ΑΡΧΕΙΟ ΕΚΠΟΜΠΩΝ (ΕΔΩ)... ΚΙΒΩΤΟΣ

Οι πυρκαγιές στην Κινέτα και την Καλλιτεχνούπολη παραμένουν σε πλήρη εξέλιξη για τρίτη ημέρα.


Τ Ρ Α Γ Ω Δ Ι Α

Μέχρι στιγμής οι επιβεβαιωμένοι νεκροί από τον πύρινο όλεθρο στην Αττική έχουν φτάσει τους 79 ανθρώπους , δεκάδες είναι οι αγνοούμενοι, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται στους 187.



Στην επίσημη ενημέρωση, η εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Σταυρούλα Μαλλίρη, ανέφερε: «Μέχρι στιγμής έχουμε δεχτεί δεκάδες κλήσεις για καταγραφές αγνοουμένων ατόμων. Διευκρινίζεται ότι, επειδή είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της ταυτοποίησης των σορών, ενδεχομένως ανάμεσα στους αγνοούμενους να περιλαμβάνονται και τα 79 άτομα, των οποίων οι σοροί τους έχουν εντοπιστεί, καθώς και άτομα τα οποία έχουν επιστρέψει στους οικείους τους χωρίς να έχουν ενημερώσει γι’ αυτό τις αρμόδιες Αρχές»

Η κ.Μαλλίρη, επίσης επισήμανε: «Οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων συνεχίζονται και σήμερα από περιπολίες πεζοπόρων τμημάτων, ανά οικοδομικό τετράγωνο, στις περιοχές Βουτζά, Μάτι και Ραφήνα. Σας υπενθυμίζουμε ότι οι αγνοούμενοι δηλώνονται από τους συγγενείς και τους οικείους τους, καλώντας στον αριθμό «199»».

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις περισσότερες από 2.500 κατοικίες έχουν καταστραφεί σε Μάτι και Ραφήνα και 4.000 σπίτια έχουν υποστεί μικρές και μεγάλες ζημιές.

Τα μέτωπα της φωτιάς

Όσον αφορά τα μέτωπα, στα οποία επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, η κατάσταση έχει ως εξής, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Π.Σ: Στην περιοχή Αέρας, στα Γεράνεια Όρη, η πυρκαγιά εξελίσσεται στον ορεινό όγκο και στην κατάσβεσή της επιχειρούν 228 πυροσβέστες με 114 οχήματα και 56 άτομα πεζοπόρο,13 οχήματα ΟΤΑ, 10 βυτιοφόρα οχήματα και 5 μηχανήματα έργου. Από αέρος επιχειρούν 6 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη.

Στην περιοχή Καλλιτεχνούπολη του δήμου Ραφήνας – Πικερμίου Αττικής, επιχειρούν 196 πυροσβέστες με 96 οχήματα, 90 άτομα πεζοπόρο, 12 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα με 25 εθελοντές και 1 ελικόπτερο. Σημειώνεται ότι στις πυρκαγιές της Αττικής συνδράμουν 64 πυροσβέστες με 2 οχήματα από την Κύπρο, καθώς και 2 αεροσκάφη από την Ιταλία, ενώ αναμένεται βοήθεια και από τη Ρουμανία. Οι δυνάμεις αυτές έχουν κινητοποιηθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Τέλος, σε ύφεση βρίσκονται οι πυρκαγιές στις περιοχές Ζεμενό Κιάτου Κορινθίας, Μετόχι Βρυσσών στα Χανιά Κρήτης και στον Κακόπετρο Πλατανιά Χανίων.

Σβήναμε τη φωτιά με …λεμονάδες!

«Κάηκε το μισό μας σπίτι και ολοσχερώς η επιχείρηση του γιου και του εγγονού μας. Ζω εδώ ως μόνιμος κάτοικος από το ’69 και δεν έχω ξαναζήσει κάτι παρόμοιο. Η περιοχή είχε γεμίσει καπνούς, προσπαθούσαμε να σβήσουμε τη φωτιά με λεμονάδες. Νερό δεν είχαμε» δηλώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Γιάννης Πικρός.

Γεμάτος οργή ο Κυριάκος Ιωσηφίδης καταγγέλλει ότι «οι κόποι μιας ζωής πήγαν χαμένοι. Είμαι εδώ και 40 χρόνια στην Κινέτα και ποτέ δεν μας έφεραν νερό. Μας φέρνουν νερό με βυτία. Προσπαθούσαμε να σβήσουμε τη φωτιά για να σώσουμε τα σπίτια μας και δεν μπορούσαμε να ανοίξουμε ούτε την βρύση να ρίξουμε έναν κουβά νερό. Η βασική αιτία της εξάπλωσης της φωτιάς ήταν η έλλειψη νερού».

Εμφανώς καταβεβλημένος κι ο Πέτρος Καλκαντζάκος. «Αυτό το σπίτι ίσως να είναι το πρώτο ή το δεύτερο που φτιάχτηκε στην Κινέτα. Ήταν από το ’48 και μετά το ’65 το συντηρήσαμε και το επεκτείναμε. Μια ζωή, τόσος αγώνας και έγινε στάχτη. Απουσιάζαμε και μας ειδοποίησαν ότι καίγεται το σπίτι μας, αλλά δεν μπορούσαμε να έρθουμε. Είχαν κλείσει οι δρόμοι. Δεν ξέρω ίσως ήταν καλύτερα ίσως χειρότερα. Ευτυχώς που δεν κινδυνέψαμε, δυστυχώς που δεν μπορέσαμε να γλιτώσουμε τίποτε. Το θέμα είναι ότι δεν έχουμε νερό. Τόσα χρόνια πέρασαν και δεν έχουμε ακόμη δίκτυο υδροδότησης».

Σε έλλειψη οργάνωσης και πρόληψης του προβλήματος αναφέρθηκε ο Γιάννης Δημητρίου κάτοικος της περιοχής. «Αυτό το σπίτι το έχτισα με τα χέρια μου εδώ και 40 χρόνια. Τώρα δεν ξέρω τι να κάνω. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ξαναγίνεται. Αυτό που ζήσαμε ήταν απερίγραπτο. Καπνός παντού κι ο κόσμος να βγαίνει στους δρόμους για να φύγει, να γλιτώσει. Έπρεπε όμως να υπήρχε ένα σχέδιο προληπτικά, μια επιφυλακή αφού πρόκειται για δασική περιοχή.

Χωρίς νερό και ρεύμα

Σύμφωνα με πληροφορίες η παροχή νερού δεν αναμένεται να επανέλθει πριν από 15 ημέρες, ενώ η κατάσταση στην ηλεκτροδότηση η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη, αφού αναμένεται να γίνει σε ένα σε έναν μήνα. Σύμφωνα με ενημέρωση του ΔΕΔΔΗΕ το πρωί της Τρίτης περίπου 7.500 καταναλωτές ήταν χωρίς ρεύμα σε διάφορα σημεία των περιοχών στην ανατολική Αττική που χτυπήθηκαν αλύπητα από τη φωτιά.

Στις περιοχές Μάτι, Νέος Βουτζάς και Ραφήνα έχουν καταγραφεί ζημιές σε συνολικά 50 υποσταθμούς, σε σύνολο περίπου 300 υποσταθμών που τροφοδοτούν την ευρύτερη περιοχή.

Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου: Δεν υπήρχε σχέδιο εκκένωσης των περιοχών

Tην απουσία οργανωμένου σχεδίου εκκένωσης περιοχών, την έλλειψη συντονισμού των κρατικών υπηρεσιών και τις ελλείψεις των δυνάμεων πυρόσβεσης έφεραν στο φως oι φονικές πυρκαγιές σε Μάτι, Ραφήνα και Κινέτα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς κατήγγειλε ότι δεν υπήρξε οργανωμένο σχέδιο εκκένωσης στο Μάτι.

Όπως είπε, τόσο πυροσβέστες όσο και αστυνομικοί έλεγαν στους κατοίκους να φύγουν από τα σπίτια τους, χωρίς όμως να δοθεί μία καθοδήγηση για το πώς θα φύγουν και χωρίς να δοθεί κεντρική εντολή.

«Είναι εμφανές ότι έγιναν λάθη», είπε ο κ Μπουρνούς.

Πρόσθεσε ότι η φωτιά κινήθηκε τόσο γρήγορα, που η πυροσβεστική δεν πρόλαβε καν να μπει στο Μάτι, μέσα στον οικισμό.

«Δεν είχαν καθόλου στο μυαλό τους ότι θα γύριζε η φωτιά του ανέμου και όταν γύρισε η φόρα μέσα σε 20 λεπτά κατέκαψε τα πάντα. Υπολόγισαν λάθος», είπε.

Σημείωσε ότι τώρα υπάρχει ανάγκη από εθελοντές που θα βοηθήσουν στη διαχείριση της κατάστασης, από καθαριστές μέχρι μηχανικούς. Τόνισε επίσης ότι υπάρχει ανάγκη και για αίμα.

http://www.imerodromos.gr/olethros-79-anthropoi-nekroi-dekades-oi-agnooymenoi-kai-oi-traymaties/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

"To Blog του Ναυαγού" προτείνει...

ΕΚΠΟΜΠΗ ΚΙΒΩΤΟΣ 2008-2010 (ΜΕΡΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ...ΣΤΑΘΜΟΣ)