ΑΡΧΕΙΟ ΕΚΠΟΜΠΩΝ (ΕΔΩ)... ΚΙΒΩΤΟΣ

Πότε "έρχεται" ο Χριστουγεννιάτικος μποναμάς για αγρότες


Την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν να πιστώνονται οι λογαριασμοί των δικαιούχων παραγωγών της χώρας, με το υπόλοιπο 30% της Βασικής Ενίσχυσης και το ποσοστό 100% του λεγόμενου "πρασινίσματος".



Την πληροφορία αυτή, που έχει μέσα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την Τράπεζα Πειραιώς, αποκάλυψε στην εημφερίδα  "Νέα Κρήτη" χθες ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης. Συνολικά θα καταβληθούν από το υπόλοιπο των δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης 427.329.000 ευρώ, συν το "πρασίνισμα" στο σύνολό του, ύψους 562.899.000 ευρώ, ενώ θα καταβληθούν επίσης - μεταξύ των άλλων - 37.527.000 ευρώ για την ενίσχυση στους γεωργούς νεαρής ηλικίας μέσα από το Εθνικό Απόθεμα.

Στην πρώτη δόση της Ενιαίας Ενίσχυσης είχε πληρωθεί συνολικά το 70% της Βασικής Ενίσχυσης, που αναλογούσε στο 55% της Ενιαίας Ενίσχυσης. Τώρα θα πληρωθεί το υπόλοιπο της Ενιαίας Ενίσχυσης, δηλαδή 30% της Βασικής συν το "πρασίνισμα".

«Οι πληροφορίες μου είναι ότι οι λογαριασμοί των δικαιούχων παραγωγών με τα χρήματα αυτά θα πιστωθούν στις 15 Δεκεμβρίου», λέει στη "Νέα Κρήτη" ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ.

Στο μεταξύ, με το 30% του υπόλοιπου της Βασικής Ενίσχυσης συν το 100% του "πρασινίσματος", ένα μεγάλο μέρος παραγωγών για το οποίο το ποσό της πρώτης δόσης ήταν κάτω των 250 ευρώ τώρα θα πάρει το σύνολο της Ενιαίας Ενίσχυσης, αφού το ποσό της πρώτης δόσης που δεν το είχε λάβει θα συγχωνευτεί με τα υπόλοιπα που θα του πιστωθεί, κάτι που οφείλεται στο γεγονός ότι τώρα καταφέρνει και συμπληρώνει το όριο αυτό. Όσοι δεν μπορέσουν να συμπληρώσουν ούτε με τη δεύτερη δόση το όριο των 250 ευρώ, αποκλείονται από την επιδότηση βάσει κοινοτικού κανονισμού.

Εκτιμάται ότι δεν πήραν προκαταβολή κατά την πρώτη πληρωμή τουλάχιστον 50.000 παραγωγοί, επειδή το ποσό πληρωμής ήταν μικρότερο από 250 ευρώ.

Ωστόσο, λόγω συνεχών και οριζόντων περικοπών στα ποσά της Βασικής Ενίσχυσης, πολλοί παραγωγοί που ελάμβαναν οριακά την Ενιαία Ενίσχυσή τους, συμπληρώνοντας μόλις και μετά βίας το ποσό των 250 ευρώ, τώρα αποκλείονται οριστικά, γεγονός που είχε επισημανθεί από τους εκπροσώπους των αγροτών σε ανύποπτο χρόνο προς τους εκπροσώπους των παραγωγών.


Οι ενισχύσεις που πληρώνονται

Σύμφωνα, εξάλλου, με τις πληροφορίες του αντιπροέδρου της ΕΑΣΗ, στις 22 Δεκεμβρίου πληρώνονται στους κτηνοτρόφους, κυρίως, αλλά και σε αγρότες ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, τα χρήματα της Εξισωτικής Αποζημίωσης, ύψους 230 εκατομμυρίων ευρώ, που θα διατεθούν σε 370.000 δικαιούχους. Από αυτά, γύρω στα 148 εκατ. ευρώ διοχετεύονται στις ορεινές περιοχές, ενώ τα υπόλοιπα 82 εκατομμύρια θα καταβληθούν στα πεδινά.

Χθες, εξάλλου, πληρώθηκαν και οι παραγωγοί που εντάσσονται στη Βιολογική Γεωργία, με συνολικό ποσό 40 εκατομμυρίων ευρώ.

Όσον αφορά στους γεωργούς νεαρής ηλικίας, η ενίσχυση αφορά πριμ 25% επί των δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης, για αιτούντες παραγωγούς που ξεπερνούν τους 62.000, για τους οποίους όμως δεν έχει τελειώσει ακόμα η εξέταση των αιτημάτων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Να σημειωθεί ότι το ανώτατο ποσό που ορίζει ο Εθνικός Φάκελος για το 2017 ανέρχεται στα 38 εκατ. ευρώ, αν και πέρυσι πληρώθηκαν μόλις 16 εκατομμύρια ευρώ.


Προθεσμία μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου

Εξάλλου, προθεσμία μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου έχουν οι αγρότες προκειμένου να υποβάλουν ενστάσεις στο αρμόδιο περιφερειακό γραφείο του ΟΠΕΚΕΠΕ, για ποσά που, ενδεχομένως, καλούνται να επιστρέψουν ως αχρεωστήτως ή παρατύπως καταβληθέντα. Πρόκειται για μια διαδικασία στην οποία προχωρά ο Οργανισμός και αφορά ανάκτηση των αχρεωστήτως ή παρατύπως καταβληθέντων ποσών και των οφειλών από διοικητικές κυρώσεις που προέκυψαν κατόπιν των διοικητικών, επιτόπιων και διασταυρωτικών μηχανογραφικών ελέγχων για το ημερολογιακό έτος αιτήσεων 2016, σε εφαρμογή του άρθρου 63 του Καν. (Ε.Ε.) 1306/2016, όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Οι οφειλές χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: αχρεωστήτως ή παρατύπως καταβληθέντα ποσά, οφειλές από διοικητικές κυρώσεις (πολυετείς κυρώσεις) και οφειλές από κυρώσεις πολλαπλής συμμόρφωσης. Διευκρινίζεται, επιπλέον, ότι προέκυψαν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά δυνάμει της γραμμικής μείωσης (0,6%) που υπέστη η αξία των δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης 2016. Η σχετική μείωση πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 22 του Καν. (Ε.Ε.) 1307/2013, προκειμένου να τηρηθεί το εθνικό ανώτατο δημοσιονομικό όριο Βασικής Ενίσχυσης 2016, το οποίο καθορίστηκε με τον εκτελεστικό Κανονισμό (Ε.Ε.) 699/2016. Ως εκ τούτου τυχόν ενστάσεις που θα υποβληθούν θα απορρίπτονται.

(ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ - ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "Ν.ΚΡΗΤΗ")
http://www.neakriti.gr/default.aspx?page=newsdetail&DocID=1457484

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

"To Blog του Ναυαγού" προτείνει...

ΕΚΠΟΜΠΗ ΚΙΒΩΤΟΣ 2008-2010 (ΜΕΡΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ...ΣΤΑΘΜΟΣ)