ΑΡΧΕΙΟ ΕΚΠΟΜΠΩΝ (ΕΔΩ)... ΚΙΒΩΤΟΣ

Απέραντο θερμοκήπιο η Κρήτη λόγω κλιματικής αλλαγής - Πρώιμες οι παραγωγές αλλά αν δεν βρέξει...


Ένα απέραντο θερμοκήπιο έγινε η Κρήτη - Ελπίζουν να «ανοίξουν» οι ουρανοί
Από το Μάιο θα κόβουν οι παραγωγοί τα σταφύλια των πρώιμων ποικιλιών.


Aρχές Ιουνίου θα αρχίσει η συγκομιδή των επιτραπέζιων σουλτανί, ενώ αρχές Ιουλίου ο κόσμος θα πρέπει να είναι έτοιμος να ξεκινήσει τον τρύγο για τα σταφιδάμπελα. Μέσα στον Αύγουστο θα αρχίσει η συγκομιδή στα κρασάμπελα...





και από το Σεπτέμβριο με Οκτώβριο θα βγει οι κόσμος στα λιόφυτα και θα αρχίσει να ραβδίζει. Ολόκληρη η Κρήτη έχει μετατραπεί, δηλαδή, σε ένα απέραντο θερμοκήπιο.

Αλλά ξεχάστε για τον περισσότερο κόσμο τις ημερομηνίες που γράψαμε... Διότι ελάχιστοι θα είναι αυτοί που θα έχουν το νερό για να υποστηρίξουν την πρωιμότητα των καλλιεργειών τους. Αν όμως είχαμε φράγματα στην Κρήτη, θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε τις πρωιμότητες αυτές και να κερδίσουμε αγορές με εξαιρετικές τιμές για τους παραγωγούς και όλο το εμπορικό κύκλωμα των αγροτικών μας προϊόντων!

Ένα μήνα νωρίτερα, από την κανονική χρονική τους στιγμή, θα αρχίσουν φέτος όλες οι καλλιέργειες να μας δίνουν τους καρπούς τους. Όσες βέβαια δεν καταστραφούν από την έλλειψη νερού. Το φαινόμενο αυτό περιγράφει και προβλέπει στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης. «Είναι σίγουρο ότι το Μάιο θα αρχίσουμε να κόβουμε τις πρώιμες ποικιλίες σταφυλιών. Και αυτό με δεδομένο ότι τις άλλες χρονιές αρχίζαμε Ιούνιο. Και αυτό ισχύει για όλες τις καλλιέργειες. Και η ελιά έχει προχωρήσει. Έχει ανθίσει. Όλα προχωρούν. Απλώς όλα πάνε ένα μήνα πριν. Για παράδειγμα, αρχές Ιουλίου σουλτανιά θα κόβονται. Όχι στα μέσα. Αρχές Ιουλίου θα αρχίσουμε να τρυγούμε».

Και όταν ρωτήσαμε το συνεταιριστή τι μπορεί να σημαίνει αυτή η πρωιμότητα στην πράξη, εκείνος μας απάντησε:

«Αυτό δεν είναι αρνητικό, το να είμαστε δηλαδή πρώιμοι. Αρνητικό είναι από τη μια μεριά ότι οι κλιματολογικές συνθήκες έχουν δώσει συνθήκες θερμοκηπίου σε όλη τη χλωρίδα, είτε αυτά είναι φυτά παραγωγικά είτε είναι άγρια φυτά. Και είναι αρνητικό αυτό διότι δεν υπάρχουν υδατικοί πόροι για να καλύψουν τις ανάγκες των φυτών. Οπότε αυτοί οι οποίοι έχουν νερό θα βγάλουν εισόδημα. Αλλά, γενικά, η φύση προχωρά. Δεν υπάρχει νερό γιατί ο χειμώνας δε μας έδωσε νερό, και καταλαβαίνετε ότι όταν έρθει η ώρα να αρχίσει το σταφύλι ή η ελιά να ζητούν νερό δε θα υπάρχουνε νερά. Το ίδιο θα γίνει και στα κηπευτικά. Τώρα τα αμπέλια είναι πανέμορφα... Διότι έχουν προχωρήσει. Οι κλιματολογικές συνθήκες δεν τα έχουν ζορίσει να έχουν ασκημίσει. Όμως όταν θα έρθει η ώρα να ζητάνε νερό, δε θα υπάρχει νερό, και μόνο ένα 5% θα έχει τη δυνατότητα της άρδευσης».

Πλούσια η παραγωγή αν «ανοίξουν» οι ουρανοί

Εδώ όμως υπάρχει και μια ιδιαιτερότητα. Σύμφωνα με τον Πρίαμο Ιερωνυμάκη, έχουμε τρία σενάρια. Το πρώτο είναι αυτό που προαναφέρθηκε, δηλαδή να μη βρέξει και να έχουμε τα προαναφερθέντα γεγονότα.

Το δεύτερο είναι να βρέξει λίγο από τώρα και μετά, οπότε μόνο ασθένειες θα δημιουργήσει ετούτη η βροχή και δηλαδή μόνο προβλήματα θα δώσει. Και το τρίτο σενάριο, που όλοι ευχόμαστε να συμβεί, είναι να βρέξει δυνατά μέσα στο Μάιο. «Εάν βρέξει το Μάιο πολύ, φυσικά και θα εξελιχθεί η φετινή χρονιά σε μια παραγωγική και απίθανη. Αλλά να έχουμε καλές βροχοπτώσεις μέσα στο Μάιο. Τότε θα έχουμε παραγωγική χρονιά και στις ελιές και στα σταφύλια. Το λίγο νερό φέρνει αρρώστιες. Ενώ, αν κάνει πολύ νερό, φέρνει πλούτο. Αυτή είναι η διαφορά».

Στο μεταξύ, το θέμα αυτό είναι το πιο χαρακτηριστικά για να μιλήσουμε για την έλλειψη των έργων υποδομών.

«Πρέπει να τρέξουμε. Εμείς έχουμε κάνει συστάσεις προς τον περιφερειάρχη, ο οποίος προτίθεται να χρηματοδοτήσει πάσης φύσεως μελέτες για το θέμα αυτό. Εκεί θα πρέπει λοιπόν οι Δήμοι - ειδικά ο Δήμος Ηρακλείου αλλά και οι άλλοι Δήμοι που έχουν γραφεία μελετών οι πιο πολλοί - να παρατήσουν τα έργα βιτρίνας και να προχωρήσουν στα έργα των φραγμάτων και των αγωγών άρδευσης. Όταν λυθεί το πρόβλημα της άρδευσης, ταυτόχρονα λύνεται και το πρόβλημα της ύδρευσης. Διότι όταν έχουμε πρόβλημα στην άρδευση, το νερό της ύδρευσης χρησιμοποιείται με διάφορους τρόπους και καλύπτει διάφορες ανάγκες».
(ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ - "ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ")
https://www.neakriti.gr/article/kriti/1503886/ena-aperado-thermokipio-egine-i-kriti-elpizoun-na-anoixoun-oi-ouranoi/#.Wrh8lSTFAyM.facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

"To Blog του Ναυαγού" προτείνει...

ΕΚΠΟΜΠΗ ΚΙΒΩΤΟΣ 2008-2010 (ΜΕΡΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ...ΣΤΑΘΜΟΣ)