Σε άλλη μια εκλογική διαδικασία με τον αναχρονιστικό νόμο της Χούντας οδηγείται το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, για την Κυριακή 22 Απριλίου. Ούτε η σημερινή, δηλαδή, κυβέρνηση, παρά τα όσα έλεγε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, “έβαλε χέρι” στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του ΓΕΩΤΕΕ, που ουσιαστικά δίνει αρμοδιότητες “παντοδύναμου” στον πρόεδρο...
που εκλέγεται σε πανελλαδικό επίπεδο.
Βέβαια, όταν το 1971 η κυβέρνηση... της Χούντας ίδρυε το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, εκδίδοντας το Νομοθετικό Διάταγμα 943/1971, προφανώς και σκόπιμα “βάφτιζε” το θεσμό σαν «επίσημο επιστημονικό συνεργάτη της Πολιτείας στα θέματα των γεωτεχνικών», γνωρίζοντας πως με τον τρόπο που θα λειτουργούσε δε θα μπορούσε ποτέ να παίξει αυτό το ρόλο. Αντίθετα, ο εκάστοτε πρόεδρος σε πανελλαδικό επίπεδο αποκτούσε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με την εκάστοτε εξουσία!
Συγκεκριμένα, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), που εποπτεύεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ιδρύθηκε το 1971 με το Ν.Δ. 943/1971.
Έδρα του Επιμελητηρίου είναι η Θεσσαλονίκη, όπου λειτουργεί και η κεντρική υπηρεσία, ενώ υπάρχουν και δέκα Περιφερειακά Παραρτήματα που καλύπτουν το σύνολο της χώρας, μεταξύ των οποίων και αυτό της Κρήτης, με έδρα το Ηράκλειο.
Να ξεκαθαρίσουμε, βέβαια, ότι σε επίπεδο Κρήτης το Παράρτημα έχει μια σοβαρή παρουσία στο χώρο των γεωτεχνικών και των αγροτών. Ο δε απερχόμενος πρόεδρός του, κτηνίατρος Αλέκος Στεφανάκης, συμμετέχει εκ νέου στις εκλογές του φορέα, ως υποψήφιος με τη “Γεωτεχνική Ενότητα” και ενδιαφέρεται να συνεχίσει τη θητεία του, σύμφωνα με τις πληροφορίες της “Ν.Κ.”.
Στο μεταξύ, υπάρχει πολύ μεγάλη αναγκαιότητα για θεσμικές αλλαγές, οι οποίες θα δίνουν στα τοπικά Παραρτήματα του ΓΕΩΤΕΕ σε ολόκληρη τη χώρα μεγαλύτερη ανεξαρτησία και αυτονομία, προκειμένου να μπορούν να εκπληρώνουν το ρόλο τους, με βάση τις ανάγκες στις περιφέρειες των τοπικών κοινωνιών.
«Να αλλάξει ο ρόλος του»
Όλες οι κυβερνήσεις, όσο τα κόμματά τους βρίσκονταν στην αντιπολίτευση, παραδέχονταν ότι η λειτουργία του ΓΕΩΤΕΕ στηρίζεται πάνω στον αναχρονιστικό νόμο της Χούντας και δήλωναν πως θα τον άλλαζαν μόλις θα έπαιρναν την εξουσία. Το ίδιο έκανε και η σημερινή κυβέρνηση, όπως καταγγέλλει στη “Νέα Κρήτη” ο γεωπόνος στον ΕΛΓΟ “Δήμητρα” Στέφανος Λιβέρης, που ήταν από τους πρωτεργάτες προεκλογικά, πριν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση της χώρας, μιας κίνησης γεωτεχνικών (της “Αγωνιστικής Γεωτεχνικής Πρωτοβουλίας” - ΑΡΟΣΗ), που στήριξε την ίδρυση και ύπαρξή της ακριβώς σε αυτή τη δέσμευση: Να πιέσει στην κατεύθυνση αλλαγής του θεσμικού πλαισίου του ΓΕΩΤΕΕ, στη λογική ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ, κερδίζοντας την εξουσία, θα ήταν ένα από τα πρώτα νομοθετικά βήματα που θα έκανε, ικανοποιώντας έτσι την πάγια επιθυμία των γεωτεχνικών.
«Εγώ σήμερα δε συμμετέχω στη συγκεκριμένη κίνηση. Διότι τους λέω ότι εμείς στηρίξαμε την κίνησή μας στην αλλαγή του νόμου. Αφού δεν άλλαξε λοιπόν ο νόμος, ο λόγος ίδρυσης της κίνησής μας πήγε... “περίπατο”».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «όλα τα κόμματα στην αντιπολίτευση σού “πουλάνε” στην αρχή ότι θέλουν να αλλάξουν τον αναχρονιστικό νόμο λειτουργίας του ΓΕΩΤΕΕ και μετά δεν τον αλλάζουν γιατί γίνονται... χαλίφης στη θέση του χαλίφη»...
Ο Στέφανος Λιβέρης τονίζει την ανάγκη «να γίνει επιτέλους το ΓΕΩΤΕΕ ένας φορέας καθαρά επαγγελματικός-συνδικαλιστικός, που να διαδραματίζει συνδικαλιστικό ρόλο, προωθώντας τα επαγγελματικά συμφέροντα όλων των γεωτεχνικών. Να τελειώνουμε με τους συλλόγους».
Αναφερόμενος στην ίδρυση του ΓΕΩΤΕΕ από τη Χούντα, ο Στέφανος Λιβέρης λέει: «Στην Ελλάδα της Χούντας, ακριβώς επειδή ήθελε η Χούντα να κάνει τον καλό, έφτιαξε αυτό το νόμο, λέγοντας πρώτα-πρώτα ότι είναι λέει “ο επίσημος επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης για γεωτεχνικά ζητήματα”... Και το ερώτημα είναι: μα, την ίδια ώρα δεν υπάρχουν γεωπονικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ; Δεν είναι καθηγητές στο χώρο της εκπαίδευσης που πληρώνονται, έτσι κι αλλιώς, από το ελληνικό κράτος;». Επισημαίνει, εξάλλου, ότι «ουσιαστικά το ΓΕΩΤΕΕ υποστηρίζεται από τους δημοσίους υπαλλήλους Αθηνών-Θεσσαλονίκης, που εργάζονται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Έχουμε μια δεύτερη δυναμική στήριξη του καθεστώτος λειτουργίας του ΓΕΩΤΕΕ στους καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου στήνονται και οι κάλπες κάθε φορά που γίνονται εκλογές. Γιατί στήνονται εκεί άραγε; Και από τους καθηγητές της Γεωπονικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Αυτές είναι οι δύο μεγάλες κλίκες που στηρίζουν το θεσμό. Γι' αυτό και πάντοτε ο πρόεδρος εκλέγεται από τη Ν.Δ., που κυριαρχεί συνδικαλιστικά σε αυτούς τους κύκλους».
Καταλήγοντας, ο Στέφανος Λιβέρης τονίζει: «Άμα δεις το νόμο, θα διαπιστώσεις ότι όλα γίνονται για να βγει ο πρόεδρος του κεντρικού ΓΕΩΤΕΕ. Για το κράτος ισχύει “η Αρχή ενός ανδρός”, που κάνει ό,τι θέλει. Μόνο με αυτόν μιλάει ο υπουργός και τελειώνουν όλα. Και για το λόγο αυτό η αποχή στις εκλογές του ΓΕΩΤΕΕ είναι πάντα τεράστια, που μπορεί να φτάσει μέχρι και το 70%»!
(ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ - ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ")
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.