ΑΡΧΕΙΟ ΕΚΠΟΜΠΩΝ (ΕΔΩ)... ΚΙΒΩΤΟΣ

Ανοχύρωτοι σε μια εισβολή μικροβίων από την Αφρική!



ΕΡΕΥΝΑ: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ



ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΟ ΦΑΚΕΛΟ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ: ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ 
Στο ερώτημα «ποια είδη μπορούν να καλλιεργηθούν πού» θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς αλλά και οι ίδιοι οι παραγωγοί να δώσουν απαντήσεις, κάνοντας τις καλλιεργητικές και ερευνητικές τους προσπάθειες.


Τη βασική αυτή συμβουλή δίνει μέσω της δημοσιογραφικής έρευνας της εφημερίδας "Νέα Κρήτη", που από χθες άνοιξε το φάκελο “Κλιματική αλλαγή στην Κρήτη”...



ο γνωστός κτηνίατρος-ερευνητής και πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέκος Στεφανάκης.

Μάλιστα, ο ίδιος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου κάνοντας την παραδοχή ότι έχει μείνει εντελώς αστήριχτη από το κράτος η γεωργική έρευνα και ότι στην Κρήτη, και γενικότερα στην Ελλάδα, θα πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά για τις σοβαρές ασθένειες, δηλαδή κάποια μικρόβια, παράσιτα και μικροοργανισμούς που μπορεί να ταξιδέψουν από την Αφρική και να εισβάλουν στις καλλιέργειές μας, αλλά εμείς αν δε δώσουμε βάρος στην τεράστια αυτή υπόθεση δεν προλάβουμε ούτε να αντιδράσουμε!

Μετά το πρώτο μέρος της έρευνάς μας χθες, με τη Μαρία Κοζυράκη, ως δασολόγο αλλά και από τη θέση της συντονίστριας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, να μας μιλάει για αυστηρές προειδοποιήσεις περιορισμού του νερού προς τους εμπλεκόμενους οργανισμούς διαχείρισης των υδατικών πόρων, καθώς και τους ίδιους τους παραγωγούς, η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” συνεχίζει σήμερα τη δημοσιογραφική της έρευνα.

Ο πρόεδρος, λοιπόν, του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέκος Στεφανάκης, είναι ξεκάθαρα κατηγορηματικός: «Το περιβάλλον αν δεν το σεβαστούμε θα μας απορρίψει. Είναι τόσο απλό. Και ασφαλώς θα πρέπει να δημιουργούμε περιβάλλοντα μικροκλίματος 
Ο πρόεδρος, λοιπόν, του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέκος Στεφανάκης, είναι ξεκάθαρα κατηγορηματικός: «Το περιβάλλον αν δεν το σεβαστούμε θα μας απορρίψει. Είναι τόσο απλό. Και ασφαλώς θα πρέπει να δημιουργούμε περιβάλλοντα μικροκλίματος που να μας επιτρέπουν να εξασφαλίζουμε την επιβίωσή μας. Και η επιβίωσή μας περνάει μέσα από την εξασφάλιση των συνθηκών για να μπορούμε να ζήσουμε. Γιατί αν μια στιγμή έχουμε μια θερμοκρασία 45 βαθμούς, θα αναγκαστούμε να φύγουμε! Από την άλλη πρέπει να δούμε ποια είδη μπορούν να καλλιεργούνται πού. Να παρακολουθούμε τις μετακινήσεις γιατί, όσο ζεσταίνεται το περιβάλλον, παράσιτα, μικρόβια, μικροοργανισμοί που ζούσαν στην Αφρική αρχίζουν και μετακινούνται προς εμάς ή θα πάνε πιο βόρεια στην Ευρώπη. Άρα θα αλλάξουν και τα νοσήματα. Θα αλλάξουν και τα προβλήματα. Όλα αυτά θέλουν μια επαρκή επαγρύπνηση. Κατά συνέπεια, σεβασμό στο Περιβάλλον! Και ασφαλώς, θα σταθώ σε ένα σημείο που έχει να κάνει με το ανελαστικό του ανθρώπου, μαζί με τα τρόφιμα και το νερό...».

Στο σημείο αυτό, για το νερό, ο Αλέκος Στεφανάκης δηλ ώνει πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη λήψη δραστικών μέτρων για τον περιορισμό της σπατάλης του. «Να τρέξουμε με χιλιάδες χιλιόμετρα για να προλάβουμε να φτιάξουμε υποδομές με τις οποίες θα εξασφαλίσουμε το νερό για τις επόμενες γενιές. Είναι τεράστιο αυτό το θέμα!».

Για τη γεωργική έρευνα, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ κάνει λόγο για ένα μεγάλο κατάντημα του τόπου, καθώς «υπάρχουν πολύ καλά ερευνητικά ιδρύματα, γίνεται δουλειά, αλλά τους επιστήμονες δεν τους ακούει κανείς. Όλοι ασχολούνται μόνο με το πότε θα πάρουνε την επιδότηση...».


Βέβαια, ο γνωστός επιστήμονας κάνει λόγο για την εγκατάλειψη της έρευνας από το επίσημο κράτος. «Ακόμα και στην έρευνα παρέβαιναν στην αξιολόγηση τα ρουσφέτια και οι κομματικοί μηχανισμοί. Το λέω και θλίβομαι γιατί εγώ κινούμαι στο χώρο αυτό. Και επειδή έχω διεθνείς συνεργασίες, γνωρίζω ότι δεν είναι τα πράγματα έτσι έξω. Έξω γίνεται δουλειά. Υπάρχει προτεραιότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής...».

«Χωρίς νερό είμαστε άοπλοι»

Ακόμα και με τα τελευταία καιρικά φαινόμενα, δηλαδή τους ισχυρούς νοτιάδες και τη σκόνη απ’ την Αφρική, οι αγρότες σε όλες τις καλλιέργειες ένα όπλο πρέπει να διαθέτουν: το νερό για να ποτίσουν. Και αυτό το λέει κατηγορηματικά στη “Νέα Κρήτη” ο γεωπόνος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ηρακλείου Δημήτρης Καραβιώτης. Βέβαια διευκρινίζει ότι οι συνθήκες αυτές στην παρούσα φάση ευνοούν τα αμπέλια, λόγω της έλλειψης υγρασίας που ευθύνεται για διάφορες ασθένειες. Αλλά για τις ελιές και τις άλλες καλλιέργειες είναι ό,τι χειρότερο.
Βέβαια, προσθέτει ότι και σε ό,τι αφορά τα αμπέλια καλό θα είναι να ποτιστούν στο άμεσο διάστημα. Εξάλλου, επισημαίνει ότι όσο διαρκούν οι νοτιάδες δεν πρέπει να γίνονται κλαδέματα.
Ο γεωπόνος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ηρακλείου Δημήτρης Καραβιώτης τονίζει ότι «χρειάζεται γεωργική έρευνα από το κράτος. Σήμερα γίνεται από τις ίδιες τις εταιρείες για τα συμφέροντά τους, μέσα από διάφορα προγράμματα και σε συνεργασία με τα πανεπιστημιακά Ιδρύματα". 
«Χρειάζεται γεωργική έρευνα από το κράτος. Σήμερα γίνεται από τις ίδιες τις εταιρείες για τα συμφέροντά τους, μέσα από διάφορα προγράμματα και σε συνεργασία με τα πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Πάντως, δεν αμφισβητεί κανείς ότι χρειαζόμαστε νερό. Η ελιά, παρόλο που λέμε ότι από τη φύση της είναι ανθεκτικό φυτό, θέλει νερό για να παράγει. Κι όμως τα τελευταία χρόνια έχουμε έντονο το φαινόμενο της λειψυδρίας», λέει ο Δημήτρης Καραβιώτης. Ωστόσο, προσθέτει ότι για ένα λιόφυτο που κάνει να δώσει παραγωγή για χρόνια θα πρέπει να λάβουμε υπόψη πολλούς παράγοντες. «Και τα εδάφη αδυνατούν. Όταν έχεις μια καλλιέργεια 30, 40 και 50 χρόνων, είναι λογικό το έδαφος να μην είναι το ίδιο όπως ήταν πιο παλιά, όσο λίπασμα και αν του βάλεις...».


Καταλήγοντας, ο κ. Καραβιώτης λέει πως «ο κόσμος ανησυχεί. Αλλά εγώ τον καλώ να αγωνιστεί για να διεκδικήσει, για παράδειγμα, αρδευτικά έργα και δίκτυα για να μπορεί να ποτίζει. Εντάξει φέτος δεν έχουμε νερό. Αλλά όταν υπάρχει το νερό το αφήνουμε και φεύγει...».

(ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

"To Blog του Ναυαγού" προτείνει...

ΕΚΠΟΜΠΗ ΚΙΒΩΤΟΣ 2008-2010 (ΜΕΡΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ...ΣΤΑΘΜΟΣ)