ΑΡΧΕΙΟ ΕΚΠΟΜΠΩΝ (ΕΔΩ)... ΚΙΒΩΤΟΣ

Ο "πονοκέφαλος" των Ελληνοποιήσεων στα αμνοερίφια και οι τιμές παραγωγού και καταναλωτή



Κάτω από τα 4 ευρώ το κιλό, με προοπτικές μικρής ανόδου ως το Πάσχα, διαθέτουν αυτές τις μέρες τα αμνοερίφιά τους οι κτηνοτρόφοι της Ελλάδος, όταν το κόστος παραγωγής φτάνει ή και υπερβαίνει τα 5 ευρώ το κιλό.


Φέτος αντίθετα στην ελληνική αγορά υπάρχουν ελάχιστα ελληνικά αμνοερίφια και συνεπώς οι τιμές...



 θα έπρεπε να ήταν πολύ πιο πάνω για τον Έλληνα παραγωγό.

Τη σοβαρή αυτή καταγγελία, αποκαλύπτοντας στοιχεία σχετικά με τις ελληνοποιήσεις ή με εισαγόμενα αρνιά που αναμένεται να διοχετευτούν στην αγορά τις ημέρες του Πάσχα με τρόπο που θα εκτοπίζουν τα ελάχιστα δικά μας, έκανε στην εκπομπή “Κρήτη Σήμερα” της “ΚΡΗΤΗ ΤV”,   ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτης Πεβερέτος. Και ξεκαθάρισε ότι οι χαμηλές τιμές παραγωγού στο κρέας δε συμβαδίζουν ταυτόχρονα και με μείωση των τιμών του καταναλωτή, ο οποίος πολλές φορές μπορεί να προμηθεύεται αρνί “Μυλοποτάμου”, για παράδειγμα, που να είναι από τη... Βουλγαρία!

Απαντώντας στις ερωτήσεις της Νικολέτας Σφακιανάκη, ο παλαίμαχος αγροτοσυνδικαλιστής και συνεταιριστής από την Αργολίδα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Κρήτη, ξεκαθαρίζοντας ότι το κόστος παραγωγής του αιγοπρόβειου κρέατος αλλά και του γάλακτος του νησιού μας είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με τη Στερεά και τη Βόρεια Ελλάδα, λόγω της θαλάσσιας μεταφοράς των ζωοτροφών.

«Χωρίς υπερβολή, ιδιαίτερα φέτος βρισκόμαστε στο όριο της καταστροφής. Γίνονται λίγες αυτή τη στιγμή εμπορικές πράξεις και όσες γίνονται είναι κάτω από τα 4 ευρώ το κιλό στο αρνί, και είναι λίγο πιο πάνω για το κατσίκι. Και βέβαια, από την άλλη, μακάρι οι καταναλωτές με το πρόβλημα που περνάνε λόγω των μνημονίων τα τελευταία 8 χρόνια και την εισοδηματική αδυναμία που έχει ο κόσμος να τα έπαιρναν φτηνά. Όμως δεν είναι έτσι. Ο καταναλωτής θα τα φάει φέτος πιο ακριβά από πέρυσι»!

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας εξήγησε τους λόγους:

«Καταρχήν δεν υπάρχουν τόσα αρνιά όσα υπήρχαν πέρυσι. Έχουν γίνει εξαγωγές περίπου 1 εκατομμύριο αρνιά τη χρονική περίοδο από Αύγουστο μέχρι και τώρα. Έχουν σφαχτεί περίπου 3 εκατομμύρια αρνιά. Και έχουν μείνει λίγα, και αυτά μικρά, λόγω του ότι είναι και πρώιμο το Πάσχα»...

Από την άλλη, είχαμε μεγάλες εισαγωγές κυρίως από τη Ρουμανία. Αυτές οι εισαγωγές χιλιάδων αρνιών έγιναν πριν από περίπου δύο μήνες. Τα εμπορικά κυκλώματα που προετοιμάζονται να τα διαθέσουν στην πασχαλιάτικη αγορά της Ελλάδας έχουν τα αρνιά αυτά σε ψυκτικούς θαλάμους. «Δεν είναι κατεψυγμένα. Είναι ένα ειδικό σύστημα ψύξης. Θα τα διαθέσουν στην αγορά τις τελευταίες μέρες του Πάσχα. Δεν είναι όμως ελληνικά», σημείωσε με νόημα.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας αποκάλυψε επίσης ότι «οι ζωέμποροι έχουν αγοράσει φτηνά αρνιά λόγω της οικονομικής αδυναμίας των κτηνοτρόφων εδώ και ενάμιση με δύο μήνες και θα τα ρίξουν στην αγορά και αυτοί. Αλλά και αυτά είναι λίγα. Και οι κτηνοτρόφοι έχουν στα χέρια τους λίγα αρνιά. Αυτό σημαίνει ότι την τελευταία εβδομάδα του Πάσχα στα αρνιά και τα κατσίκια η τιμή θα ανέβει και στον παραγωγό, ενώ ο καταναλωτής θα τα φάει ακριβότερα από πέρυσι, τουλάχιστον κατά ένα ευρώ το κιλό»...



Αγοραπωλησία με τιμή κάτω από 4 ευρώ

«Έγινε μια αγοραπωλησία 180 αρνιών σε περιοχή του Ηρακλείου. Δε θα πω πού. Με τιμή κάτω από τα 4 ευρώ. Δεν πρέπει να τα πουλάμε τώρα. Να περιμένουμε να διαμορφωθεί η τιμή τις επόμενες μέρες», αποκάλυψε επίσης.

Όσο για τις ελληνοποιήσεις, ο συνδικαλιστής κατήγγειλε ότι «στην ουσία δε γίνεται έλεγχος. Πριν ένα μήνα ο ΕΛΓΟ έπιασε, μετά από πολλές καταγγελίες που έχουμε κάνει, 10.000 αρνιά απ’ τη Ρουμανία που έρχονταν ασφράγιστα. Και θα σφραγίζονταν εδώ και θα “γίνονταν” ελληνικά. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι ελληνοποιήσεων. Άλλα έρχονται ζωντανά και “κάθονται” εδώ για ένα μήνα ή δύο μήνες το πολύ και μετά τα “περνάνε” για ελληνικά. Άλλα έρχονται σφαγμένα από ’κει και τα σφραγίζουν εδώ στη χώρα μας σαν ελληνικά»... Ο Παναγιώτης Πεβερέτος ζήτησε, πάνω απ’ όλα, να εφαρμοστεί ένα σύστημα ιχνηλασιμότητας, για να μπορούμε να γνωρίζουμε από πού έρχεται και πού καταλήγει όχι μόνο το κρέας, αλλά το κάθε τρόφιμο.
(ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ-"ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ")
https://www.neakriti.gr/article/kriti/1503442/pos-tha-kumanthei-i-timi-tou-arniou-fetos-to-pasha/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

"To Blog του Ναυαγού" προτείνει...

ΕΚΠΟΜΠΗ ΚΙΒΩΤΟΣ 2008-2010 (ΜΕΡΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ...ΣΤΑΘΜΟΣ)