ΑΡΧΕΙΟ ΕΚΠΟΜΠΩΝ (ΕΔΩ)... ΚΙΒΩΤΟΣ

Για την «ξανθιά» σταφίδα κρίσιμη συνάντηση στην Αθήνα




Να ξεκινήσουν αμέσως όλες οι διαδικασίες που χρειάζεται ώστε να ενταχθεί και η “ξανθιά” σταφίδα στη συνδεδεμένη ενίσχυση που έχει ενταχθεί και η κορινθιακή, και η οποία έχει οριστεί από πέρυσι στα 35,2 ευρώ το στρέμμα, θα ζητήσει από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, σήμερα στις 12 το μεσημέρι, το προεδρείο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου.



Στο μεταξύ, χθες, ο Σταύρος Αραχωβίτης μίλησε στην εκπομπή της Αγγέλας Δουλγεράκη στο Ράδιο 9,84, όπου και αποκάλυψε ότι αυτή την περίοδο η κυβέρνηση προωθεί για τον αγροκτηνοτροφικό τομέα της χώρας μια σειρά από σημαντικά νομοσχέδια. Θα ακολουθήσει εντός του μήνα η συνάντηση που θα έχει μαζί του η Συντονιστική Επιτροπή των αγροτών, που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης.

Όταν πέρυσι εντάχθηκε η κορινθιακή σταφίδα στη συνδεδεμένη ενίσχυση, απέκτησε το δικαίωμα των 35,2 ευρώ το στρέμμα, με δικαιούχους τους γεωργούς που καλλιεργούν τη “μαύρη” σταφίδα σε επιλέξιμες εκτάσεις στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Αργολίδας, Ηλείας, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Ζακύνθου και Κεφαλονιάς.

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, άλλωστε, είναι και η προϋπόθεση ότι για να επιδοτηθούν θα πρέπει κάθε χρόνο να παραδίδουν κατ’ ελάχιστο 150 κιλά προϊόντος ξηρής σταφίδας ανά στρέμμα σε εγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις, από 1η Αυγούστου έως 30 Νοεμβρίου του έτους υποβολής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης. Η αναλογία αυτή υπολογίζεται με βάση το σύνολο των παραδόσεων προς τις εγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις και το σύνολο των εκτάσεων κορινθιακής σταφίδας, για τις οποίες ο δικαιούχος υποβάλλει αίτημα συνδεδεμένης ενίσχυσης στο πλαίσιο της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης.

Αυτό το όριο (πλαφόν, όπως το ξέραμε κι εμείς, μέχρι που άλλαξε ο προηγούμενος κανονισμός της ΚΑΠ) αποτελούσε κίνητρο για την παραγωγή σταφίδας. Επειδή όμως είχαμε συνεχώς τα τελευταία χρόνια καιρικά προβλήματα, είχαμε και από την πλευρά των αγροτικών φορέων αιτήματα για παρέμβαση της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης στις Βρυξέλλες για τη μείωση του πλαφόν για την τρέχουσα χρονιά, λόγω θεομηνιών.

Έτσι, με όλα αυτά τα προβλήματα, όταν άλλαξε ο κανονισμός οι αγροτικοί φορείς έβαλαν θέμα, ζητώντας να καταργηθεί εντελώς αυτό το πλαφόν, μέσα από την κατάργηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης και την ένταξη του προϊόντος στην πλήρη αποδέσμευση... Που σημαίνει... αφού δηλώσεις κάποια αμπέλια, είτε παραδίδεις χιλιάδες τόνους σταφίδας είτε μηδέν, είσαι δικαιούχος της επιδότησης... Και έτσι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση στην παραγωγή σταφίδας.
«Είμαστε αισιόδοξοι ότι, βάζοντας το ζήτημα αυτό και ξεκινώντας να λαμβάνουμε κι εμείς αυτό το πριμ για τη σουλτανίνα, θα ξαναγυρίσουμε σιγά-σιγά σε παραγωγές του παρελθόντος», δήλωσε στη “Νέα Κρήτη”, χθες, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης. Ο συνδικαλιστής μάς μίλησε και για τα άλλα ζητήματα που θα τεθούν στη σημερινή συνάντηση, όπως να καλύπτει ο ΕΛΓΑ τις ζημιές από τον δάκο, να παίρνει και η Κρήτη μεταφορική επιδότηση κ.ά.

Η Συντονιστική Επιτροπή της Κρήτης

Στο μεταξύ, ο υπεύθυνος Οργανωτικού της Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών της Κρήτης, Μανόλης Ορφανουδάκης, έκανε σαφές ότι το μεταφορικό ισοδύναμο, η αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ αναφορικά με τις αποζημιώσεις, φορολογικό και ασφαλιστικό, βρίσκεται στις προτεραιότητες των παραγωγών και των κτηνοτρόφων της Επιτροπής, που θα συναντηθούν με τον κ. Αραχωβίτη εντός του μήνα.
Παράλληλα οι παραγωγοί επιχειρούν τη σύσταση παγκρήτιας ομοσπονδίας με στόχο να αναδείξουν και να επιλύσουν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
«Είναι ώρα να πάρουμε ό,τι δικαιούμαστε στην Κρήτη, αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείς, μελισσοκόμοι», είπε ενδεικτικά στο Ράδιο 98,4 και την Αγγέλα Δουλγεράκη ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Μανόλης Ορφανουδάκης.
Επίσης, τέλος Οκτωβρίου αναμένεται στην Κρήτη και κλιμάκιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο θα εξετάσει παράλληλα με τους φορείς την ένταξη του νησιού στο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του εντόμου “Τuta” που πλήττει την καλλιέργεια της ντομάτας.

Ο Σταύρος Αραχωβίτης στο Ράδιο 98,4

«Πέραν των όσων εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κι αυτών που ήδη εφαρμόζονται με τις ασφαλιστικές εισφορές όπως και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες, αυτή την περίοδο προωθούμε μια σειρά από νομοσχέδια που θα επιλύσουν βασικά τους προβλήματα», δήλωσε στο Ράδιο 9,84 χθες και την Αγγέλα Δουλγεράκη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης.
Αναφορικά με τον ΕΛΓΑ είπε ότι εκπονείται αναλογιστική μελέτη με στόχο ο οργανισμός να κινείται γρήγορα και ευέλικτα λόγω της κλιματικής αλλαγής για την αποζημίωση των αγροτών. Στις προτεραιότητες και η άρση των κοινωνικών ανισοτήτων.
Για τη δακοκτονία και το αίτημα το έργο αυτό να εκτελείται με την ανάλογη χρηματοδότηση από τις Περιφέρειες, είπε ότι ο πρώτος ψεκασμός θεωρείται ο κρίσιμος και πως αυτό λύνεται, ενώ για την προστασία της “ξανθής” σταφίδας (σουλτανίνα) διευκρίνισε πως βρίσκεται στα σχέδια του υπουργείου.
Σε αστοχία που δυσκολεύει ακόμα και σήμερα τους νέους αγρότες απέδωσε τα όσα έγιναν με τη “φόρμα 6”, παρά το γεγονός ότι αναζητείται συνεχώς η πλήρης επίλυση του προβλήματος. Ο Σταύρος Αραχωβίτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις αλλαγές που προωθούνται στο συνεταιριστικό κίνημα, λέγοντας ότι πρέπει να επιλυθούν πρωτίστως λάθη του παρελθόντος και να κανονιστούν θέματα οικονομικού ενδιαφέροντος, με τα χρέη και τη δέσμευση της προσωπικής περιουσίας πολλών συνεταιριστών.
Τέλος, στο ερώτημα τι μπορούν να περιμένουν οι παραγωγοί της Κρήτης τόσο για το φυτικό όσο και το ζωικό κεφάλαιο, απάντησε πως σχεδιάζεται η βελτίωση του εισοδήματός τους μέσα από στοχευόμενες πολιτικές.
https://www.neakriti.gr/article/kriti/1522971/gia-tin-xanthia-stafida-krisimi-sunadisi-stin-athina/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

"To Blog του Ναυαγού" προτείνει...

ΕΚΠΟΜΠΗ ΚΙΒΩΤΟΣ 2008-2010 (ΜΕΡΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ...ΣΤΑΘΜΟΣ)