ΑΡΧΕΙΟ ΕΚΠΟΜΠΩΝ (ΕΔΩ)... ΚΙΒΩΤΟΣ

Τι περιμένουν και δεν τους στέλνουν στον Εισαγγελέα; Οι νεκροί ζητούν δικαίωση!


 Α Π Ο Ψ Η

ΤΟΥ
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ
ΠΑΠΑΔΑΚΗ
Αρχίστε αμέσως κύριοι της κυβέρνησης να ξετυλίγετε το κουβάρι των εγκληματικότατων, φρικιαστικότατων και πελώριων ευθυνών όλων εκείνων που είχαν κλείσει τις προσβάσεις προς τη θάλασσα. ΌΛΩΝ!!! Κομματάρχες της ΝΔ ήταν; Του ΠΑΣΟΚ; Του ΣΥΡΙΖΑ; Της Δούρου; Του Ψινάκη; Δεν μας ενδιαφέρει όσο ψηλά και αν βρίσκονται. Αφήστε τις συνεντεύξεις και αρχίστε να τους εντοπίζετε και να τους οδηγείτε εκεί που πρέπει...Στον Εισαγγελέα!


Έλεος, δηλαδή. Ακούμε κάποιους από αυτούς να βγαίνουν και να δίνουν και συνεντεύξεις για τις κλειστές προσβάσεις προς τη θάλασσα την ώρα που θα έπρεπε να απολογούνται. Όχι μόνο αυτοί φυσικά. Να αρχίσει η διαχρονική αναζήτηση ευθυνών όλων όσων έκαναν τα στραβά μάτια μέχρι σήμερα... Οι νεκροί ζητούν δικαίωση!

«Στο Μάτι δεν υπήρχε καμία διέξοδος προς την παραλία, είχαν γίνει μάντρες»...
  Σε καταγγελία για την οικιστική ανάπτυξη στο Μάτι προχώρησε η πρώην Ειδική Γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Μαργαρίτα Καραβασίλη, λέγοντας ότι «στην περιοχή στο Μάτι, που έγινε η τραγωδία, από ό,τι φαίνεται δεν υπήρχε καμία διέξοδος προς την παραλία γιατί είχαν γίνει μάντρες».


Το ερώτημα μου είναι...Αυτά κυρία Καραβασίλη τα είχατε ξαναπεί και τα είχατε ξανακαταγγείλλει; Αν ναι, πότε; Ή τα λέτε μόνο τώρα λόγω της τραγωγδίας;.....


Η κ. Καραβασίλη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Realfm 97,8, κατήγγειλε -όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του σταθμού- ότι το κράτος, όπως όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι «λαδωμένο».

«Εγώ το 1992, εάν είχα υποχωρήσει και είχα βάλει τη γραμμή λίγο πιο εκεί για να εντάξω κάποια 'φιλέτα', θα ήμουν τώρα με περιουσία. Αυτό γινόταν, θα πάρεις οικόπεδο και θα μοσχοπουλήσεις, βάλε τη γραμμή πιο εκεί, αυτές ήταν οι πιέσεις. Το έχω δεχτεί επανειλημμένα αυτό. Έκανα το Γενικό Πολεοδομικό (Σχέδιο) Κηφισιάς, αντίστοιχες οι πιέσεις.

Κάποιοι κρατούσαν "Θερμοπύλες", κάποιοι δεν το έκαναν, κάποιοι άρχισαν να ξεχειλώνουν τα πράγματα και μετά άρχισαν οι νόμοι να ξεχειλώνουν, παράθυρα και πόρτες για να μπορεί ο καθένας το αυθαίρετο του να το νομιμοποιήσει. Αυτό γίνεται συνέχεια, ποτέ δεν υπήρξε πολιτική βούληση. Ποτέ δεν θα υπάρξει όσο το σύστημα στηρίζεται στην ψηφοθηρία», τόνισε η αρχιτέκτων-πολεοδόμος, αναφερόμενη στην εκπόνηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Νέας Μάκρης, στον οποίο ανήκει διοικητικά και η πληγείσα περιοχή στο Μάτι.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κ. Καραβασίλη επεσήμανε ότι έπρεπε να μπουν κανόνες στον δήμο της Νέας Μάκρης, που είχε ανάπτυξη την εποχή του '80 – '90. «Ο πολεοδομικός σχεδιασμός και η νομοθεσία έδιναν ακριβώς αυτά που πρέπει να προβλέψει κανείς προκειμένου να εξασφαλίσει βιώσιμους οικισμούς, ασφαλείς οικισμούς. Ολοκληρώθηκε το γενικό πολεοδομικό περίπου το 1992, από εμένα την ίδια, σε μία περιοχή που το 80% ήταν δασική, που σημαίνει ότι βάσει της νομοθεσίας δεν μπορούσαν να μπουν στο σχέδιο. Ένας από αυτούς ήταν και η περιοχή στο Μάτι, στα όρια δηλαδή με τον δήμο Ραφήνας», τόνισε η κ. Καραβασίλη.

«Αυτή η περιοχή δεν μπήκε ποτέ στο σχέδιο, παρά το γεγονός ότι μετά το 1992 ακολούθησαν και πολεοδομικές μελέτες, έγιναν αρκετές τροποποιήσεις στον σχεδιασμό με στόχο να μπει στο σχέδιο και το υπόλοιπο κομμάτι. Με πιέσεις μεγάλων που είχαν συμφέροντα πάνω στη γη. Εγώ είχα δεχτεί απίστευτες πιέσεις για να βάλω στο σχέδιο κάτι που θα έπεφτε έτσι και αλλιώς από το ΣτΕ το οποίο ήταν ο τελικός νομοθέτης. Το Μάτι ανήκει στον δήμο Νέας Μάκρης, που σημαίνει ότι αυτό το κομμάτι δεν μπορούσε ποτέ να μπει στο σχέδιο. Ήταν στο γενικό πολεοδομικό ως προστατευόμενη περιοχή, δασική έκταση», πρόσθεσε.

«Από το 2006 – 2008 άρχισαν ξανά οι πιέσεις σε μία περιοχή που είχε ήδη οικοδομηθεί πάρα πολύ έντονα με τα γνωστά αυθαίρετα, ταυτόχρονα η οικοδόμηση είχε φτάσει μέχρι την παραλία έχοντας κλείσει είτε με κατοικίες, είτε με κέντρα, είτε με ξενοδοχεία την παραλία σε όλο το μήκος. Στην περιοχή στο Μάτι, που έγινε η τραγωδία, από ό,τι φαίνεται δεν υπήρχε καμία διέξοδος προς την παραλία γιατί είχαν γίνει μάντρες», κατήγγειλε χαρακτηριστικά η πρώην Ειδική Γραμματέας.

Το Οικόπεδο της Φρίκης


Σάλο έχει προκαλέσει στο Διαδίκτυο ανάρτηση που φέρεται πως έχει γίνει από τους ιδιοκτήτες του οικοπέδου στο Κόκκινο Λιμανάκι, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο 26 άτομα, και στην οποία γίνεται έκκληση για οικονομική βοήθεια.
Όπως γράφει το documentonews.gr...

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο Facebook, στο εν λόγω οικόπεδο, οι διασώστες βρήκαν την πόρτα... κλειστή ενώ υπήρχε αναρτημένη ταμπέλα, η οποία ανέφερε ότι απαγορεύεται η είσοδος, βάσει του νόμου περί «διάταξης οικιακής ειρήνης». Δεν έχει αποσαφηνιστεί επίσημα εάν πρόκειται για ταμπέλα που έβαλαν οι ιδιοκτήτες ή οι αρχές. 


Σύμφωνα με το (ανυπόγραφο) κείμενο που κυκλοφορεί ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι ιδιοκτήτες του οικοπέδου υποστηρίζουν ότι το βράδυ της πυρκαγιάς άνοιξαν την πόρτα του κτήματος και βοήθησαν πολύ κόσμο για να σωθεί και το γεγονός ότι 26 άτομα κάηκαν ζωντανά εκεί οφείλεται στο ότι δεν κατάφεραν να διαφύγουν από τη σκάλα που οδηγεί στη θάλασσα.

Ζητούν, δε, οικονομική στήριξη, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, και για ψυχικό τραύμα, λογω της θέας από τις κίτρινες σακούλες με τα πτώματα και των εικόνων από τους ανθρώπους που συνωστίζονταν στη μικρή πόρτα που οδηγούσε στο μονοπάτι της θάλασσας.

 Στο κείμενο το οποίο φέρεται πως συνέταξε ο αδελφός της ιδιοκτήτριας, αναφέρεται ότι η οικογένεια έχασε το σπίτι που ήταν μόνιμη κατοικία και όλα τα προσωπικά τους είδη.

"Πνίγεται" στα αυθαίρετα το Μάτι

Τα στατιστικά στοιχεία για τα αυθαίρετα στην Ανατολική Αττική δίνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, στο πλαίσιο της υποχρέωσης του να ενημερώνει το κοινό για τεχνικά θέματα μείζονος ενδιαφέροντος, κατόπιν της δημόσιας συζήτησης που έχει ξεκινήσει για την αυθαίρετη δόμηση στην πυρόπληκτη Ανατολική Αττική και ειδικά στον τόπο της πρωτοφανούς τραγωδίας στο Μάτι Αττικής, ανακοινώνει, ως διαχειριστής του πληροφοριακού συστήματος δηλώσεων αυθαιρέτων των νόμων 4178/2013 και 4495/2017, στατιστικά στοιχεία αυθαίρετης δόμησης για την εν λόγω περιοχή.

Η πρωτοβουλία αυτή αναλαμβάνεται προκειμένου να υπάρχει στην κοινή γνώμη, τα ΜΜΕ και γενικότερα στο δημόσιο διάλογο σαφής και τεκμηριωμένη εικόνα των πραγματικών στοιχείων που καταγράφονται. Τα πλήρη και αναλυτικά στοιχεία, με γεωχωρική αναφορά, έχουν ήδη αποσταλεί, όπως είναι αναμενόμενο, στο αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για κάθε χρήση, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στο ανωτέρω πλαίσιο, από το πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ για την αυθαίρετη δόμηση προκύπτουν τα εξής:

Δηλώσεις αυθαιρεσιών σε ολόκληρη την Ελλάδα: 971.000
Σημειώνεται ότι η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής είναι διαρκώς (καθόλη τη διάρκεια ισχύος των ανωτέρω νόμων) η πρώτη σε αριθμό δηλώσεων περιοχή της χώρας, με ποσοστό περίπου 9,8% των συνολικών δηλώσεων.

Ειδικά για την πυρόπληκτη περιοχή στο Μάτι της Ανατολικής Αττικής:

- Δηλώσεις αυθαιρέτων κτισμάτων: 327 (περιλαμβάνονται οι κατηγορίες 1,2,4,5 των νόμων 4178 και 4495)

Εξ αυτών:
- δηλώσεις αυθαιρέτων κατηγορίας 5, (παντελώς αυθαίρετα ή με υπέρβαση μεγεθών άνω του 40%, μετά το 1983): 156

- Σύνολο τακτοποιούμενων αυθαίρετων τετραγωνικών μέτρων (κύριων και βοηθητικών χώρων) όλων των κατηγοριών: 24.455 τμ.

Το 52% χωρίς οικοδομική άδεια

Από την στατιστική επεξεργασία του συνόλου των δηλώσεων στην πυρόπληκτη περιοχή Μάτι Αττικής, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση και τα δεδομένα των νόμων 4178 και 4495, προκύπτουν επίσης τα εξής συμπεράσματα:

• Το 52% των δηλώσεων δεν έχει κάποια οικοδομική άδεια. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην επικράτεια είναι 25% των δηλώσεων χωρίς άδεια.

• Το 93% των δηλούμενων αυθαιρέτων είναι εκτός σχεδίου. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην επικράτεια είναι 29% των δηλώσεων εκτός σχεδίου.

• Η συντριπτικά επικρατούσα χρήση είναι αυτή της άλλης (δευτερεύουσα, εξοχική κλπ) κατοικίας, σε ποσοστό 86%, με την κύρια και μοναδική κατοικία να ακολουθεί (ποσοστό 10%) και οι υπόλοιπες δηλώσεις να αφορούν επαγγελματική χρήση (τουρισμός, βιομηχανία, υπηρεσίες)

• Όσον αφορά την παλαιότητα των αυθαιρέτων που έχουν δηλωθεί, το 17% αφορά κτίσματα προ του 1975, το 32% αφορά κτίσματα μέχρι το 1982, το 28% κτίσματα από το 1983 έως το 2003 και το 23% αυθαίρετα κτίσματα από το 2004 έως τις 28/7/2011 (ημερομηνία «κόκκινης γραμμής» για τη δήλωση αυθαιρέτων).

Σημειώνεται, προς πληρέστερη ενημέρωση, ότι στους δύο ανωτέρω νόμους και αντίστοιχα στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ, δεν εντάσσονται κτίσματα που έχουν ανεγερθεί αυθαίρετα σε δάση, δασικές περιοχές, ρέματα, αιγιαλούς κλπ, σύμφωνα με τις συνταγματικές προβλέψεις.

Στους ανωτέρω αριθμούς δεν περιλαμβάνονται οι δηλώσεις της κατηγορίας 3 των δύο ανωτέρω νόμων που αφορούν μικρο-αυθαιρεσίες και μικρο-παραβάσεις σε νομίμως υφιστάμενα κτίσματα. Επίσης σημειώνεται ότι οι δηλώσεις του νόμου 4014/2011 έχουν ενσωματωθεί στις διατάξεις του νόμου 4178/2013, αναφέρει το ΤΕΕ.

(Πηγή: Στοιχεία για τα αυθαίρετα στο Μάτι δίνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας | iefimerida.gr) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

"To Blog του Ναυαγού" προτείνει...

ΕΚΠΟΜΠΗ ΚΙΒΩΤΟΣ 2008-2010 (ΜΕΡΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ...ΣΤΑΘΜΟΣ)