ΑΡΧΕΙΟ ΕΚΠΟΜΠΩΝ (ΕΔΩ)... ΚΙΒΩΤΟΣ

"Ας ακούσουμε τον Μαματζάκη"...



"Περίμενε να μιλήσει πρώτα ο Μαματζάκης και μετά φεύγουμε"... Αυτό λέγαμε σε θυελλώδεις συνελεύσεις του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου σχεδόν καθ'όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του '90, όταν καλύπταμε το θέμα και θέλαμε να καταγράψουμε αυτό που λέμε "και την άλλη άποψη"...

Ο Κώστας Μαματζάκης ήταν στέλεχος της ΕΣΑΚ (ΚΚΕ) και μέλος του Δ.Σ. του ΕΚΗ μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του '90. Ακολούθησε η διαφωνία του με την παράταξη και αποχώρησε από αυτήν, οπότε και παρέμενε στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου ως μεμονωμένος, ενώ στη συνέχεια προσχώρησε στον Συνασπισμό.

Τα προβλήματα υγείας του, όμως, στάθηκαν μεγάλο εμπόδιο για τη συνέχιση της δράσης του. Μια δράση, βέβαια, που ουδέποτε ξεχάστηκε, ως εκπροσώπου του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου.

Χθες, η είδηση του θανάτου του, μου θύμισε τις εποχές που αυτός ο άνθρωπος έπαιρνε το λόγο στην αίθουσα του ΕΚΗ και γινόταν "πανικός".

Στις 3 Μαρτίου 2017 (βλέπε φωτό) είχαμε μαζί του μια συνάντηση στο καφενεδάκι του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, όπου ο Κώστας Μαματζάκης καθόταν στο καφενεδάκι με τον πρώην πρόεδρο του ΕΚΗ Γιώργο Σκουλατάκη, ενώ στην πόρτα στέκεται ο πρόεδρος των συνταξιούχων του ΙΚΑ και στέλεχος του ΚΚΕ Ανδρέας Κριαράς. 

Έντιμος αγωνιστής

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζε με την καρδιά του, παλεύοντάς τα και βγαίνοντας νικητής εδώ και πολλά χρόνια, έφτασε δυστυχώς η στιγμή να τον νικήσουν και να φύγει από τη ζωή, μετά από σκληρή μάχη που έδωσε νοσηλευόμενος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Η πορεία της ζωής του ήταν συνυφασμένη με το Εργατικό Κίνημα του τόπου μας, το οποίο και υπηρέτησε πιστά και δυναμικά μέχρι που βγήκε στη σύνταξη, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τα σοβαρά αυτά προβλήματα.

Έδωσε αγωνιστικές μάχες, υπηρετώντας το Συνδικάτο των Οικοδόμων και έχοντας διατελέσει πρόεδρος, αντιπρόεδρος αλλά και γραμματέας, ενώ υπήρξε και μέλος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.

Επίσης, ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή των αγώνων της Αριστεράς, την οποία και υπηρέτησε με ήθος και αξίες.

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’90 εκπροσωπούσε την ΕΣΑΚ (ΚΚΕ) στη γενική συνέλευση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και ήταν την περίοδο εκείνη που ο Κώστας Μαματζάκης διακρίθηκε για τη δυναμικότητα με την οποία αγωνιζόταν για τα συμφέροντα των οικοδόμων και γενικότερα των εργαζομένων.

Οι μάχες του Κώστα Μαματζάκη στην αίθουσα των συνελεύσεων του ΕΚΗ ήταν ξεχωριστές. Κάθε φορά που ο ίδιος έπαιρνε το λόγο, έθετε ζητήματα και προχωρούσε σε συγκρούσεις με την πλειοψηφία της εκάστοτε διοίκησης, με τρόπο που προκαλούσε πολλές αντιδράσεις, αλλά και τον θαυμασμό των άλλων συνδικαλιστών, αφού όλοι είχαν να του αναγνωρίσουν εντιμότητα από τη μια και μαχητικότητα από την άλλη.

Ο Κώστας Μαματζάκης λίγο αργότερα συγκρούστηκε και με την παράταξη που εκπροσωπούσε, την ΕΣΑΚ, και παραιτήθηκε ως εκπρόσωπός της, παραμένοντας στη διοίκηση του ΕΚΗ ως ανεξάρτητος. Στις αμέσως μετέπειτα εκλογές, ο Κώστας Μαματζάκης συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο του Γιώργου Σκουλατάκη και επανεξελέγη, ενώ, όταν συνταξιοδοτήθηκε και υπό το βάρος των προβλημάτων υγείας, αποσύρθηκε από τα συνδικαλιστικά όργανα, αλλά δεν έπαψε ποτέ να αγωνίζεται στο χώρο του συνδικαλισμού και της Αριστεράς.

Συλλυπητήρια από ΕΚΗ 

Σε ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου αναφέρει: «Η διοίκηση και τα μέλη του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ηρακλείου εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη για το θάνατο του συνδικαλιστή και πρώην προέδρου του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηρακλείου, Κώστα Μαματζάκη.

Ο Κώστας Μαματζάκης γεννήθηκε το 1947 στην Τύλισο από εργατoαγροτική οικογένεια. Από μικρή ηλικία βρέθηκε για το μεροκάματο στις οικοδομές. Τα προβλήματα που αντιμετώπισε τον έκαναν να ασχοληθεί συνδικαλιστικά για την επίλυσή τους.

Ο εκλιπών διετέλεσε μέλος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων επί τρεις τριετίες, μέλος της διοίκησης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ηρακλείου επί τρεις τριετίες, και μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων του νομού Ηρακλείου, σε διάφορες θέσεις, όπως του προέδρου, του γραμματέα και του αντιπροέδρου.

Ο Κώστας Μαματζάκης υπήρξε μάχιμος σε όλη του τη ζωή. Προσέφερε τις συνδικαλιστικές τους υπηρεσίες, ενώ ταυτόχρονα παρείχε τις βάσεις και τις προϋποθέσεις ώστε να συνεχιστεί το έργο του.
Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του συναδέλφου μας».


Το τελευταίο “αντίο” 

Χθες στην Τύλισο η κηδεία 

Η διοίκηση του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου εκφράζει τα ειλικρινή της «συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Κώστα Μαματζάκη. Ο Κώστας Μαματζάκης ήταν μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδος, υπήρξε μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου σε διάφορες θέσεις, μέχρι που συνταξιοδοτήθηκε. Υπήρξε μάχιμος σε όλη του τη ζωή».
Η νεκρώσιμη ακολουθία εψάλη στις 3 χθες το μεσημέρι στη γενέτειρά του, την Τύλισο.

(ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ - "ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

"To Blog του Ναυαγού" προτείνει...

ΕΚΠΟΜΠΗ ΚΙΒΩΤΟΣ 2008-2010 (ΜΕΡΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ...ΣΤΑΘΜΟΣ)