ΕΡΕΥΝΑ Χριστόφορος Παπαδάκης
ΚΑΜΕΡΑ Νίκος Χαλκιαδάκης
|
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
"2H MATIA"
ΚΡΗΤΗ ΤV
Θα μπορούσε να ήταν ένα μήνυμα προς το νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Αραχωβίτη, μία κραυγή απόγνωσης από την Κρήτη και ολόκληρη τη χώρα...
Χωρίς διατροφική δεν υπάρχει ούτε εθνική ανεξαρτησία. Και σήμερα η χώρα μας τελεί υπό τεράστια εξάρτηση στον τομέα των τροφίμων. Και αυτό ήταν το επακόλουθο του λανθασμένου εξαγωγικού προσανατολισμού της χώρας μας από την αντιπολίτευση και μετά, μέσα από τις κατευθύνσεις της πρώην ΕΟΚ και νυν Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως κατά τις τελευταίες δεκαετίες.Μετά την απόφαση Αραχωβίτη για παραχώρηση της γης του Δημοσίου στους φτωχούς και σε νέους αγρότες, επαναφέρω την εκπομπή που είχαμε κάτι τότε. Τη χρονιά του 2015.
Στην εκπομπή 2Η ΜΑΤΙΑ επιστήμονες που έχουν αναλώσει τη ζωή τους στα εργαστήρια της γεωργικής έρευνας, καλούσαν την κυβέρνηση να ξεκινήσει ουσιαστική αγροτική πολιτική ανάπτυξης της ντόπιας παραγωγής των φυτικών και ζωικών τροφίμων για το λαό μας!
Η εκπομπή προβλήθηκε για πρώτη φορά, τον Απρίλιο του 2015 και λόγω των εξελίξεων, σήμερα είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά, επίκαιρη.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ - ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ 16':16''
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Όπου και αν πάμε, βλέπουμε εγκατάλειψη"...
Σοκάρουν πραγματικά όσα είχε πει για το βαθμό εγκατάλειψης της γης μας ο γεωπόνος-φυτοπαθολόγος, πρώην καθηγητής του ΤΕΙ Κρήτης και ερευνητής στο πρώην ΕΘΙΑΓΕ και νυν ΕΛΓΟ "Δήμητρα" Λευτέρης Λιγοξυγκάκης.
«Από τις έρευνες που κάνουμε σε όλη την Κρήτη διαπιστώνουμε μεγάλη και συνεχή μείωση της καλλιεργούμενης γης, λόγω του γεγονότος ότι η τιμή παραγωγού είναι χαμηλή. Και μόνο το γεγονός ότι για να συγκομίσουμε την ελιά έχουμε υψηλές δαπάνες αποτρέπει παραγωγούς να συγκομίσουν όταν η τιμή είναι μικρή. Μαζεύουν ένα μέρος για να συγκομίσουν το λάδι της χρονιάς και το υπόλοιπο μέρος της παραγωγής το εγκαταλείπουν».
Τι επακόλουθα έχει αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης της σοδειάς; Όπως εξηγεί ο γνωστός επιστήμονας, αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όταν σε μία χρονιά (όπως ήταν εκείνη του 2015) έχει κάποια τιμή το λάδι, «να θελήσουν οι παραγωγοί να καλλιεργήσουν όπως καλλιεργούσαν παλιότερα, να προσδοκούν παραγωγή η οποία δεν θα ’ρθει. Διότι, όταν εγκαταλειφθεί μία καλλιέργεια για κάποια χρόνια, σημαίνει ότι για να επανέλθει στην παραγωγή που είχε πριν εγκαταλειφθεί χρειάζεται μία περίοδος κατά την οποία θα δαπανούν χρήματα οι παραγωγοί χωρίς να παράγουν»!
«Είμαστε δεσμευμένοι. Είμαστε σε ομηρία», λέει ο Λευτέρης Λιγοξυγκάκης αναφορικά με τη διατροφική εξάρτηση της Ελλάδας από τους λεγόμενους "εταίρους". «Είναι πολλά τα θέματα που σχετίζονται με αυτή την εξάρτηση. Όπως είναι η εισαγωγή των σπόρων. Εμείς έχουμε σε πολλές περιοχές ποικιλίες παλιές, με πολύ καλή προσαρμογή στις τοπικές εδαφοκλιματικές συνθήκες. Επίσης, έχουμε πολύ καλή παραγωγή. Μάλιστα, επειδή είναι γνωστές στους ντόπιους καταναλωτές, έχουν και ζήτηση. Άρα η καλλιέργειά τους σε όσους παραγωγούς γνωρίζουν, σημαίνει εισόδημα. Πάρα πολλές φορές, όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση μάς βάζει περιορισμούς σε διάφορα είδη παραγωγής, όπως για παράδειγμα η ζάχαρη, όπου είχαμε τα εργοστάσια και πολλά από αυτά έκλεισαν με την προοπτική ότι θα καλλιεργηθούν ενεργειακά φυτά. Και σιγά-σιγά είμαστε δέσμιοι διαφόρων διατάξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχω την εντύπωση ότι η χώρα μας έπρεπε να προβάλει μια σθεναρά αντίσταση".
Το βίντεο ξεκινά με τις τεράστιες καταστροφές από τις πλημμύρες εκείνου του Ιανουαρίου.
Εδώ είμαστε με το Νίκο Χαλκιαδάκη, στις σχεδόν ξεχασμένες εγκαταστάσεις του ΕΘΙΑΓΕ, στον Κατσαμπά στο Ηράκλειο. |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.