ΑΡΧΕΙΟ ΕΚΠΟΜΠΩΝ (ΕΔΩ)... ΚΙΒΩΤΟΣ

Σε πύρινο κλοιό η χώρα – Μεγάλη φωτιά στην Κινέτα – Καίγονται σπίτια στην Πεντέλη - Φωτιές και στην Κρήτη


Ε Π Ι Κ Α Ι Ρ Ο Τ Η Τ Α 

Η κατάσταση είναι κρίσιμη στην Αττική καθώς έχουμε σε εξέλιξη τρεις μεγάλες πυρκαγιές: Μία στην Κινέτα, μία στους Αγίους Θεοδώρους και μία στην Πεντέλη. Ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου δήλωσε τον Realfm 97,8 ότι έχουν καεί τρία σπίτια στην Πεντέλη, ενώ εκκενώθηκε το Λύρειο Ίδρυμα.



Στο σημείο έσπευσαν 50 πυροσβέστες με 20 οχήματα, ενώ, από πλευράς εναέριων μέσων, συνδράμουν αυτή την ώρα στη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς τρία αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης «όλος ο δασοπυροσβεστικός μηχανισμός στην Αττική είναι σε κατάσταση πλήρους συναγερμού για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, οι οποίες ενισχύονται συνεχώς από θυελλώδεις ανέμους».


Δραματική η κατάσταση στην Κινέτα

Στην Κινέτα η κατάσταση είναι δραματική. Έχουν καεί δεκάδες σπίτια -άλλα κάηκαν ολοσχερώς, άλλα έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές.

Η πυροσβεστική, λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι, έδωσε εντολή να εκκενωθούν οι οικισμοί Γαλήνη, Πανόραμα 1 και Πανόραμα 2 στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας Αττικής.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων υπάρχει και νέα εστία φωτιάς στους Αγίους Θεοδώρους, έξω από τα διυλιστήρια της Κορίνθου. Όπως είπαν, το προσωπικό ασφαλείας των εγκαταστάσεων σταματούν τα ΙΧ.

Έντρομοι κάτοικοι της περιοχής εγκαταλείπουν τις οικίες τους όπως όπως προκειμένου να γλιτώσουν από την πύρινη λαίλαπα.

Στην περιοχή Κινέτας και Αγίων Θεοδώρων, επιχειρούν 110 πυροσβέστες με 47 οχήματα, 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 4 αεροσκάφη Canadair CL-415, 1 αεροσκάφος Canadair CL-215, 2 ελικόπτερα CH-47 Chinook, 3 ελικόπτερα Sikorsky S-64 και 2 ελικόπτερα Super Puma. Επιπλέον, για την ενίσχυσή τους μεταβαίνουν εκεί 45 πυροσβέστες με 17 οχήματα από όμορες Πυροσβεστικές Διοικήσεις καθώς και 30 άτομα πεζοπόρο τμήμα από Θεσσαλονίκη.



Το έργο των πυροσβεστών συνδράμουν:

οι ένοπλες δυνάμεις με 3 προωθητήρες γαιών και 1 αεροσκάφος c-27 για τη μεταφορά 30 πυροσβεστών (πεζοπόρο τμήμα) από Θεσσαλονίκη,

η Περιφέρεια Αττικής με 6 υδροφόρες και 2 ερπυστριοφόρα οχήματα,

ο δήμος Μεγαρέων με 7 υδροφόρες και 2 ερπυστριοφόρα οχήματα,

ο δήμος Λουτρακίου με 4 υδροφόρες, 3 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα και 2 φορτωτές,

ο δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με 1 εθελοντικό πυροσβεστικό όχημα.

Στο Ενιαίο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο βρίσκεται ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, τον Αρχηγό και τους Υπαρχηγούς του Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή συντονίζουν την επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει τραυματιστεί ένας πυροσβέστης αλλά όχι από πυρκαγιά. Μπήκε σε ένα σπίτι με την μάνικα για να ρίξει νερό, αλλά ο σκύλος της οικογένειας τον δάγκωσε και τον τραυμάτισε ελαφρά.

Η αστυνομία από νωρίς απηύθυνε εκκλήσεις στους κατοίκους να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους και από την περιοχή.


Διακοπές ρεύματος στην περιοχή

Στην ευρύτερη περιοχή σημειώνονται διακοπές ρεύματος, καθώς η φωτιά έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές και στο δίκτυο ηλεκτροδότησης μέσης τάσης. Μάλιστα, είναι αδύνατη η πρόσβαση των τεχνικών της ΔΕΔΔΗΕ στα σημεία αυτά που έχουν υποστεί βλάβη, εξαιτίας της πυρκαγιάς.

Επιπλέον ο Διαχειριστής διακόπτει ανά περιοχές την ηλεκτροδότηση, με εντολή της πυροσβεστικής, για λόγους ασφαλείας.





Στην Κρήτη


Ανεξέλεγκτη είναι η πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει από τις 2 - περίπου - το μεσημέρι στην περιοχή του Αγίου Φανουρίου στον Αποκόρωνα.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά έχει κάψει κυρίως δασικές εκτάσεις και απειλεί το χωριό Βρύσες.

Η ατμόσφαιρα στην περιοχή είναι αποπνικτική, ενώ εξαιτίας του μεγέθους της πυρκαγιάς οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στο σημείο έχουν σπεύσει 20 οχήματα με 50 πυροσβέστες, δύο ελικόπτερα και 15 πεζοπόρα τμήματα από όλη την Κρήτη, οι οποίοι δίνουν μεγάλη μάχη ώστε να καταφέρουν να τιθασεύσουν την πύρινη «λαίλαπα».

Οι πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι η φωτιά απειλεί κατοικημένη περιοχή, ενώ στις φλόγες τυλίχτηκε και ένα σπίτι υπό κατασκευή, όπου η φωτιά κατέκαψε ότι υλικά είχε μέσα.

Πυκνοί καπνοί «πνίγουν» τον ουρανό, προκαλώντας δυσκολίες και στους οδηγούς οι οποίοι περνούν από τη συγκεκριμένη περιοχή.

Για το λόγο αυτό, η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί σε τμήμα της Εθνικής οδού Χανίων - Ρεθύμνης, όπου σχηματίστηκαν ουρές οχημάτων, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται το σύνολο των υπηρεσιών του δήμου Αποκορώνου, το ΕΚΑΒ και υγειονομικές μονάδες σε Χανιά και Ρέθυμνο.

Το έργο των πυροσβεστών συνδράμουν και κάτοικοι της περιοχής που προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες τους.

Μάλιστα, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους και τις υψηλές θερμοκρασίες, η επιχείρηση των πυροσβεστών γίνεται ακόμα πιο δύσκολη.

https://www.neakriti.gr/article/ellada-nea/1516137/se-purino-kloio-i-hora-megali-fotia-stin-kineta-kaigodai-spitia-stin-pedeli/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

"To Blog του Ναυαγού" προτείνει...

ΕΚΠΟΜΠΗ ΚΙΒΩΤΟΣ 2008-2010 (ΜΕΡΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ...ΣΤΑΘΜΟΣ)