«Μειώστε το κόστος ασφάλισης στα ζώα μας», λέει προς τη διοίκηση του ΕΛΓΑ ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, ενώ ανάλογα αιτήματα υποβάλλονται και από τους παραγωγούς στη φυτική παραγωγή της χώρας, χωρίς ωστόσο να έχει ξεκινήσει από τον Ιούλιο, που δόθηκαν οι σχετικές διαβεβαιώσεις μέχρι σήμερα, διάλογος για τη διαμόρφωση του νέου κανονισμού λειτουργίας του Οργανισμού.
Στο μεταξύ, τόσο στον τομέα της κτηνοτροφίας όσο και στον τομέα της φυτικής παραγωγής κυριαρχεί η άποψη των εκπροσώπων του παραγωγικού κόσμου για την ανάγκη να διατηρηθεί η υποχρεωτικότητα του καθεστώτος ασφάλισης της παραγωγής, αλλά ταυτόχρονα να θεσπιστούν και προαιρετικές καλύψεις για την επέκταση της κάλυψης των κινδύνων και κατά συνέπεια των αποζημιώσεων των παραγωγών σε περίπτωση καταστροφών.
Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη", ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Τάκης Πεβερέτος τόνισε ότι βρίσκεται σε εκκρεμότητα η υπόσχεση του προέδρου του ΕΛΓΑ Θεοφάνη Κουρεμπέ, για αλλαγές στον κανονισμό λειτουργίας του Οργανισμού, σε κατευθύνσεις που θα είναι κοντά στα αιτήματα των κτηνοτρόφων. Ο ίδιος, πάντως, εκτιμά ότι πολύ σύντομα, προφανώς με την έναρξη του νέου έτους, θα ξεκινήσει ο διάλογος και θα αρχίσουν οι διαδικασίες για να θεσπιστούν οι αλλαγές αυτές.
«Επειδή τα χρήματα που εισπράττει ο ΕΛΓΑ από μας τους κτηνοτρόφους είναι τα διπλάσια από αυτά που αποζημιώνει, δηλαδή εισπράττει περίπου 16 με 17 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο και μας αποδίδει μέσω των αποζημιώσεων από 6 μέχρι 8 εκατομμύρια ευρώ το πολύ, έχουμε ζητήσει να μειωθεί τουλάχιστον κατά 25% η εισφορά που πληρώνουν οι κτηνοτρόφοι», είπε χαρακτηριστικά στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος της κορυφαίας κτηνοτροφικής-συνδικαλιστικής οργάνωσης της χώρας.
Όπως εξηγεί ο ίδιος, για παράδειγμα στα αιγοπρόβατα, ο κτηνοτρόφος πληρώνει γύρω στο 1,30 ευρώ ανά κεφάλι. Και μπορεί να ενταχθεί σε χαμηλότερη κλίμακα πληρώνοντας ένα 20% πιο κάτω, αλλά σε περίπτωση καταστροφής θα έχει και την ανάλογη μείωση στην καταβολή της αποζημίωσης.
«Εμείς στην ουσία τροφοδοτούμε τη φυτική παραγωγή. Και είπαμε ότι δεν έχουμε αντίρρηση να την τροφοδοτούμε, αλλά όχι και στο διπλάσιο. Από την άλλη, εμείς συμφωνούμε ότι θα πρέπει να είναι υποχρεωτική η ασφάλιση στο πλαίσιο της αλληλέγγυας λογικής. Όμως από 'κει και πέρα, είναι πολλά τα χρήματα που πληρώνουμε και δεν παίρνουμε ως αποζημιώσεις πίσω ούτε τα μισά από αυτά που δίνουμε. Είπε ο κ. Κουρεμπές ότι θα το εξετάσει, αλλά δεν έχουμε μέχρι τώρα κάποια απόφαση»...
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Τάκη Πεβερέτο, ο κανονισμός του ΕΛΓΑ είναι ο καλύτερος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και ο ίδιος, συμμετέχοντας στη διοίκηση του ΕΛΓΑ μέχρι το 2011, είχε λάβει γνώση του γεγονότος ότι στην Ισπανία ο αντίστοιχος οργανισμός ασφαλίζει τους παραγωγούς μόνο για το χαλάζι και αυτό σε ένα πολύ χαμηλό ποσοστό.
«Δεν υπάρχει καλύτερος κανονισμός στην Ευρώπη πέρα από το δικό μας. Αυτόν έχει αντιγράψει και η Κύπρος», λέει ο κ. Πεβερέτος, τονίζοντας ωστόσο ότι το ελληνικό κράτος, αν και προβλέπεται και η δική του συμμετοχή, μέχρι τώρα δεν έχει αποδώσει τα αντίστοιχα χρήματα στα ταμεία του Οργανισμού, και μόνο αγρότες και κτηνοτρόφοι ενισχύουν τον ΕΛΓΑ μέσω των ασφαλιστικών τους εισφορών.
«Χρειάζονται κάποιες αλλαγές»
Την ανάγκη να γίνουν αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ και στη φυτική παραγωγή τόνισε στη "Νέα Κρήτη" και ο Ηρακλειώτης αγροτοσυνδικαλιστής, που συμμετείχε στη διοίκηση του Οργανισμού ως εκπρόσωπος της ΓΕΣΑΣΕ από το 1996 έως το 2002, Στάθης Φραγκιαδάκης.
«Δε με βρίσκει σύμφωνο η σημερινή λειτουργία του ΕΛΓΑ σε κάποια σημεία. Διότι ο ΕΛΓΑ δεν έχει προχωρήσει σε κάποιες, ας το πούμε, ρυθμίσεις. Και από την άλλη πρέπει να παραμείνει υποχρεωτική η ασφάλιση. Διότι ο καθένας, επειδή έχει οικονομικές δυσκολίες, το να γλιτώσει κάποια χρήματα είναι κάτι που του φαίνεται εύκολο. Αλλά όταν θα έρθει η ζημιά, θα περιμένει κάποια αποζημίωση και δε θα μπορεί να την πάρει»...
Σύμφωνα με το συνδικαλιστή, «ο ΕΛΓΑ πρέπει να κάνει αλλαγές, βάζοντας ακόμα κάποια προαιρετικά αίτια ζημιών που σήμερα δεν τα καλύπτει ο Οργανισμός. Να δημιουργήσει προαιρετικές κλίμακες. Δηλαδή εγώ μπορεί να θέλω να ασφαλίσω σε υψηλότερο επίπεδο το αμπέλι μου από το γείτονά μου. Επομένως θα πρέπει να προχωρήσει σε κάποια υψηλότερα ασφάλιστρα προαιρετικά, αλλά κατά συνέπεια και σε μια μεγαλύτερη αποζημίωση σε κάποιους που μπορεί να το επιθυμούν».
Επίσης, ο Στάθης Φραγκιαδάκης φέρνει ως παράδειγμα το δάκο της ελιάς, που δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ.
«Να τον καλύψουν προαιρετικά. Είναι αδιανόητο να καταστρέφεται η παραγωγή ελαιοκάρπου από χαλάζι και να αφαιρεί ο ΕΛΓΑ από την αποζημίωση τον καρπό που ήταν χτυπημένος από το δάκο»...
Εξάλλου, ο συνδικαλιστής χαρακτηρίζει ως άδικο να μην αποζημιώνεται ο ανθός της ελιάς όταν θα καταστραφεί από κάποιο ξέσπασμα του καιρού, αφού ο ανθός αποτελεί ουσιαστικά τον καρπό του δέντρου. Τέλος, ζητάει αναπροσαρμογή προς τα κάτω ασφαλίστρων στα κηπευτικά, που σήμερα είναι σε δυσβάσταχτα ύψη.
Πληρώθηκαν οι εκκαθαρίσεις
Εξάλλου, την Παρασκευή ο ΕΛΓΑ κατέβαλε α) την τελική εκκαθάριση των αποζημιώσεων ζημιών από διάφορα ζημιογόνα αίτια στη φυτική παραγωγή, που συνέβησαν εντός του 2016, β) την τελική εκκαθάριση των αποζημιώσεων ζημιών από διάφορα ζημιογόνα αίτια στη φυτική παραγωγή, που συνέβησαν στις αρχές του 2017 και συνδέονται με τη δήλωση καλλιέργειας του 2016, και γ) εκκαθαρίσεις ζημιών στο ζωικό κεφάλαιο που συνέβησαν εντός του 2016 και στο πρώτο τρίμηνο 2017, καταβάλλοντας συνολικά 2.758.292,92 ευρώ σε ολόκληρη τη χώρα.
(ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ - ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "Ν.ΚΡΗΤΗ")
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1457941&srv=304
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.