ΑΡΧΕΙΟ ΕΚΠΟΜΠΩΝ (ΕΔΩ)... ΚΙΒΩΤΟΣ

Το "ψαλίδι" στις επιδοτήσεις φέρνει "Μαύρα Χριστούγεννα"



Νέες καταγγελίες αγροτών δημοσιεύουμε σήμερα για τα ποσοστά των επιδοτήσεων που έχουν περικοπεί, μετά το χθεσινό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας, που προκάλεσε το ενδιαφέρον στο χώρο των αγροτών και έγινε η αφορμή να ανοίξει δημοσιογραφικά η συζήτηση, με αποδέκτες τους υπεύθυνους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΟΠΕΚΕΠΕ, που πρέπει να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους.



Από τη μια άκρη της Κρήτης ως την άλλη διατυπώνονται παράπονα, ενώ όλοι δηλώνουν σύμφωνοι να στηριχτούν και να ενισχυθούν οι νέοι γεωργοί, όχι όμως από περικοπές σε αγρότες που ήδη παράγουν, γιατί έτσι συντελείται μεγάλο πλήγμα στην παραγωγική διαδικασία!

Με εξαίρεση τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι φαίνεται πως έχουν ωφεληθεί από την πολιτική αυτή, οι αγρότες της φυτικής παραγωγής έχουν υποστεί μεγάλες μειώσεις, με τα μεγαλύτερα πλήγματα να έχουν διαπιστωθεί στην ελιά και το αμπέλι.

«Εμάς οι μειώσεις στην Ιεράπετρα είναι στο 8,28%, αλλά αυτό ως ποσοστό δε δικαιολογείται και δεν ξέρουμε πώς προκύπτει», είπε στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη"ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιεράπετρας Νίκος Δασκαλάκης.

«Η αρχική ανακοίνωσή τους ήταν ότι οι μειώσεις θα έφταναν στο 4%. Το 4,5% ήταν από ένα 2,5% που θα πήγαινε στο εθνικό απόθεμα και το 2% ήταν για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις. Το 8,5% όμως το σημερινό δε δικαιολογείται. Και αυτό που λένε, ότι το 2% το γυρίσανε πίσω, δεν ισχύσει. Από πού το έχουν γυρίσει πίσω; Εμείς, με βάση αυτό που υπολογίζαμε και με βάση αυτό που πήραμε, είναι οι επιδοτήσεις μας μειωμένες κατά 8,28%», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δασκαλάκης.

Στο μεταξύ, στο νομό Χανίων έχουν γίνει, εκτός από τις κρατήσεις, μεγάλες κατασχέσεις επιδοτήσεων, κυρίως στον κτηνοτροφικό κόσμο, λόγω χρεών. Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων Μανούσος Σταυριανουδάκης τονίζει ότι στο χώρο των κτηνοτρόφων πρέπει να έχουν κατασχεθεί οι επιδοτήσεις σε ένα ποσοστό κόσμου τουλάχιστον 80%!

«Κρατήθηκαν στο σύνολο οι επιδοτήσεις στους κτηνοτρόφους εκείνους που δεν έχουν ασφαλιστική ενημερότητα. Αν δεν έχεις ασφαλιστική ενημερότητα, δε σου δίνουν τα λεφτά. Μπορεί να είμαστε και στο 80% με 90% των κτηνοτρόφων στην κατάσταση αυτή. Ελάχιστοι πήραν χρήματα. Από 'κει και πέρα, δεν μπορώ να έχω εικόνα για τις παρακρατήσεις που αφορούν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά σίγουρα υπάρχει ένα μπάχαλο»...

«Δυστυχώς, δεν υπάρχει αγρότης που να μην έχει χάσει», τόνισε από την πλευρά του στη "Νέα Κρήτη" και ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ στη Γέργερη Πολύδωρας Αναστασάκης.

«Αλλά οι μεγάλες περικοπές έγιναν όταν εκδόθηκαν τα οριστικά δικαιώματα. Φέτος, βέβαια, όλοι φωνάζουν. Σε όλους υπάρχουν περικοπές. Θεωρώ ότι στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες δεν έπρεπε να κάνουν περικοπές. Δε γίνεται να κάνουν στο γιατρό και το δικηγόρο την ίδια περικοπή με αυτή που κάνουν και σε μένα που είμαι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης και δεν έχω ούτε ένα ευρώ από εξωγεωργικό επάγγελμα»...

«Ψέματα ότι είναι μόνο 6% οι παρακρατήσεις φέτος», είπε στη "Νέα Κρήτη" και ο αμπελουργός και ελαιοπαραγωγός από το Κυπαρίσσι Θωμάς Σωμαράκης.

«Σε άλλους έχουν κόψει 8%, σε άλλους έχουν κόψει 11%. Δεν ξέρει κανείς γιατί. Από πέρυσι μέχρι φέτος, ο κάθε παραγωγός που έπαιρνε, ας πούμε, 5.000 ευρώ βλέπει να του έχουν παρακρατήσει τα 800 ευρώ. Υπολογίστε το ποσοστό να δείτε πόσο βγαίνει»...

Να υπενθυμίσουμε, πάντως, ότι ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργος Αποστολάκης έχει δηλώσει στην εφημερίδα μας ότι το σύνολο των παρακρατήσεων για φέτος είχε ανακοινωθεί στο 8,5%. Και ένα 2% έχει - σύμφωνα με τον ίδιο - επιστραφεί στους παραγωγούς με την πληρωμή της εκκαθάρισης και συνεπώς η παρακράτηση δεν ξεπερνά το 6,5%.


ΝΟΔΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ : «Μαύρα Χριστούγεννα για τους παραγωγούς»

Το «άγριο», όπως το χαρακτηρίζουν, "ψαλίδι" που έγινε στις επιδοτήσεις των αγροτών από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επισημαίνεται σε ανακοίνωση των αν. γραμματέων Αγροτικών Φορέων Ν.Δ. κ.κ. Γ. Γλετζάκη και Μ. Χαιρέτη. «"Μαύρα" Χριστούγεννα θα κάνουν φέτος οι Κρητικοί, αλλά και όλοι οι Έλληνες παραγωγοί, καθώς βλέπουν να πέφτει άγριο "ψαλίδι" τις επιδοτήσεις τους», αναφέρουν συγκεκριμένα, προσθέτοντας πως «το "σίριαλ" με τις πετσοκομμένες επιδοτήσεις συνεχίζεται, με τους αγρότες να παρατηρούν μειώσεις που ξεπερνούν το καθορισμένο ποσοστό του 6,5% και να παίρνουν στα χέρια τους ποσά μειωμένα έως και 16%! Και το ερωτήματα που προκύπτουν είναι: Πώς στον έναν παραγωγό κρατάνε 6,5% και στον άλλο πολύ περισσότερα;

Κι εφόσον οι υπολογισμοί είχαν γίνει βάσει του 6,5%, τι θα γίνει με τα παραπάνω χρήματα που εκ των πραγμάτων θα έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση; Ακόμα μια αδικία είναι πως πανελλαδικά το 20% των αγροτών παίρνει το 80% των επιδοτήσεων, κάτι που αναδεικνύει την ανισοκατανομή υπέρ των μεγαλοκαλλιεργητών, αφήνοντας τους υπόλοιπους να φυτοζωούν».

(ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ - ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "Ν.ΚΡΗΤΗ")
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1462454&srv=127

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

"To Blog του Ναυαγού" προτείνει...

ΕΚΠΟΜΠΗ ΚΙΒΩΤΟΣ 2008-2010 (ΜΕΡΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ...ΣΤΑΘΜΟΣ)