες περιοχές. Στο ερώτημά μας αν εκτός από τη χολέρα έχει διαπιστωθεί καμιά άλλη ασθένεια στα αμπέλια τουλάχιστον μέχρι στιγμής, ο κ. Καραβιώτης μας μίλησε αρνητικά, λέγοντας πως οι καιρικές συνθήκες είναι τέτοιες που δεν υπάρχει μέχρι τώρα περονόσπορος ή ευδεμίδα.


Για την προληπτική αντιμετώπιση της χολέρας υπάρχει το θειάφι σε βρέξιμη σκόνη, δεδομένου ότι το θειάφι σε σκόνη για να δράσει χρειάζεται 25 βαθμούς ως ελάχιστη θερμοκρασία. Βέβαια, υπάρχουν και χημικά φάρμακα. Κάθε παραγωγός κάνει τις επιλογές του, αλλά πάντοτε σε συνεννόηση και σε συνεργασία με τους γεωπόνους.

«Φαίνεται καλή η χρονιά»

Στο μεταξύ, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης, Νίκος Μηλιαράκης, δηλώνει ότι η φετινή χρονιά για τα οινοστάφυλα φαίνεται ότι θα είναι καλή ως προς την πρωιμότητα και την ποσότητα των σταφυλιών. Αλλά σε ό,τι αφορά τα οινοστάφυλα, επειδή έχουν μικρότερες απαιτήσεις σε νερό από τα άλλα σταφύλια, υπάρχει μια πρώτη θετική εκτίμηση. «Το οινοποιήσιμο σταφύλι θέλει να στρεσάρεται. Δεν είναι επιτραπέζιο σταφύλι που να θέλει το νερό του. Να πρέπει να είναι πεντακάθαρο εξωτερικά και να είναι αισθητικά όμορφο. Εμείς αντιμετωπίζουμε λιγότερα προβλήματα σε σχέση με το επιτραπέζιο...».


Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον ίδιο, «εμένα αυτό που με φοβίζει περισσότερο είναι το θέμα των υψηλών θερμοκρασιών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτές οι ζέστες, αυτοί οι νοτιάδες, δε διευκολύνουν την κατάσταση της ανομβρίας. Τώρα από ’κει και πέρα το παρακολουθούμε. Δεν μπορούμε ακόμα να βγάλουμε συμπεράσματα. Σίγουρα πάντως συζητάμε για μια πρώιμη σοδειά, αλλά είναι ακόμα νωρίς», λέει ο Νίκος Μηλιαράκης.


Ο πρόεδρος του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης, Νίκος Μηλιαράκης, συνιστά στους αμπελουργούς «να κάνουν όσο γίνεται πιο ορθή διαχείριση του νερού. Το δεύτερο είναι ότι θα πρέπει να έρθουν σε επικοινωνία με γεωπόνους ώστε να τους βοηθήσουν. Να μιλήσουν δηλαδή φέτος με τους ειδικούς, γιατί υπάρχουν μεγαλύτερες ανάγκες από προηγούμενα χρόνια. Και αν το καλοκαίρι μας είναι θερμό, θα είναι άλλες οι εξελίξεις. Αν το καλοκαίρι είναι πιο ήπιο, τα πράγματα θα είναι λίγο καλύτερα. Θεωρώ ότι δεν είμαστε ακόμα σε θέση να σιγουρευτούμε για το τι θα γίνει...».
Καταλήγοντας, ο κ. Μηλιαράκης λέει ότι «πέρυσι είχαμε ένα ήπιο καλοκαίρι, είχαμε λίγα νερά, αλλά όχι όσο φέτος. Τελικά βγήκαμε από μια σοδειά του 2016 που ήταν εξαιρετική και ακολούθησε μια σοδειά του 2017, που ναι μεν είχε προβλήματα, αλλά στο οινοποιήσιμο σταφύλι ήταν σε ποιότητα καλύτερη και από αυτή του 2016...».

Πότισμα με σταγόνες

Ο Δημήτρης Καραβιώτης, ως γεωπόνος αλλά και ως παραγωγός και συνδικαλιστής των αγροτών ο ίδιος, συνιστά στους αγρότες να ποτίζουν με σταγόνες. «Η σταγόνα καταναλώνει μόλις 4 λίτρα νερού την ώρα. Για τα αμπέλια θέλουμε ποτίσματα που θα διαρκούν ένα τετράωρο περίπου. Για τα λουλούδια που θέλουν περισσότερο νερό, αν έχουμε σταγόνες και τις αφήνουμε ένα μισάωρο όταν θα κάνουμε το πότισμα, θα έχουμε εξασφαλίσει σωστό πότισμα και χωρίς μεγάλη κατανάλωση νερού»...
Σύμφωνα με τον ίδιο, δε συγκρίνεται η κατανάλωση του νερού στα λουλούδια που γίνεται με το λάστιχο, σε σχέση με την κατανάλωση που γίνεται με σταγόνες. Όσο για το κάθε πότε θα πρέπει να ποτίζεται το κάθε φυτό, εννοείται ότι αυτό διαμορφώνεται ανάλογα με το είδος του φυτού, την περιοχή, τις καιρικές συνθήκες κ.λπ. Επομένως, πάντα ο παραγωγός συμβουλεύεται το γεωπόνο.
(ΡΕΡΠΟΡΤΑΖ: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ - ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ")
https://www.neakriti.gr/article/kriti/1506476/kali-hronia-gia-ta-oinabela-logoleupsudrias/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

"To Blog του Ναυαγού" προτείνει...

ΕΚΠΟΜΠΗ ΚΙΒΩΤΟΣ 2008-2010 (ΜΕΡΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ...ΣΤΑΘΜΟΣ)