ΕΡΕΥΝΑ: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ |
ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΟ ΦΑΚΕΛΟ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ: ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
Στο ερώτημα «ποια είδη μπορούν να καλλιεργηθούν πού» θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς αλλά και οι ίδιοι οι παραγωγοί να δώσουν απαντήσεις, κάνοντας τις καλλιεργητικές και ερευνητικές τους προσπάθειες.
Τη βασική αυτή συμβουλή δίνει μέσω της δημοσιογραφικής έρευνας της εφημερίδας "Νέα Κρήτη", που από χθες άνοιξε το φάκελο “Κλιματική αλλαγή στην Κρήτη”...
ο γνωστός κτηνίατρος-ερευνητής και πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέκος Στεφανάκης.
Μάλιστα, ο ίδιος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου κάνοντας την παραδοχή ότι έχει μείνει εντελώς αστήριχτη από το κράτος η γεωργική έρευνα και ότι στην Κρήτη, και γενικότερα στην Ελλάδα, θα πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά για τις σοβαρές ασθένειες, δηλαδή κάποια μικρόβια, παράσιτα και μικροοργανισμούς που μπορεί να ταξιδέψουν από την Αφρική και να εισβάλουν στις καλλιέργειές μας, αλλά εμείς αν δε δώσουμε βάρος στην τεράστια αυτή υπόθεση δεν προλάβουμε ούτε να αντιδράσουμε!
Μετά το πρώτο μέρος της έρευνάς μας χθες, με τη Μαρία Κοζυράκη, ως δασολόγο αλλά και από τη θέση της συντονίστριας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, να μας μιλάει για αυστηρές προειδοποιήσεις περιορισμού του νερού προς τους εμπλεκόμενους οργανισμούς διαχείρισης των υδατικών πόρων, καθώς και τους ίδιους τους παραγωγούς, η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” συνεχίζει σήμερα τη δημοσιογραφική της έρευνα.
Στο σημείο αυτό, για το νερό, ο Αλέκος Στεφανάκης δηλ ώνει πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη λήψη δραστικών μέτρων για τον περιορισμό της σπατάλης του. «Να τρέξουμε με χιλιάδες χιλιόμετρα για να προλάβουμε να φτιάξουμε υποδομές με τις οποίες θα εξασφαλίσουμε το νερό για τις επόμενες γενιές. Είναι τεράστιο αυτό το θέμα!».
Για τη γεωργική έρευνα, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ κάνει λόγο για ένα μεγάλο κατάντημα του τόπου, καθώς «υπάρχουν πολύ καλά ερευνητικά ιδρύματα, γίνεται δουλειά, αλλά τους επιστήμονες δεν τους ακούει κανείς. Όλοι ασχολούνται μόνο με το πότε θα πάρουνε την επιδότηση...».
Βέβαια, ο γνωστός επιστήμονας κάνει λόγο για την εγκατάλειψη της έρευνας από το επίσημο κράτος. «Ακόμα και στην έρευνα παρέβαιναν στην αξιολόγηση τα ρουσφέτια και οι κομματικοί μηχανισμοί. Το λέω και θλίβομαι γιατί εγώ κινούμαι στο χώρο αυτό. Και επειδή έχω διεθνείς συνεργασίες, γνωρίζω ότι δεν είναι τα πράγματα έτσι έξω. Έξω γίνεται δουλειά. Υπάρχει προτεραιότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής...».
«Χωρίς νερό είμαστε άοπλοι»
Ακόμα και με τα τελευταία καιρικά φαινόμενα, δηλαδή τους ισχυρούς νοτιάδες και τη σκόνη απ’ την Αφρική, οι αγρότες σε όλες τις καλλιέργειες ένα όπλο πρέπει να διαθέτουν: το νερό για να ποτίσουν. Και αυτό το λέει κατηγορηματικά στη “Νέα Κρήτη” ο γεωπόνος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ηρακλείου Δημήτρης Καραβιώτης. Βέβαια διευκρινίζει ότι οι συνθήκες αυτές στην παρούσα φάση ευνοούν τα αμπέλια, λόγω της έλλειψης υγρασίας που ευθύνεται για διάφορες ασθένειες. Αλλά για τις ελιές και τις άλλες καλλιέργειες είναι ό,τι χειρότερο.
Βέβαια, προσθέτει ότι και σε ό,τι αφορά τα αμπέλια καλό θα είναι να ποτιστούν στο άμεσο διάστημα. Εξάλλου, επισημαίνει ότι όσο διαρκούν οι νοτιάδες δεν πρέπει να γίνονται κλαδέματα.
Καταλήγοντας, ο κ. Καραβιώτης λέει πως «ο κόσμος ανησυχεί. Αλλά εγώ τον καλώ να αγωνιστεί για να διεκδικήσει, για παράδειγμα, αρδευτικά έργα και δίκτυα για να μπορεί να ποτίζει. Εντάξει φέτος δεν έχουμε νερό. Αλλά όταν υπάρχει το νερό το αφήνουμε και φεύγει...».
(ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ")
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.