ΑΡΧΕΙΟ ΕΚΠΟΜΠΩΝ (ΕΔΩ)... ΚΙΒΩΤΟΣ

Τι απέγιναν οι αγροφύλακες; Κυνηγούν τα εγκλήματα υπαίθρου με μηδαμινά μέσα...


“Βροχή” μηνύσεων, αλλά η παραβατικότητα στην ύπαιθρο “ζει και βασιλεύει”, με τους ανθρώπους στα χωριά να λένε πως, αν υπήρχε και σήμερα η Αγροφυλακή, θα είχαν κάπου να απευθυνθούν μήπως και βρουν το δίκιο τους... 
Η “Νέα Κρήτη” αναδεικνύει σήμερα την υπόθεση αυτή, με στοιχεία τα οποία έρχονται να επιβεβαιώσουν το θλιβερό αυτό φαινόμενο. Και τα στοιχεία αυτά δείχνουν, επίσης, την ανάγκη ενός αυστηρότερου νομικού πλαισίου, καθώς και την ανάγκη για ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης του ρόλου των πρώην αγροφυλάκων, που πλέον έχουν απορροφηθεί από τη Δασική Υπηρεσία. Μάλιστα, είχαν προσληφθεί το 1991, με συνέπεια ο νεότερος αγροφύλακας σήμερα να μην είναι έχει ηλικία κάτω των 50 χρόνων! 


Το πρώην Σώμα της Αγροφυλακής - που είχε επανιδρύσει το 2007 ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας - καταργήθηκε το 2011. Το προσωπικό της και οι περισσότερες αρμοδιότητές της πήγαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και μεταφέρθηκαν στις Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Οι πρώην αγροφύλακες λοιπόν, τότε, μετατάχθηκαν και έγιναν δασοφύλακες. Όπως είπε στη “Νέα Κρήτη” η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης (δασολόγος και η ίδια) Μαρία Κοζυράκη, «το προσωπικό και οι αρμοδιότητες μοιράστηκαν στα Αγροφυλακεία. Ανέλαβαν θέσεις ευθύνης, έτσι ώστε να μπορούν να προλαμβάνουν και να κάνουν και την καταστολή των αγροτικών παραβάσεων, αλλά και των δασικών παραβάσεων. Για τη Δασοφυλακή ήταν ό,τι καλύτερο αυτό, γιατί οι δασοφύλακές μας ήταν ελάχιστοι. Δεν μπορούσαμε να επιτελέσουμε καν το δικό μας έργο. Ήρθαν λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι και κυνηγούν από τότε κυρίως τις αγροτικές παραβάσεις»... 

Τη χρονιά εκείνη και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης είχαν σταλεί για τις ανάγκες των δασικών υπηρεσιών 115 αγροφύλακες. Το μεγαλύτερο ποσοστό, δηλαδή 47 άτομα, ήρθαν στο Ηράκλειο. Στα Χανιά πήγαν 22, στο Λασίθι επίσης 22 και στο Ρέθυμνο 24 άτομα. Όλοι αυτοί λοιπόν πλέον είχαν γίνει δασοφύλακες. Σήμερα, με όλο το προσωπικό που ήρθε και κάποιους άλλους που έχουν φύγει με σύνταξη, οι δασοφύλακες σε όλη την Κρήτη είναι 121. 

Η κ. Μαρία Κοζυράκη, που μας έδωσε τα συγκεκριμένα στοιχεία, παραδέχεται ότι υπάρχει μια γενικότερη κατάσταση ως προς την προστασία των κατοίκων της υπαίθρου, αλλά τονίζει ότι από τη μια υπάρχουν μεγάλες ανάγκες στήριξης των δασοφυλάκων σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και, από την άλλη, ούτε προσλήψεις γίνονται και ούτε και αλλάζει, για να γίνει αυστηρότερο, το νομικό πλαίσιο που διέπει το αντικείμενο της πρώην Αγροφυλακής στην ύπαιθρο, κάτι που η ίδια θεωρεί ως απαραίτητο.

«Δεν έχουν επαρκή μέσα. Έχουν παλιά οχήματα. Μέχρι τώρα δεν έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό για να αντεπεξέλθουν. Όλα αυτά ισχύουν. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι στις Δασικές Υπηρεσίες σήμερα δίνεται ιδιαίτερη μέριμνα από την Πολιτεία, σε μια προσπάθεια ώστε να ευοδωθούν τα αιτήματα αυτά, γιατί αυτά όλα αφορούν στην ασφάλεια των πολιτών στην ύπαιθρο», είπε στη “Νέα Κρήτη” η Μαρία Κοζυράκη.

«Εδώ μιλάμε συνολικά όλη την αστυνόμευση και την επιτήρηση της υπαίθρου. Δεν είναι λίγο. Δεν είναι μόνο τα βασικά αδικήματα. Είναι το σύνολο»... 
Στο σημείο αυτό επισημαίνει ότι πολλοί από τους πρώην αγροφύλακες έχουν πάρει σύνταξη, ο νεότερος είναι το λιγότερο 50 χρονών, ενώ, επειδή στην Ελλάδα δε γίνονται πια προσλήψεις, δεν υπάρχει ούτε η ενίσχυσή τους σε έμψυχο δυναμικό.

«Χρειάζονται αλλαγές» 

«Σε κάθε περίπτωση, οι άνθρωποι αυτοί πλέον έχουν ενταχθεί σε παλιές δομές, όπως είναι τα δασαρχεία. Και σαφώς και επιτελούν το έργο τους. Αλλά δεν μπορεί από την άλλη να έχουμε έναν δασοφύλακα και έναν αστυφύλακα πάνω από έναν παραβάτη πολίτη, να βρίσκεται παντού. Είναι αδύνατον. Πρέπει λίγο να αλλάξουν και οι δικές μας οι συμπεριφορές. Και ταυτόχρονα, πρέπει να γίνουν τα πρόστιμα πιο αυστηρά. Ίσως θα πρέπει να έχουμε κατηγορίες προστίμων, που να επιβάλλονται επιτόπου. Δηλαδή, ο παραβάτης να συλλαμβάνεται και, αν είναι σε μια συγκεκριμένη κατηγορία, να γίνεται επιτόπου η πληρωμή του προστίμου. Τα πρόστιμα των μεγαλύτερων παραβάσεων να είναι λίγο πιο αυστηρά, ώστε ο παραβάτης να συνετίζεται. Μόνο έτσι θα μπορέσει κάποτε να σταματήσει αυτή η παραβατικότητα στην ύπαιθρο», τόνισε η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Μαρία Κοζυράκη.


600 στο Ηράκλειο μέσα στο 2017 

“Βροχή” μηνύσεων για αγροτικές παραβάσεις 

Μόνο στο νομό Ηρακλείου, μέσα στο 2017, επιβλήθηκαν 626 μηνύσεις, και από αυτές, τουλάχιστον οι 600 αφορούσαν σε αγροτικές παραβάσεις!
Το στοιχείο αυτό δίνει στη “Νέα Κρήτη” η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη, για να επισημάνει ότι «τελικά εμείς θέλουμε... έναν “Γερμανό” πάνω από το κεφάλι μας... Είναι τόσο μικρά τα πρόστιμα σε σχέση με το κέρδος στις αγροτικές παραβάσεις, που προφανώς κάποιος προτιμά να είναι παραβάτης από το να είναι νόμιμος»! 
Μάλιστα, η ίδια ξεχωρίζει ως παράδειγμα πολλών παραβάσεων τον κάμπο της Μεσαράς.
«Μεγάλος είναι ο αριθμός των μηνύσεων στο δήμο Φαιστού, στο δήμο Αρχανών-Αστερουσίων και κυρίως σε αγροτικές παραβάσεις. Δηλαδή, μιλάμε για φθορά, για κλοπή, για ζημιά και για βοσκή ζώων σε αγροτικών περιοχές, ενώ έχουμε και δασικές παραβάσεις, δηλαδή παράνομη υλοτομία, εκχέρσωση δασικών εκτάσεων, παράνομο κυνήγι, καλλιέργεια ή βοσκή σε αναδασωτέα έκταση, πυρκαγιές κ.λπ. Αλλά κυρίως αυτοί οι άνθρωποι προσπαθούν να προλαμβάνουν ή να καταστείλουν την αγροτική παράβαση»... 

Οι πιο συνηθισμένες παραβάσεις, τόσο στη Μεσαρά όσο και σε όλη την Κρήτη, είναι, όπως εξηγεί η κ. Κοζυράκη, «η βοσκή μέσα σε αγροτικές εκτάσεις, καθώς και η φθορά-κλοπή-ζημιά σε αγροτική περιουσία. Είναι αστικής διαφοράς υποθέσεις. Αλλά τα πρόστιμα είναι συνήθως μικρότερα από το κέρδος που μπορεί να επιφέρει η άσκηση της παραβατικής δραστηριότητας». 
Και βέβαια, όπως καταλήγει η ίδια, έχουμε και πολλές άλλες περιπτώσεις, κατά τις οποίες το θύμα φοβάται να υποβάλει μήνυση, για ευνόητους λόγους, υπό το φόβο της “εκδίκησης” από την πλευρά του δράστη...
(ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ - "ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

"To Blog του Ναυαγού" προτείνει...

ΕΚΠΟΜΠΗ ΚΙΒΩΤΟΣ 2008-2010 (ΜΕΡΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ...ΣΤΑΘΜΟΣ)