ΑΡΧΕΙΟ ΕΚΠΟΜΠΩΝ (ΕΔΩ)... ΚΙΒΩΤΟΣ

«Βόμβα» για τα ληγμένα φυτοφάρμακα – Δεν υπάρχει φορέας συγκέντρωσης τους στην Κρήτη


Τεράστια παράλειψη για τους Κρητικούς παραγωγούς καθώς δεν υπάρχει φορέας καταστροφής φυτοφαρμάκων τα ληγμένα του φυτοφάρμακα.

Καμία δυνατότητα δεν έχει ένας παραγωγός στην Κρήτη να διαθέσει σε ειδικό φορέα καταστροφής φυτοφαρμάκων τα ληγμένα του φυτοφάρμακα, αλλά αντιθέτως - όπως έγινε με το συνταξιούχο καθηγητή του ΤΕΙ Κρήτης Λευτέρη Λιονάκη - η απάντηση...



που θα πάρει από τους τοπικούς φορείς θα είναι ότι πρέπει με δικά του έξοδα να τα στείλει... στην Αθήνα.

Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέκος Στεφανάκης, βέβαια, απαντάει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ότι σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης το ΓΕΩΤΕΕ αναζητά λύση, ενώ η πρόταση που γίνεται μέχρι στιγμής είναι να ιδρυθεί ένας φορέας συγκέντρωσης των ληγμένων φυτοφαρμάκων που αυτός στη συνέχεια θα τα μεταφέρει σε ειδικό κέντρο των Αθηνών, όπου και θα γίνεται η καταστροφή τους μέσα από επιστημονικές διαδικασίες που δε θα δημιουργούν προβλήματα στο περιβάλλον.

Συγκεκριμένα, ο συνταξιούχος καθηγητής του ΤΕΙ Κρήτης Λευτέρης Λιονάκης επικοινώνησε με την εφημερίδα μας χθες και μας δήλωσε τα εξής:
  Λευτέρης Λιονάκης - Συνταξιούχος καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης: 
Δε θέλω να τα βάλω στα σκουπίδια. Ρώτησα αν υπάρχει κάποιο κέντρο συλλογής φυτοφαρμάκων στην Κρήτη. Και δε βρήκα άκρη. Δεν υπάρχει"...  

«Χωρίς να είμαι κατ' επάγγελμα γεωργός, κατά καιρούς έχω αγοράσει φυτοφάρμακα τα οποία δε χρησιμοποιήθηκαν στο σύνολό τους για την καλλιέργεια. Οπότε έχουν μείνει υπολείμματα από φάρμακα που δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν πλέον. Και προσπάθησα να διαπιστώσω με ποιον τρόπο αβλαβή για το περιβάλλον θα μπορέσω να τα αποσύρω. Δε θέλω να τα βάλω στα σκουπίδια. Και ρώτησα αν υπάρχει κάποιο κέντρο συλλογής φυτοφαρμάκων ή κάποιο δίκτυο συλλογής φυτοφαρμάκων προς εξουδετέρωση. Και δε βρήκα άκρη. Δεν υπάρχει. Και επειδή δε θέλω να πάω σε ένα χωράφι να σκάψω να τα θάψω, ψάχνω να δω αν υπάρχει κάποια λύση...».

Ο κ. Λιονάκης τονίζει στο σημείο αυτό ότι «σαφώς και δεν είμαι ο μοναδικός. Θα μπορούσε ίσως να υπάρξει ο προσδιορισμός ενός αριθμού καταστημάτων γεωργικών εφοδίων ώστε, αφού θα πάμε να αγοράσουμε τα καινούργια φάρμακα, να μπορούμε να τους αφήνουμε τα παλιά. Και ο γεωπόνος που θα έχει το κατάστημα συγκέντρωσης θα είναι μέλος του δικτύου. Και από ’κει ένα αυτοκίνητο κάποιου φορέα να περνάει και να συγκεντρώνει τα ληγμένα φάρμακα και να τα μεταφέρει εκεί που πρέπει...».

Έκανε πίσω ο Αποστόλου

Να υπενθυμίσουμε, εξάλλου, ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στα μέσα Φεβρουαρίου, πέρυσι, απέσυρε ρύθμιση που προέβλεπε ότι φυτοφάρμακα ενδεικτικής ημερομηνίας λήξης δε θα καταστρέφονται, αλλά μέσα από διαδικασίες επιστημονικής τεκμηρίωσης θα... αποφασίζεται κατά πόσο μπορούν να χρησιμοποιηθούν, ενώ παράλληλα καταργούσε και το πρόστιμο για την εισαγωγή και διακίνηση των προϊόντων αυτών πέραν της ημερομηνίας λήξης! Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν, όπως φάνηκε ξεκάθαρα, ανάγκασαν τον Βαγγέλη Αποστόλου να πάρει πίσω τη ρύθμιση αυτή. Μάλιστα η Ν.Δ. κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στο θέμα αυτό... «πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη»...

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ακόμη ότι από τις 3 μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου του 2013 είχε γίνει η απόσυρση των γεωργικών φαρμάκων που έληξαν, ή ανακλήθηκε η άδεια κυκλοφορίας τους, στην αποθήκη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, στην οδό Μ, στον αριθμό 4, της Βιομηχανικής Περιοχής Ηρακλείου.

Μέχρι σήμερα, πάνω από 400 δραστικές ουσίες έχουν απαγορευτεί στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της τοξικότητάς τους. Η διαδικασία της απόσυρσης είχε γίνει τότε σε συνεργασία με την εξειδικευμένη εταιρεία “Envirochem Ελλάς Α.Ε.”.

«Προσπάθεια για φορέα συγκέντρωσης»

Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ρώτησε σχετικά για το θέμα αυτό τον πρόεδρο του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέκο Στεφανάκη, γνωστό για τη σοβαρότητα και το ενδιαφέρον του γύρω από τόσο σοβαρά ζητήματα. 
Αλέκος Στεφανάκης - Πρόεδρος Π.Κ. ΓΕΩΤΕΕ;
Υπάρχει όμως τώρα η προοπτική να βρεθεί μια λύση, γιατί πρέπει να φτιαχτεί ένα κέντρο, ένας φορέας, που να κάνει αυτή τη δουλειά. Και μπορεί αυτός ο φορέας να τα συγκεντρώνει τα ληγμένα φυτοφάρμακα και να τα μεταφέρει στην Αθήνα.



Όπως μας απάντησε χαρακτηριστικά ο κ. Στεφανάκης, «σήμερα δεν υπάρχει κάποιος φορέας για το σκοπό αυτό. Γίνονται όμως προσπάθειες σε συνεργασία του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ με την Περιφέρεια Κρήτης για να δούμε τι θα γίνει. Δυστυχώς έχουμε μείνει ανοργάνωτοι πάνω σε αυτό το θέμα. Και μάλιστα το θέμα αυτό το έχει αναδείξει εδώ και πολλά χρόνια το ΤΕΙ Κρήτης. Υπάρχει όμως τώρα η προοπτική να βρεθεί μια λύση, γιατί πρέπει να φτιαχτεί ένα κέντρο, ένας φορέας, που να κάνει αυτή τη δουλειά. Και μπορεί αυτός ο φορέας να τα συγκεντρώνει τα ληγμένα φυτοφάρμακα και να τα μεταφέρει στην Αθήνα. Εκεί υπάρχουν ειδικές εταιρείες ανακύκλωσης που ασχολούνται με τη διαδικασία αυτή. Δεν είναι απλή η διαδικασία. Ωστόσο λύσεις υπάρχουν. Φτάνει να σκύψουμε πάνω από το πρόβλημα αυτό. Να θέτουμε τα θέματα και να βρίσκουμε λύσεις...».
(ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ - "ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ")
https://www.neakriti.gr/article/kriti/1506305/vomva-gia-ta-ligmena-futofarmaka-ti-prepei-na-plirosoun-oi-kritikoi-paragogoi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

"To Blog του Ναυαγού" προτείνει...

ΕΚΠΟΜΠΗ ΚΙΒΩΤΟΣ 2008-2010 (ΜΕΡΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ...ΣΤΑΘΜΟΣ)