Το ημερολόγιο έδειχνε 26 Απριλίου του 1986, όταν στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας συνέβη το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα. Ήταν ξημερώματα όταν οι εργαζόμενοι του πυρηνικού σταθμού ξεκινούσαν προγραμματισμένη δοκιμή στον αντιδραστήρα Νο 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας του Τσέρνομπιλ.
Τον Απρίλιο του 2008, η Κιβωτός της ΚΡΗΤΗ ΤV ξεκινούσε σειρά εκπομπών για την υπόθεση αυτή. Ταξιδέψαμε στο χρονικό της τρομερής καταστροφής. Συνεχίσαμε με τα Πυρηνικά Απόβλητα και τα σχέδια του Πυρηνικού Λόμπι για την Ελλάδα και τον κόσμο...
Ένα ταξίδι που ξεκίνησε την πορεία του στο "τότε", αλλά έκανε πολύ μεγαλύτερες "στάσεις" και αποκαλύψεις στο "σήμερα", διερευνώντας τους καρκίνους και τα άλλα προβλήματα του ελληνικού λαού στην Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα μετά από αυτές τις δεκαετίες, αφού από τότε οι επιστήμονες είχαν προβλέψει τις συνέπειες...
Ως αποτέλεσμα η ραδιενεργός σκόνη απλώθηκε πάνω από μεγάλο μέρος της Γηραιάς Ηπείρου. Το πρώτο διάστημα μετά την έκρηξη, οι σοβιετικές Αρχές επιχείρησαν να συγκαλύψουν το γεγονός, κάνοντας λόγο για «μικρό ατύχημα». Μετά την έκρηξη σκοτώθηκαν επιτόπου δύο εργάτες του σταθμού.
Μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών, ωστόσο, είχαν χάσει τη ζωή τους 28 πυροσβέστες που έσπευσαν στο χώρο του ατυχήματος, έχοντας πληγεί από εγκαύματα αλλά και από τη ραδιενέργεια.
Συνολικά χρειάστηκαν 7.000 τόνοι μετάλλου και 400.000 κυβικά μέτρα σκυροδέματος, προκειμένου να θαφτούν οι εκατοντάδες τόνοι πυρηνικών καυσίμων μέσα σε μια σαρκοφάγο.
Εξάλλου, εκτιμάται ότι το Τσέρνομπιλ επηρέασε σε σημαντικό βαθμό την υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων τα επόμενα χρόνια, ενώ οι ποσοστιαίες αυξήσεις των καρκίνων στους πληθυσμούς που εκτέθηκαν ήταν άνω του 15%. Σημειώνεται πάντως ότι μέχρι σήμερα χιλιάδες θάνατοι ανθρώπων από καρκίνο και λευχαιμία συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με το ατύχημα.
Το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ συνέχισε τη λειτουργία του, λόγω των αυξημένων ενεργειακών αναγκών της Ουκρανίας, μέχρι και το 2000. Το Δεκέμβριο εκείνου του έτους, μετά και από μεγάλες διεθνείς πιέσεις, η ουκρανική κυβέρνηση σφράγισε οριστικά το εργοστάσιο, το όνομα του οποίου έγινε συνώνυμο του πυρηνικού ολέθρου...
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.